|
hlavně zda u těch jedovatých šarží jde o příměs metanolu nebo je falešný chlast víceméně "jednodruhový" 40% metanol.
V druhém případě bych neváhal vsadit značnou částku na to, že výrobce prostě zaměnil surovinu - a v tom případě největší průser vidím v tom, že nevíme v jakém množství (sud, cisterna, vlak)...
|
|
|
Jo a zachytil jsem info, že zdrojem by měla být polská kapalina do ostřikovačů...
Nejsem toxikolog, ale domnívám se, že při srovnání vzorků obého by potvrzení či vyvrácení této teorie mělo být celkem triviálním úkolem...
|
|
|
Dostal jsem mailem "polskou" verzi příběhu, nevím jestli na tom je kus pravdy, nebo to je výmysl. Pokud je zde nějaký chemik, nechť posoudí:
Náš český pančovaný líh se dělal z polské nemrznoucí směsi pomocí chlornanu (Savo). Proto ta severní Morava. Poláci ale změnili recepturu a začali do nemrznoucí směsi dávat zřejmě levnější methylalkohol. Nicméně to nikomu neřekli. Naši "lihovarníci" jenom dodrželi svůj obvyklý výrobní postup. Aniž by tušili, co vlastně vyrobili, poslali to na trh. A zbytek už známe.
|
|
|
To není tak jednoduché, pokud to dělali z nemrznoucí směsi, tak z ní odstraňovali doprovodné látky a zůstali po nich jen stopy. Takže kvantitativní analýza už řekne prd a kvalitativní může zkreslit "šum".
|
|
|
To už je pravděpodobnější ta bez upozornění změna receptury v kapalině do ostřikovačů. Případně to to někdo nedomyslel / nevšim si.
Nějak si neumím představit, jak by si někdo spletl vlak. :)
|
|
|
No to se nevylučuje - koupil by vlak kapaliny do ostřikovače...
|
|
|
Sapristi, když po sobě čtu předchozí komentář, tak to vypadá, že jsem ho psal nalitej. :( Člověk nemá dělat víc věcí najednou, není-li ženská.
Chtěl jsem tím říct, že pokládám za pravděpodobnější, že věděli co kupují, ale skutečně neznali anebo nedomysleli změnu receptur. Zřejmě kšeft jel v zaběhlých kolejích a koupili "to samý", co před čtrnácti dny. Jenomže to úplně to samý nebylo.
|
|
|
Pokud se nepletu, tak směs do ostřikovačů Sheron (kterou vidíme na mnoha pumpách) se dělá vedle Zlína. Je zajímavé, že na to ještě nikdo nepoukázal.
|
|
|
Doporučuji
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=666021
|
|
|
|
Starší záležitost, necháme se překvapit, jak to bude v tomhle případě...
|
|
|
JJ ale jak ten systém popisuje, to funguje nejspíš pořád stejně. Horší je, že už před dvěma lety se upozorňovalo na to, že se padělá uplně vše a třeba právě likérka Drak podala během posledních 2 let 3 trestní oznámení, že někdo padělá jejich značku... prostě je jasné, že v tom je zase zaplaceno x vysokých fízlů a politiků....
|
|
Hm. To je taková pěkná teorie mudrlantů chemiků s tituly. Ano, kvašením moštu z vypeckovaného ovoce metanol nevzniká.
Ovšem ještě jsem nebyl svědkem toho, že by to někdo dělal. Pecka je dřevitý zbytek a v klasických baňocích např. meruňkovice vzniká etanol:metanol 10:1, což není zase tak málo. Několik sběrů a výpalů jsem se účastnil jako přihlížející a jak již jsem psal, vypeckovávání každé (meruňky/švestky/...) při sbru jsem ještě neviděl. Takže back to reality. Cucat na moravě každému lojzovi jeho "domácí" je hazard a osobně to bez výjimky neprovozuji. Semtam někdo na metanol skape, jen se o tom nepíše na idnesu.
|
|
|
Já jsem vypeckování mnohokrát viděl. Pokud pecky necháte, pořád je tu možnost zbavit se metanolu vícefázovou destilací při různých teplotách. Když se vykašlete na obojí, pak se zbývá už jen pomodlit a doufat :-) 10:1? Prosil bych o zdroj, promiňte, ale zdá se mi to jako bullshit.
|
|
|
Tenhle poměr jsem viděl na netu.
Něco je třeba tady
http://homedistiller.org/intro/methanol/methanol
a pak halda prací lidí s tituly. Jiná cesta je selská logika. Hmotnostní poměr švestky/meruňky a jejich pecky je zhruba...hm...asi 10:1, že? Pektin v samotném ovoci zanedbejme (u něktěrého ovoce bychom tím udělali chybu, a není to jen angrešt a rybíz, jak sugeruje článek).
Pokud pecky necháte, pořád je tu možnost zbavit se metanolu vícefázovou destilací při různých teplotách.
Jasně, já neříkám že ne. Jen to není úplně jednoduchá záležitost. Jak na zkušenosti, tak na inteligenci pracovníka.
Já osobně se snažím u alkoholických nápojů o maximální harm reduction, protože levné pálenky obsahují kromě ethanolu miliardu svinstva. Řešením je single malt whisky nebo třeba toto: http://eshop.hyveco.cz/stolichnaya-elit-premium-russian-vodka-0-7l-40-7775.html
|
|
|
Ruská vodka je nejlepší volba, říkám to pořád, ti lidé to mají v genech :D
Nicméně ač jsem ten článek pročetl, nikde tam tenhle poměr nezmiňují. 1%, což uvádějí jako úplně nejvyšší možnost, je pořád 1:100. Dáte řádek? Nebo nějakou tu studii? Podle mě to není technicky možné.
|
|
|
|
Podle norem smí nápoj na 1000ml čistého ethanolu obsahovat 15mg methanolu. To je asi 1:50000. Obvykle je ho tam podstatně míň.
|
|
|
Akorát že o výsledném nápoji se nebavíme, že.
|
|
|
Tak pardon, chyba je na mé straně, špatně jsem si přečetl zadání a včera moc pil, hned to jinak chutná, když je to zakázaný.
10:1 ethanol:methanol je podle literatury ale pořád bezproblémový poměr co se zdraví týká. Ethanol nás ochrání :D
|
|
|
Podle dlouholetých zkušeností vím, že švestky se zásadně kvasí s peckami, meruňky se vypeckovávají.
|
|
|
Jiný kraj, jiný mrav. U nás se vyndává všechno, když mají ženy čas :D
|
|
|
To jo, viděl jsem i loupání meruněk...
|
|
|
http://www.tech-info.cz/suroviny.html
Lze odvodit, že vypeckovávání ovoce pro snížení obsahu metanolu v destilátu nemá smysl, zatímco loupání snad mít může.
|
|
|
Kam na ty stránky chodíte? Usmrcení činného enzymu?
|
|
|
I kdyby byla ovocná pálenka vypálená blbě, tak nebude jedovatá, jenom hnusná. V ovoci je tolik cukru, že vznikne EtOH v totálním přebytku. A když je někde EtOH ve velkým přebytku, tak je MeOH neškodný. Špatným vypálením se dá udělat slivka leda hnusná a nepoživatelná a důvodem je destilační zadek(metanol je v předku), což jsou delší alkoholy a organické kyseliny.
MeOH vzniká ve větším množství v kvasu z brambor a obilí.
|
|
|
Ve vodce právěže bývá metanolu minimum, spíše jiné alifatické sloučeniny.
Ovšem hodně pektinu je např. v hroznovém víně - logicky. Pokud někdo doma zkouší brandy...(nikoho takového pravda neznám).
|
|
|
V kvalitní vodce je v podstatném množství jen jedna alifatická sloučenina :-)
Co se týká vína, nezlobte se, je to vtipné. On ten metylalkohol totiž vzniká kvašením. Je potom prakticky jedno, jestli jde o vínovici nebo víno. Kdyby to byla pravda, byla by spousta slepců po požití vína :-) Zrovna zralé víno je v tomto ohledu poměrně bezpečné.
|
|
|
aha. v tomhle nejsem zběhlý, ani teoreticky. ale někde v hlavě mi to hlásí, že metanol je ten "dřevný líh". takže kromě pecek to je třeba ta zmíněná biomasa, či nějaké vyšší polysacharidy jako celulóza. v obilí by to potom zase musely zejména dělat pluchy (a svrchní vrstva). chápu, že by se na tom ušetřilo, ale zase by z nich byl hlavně metanol, který by se sice oddělil správnou destilací, ale jaksi by to nemělo smysl. jedině by šlo o líh technický, kde by se vyšší podíl metanolu neřešil. samozřejmě u vyšších polysacharidů, které se nesladují by pak zřejmě záleželo i na typu kvasinek apd.
|
|
|
Vyšší cukry ale kvasinky nepapají, proto se vlastně obilí štěpí nejdříve enzymy vzniklými naklíčením.
U obilí bych se nebál, u celulosy jde o vysoký obsah pektinu a k tomu ještě to pečení na konci destilace...
|
|
|
no ty kvasinky jsem uváděl proto, že to co píšete už dávno není pravda. kupříkladu zrovna běžné droždí už obsahuje kultury kvasinek, které jsou vyšlechtěné tak, že nekonzumují pouze jednoduché cukry. a s dnešním rozvojem, kdy se vyšlechtili už i ropáci na ekologické likvidace je možné skoro všechno. teď mě napadá, že by mohli vyšlechtit baktérie, které by přeměňovaly mrtvoly na líh a zabili by se dvě mouchy jednou ranou :)
|
|
|
Kultury, které likvidují ropné zbytky, jsou v přírodě odjakživa, ale kvašení složitých cukrů bez enzymatického naštěpení alespoň na oligosacharidy? To už jsem ze školy tak dlouho? Máte po ruce odkaz?
|
|
|
odkaz nemám, to si najdete sám. jak říkám, dneska už jsou tak vyšlechtěné kultury pekařského droždí. ony si vyrábí ty enzymy asi samy ;) při této příležitosti mě napadá, že potom divoké kvasinky jsou mnohem bezpečnější než ty "moderní", protože ty spasou všechno...
|
|
|
Já jsem našel (a dál v diskuzi uvádím) jen odkaz na pokusy s teplomilnými kmeny Clostridií, což je samo o sobě zajímavé, ale není to to, co jste tvrdil.
|
|
|
no aby nedošlo k mýlce. těmi složitými polysacharidy jsem myslel "škroby" v obilí apd. nemyslel jsem přímo celulózu. i když v bachorech přežvýkavců by se snad něco našlo (i když by se jim možná muselo pomoct třeba tou hcl) ;)
|
|
|
u celulosy jde o vysoký obsah pektinu
To neumím bezpečně rozklíčovat.
Nicméně pokud metanolovo - pektinovou teorii domyslím do důsledků, metanol je v čerstvém ovoci, v marmeládách, džemech, kompotech, musí být ve víně - pokud ho nepředestilujeme.
Zatím jsem se nedopátral, jak je to s pivem.
|
|
|
Technická - dokud to nezkvasí, o metanolu bych nemluvil. Když to zkvasí, nejedl bych to.
Džemovice nebude úplně košer pálenka. No a pokud vezmeme cisternu vína, zahřejeme ji na 75 stupňů a první litr odkapu dáme ochutnat sousedovi, co nás už dlouho prudí, máme po starostech ;)
|
|
|
Když ten první litr dáte ochutnat Kalouskovi, budete mít po starostech také a soused nejen, že přestane prudit, ale začne vás zahrnovat drahými dary. A bude rozverně tančit mezi kapkami deště.
|
|
|
Technická, joo.
Chemická je ovšem jiná - etanol vzniká štěpením, metanol uvolněním molekuly z vazby.
Jaký vztah to má k mluvení?
Uvolní se metanol z pektinu v průběhu trávení?
|
|
|
Aha, ty jsi takový malý chemik. Ne, neuvolní.
|
|
|
Pardon, v mém trávicím traktu se to neuvolní, abys zas neryl. Nemám tam dost kvasinek a nedržím to tam dost dlouho. Pokud mám být úplně vyčerpávající, abys neměl zas chytrou poznámku, možná u mrtvoly, co před smrtí snědla hodně džemu, může metylalkohol vzniknout, jestli zlé bakterie nezabijí hodné kvasinky. Ale myslím, že jí to bude jedno. Pro jistotu doporučuji mrtvé pálit.
|
|
|
Chemik nejsem žádný, jsem prostý vidlák.
Přítomnost kvasinek je irelevantní, pektin nekvasí.
Roztrhne-li se pektinový řetězec, uvolní se metanol nebo ne?
http://www.wine.cz/reva/vo6.htm
|
|
|
V principu - ne.
Není totiž jedno, "v kterém místě" (pro vidláky) se pektinový řetězec roztrhne. A redoxní děj, který probíhá, je v podstatě "vázán" na proces kvašení. Takže i když pektin nekvasí, přítomnost kvasinek irelevantní není.
|
|
http://vscht.cz/homepage/Aktuality_archiv/2012/vysvetleni_destilaty
|
|
Při představě kvasící břečky v plastovém sudu, ze které se čas od času odškrabuje plíseň mě přešla chuť i na zdravotně nezávadnou pálenku. Naivně jsem si myslela, že se začíná stejně jako s ovocným vínem.
|
|
|
Pokud si při jídle představujete průběh technického zpracování, pak si zjistěte, kde všude se mykotoxiny, byť pod limitem, dají detekovat. Přemýšlím, co byste vůbec mohla jíst. Možná těstoviny...
|
|
|
Tak to je jasné že jsou prakticky všude když ty spory lítají vzduchem, ale myslím si že kultuně vyspělý člověk by měl bez milosti vyhodit to co se zjevně chlupatí (pokud to není plýsňový sýr)
|
|
|
Proto je potřeba případný náznak plísně z kvasné deky odškrábnout pokud možno okamžitě. K těm plísním je potřeba přistupovat s rozumem, když jsem kdysi od své první přítelkyně slyšel, jak se dělají tavené sýry v jedné nejmenované obří jihočeské mlékárně ze starších sýrů a šetří se tak díky celkem benevolentním normám, přestal jsem to řešit..
|
|
|
Máte ráda med? Než se dostane do žaludku Vám, víte kolika sosáčky a "žaludky" "odporného" hmyzu projde?
|
|
|
..pane kolego, to mě pobavilo s tím medem :-).. ještě jste zapomněl na mléko..víte kolikrát ho "převaří" (myslím tím to prošlé, co lidé nestačí vykoupit z obchodů, vrátí se zpátky a dělají se s ním takové roztomilé "čáry" a pak se vrátí zase v obalu jako krabicové zpátky do obchodů a tak to jde pořád dokola) a lidé ho bumbají jako zase čerstvé :-)..mno a to bychom tu mohli jmenovat prasárny, co se dějí s tolika potravinami, že lidi by pak fakt chodili už do lesa na kořínky a to jim nemůžeme udělat :-)))..mno, ale jedno je jistý, zatím lidi chcípli pardon umřeli jen po tom alkoholu, což mu reputaci moc nezvedne, viďte..chmmm..
|
|
|
To bych chtel videt s tim prevarovanim mleka. Na vlastni oci jsem byl svedkem, jak v mlekarne stroj chvili spatne svaroval spodky krabic od mleka, ktere pote tekly. Kdyz se na to prislo, tak holt vzali pulku palety a mleko vylili do kanalu. Drive se to mleko prodavalo zemedelcum, kteri jej skrmili prasatum, jenze diky slavny normam, by pri prodeji u tohoto odpadu musely být provedeny rozbory, takze jej za drahe penize nechaji odvezt jako odpad.
|
|
|
Nj, to je zase dneska jedna z módních urban legends.
|
|
|
to: Na2U2O7
S tou kvasící břečkou jste značně outlocitná. Výsledný product je skvělý ! (I když pamatuji, že se to dávalo za mého mládí do klasických dřevěných sudů...) Prakticky každý potravinářský alkohol je produktem kvašení, v pivě, ve víně, všude pracovala nějaká qasinka (někdy i ve vagině, troufám si tvrdit se svým nickem :-P
to: celé vlákno
Slyšel jsem - nevím co je na tom pravdy - že mléko se převařuje (přesněji přepasteurizovává, nebo nejpřesněji přeošetřuje UHT) prý až pětkrát (!), pokaždé, když mu projde záruční lhůta.
Prej (ale fakt je to JPP), že když se na krabici odlepí spodní rožky, tak na jednom je číselná řada 12345. No, a která číslice tam chybí, tolikrát už bylo mléko recyklováno (např. je-li tam 1245, tak je na toulkách ke spotřebiteli potřetí. Schválně jsem to zkusil na krabici z lednice, ale číselná kombinace 1234 mi poněkud vzala chuť...) Kravské vemeno tedy není fuj (lidské už vůbec ne !), humusák je v tom případě výrobce / distributor.
Viděl jsem onehdá v < řetězci, dosaď si > < hint: dříve Hyperhovn@ > , hm, takú fajnú drůbeží paštiku. Byla zlevněná ze 7.90 na 6.90 Kč, typický červený potisk a černé kolečko Euroshopper. Za tu cenu mi zvědavost nedala, a tak předstíraje vložení paštiky do vozíku, došel jsem s ní ke stojánku se čtecíma brejlema, půjčil si o 1 dpt víc, než normálně používám, a jal se luštit mikroskopicky vytištěné složení té pochoutky. Bylo asi takové: cca 20% drůbeží maso strojně oddělené, 25% drůbeží kůže, zbytek semolinová mouka, a dále stabilizátory, emulgátory, chuťové zvýrazňovače a další Éčka. No, málem mě natáhlo; to mám za svou zvědavost. Paštičku jsem štítivě vrátil zpátky na regál a pokračoval (se smíšenými pocity) v nákupu...
Přemýšlel jsem, jaký hovada to můžou vyrábět, jak to může projít na trh, a kdy se z člověka stane takové prase, aby to koupil, a (hrůza !) pozřel. A dorozjímal jsem se, že těžko mohu soudit spotřebitele. Někdo je blbý, někomu je to jedno. A pak jsou lidi, kteří mají rozpočtováno 10kč na svačinu (i s pečivem), a na lepší prostě víc nemají. Někteří jsou v té ekonomické situaci vlastním přičiněním, leckteří ale nikoliv ... a vzpomněl jsem si na několik (nezaviněných) sociálních držkopádů na samé dno ve svém okolí ...
Tlačil jsem k pokladně svůj (utěšený, neb nakupovat pro celou rodinu je mojí výsadou) spotřební košík, ale bylo mi z toho všeho smutno. Ne, tahle země nevzkvétá.
Když jsem přijel domů, dal jsem si na to 5cl destilátu ze zqašené břečky, abych se ze zážitků toho dne oklepal.
|
|
|
Mnt, tlačil si plný vozík předpokládám prémiového zboží a bylo ti smutno, že země nevzkvétá? To se trochu vylučuje, ne?
|
|
|
I když jsem se dopracoval k jistému socioekonomickému statusu, zůstalo mi sociální cítění. Není v pořádku, a není nutné, aby spodnější patra žebříčku (mj. třeba doochodci, matky samoživitelky apod.) byla pod hladinou a ekonomicky odsouzena ke konzumaci sraček (třeba drůbeží paštičky za 6.90)
|
|
|
Taky ji nikdo nenutí. Může si třeba kvalitní paštiku udělat doma, a levněji. Dotyčná drůbeží paštička za 6.90 zcela jistě není zdraví nebezpečná a díky vysokému obsahu kolagenu bude mít určitě příznivý vliv na bolavé klouby (zřejmě tedy jde o geront edišn). Je v pořádku, že je na trhu, ať si ji koupí, kdo ji chce, musí whatewer ...
Hele, tak esli ti to nedělá dobře, že se to jmenuje paštika, tak tomu říkej buchta s masovou příchutí.
|
|
|
Tak zas bych rekl ze je fajn, ze nejspodnejsi patra zebricku maji co zrat. Sice chuti zamrele, ale porad jeste zdravotne nezavadne. Dalsi levely jsou rabovani popelnic, mrtve krysy na vsechny zpusoby a nic. Posledni varianta je obvzlast cenena napr. v africe, tam to ma tradici.
|
|
|
|
to: Kozousch
oh, shit !, můj zdroj byl sice jiný, ale taky mě mohlo napadnout ověřit si to na vámi uvedené stránce (jinak instituce pro uvádění JPP na pravou míru)...
|
|
|
..hmm, kdo dnes dodržuje nějaké normy? ..cha chááá, mno, možná je někde ještě dodržují (ať nekřivdím posledním statečným poctivcům), ale pak to od poctivců přijde na krám a tam vám i starý chleba navlhčí, prošlápnou za oponou a dají vám ho na krám jako tůůůze čerstvý :-D..dobrota nooo :-))), kdybyste viděl co všechno papáte to byste se asi divil :-)..ale tak dobrý prase všechno spase - to je nyní nejnovější heslo EU :-)))
..P.S. Mám dotaz - dá se sehnat v této pohnuté době pravá stoličnaja vodka v ruským tzv. tuzexu?
|
|
|
Dá se jistě nechat poslat přímo z Ruska, případně má nějakého výhradního distributora, který se jí momentálně asi zbaví rád.
Nechával jsem si před 6ti lety poslat Ruský Standard, ale poštovné bylo celkem mastné. Dnes je tu všude k sehnání..
|
|
|
Slečno či paní kolegyně, nechci být hnidopich, ale i med může být jedovatý, stačí např. (a nejen) poslat včelky na nesprávnou květenu...No a kdejaké ty oficiálně prodávané produkty vydávané za med, medu obsahují pomálu ( www.stream.cz/adost/682591-a-dost-test-medu), ale stejně jako s chlastem kdo chce kam...
|
|
|
s tímto to není tak jednoduché. jsem se na to párkrát ptal. bylo mi řečeno, že špatné včely neseberou. a když jo, zřejmě uhynou. neříkám, že to je nemožné, ale otrava asi nehrozí, maximálně alergická reakce citlivějších lidí. navíc, što takóje jedovatá rostlina? akát je jedovatý celý, ovšem kromě květů, které jsou velmi medonosné a akátový med je snad nejvyhledávanější :)
|
|
|
Doba jedová, Strunecká, Patočka. ale v Čechách je to O.K.
|
|
|
Pffff ... to se týkalo nějakých reziduí pesticidů imho. Ale i tam platí, že na větší dávku zdechnou.
|
|
|
Tak, jestli jste mě chtěl rozplakat málem se vám to podařilo :-)..pane kolego, kupuji si luční med, chcete mně říct, že to není med? Co to tedy je? Zatím ovšem pořád žiji i přes mé občasné medové dýchánky :-D
|
|
|
Med bývá nastavován různými sirupy. Asi to ale nebude na otravu. Záleží, kde kupujete:).
|
|
|
Uprimne receno, med bych v "beznem obchode" nekoupil. Snad jen v okamziku nejake obrovske krize, ale neumim si to ani predstavit.
Med kupuju zasadne (pres rodice, zijici na Sumave) primo od tamnich domorodcu, clovek si i muze vybrat, jestli med svetly, tmavy, michany...Cena je obvykle velmi podobna te, co je nekde v obchodech, pripadne o trosku vyssi...
A samozrejme predpokladam, ze nejen na Sumave se dela dobry med...Takze kdo si kupuje "med" v Tescu, muze si za to sam :-)
|
|
|
Tak. Na med mám švagrovou a případně v záloze ještě jednoho známého. Občas nakoupím nějaký hausgemachte i za hranicemi.
|
|
|
Tak, nač chodit do teska, když včelařů je dost.
Předpokládáš správně, že nejen na Šumavě se dělá dobrý med, na Dobříšku je také několik poctivých včelařů a velmi si chválím jednoho z Knína. V záloze je ještě kolega z práce ze Sedlčanska. Nevím, co stojí v obchodech, zde je cena 90-100 peněz za sklenici (cca 1kg? prostě za sedmidecovou zavařovačku), kvalita výborná, výběr široký.
|
|
|
Btw jsem z Dobrise:-)
Ale tak kdyz uz to muzu mit z te Sumavy...precejen si rikam, ze v okoli Kasperskych hor je proste tak nejak cistsi ta priroda a tak i ten med by mohl byt "kvalitnejsi", ale asi to bude vcelku jedno...Ale tak mam uz to takhle zavedene, nebudu to menit :-)
|
|
|
Jsem z toho rozrušená, pane kolego :-D, kupuji med v Albertu, do Tesca nakupovat nechodím, dejte mi malinkatou jiskřičku naděje, že v Albertu je ten med o chlup lepší :-D..250 gramů cca za 50 Kč, je to luční med a je krásně zlatý a průhledný :-D
|
|
|
Coz o to, nadeje umira posledni...
Btw 250g za 50kc? To je teda Albert z draheho kraje, rekl bych...a nebo minimalne neni levnejsi, nez med z nejakeho super super zdroje primo ze srdce prirody :-)
Pokud vim, tak mama kupuje ten med neco pres stovku kilo (primo od vcelare, sumava), ale ted jsem malicko znejisten, jestli to nebylo okolo 160...musim se na to zeptat...tak jako tak, 250g za 50kc je fakt dost.
|
|
|
Pane kolego, já žádného včelaře-medaře neznám, takovou známost jsem si ještě nestačila opatřit :-D, tudíž mi jako Pražákovi nezbývá nic jiného, než jít do Alberta nebo do Billy a koupit si med jaký daný supermarket nabízí :-)
|
|
|
Pokud by byl zajem, urcite muzu neco zaridit..Akorat si nejsem jisty, jestli to nasi nemaji dopredu na objednavku, precejen tam o to je fofr. Takhle : Bude-li zajem, zavolam, zjistim...Samozrejme pak to chce nakoupit alespon par kilo, jinak se to skoro nevyplati.
Jsem z Dobrise..Nasi sem jedou za par tydnu, mohli by to privezt...staci rict
|
|
|
Babča je včelař, kamarád je včelař a mají úly v Západních Čechách. Dopravní kanál do Prahy je zajištěn. Med bývá standardně světlý a nebo tmavý. Světlý je květový (zdravější) a tmavý je tzv. lesní. Většinou méně cukernatí. Cena je zatím 100Kč/kg a letos je prý medu méně. A pokud nevyužijete nějakou "místní" nabídku, stačí koukat kolem sebe. Leckde na vsi mají u silnice včelaři ceduli. Třeba na Mělnicku jsem jich pár viděl. Opravdu je naštěstí včelařů zatím dost, tak netřeba si kazit chuť a iluze prodávanou sladkou břečkou v hyper, super apod. Ušetříte na ceně a kvalita je neporovnatelná.
|
|
|
Kate, oni mě tu děsí, že prý kupuji špatný med..takže si jdu udělat čaj s lučním medem z Alberta :-D
|
|
|
Plesnivy kvas je zraly maximalne na vyliti do kanalu.
|
|
|
no co já vím, tak když kvasí víno, linou se z toho taky různé "vůně". o tom to právě je, špatné pryč :) jinak souhlasím. plastový sud je prasárna, rozhodně není nejlepší, ale je nejjednodušší, nejlevnější a nejdostupnější. navíc právě při pálení je kvašení jenom ta půlka, která se dá korigovat tím přepálením. sice z toho třeba nebude bůhví co, ale špatné víno už nic nespraví. jedině snad přepálit :)
|
|
|
V tom případě bych se rád zeptal - v čem bych měl tedy kvasit? Doporučíte mi vhodnější materiál než plast?
|
|
|
|
:-) Dobrá výtěžnost ovoce začíná někde na 100 litrech, ideální je tvar válce. Když najdete na internetu vhodný výrobek, asi nad tím pouvažuju. Na manipulaci ale aby byli tři a tři už jsou dav, zvlášťě u ilegální a podvratné činnosti jako je pálení. Nechám si to projít hlavou.
|
|
|
|
Shit, tohle asi neprotáhnu dveřma :(( Je to opravdová lahůdka. Každopádně díky za odkaz, jdu promyslet, jestli můžu nějak rozebrat barák...
|
|
|
|
Bohužel nestačí, skladovat kvas pod střechou, to není úplně fajn místo..
|
|
|
to v pohodě protáhneš standartníma 90 cm širovýma dveřma
|
|
|
Ještě přemýšlím, jak z toho vytáhnu ssedlinu...
|
|
|
Kalovým čerpadlem - to už je odpad. Spíš jak se jí zbavit, dost charakteristicky to smrdí a pokud máš sousedy práskače.....
|
|
|
Případně klasický šoufek :D
|
|
|
Nemám sousedy, naopak místa mám habakuk ;)
|
|
|
Hlavně rychle, už by regulovali, kokoti:
http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-57504350-prohibice-zive-metylalkohol-ma-uz-dvacatou- obet-zemrel-muz-z-prerova
(asi místo do zlata investuju do chlastu)
|
|
|
Hlavně ty svině zavedením registraček a přihlouplý buzerace zlikvidujou malý hospůdky na venkově.
BTW Když to vložíte jako odkaz, bude vám to trvat 20 vteřin a ušetříte desítkám lidí po několika vteřinách :)
|
|
|
Ano, pan Heger má výborný nápad - ještě zvýšit daň z chlastu. Přece jen je tu dost levný, že. To by mohlo pomoci.
Jiná soudružka v OVM tvrdila, že by vláda měla lidi chránit před alkoholem vůbec, protože je špatný.
Jeden by si z těch elitních teorií nalil prcka...
|
|
|
Je to skutečně banda myslitelů, jeden jak druhej. Nicméně, má to jeden pozitivní aspekt, protože esli to s tou prohibicí přeženou, půjde takhle vláda už konečně do háje, neboť tohle prostý lid moc dlouho nevydrží. A pak už třeba nestihnou schválit to zvýšení daní už na příští rok. Za týhle situace každej rok dobrej.
|
|
|
Nalil jsem si, zajedl ... přemýšlím o investici do osamělého statku se starým sadem ...
|
|
|
Značně nedostatkové zboží. Přebráno a trvalý převis poptávky. Taky sem chtěl bejt schovanej a provozovat si, nerušen soukmenovci, svou neplechu...nic, prt. Tenhle nápad dostalo nějak moc lidí.
|
|
|
|
Nemám to nějak vysledováno, ale údajně se dá slušně koupit za čarou v Německu. Prý se to tam trochu vylidňuje...nedávno někdo psal, že koupil pozemek s barákem a restaurací levněji, než kolik by dal za holý pozemek stejné velikosti zde. Ale bez záruky.
|
|
|
To se říká už pár let, víme o tom ...
|
|
|
Žádnej med taky, poslední dobou přibejvaj pražáci, co si stěžujou starostovi na rušení víkendovýho klidu. Taky jsou dost rasi na hygijenu, do rybníka prej zvířata nepatřej, když se tam koupou lidi. Atakdál ...
|
|
|
Jediná možnost, soukromý stát...
|
|
|
Nojo, to je všechno hezký. Možná by i Castro kus Kuby prodal. Ale nevim jak to zařídit, aby nás hned někdo nevosvobodil.
|
|
|
Žádný daně a ozbrojení akcionáři...
|
|
|
Žádnej problém s tím nemám. Jenom aby to na USS Nimitz stačilo.
|
|
|
Každý podnikání má svý rizika, pro pocit sucha a bezpečí se doporučuje zůstat v kotlince a ohnout hřbet:-).
|
|
|
No tak když se to takhle správně podá ... :))
|
|
|
Nějaká soft verze vlastní "země" by se snad dala - kamarád v USA mi říkal, že se tam třeba domluví několik dobrých přátel, co se znají léta a koupí si ostrov. Sice to není vlastní stát, ale už se tam jeden může docela stavět na hlavu, odpadají sousedi, náhodný průjezd nevítaných tůristů apod. Řecko teď zvažuje pronájem ostrovů např. - asi to nebude pro solisty, ale pár spřátelených rodin by na to možná dosáhlo.
|
|
|
|
To je osvěta....asi jako když přišel Cyril a Metoděj a naučil lid číst a psát...tomu se venkov nevyhne. Splachovací záchod, mytí rukou po práci ve stáji aj.
|
|
|
... chcaní v sedě ... jojo ...pokrok je pokrok. A vidláci si ho zaslouží, i kdyby je to mělo zabít! Nakonec, máme f tom tradici. Není to tak dávno, co pracující inteligence z měst přinášela na venkov výdobytky socialismu, poslední výkřiky mičurinského výzkumu(1) a postupy mistrů vysokých sklizní ze svazu sovětských socialistických republik. A dobré to bylo!
(1) Nejlépe se osvědčil kříženec ježka se žížalou.
|
|
|
Nemohli byste zase poslat na pomoc ty svazačky? To bylo dobrý!
|
|
|
Svazačky došly. Ale máme tu nadbytek fousatých ekofeministek ...
|
|
|
Zatím se přihlásily jen soudružky Semelová a Rojbrová. V pondělí tam mohou být.
|
|
|
No nic, jdu si dát panáka a pak si budu hrát s mladým. Dělá mi radost. Pustil jsem jim na youtube nějaký pohádky, a za čtvrt hodiny koukám, že si tam naklikali videa se sklizně kukuřice na zrno a soustředěně na to koukají ...
|
|
|
Něco mladšího by nebylo? Aby nám tady taky holky drobet něco vydržely!
|
|
|
Ty vydržej, jsou zocelený ze stranických schůzí.
|
|
|
|
Sou ňákej vybíravej ne?:-)
|
|
|
Tak na jednu stranu krise objektivně je. Na druhou si říkám, že ne až tak velká a nepřekonatelná. :)
|
|
|
No tak pěkně děkujem za takovou osvětu. A že pozdravujem na Malý Straně.
Zatim se to daří držet v rozumných mezích osvědčenou venkovskou metodou "odkejvem to a pak se na to vyserem", ale jak to bude do budoucna ...
|
|
|
Tak zvýšení daně rozhodně pomůže. Neznám případ, kdy by tomu tak nebylo.
|
|
|
kdyby zdanili rakovinu, už by byla fuč...
|
|
|
|
To je nápad! Kdyby to svinstvo zdanili a zregulovali až se z toho posere, byl už dávno pokoj. Jdu smolit email Borisovi Šťastnýmu, to bude imho vhodná persóna na tenhle úkol.
|
|
|
Ale ono je to už napadlo ...
"Podle ministra Hegera je také otázkou, zda nezvýšit daně na alkohol, který je podle něj v Česku ve srovnání s jinými evropskými zeměmi stále poměrně levný. Podle ministra by současná tragédie mohla urychlit změny v legislativě, které by dostupnost alkoholu v Česku omezily."
zdroj http://www.novinky.cz/domaci/278865-jak-zmirnit-prohibici-hegerovo-ministerstvo-chce- definovat-bezpecny-alkohol.html
|
|
|
O tom nikdo nepochybuje. Ale řeč byla o dani z rakoviny.
Co se alkoholu týká, tam to dává také velký smysl. Socky se naperou levnou kapalinou do ostřikovačů, protože je za příznivou cenu. Tak to zdaníme ještě víc a tím problém zlikvidujem. Má někdo něco proti?
|
|
|
|
no, já nevím jak to přesně vyjádřit. Líh je teď v kurzu, pivo je stejně drahé jako nealko, rakovina ... no nejdřív obezita, tam se viník hledá snáze. Ale tak nějak mám pocit, že cokoliv tady padne ve smyslu ironickém tak se někdo pokusí zrealizovat.
Opatření proti čištění denaturáku je taky easy - zdanit stejně jako potravinářský, evidentně pít jde.
|
|
|
Tenhle pár se opravdu projevuje jako bolševik. Ale myslím, že s tím narazí i ve vlastní straně, kde afinita k alkoholu je, zejména u některých jejích vrchních představitelů, nemalá :o)
|
|
|
|
|
no tak je otázka jestli je jednodušší přizpůsobit podkroví nebo bourat dveře :) rozhodně to není nepřekonatelný problém si myslím já...
|
|
|
U starého statku je to malinko problém. Stálo by to malé jmění. Ne, lež. Velké jmění.
|
|
|
Doma nepálíme, ale ... tak obecně si soused chodil pro nadbytečné ovoce s takovými 50-lt plastovými barely, já nevím co se v tom vozí, ale je to "běžný průmyslový obal", tož poptej se, sezóna sběru přichází.
To sám ze země zdvihneš, já v tom míchal vápno na bílení.
|
|
|
50 lt je málo, nízká výtěžnost, ale plast mám. Sklo by bylo parádní, na chuti se to ve finále pozná minimálně/vůbec, ale ten pocit...a ten pocit často prodává...
Myslel jsem spíš na ofíko pálenici, sad bude velikej..
|
|
|
Vlastizrádče!!!! Podporovat tento stát daněmi!!!! A neblázni, ofiko pálenice je díky hygieně a berním neskutečná pruda....
|
|
|
Říkal jsem, že o tom uvažuju :D
|
|
|
používali se dřevěné sudy, které však mají hodně nevýhod. dá se uvažovat o kamenině, která ale taky není ideální. pro normálního smrtelníka by bylo asi nejlepší to sklo, specializované firmy dělají ze skla celé technologické celky. no a dneska je módní nerez. řízené kvašení se provádí více méně pouze v nerezu, který mimo jiné se dá dobře chladit či jinak udržovat stálá teplota, aby se ten kvas úplně "nevařil". teoretická možnost je snad i i smalt. jestli seženete takový lavor, hrnec či sud, tak by to byla pro domácí podmínky asi nejlepší možnost :)
|
|
|
100 l smaltovaný sud? Ale jo, koukám, že dneska je možné všechno. Jenže plast je plast, manipulace je úplně o něčem jiném než zbytek materiálů. No a to dřevo...no nevím, bych si připadal jak vinař..
|
|
|
no jak říkám, plast je praktickej. ale: není vždy ani chemicky stálej apd. já jako čajomil můžu třeba u čaje potvrdit, že stejný čaj ze skla, kameniny nebo porcelánu je o něčem jiném, obdobné to bude i s vodou, vínem atd. takový dobrý a starý sud je k nezaplacení, ale udržovat v něm hygienu je pakárna. na druhou stranu může mít v sobě už startovací kultury ;) a také jak říkali druidi: silný je dub, silný je buk, silný jsi ty! cokoliv z dubového (nebo i bukového, jasanového) sudu v sobě bude nějakou tu sílu mít (což se využívá i při výrobě bourbonů a whisky, případně barique) :)
|
|
|
|
http://www.enbra.cz/enbra-ble-115-lazenska-kamna-drevo/
Po vykvašení můžete rovnou pálit. Jistý pan Bublík doporučuje topit tvrdým dřevem.
|
|
Ad polská kapalina do ostřikovačů - ten článek jsem napsal ještě než vyplavala tahle možnost na povrch. Technologicky to možné samozřejmě je, jen si tak nějak myslím, že nákup několika (desítek) tisíc litrů závadné kapaliny by se dal dohledat, jít po distribuční cestě shora dolů a uniformovaní šášové by to mohli mít vyšetřeno za den nebo dva. I když v tomhle státě - kdo ví...
|
|
|
Moc se mi nezdá, že by (legální) výrobce kapaliny do ostřikovačů jen tak bez oznámení/označení zaměnil ethyl za methyl...je to věc běžné spotřeby se kterou přijde do kontaktu leckdo, to by bylo dost o hubu
|
|
|
No hlavně, methanol je veden jako vysoce toxický, takřže musí být na etiketě tohle upozornění!
|
|
|
Jojo, dyk to píšu, bez oznámení resp. označení...možná se pletu, ale dost pochybuju, že by někdo dával metyl do ostřikovačů...takže tato hypotéza mi nepřijde moc pravděpodobná
|
|
|
jste na omylu. V kvašení nejde o žádný chemický proces. Jde o proces naprosto biologický. On celej problém je ve faktu, že kvasinka nám hezky papá cukry a napapaná taky čůrá. Líh, chemicky etanol, je tedy produktem látkové výměny biologického druhu zvaného Kvasinka. Veškeré, i ty dobré alkoholy jsou teby jen předestilovanou močí. Na zdraví. :-)
|
|
|
I látková výměna je chemický proces, takže se jakoby nepleteme :) Nebo to nebyla reakce na článek?
Ono když se to vezme kolem a kolem, takovou kvasinku si při vykonávání potřeby málokdo představí, ale napadlo mě, jíte vejce?
|
|
|
Sice nejsem autor, ale jiste: smazena slepici ovulace. Moc dobre! Prave jsem jednu dosnidal. Lidi nesmej bejt tak outlocitny.
|
|
|
Ani nechci zmiňovat sýry ... kynuté pečivo, jogurt ... samé zlo!
|
|
|
Premejslel sem, co tak spatnyho je na kynutem pecivu, ale je pravda, ze upect testo, do kteryho hodinu predtim prdely miliony organismu take neni pro bezneho metropolitniho cloveka moc velke hi-fi :-D
|
|
|
Milí lidičku, v oranismech se taktéž odehrávají chemické procesy, které podléhají naprosto stejným fyzikálně-chemickým zákonitostem jako reakce in vitro.
|
|
Jaké nádrže na biomasu, nevyužívané mimo sezónu?
|
|
kruci, to jsem se ale pri cteni diskuse pobavil :)
|
|
do kvasu se jentak nedostane metyl. kromě nezralého ovoce, což považuju za hypotetické, protože by to ani pořádně nekvasilo a při domácím pálení to nehrozí, jedině při nějaké průmyslové prasárně, tak nějaký ten metyl je z vyššího podílu pecek. někdo pálí bez nich, ale přeci jenom jsou tam znát, tak někdo dává třeba napůl. pak už záleží na destilaci. ze začátku aféry jsem byl nakloněn nějaké konspiraci, ale v tomto rozsahu to je spíš šlendrián či chamtivost. jedině konspirace na druhou ve které by měl prsty rotchild :) jinak kromě slivovičných oblastí na moravě je stejně asi základem alkoholické konzumace pivo a víno, takže bych to nepřeháněl s panikou. já osobně tvrdý prakticky nepiju. mám doma sice asi už tříletou vytuněnou ořechovku z domácí žitné, ale tu koštuju zřídka a ona se pořád lepší, tak si jí šetřím. a kromě toho jsem čajomil :)
|
|
|
...a kromě toho jsem čajomil
Magorák?
|
|
|
piju všechno. zelený, žlutý, bílý, červený, černý, modrozelený :) v hojném množství a většinou i koncentraci. to je pak člověk propláchnutej až až a alkohol je občasná třešnička na dortu. např. už se těším na zimu, abych si občas "rozbouřil krev" kvalitním vínem, v létě to není ono :)
|
|
|
Zkuste vrazit pytlíček čaje to Soxhletu a uvařit..... budete mít magorák i z pytlíku :D Ale to asi oba znáte :)
|
|
|
jenom teoreticky. nikdy jsem nevyhledával za každou cenu silné zážitky i kdyby měly mít záporné znaménko. k čajům jsem se dostal postupně a dnes je pro mě čaj zajímavý z těchto důvodů v uvedeném pořadí:
1. samotná příprava a pití čaje
2. kladné účinky čajů
3. až v dálce na třetím místě chuť
njn, k takovému bláznovství se dá dostat až časem, sám jsem to nikdy nechápal a kroutil hlavou :)
|
|
|
To mám pro kluky jako demonstrační pokus, kterak z pytlíku uvařit 4 litry silného čaje :)
|
|
|
jo a mimochodem, asi nebude překvapení, že zrovna teď sedím u čaje a brouzdám před obědem, respektive moravcem, kterého mám v plánu, na netu :)
|
|
Zachytil jsem mimoděk větu z TV rozhovoru s Hegerem: "-je to složité, protože řízení tak složitého systému, jako je celá společnost-"...OMG.
Ono těm idiotům zřejmě nikdy nedojde, že na řízení lidí jim zvysoka s...pes. Stále se domnívají, že skutečně lidem vládnou a lidé to chtějí a potřebují. Blbá blondýnaTM by to asi okomentovala nějak takto: "takže dobrý dén, já sem asi úplně blbá, já asi zase něco nechápů....takže já sem jako nesvéprávná a potřebuju bejt řízená jako jo? Se asi někdo posral, né?"
Je to výživa, poslouchat pány byrokraty...
|
|
|
|
Preferoval bych uzavření hranic a nikam bych nás nepouštěl + domovní prohlídky a likvidace domácích zásob.
|
|
|
A co zákaz nočního vycházení?
|
|
|
Slušní lidé v noci spí. Jak pravil jeden poslanec ČSSD - v noci pracují(chodí ven)jen šlapky a zloději. Dobří lidé uléhají se západem slunka a chrní až do zakokrhání kohouta.
|
|
|
Jo, my si tady z toho děláme srandu a zatím nám kape elita národa. Myslim, že je načase celý to znárodnit.
|
|
|
Taky myslim. Voni lidi dost řikaj, hlavně teda holky fpráci, že by se měli ty výrobní prostředky zase vrátit lidem. Už to tady bylo soukromý moc dlouho, to neni dobrý...to se to bohatství schromáždí u špatnejch lidí a sou z toho ty třídní rozdíly a to je špatný, to se už dlouho ví.
|
|
|
A zakázat cukr. Okyseluje organismus, tloustne se po něm a dá se z něj pálit ...
|
|
|
myslíte, že ty kyselý držky maj lidi z toho, že moc sladí?
|
|
|
Taky bych dal policajtům konečně pořádný tydlencty ... kompletence, kurva už!
|
|
|
Povolenky na nakup koblih (pouze balenych), statni prodejny tabakovych vyrobku a kontrolni krabicky s gps lokaci do aut.
|
|
|
Tak státního regulovaného koblížku se ti zachtělo...
|
|
|
Regulací koblížku to začíná, čipem pod kůží to končí ...
|
|
|
Kdo nic špatnýho nedělá, nemá se proč čipu bát! Tohle vadí akorát šmejdům, který porušujou Zákony!
|
|
|
Ještě to vadí jistému Aštaru Šeranovi, pořád lobbuje za odčipování..
|
|
|
ja se snad na stara kolena stanu vericim :-)))
|
|
|
Chtěl jsem si ho dát do přátel na FB, ale kterej je ten pravej? Taky nemám rád ještěry. Akorát nás ovládají...
|
|
|
Navíc ty čipy jsou super věc, když se tříleté děcko vožere a ztratí v lese. I kdyby to mělo zachránit jediný život!
|
|
|
Čipy mají vůbec samý výhody. Už nebude žádný PČR pátrá, radí, informuje. A taky nebude tak drahý zaplatit si detektiva na nevěrnou manželku. Bude to mít spoustu kladů..
|
|
|
|
A když někdo čip zakryje/vykuchá/omezí, aplikoval bych presumpci viny.
Ale onlajn jen pro státní úředníky, BIS, policii, hackery a kamarády těchto. Jinak by to nebylo v souladu s ochranou osobních údajů.
|
|
|
Doprčic, jaký výmluvy na ochranu osobních údajů zase?
Nic takovýho. Nemáš čip - odchod! Pravidla se maj dodržovat. Protože jinak by v tom byl bordel!
|
|
|
No aby to nemohl vidět každej onlajn, přece. Kdyby to mohl vidět každej, bylo by to na pytel. Ať má ta práce pro stát taky nějaký výhody, teda ať maj tydlencty kompetence, když už dělaj za takovou almužnu, no ni?
|
|
|
Naopak, to musí bejt vidět onlajn, protože kdo není tendlecten zločinec, nemá se čeho bát! Skrytý normálním očím budou jen policajti a úřednictvo, aby normální člověk nevěděl, kde, kdy a kdo ho bude kontrolovat a tak ňák se připravoval průběžně.
|
|
|
Správně. Žádný osoby. Když se kácí les, lítají třísky. Lid si to přeje.
|
|
|
No nevím, zatím to vypadá, že chtějí vybudovat anarchii a posílit černý trh, který se díky opatření konsoliduje. Začínají se vytvářet pevné dodavatelsko-odběratelské vazby, lidé spořádaně jezdí na Moravu, přes kamarády se dostávají k jedincům, co pálí doma, prostě likvidace oficiálních zdaněných kanálů. Zvláštní představa o řízené společnosti.
|
|
|
Kdyz se idiot pokusi o totalitu, logicky nastane anarchie. V tomhle prohibice dar z nebes.
|
|
|
Poslouchal jsem ten vstup dál a mám dojem, že prodej skrze státem licencované řetězce alá Kanada, Skandinávie apod.,je tak trochu na spadnutí. Stejně bych si tipnul, že o tom přemýšlí už dlouho a jen nevěděli, jak to spískat. Teď mají dobrou šanci a ještě sklidí ovace. A to je asi tak vše, co s tím vladaři mohou udělat.
Blbé je, že Kocourkov je země závisti a práskačů, takže distribuce od kamarádů z Moravy možná bude pro paliče dost riziková.
|
|
|
Pozoruju za poslední dny dvě věci. Jednak policajti na to za ty prachy začínají slušně kašlat, druhak pokud jde o alkohol, drží lidé vzácně při sobě. Třeba má tenhle národ ještě šanci :-)
|
|
|
Videl jsi to nadsene hykani kdyz byl alkohol zakazan? A to na tom byla nejvic bita prave ta "spodina" vohnoutstva.
|
|
|
Nn, mezi lidmi je spousta nekuřáků, abstinentů a podobné verbeže. To hýkání, tím tihle lidé udělují vládě kladné body za výchovu ke zdraví. To se distribuce alkoholu nijak netýká, alespoň pro nás, běžné uživatele.
Stačí se podívat na trh s marjánou, nestrčil bych to do huby, ale sehnat to dokážu do deseti minut, a to je to de iure taky ilegální. Prostě policajti si žíly netrhaj.
|
|
|
Tak proti zdrazeni cigaret se docela protestuje, ale tohle je desive. Marihuana je v mnozstvi, v jakem se bezne shani, legalni. Sehnat jde i haroin, taky pomerne rychle (zalezi jen na tom, za jak dlouho clovek dojede do mesta).
Policajti ne, ale kdyz jsem vcera naleval zoufalym lidem v baru absinth, prisla hygiena (a vypadala presne jak hygiena, hnusna stara baba) a hned zacala prohledavat vsechny skrinky a supliky, jestli tam nekde nahodou neni zapomenuta flaska nejakeho jedovateho dvanactileteho konaku.
|
|
|
No tak o babách z hygieny se hádat nebudu, ale každopádně mě děsí, jak i poměrně inteligentní lidé si myslí, že marihuana je v malém množství legální.
NENÍ! Držení marihuany v malém množství pouze není trestným činem, ovšem stále je to přestupek. Jen to už nikdo neřeší. Zkuste ale vycestovat do Rakouska, šengen nešengen, jisté vyhoštění, pokud ne rovnou vězení. Prostě tady se totalita efektivně dělat nedá, s touhle policií.
|
|
|
Vyhoda mozna je ta, ze kdybych se v nejakem prechodnem obdobi predzasobil Portskym, tak to v prubehu let a desetileti bude pouze ziskavat na kvalite a na cene...
Mozna ze by to nakonec nebyla spatna investice, kam se hrabe nejake zlato a diamanty :-)
|
|
|
Bez uzavření hranic marný pokus, dle mýho, takže odtržení od EU?.-)
|
|
|
Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré..
|
|
Dovoluji si poznamenat, že (matně jsem si to pamatoval a je to napsané i ve wikipedii) metanol vzniká SUCHOU destilací dřeva, společně s dalšími svinstvy. Zkvašená štěpka asi nebude lahůdka, ale rozhodně tak nevznikne čistý metyl. Suchá destilace znamená, že vezmu dřevo a zahřívám ho na hranici zuhelnatění a uvolňující se plyny chladím a případně dělím na frakce podle teploty kondenzace.
Osobně se domnívám, že nejpravděpodobnější prekurzor jedovatého tuzemáku je prostě ukradený nebo vyšmelený syntetický metylalkohol (třeba z výroby bionafty)...
|
|
|
Máte pravdu, čistý methyl nevznikne. Ten z toho vznikne až následně, a bude jen v prvních lahvích. Ale kolik bylo čistého metylalkoholu? A proč v některých lahvích bylo skoro 100%, v některých jen podíl a některé byly pančované, ale prakticky nezávadné?
|
|
|
já tedy nejsem žádný chemik, ale dřevo (a obecně celulóza - třeba papír nabo vata) bez nějakého dalšího technologického kroku kvasit na alkohol nezačne. Ty kvasinky zřejmě neskousnou celulózu, na rozdíl od cukrů (ovoce) nebo škrobu (brambory, obilí). To by to ve vlhkém lese muselo kvasit jako o závod, veškeré spadané listí a jehličí a zbytky dřeva.
I kráva (na rozdíl od člověka) stráví celulózu jen proto, že na to má nějaké pomocné bakterie.
Takže bych se fakt přikláněl (metoda Occamovy břitvy) k nejjednoduššímu vysvětlení - prostě se naskytl výhodný barel / kontejner fajnového voňavého lihu (metanol se určitě neparfemuje, aby odporně smrděl - viz technický líh)....
A nedá mi to, strejda google:
http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitola.php?titul_key=85&idkapitola=11
Čímž netvrdím, že to tak (zkvašené a předtím nějak fermentované dřevo) být nemohlo. Ale ten kontejner je prostě pravděpodobnější.
|
|
|
Kvašení a fermentace...no nic.
Mohly to být i brambory, vlastně se to mohlo stát lecjak, každopádně si myslím, že kdyby někdo někde vyhrabal cisternu ethanolu, bylo by případů řádově víc. Ale mohu se mýlit.
|
|
|
Technická: Jako teplota destilace se bere teplota kapaliny, nebo teplota u vstupu do chladiče?
|
|
|
Když máte dobře sestavenou kolonu, je to jedno. Tedy jinými slovy je to teplota hmoty v kotlíku (kapalina bych tomu asi zrovna neříkal :) a bezprostředně nad kotlíkem potom začíná sestupná část kolony, aby vám zkondenzované výpary netekly zpět.
|
|
|
Joo, kvašení a fermentace se v hovoru rozlišuje, protože fermenatací se nazývá kde co, třeba příprava černého čaje.
Dřevo nekvasí, ani zalité vodou,. Zkoušel jsem to s různými dřevy.
Etanol z buničiny vyrábějí v Paskově a ve Vratimově (nevím, zda recentně), ale ne ze dřeva a ne přelitím štěpky vodou.
Ono i vyrobit líh z brambor a obilí není stejné a nedá se dělat na jedné lince ( v jenom lihovaře).
_____________
Jak dopadl rozbor krabičáku z Tesca? Možná by to zajímalo i jiné tehdejší účastníky diskuze.
|
|
|
Po kontrole z inspektorátu práce a místním šetření z finančního úřadu přišla methanolová aféra a na rozbor opravdu nezbyl čas. Pokud buzerace státu bude pokračovat ve stejném tempu, možná na to zbyde čas v důchodu.
Jinak čeština fermentaci a kvašení rozlišuje, angličtina pokud vím ne.
|
|
|
Ani jsem netušil, že se Lojzovo metoda tak dobře ujme.
|
|
|
Sem tam nějakou diskuzi projdu, beru to jako urážku. Teď si nejsem jistý, jak až moc mohu být nepříjemný, abych nešel do chlívku ale vzhledem k vaší naježenosti prostě předpokládám, že pracujete ve státní správě či samosprávě, takže to ponechám bez dalšího rozvíjení; s někým, kdo netuší, o čem podnikání je, si prostě nepopovídám ;)
|
|
|
Naježenosti?
To je dobrej džouk.
Nevím, o čem je podnikání, ale rohlík, rohlík je především o mouce.
Nechci si povídat o podnikání, ale o přidávání rostlinného oleje do mléka, protože jste tvrdil, že je to běžná praxe.
Nic víc.
Ne, ve státní správě nepracuji a nikdy jsem nepracoval.
V samosprávě jsem jedno volební období účinkoval. Bylo to v době, kdy jsem byl na volné noze a funkce byla placená symbolicky, jak je u obcí pod 500 obyvatel běžné. A tam jsem ve styku s občany rozvinul a upevnil svůj skepticizmus.
|
|
|
Nic si z toho nedelej :-) Proste jsi neco rekl, a je jedno, jestli ti za barakem trebas bouchla sopka - proste jsi nezvladl splnit to, co jsi ani neslibil, ale v dobre vuli jsi se nabidl, a uz jses v haji :-))
|
|
|
Já to jakoby slíbil, ale živelná pohroma v podobě debilů na vládě mi do toho trochu šmátla. Do prdele, kolek na chlastu nejni cenina!!!! To si dělaj prdel.
|
|
|
Jo, ještě jsem zapomněl:
http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008020601
Neměl jsem na mysli úplně celulózu, ale bioodpad obecně..
|
|
|
Jo, to je moje oblíbená stránka.
|
|
|
no něco takového jsem měl na mysli taky. přeci jenom zrovna dřevo jako takové je složitější materiál. ale kupříkladu taková sláma, to by mohlo být jednodušší. ještě ten první krok. nechápu ale, když se vyšlechtili, zejména genovou manipulací všechny možné mikroorganismy, v čem je problém. řekl bych, že kdyby rockfeller chtěl, tak to jde. takhle to je chcaní proti větru a to bude ten problém. štěpit to vysokým tlakem a teplotou, to je trošku s kanonem na komára. navíc by to šlo snad udělat nějak rekuperovaně, případně by to byla kombinovaná výroba, kde by někde ten přebytek tepla, respektive něčeho spalování schopného vznikal (spalovny?). jinak suchou destilací dřeva, jak se tu píše, rozhodně nevzniká jenom metanol, ale směska nazývaná obecně dřevoplyn a v tom je toho víc. bohužel to vzniká třeba při výrobě dřevěného uhlí, kdy se to ale využívá při výrobě. v té druhé fázi snad teplo vzniká, zbytek solárko :)
|
|
|
Celulózu rozloží bakterie nebo houby. Ale samo že ne na alkohol.
|
|
|
http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitola.php?titul_key=85&idkapitola=11
Jak moc je přímé kvašení celulózy daleko netuším, ale nějaký pán na první stránce diskuze to zmínil, tak jsem si to vyhrabal..
|
|
Přátelé. Co je třeba zdůraznit: dřevný líh se vyráběl suchou destilací, jak jinak, dřeva. Proto: v souvislosti s kauzou metanol nemá problém pecek v kvasu žádnou váhu. Ostatně ani problematika domácího či jiného "pálení". Úvaha o kvašení dříví ve fermentoru je úplně mimo. Ani kapalina do ostřikovačů v tom asi nebude. Ten průser vznikl podobně jako ve filmu Černá sobota; s určitými obtížemi se dá zkouknout až do happy konce. Má jen větší rozměr. Možná by se dalo zjistit, kolik metanolu k nám ročně přiteče z Ruska či Německa; vždyť je to běžná chemikálie nutná pro výrobu bionafty, formalínu pro plasty, a vůbec...
|
|
|
Tak nevím, na co reagovat dřív.
Předpokládejme scénář: máte obrovskou fermentační nádrž a jste idiot. Chcete udělat ethanol, necháte zkvasit nějakou biohmotu. Následně destilujete, ale místo abyste destiloval s prvotním odkapem do velkého tanku, strčíte pod výstup rovnou plastový demižon, pak druhý a tak dále.
A teď kontrolní dotaz: co bude v prvních cca 5% demižonů?
|
|
|
Jak dopadl krabičák z Tesca? Psal jsi o počátku září...
|
|
|
Už ses ptal jinde, tam jsem odpověděl. Další volno na kraviny možná po prohibici. Nebo jestli celníci nebo ČOIka zmagoří, budou chtít papír i od flašky koňaku, kterou mám na baru dlouhý roky, já ho nenajdu a dostanu se k tomu za tři roky ;)
|
|
|
Joo, neberte to tak, že bych prudil, ale nabídl jste se a zvolil termín. Nerad bych výsledek propásl.
Nebo dáte článek?
|
|
|
Beru jako prudění už asi naprosto všechno, i když mi napíše kamarád, že na něj kašlu a nejdu na pivo. Dnes 4 krabičky cigaret a po dlouhé době jsem po víkendu utahanější než v pátek.
Termíny vybouchly, všem jsem hromadnou sms vysvětlil, že se musí v mém diáři přeregistrovat.
Článek bych dát mohl, aby lidi viděli, jak se taková analýza vůbec provádí, že to nejni až tak problém. Když už vědí, že uplatit je problém ještě menší...
|
|
|
BTW vadí mi, že si chvíli tykáme a chvíli vykáme. Tak jak to je?
|
|
|
Mně to nevadí.
Je to jedno.
|
|
Když už máme tu prohibici, což nějaká praktická cvičení?
Třeba: Vydestiloval jsi 75% slivovici. Kolik vody je třeba dolejt, abys získal 40 % nápoj?.
Varianta pro černý trh: Máš 80% líh z lihovaru koupený pod rukou. Kolik musíš přidat 20% vyčištěného denaturáku, abys získal 40% vodku?
|
|
|
tak 40% je polovina z osmdesáti, takže o něco míň než do osmdesátky :) procento sem, procento tam. postupně přilévat vodu a když to tak rozumně koštuje, tak je hotovo. do lihu z lihovaru bych denaturák pro vlastní spotřebu nedával. pokud je někdo prase a má to na prodej, tak ať si předestiluje nebo vymrazí tu dvacítku. nebo přidá šťávu a má jelcina :)
|
|
|
i když 20% denaturák?! tam je spíš varianta jestli to je 96% nebo 100% :)
|
|
|
|
tak jestli to potřebuje naředit, tak v tom prvním případě bych tam hodil 0,875 l destilované vody
pro druhý případ doporučuju ředění 1 ku 2
|
|
|
Pánové, máte ty výpočty trochu blbě :-)
Objemová kontrakce
vzniká při každém míšení lihu s vodou v jakémkoli poměru a rozumíme jí smrštění objemu vzniklé směsi.
Smísíme-li tedy např. 50 litrů vody s 50 litry absolutního alkoholu, neobdržíme očekávaných 100 litrů směsi, ale jen 96,3 litrů.
Smrštění, čili kontrakce činí v tomto případě 3,7 litru a poněvadž vzniklá směs obsahuje 50 litrů absolutního lihu, nezískali jsme předpokládaný líh padesátiprocentní, nýbrž silnější (asi 52 %).
K vyrovnání kontrakce je třeba přidati dalších 3,7 litru vody, čímž docílíme 100 litrů lihu 50 %.
U lihu 96 %, obvykle používaného, se ovšem poměry trochu mění.
Smísíme-li 50 l lihu 96 % s 50 l vody, obdržíme opět asi 96,3 l směsi a jeví se tedy opět nedostatek 3,7 l roztoku.
Vyrovnáme-li tuto kontrakci přídavkem 3,7 vody, docílíme žádaných 100 l, avšak směs v tomto případě není lihem padesátiprocentním, nýbrž slabším.
zdroj: www.tech-info.cz/suroviny.html
|
|
Co kdyby někdo chtěl prodat alkohol prokazatelně dovezený např. z Německa?
|
|
|
tak poruší zákaz nabízet a prodávat, což je delikt hodný vypití nabízeného zboží.
|
|
|
V tom bych neviděl takový problém. :)
|
|
|
to by mohlo být bráno jako vydírání. a ještě za zvlášť zavrženíhodných okolností. polehčující okolností by bylo prodávat to za nákupku :)
|
|
Kontrolovat kolek v podstate nic nezaruci, ano kdyz je porusen tak nebrat. Ovsem vzhledek jednoduchosti padelani, neporusenej kolek neznamena vubec nic.
|
|
Proč si neporadit ?
http://www.landofwine.cz/destilacni-souprava/317-destilacni-pristroj-kolona.html
rychle, snadno a formou zábavy
:-))
|
|
|
Na destilaci vina budiz, na vyrobu slivovicky by to bylo zcela nevhodne. Zadny deflegmator, maly objem :)
Zejmena pikantni je skutecnost, ze pod tim topite lihovym kahanem :)
|
|
|
No hracka je to hezka. Ale jak se tam reguluje teplota?
|
|
|
Zřejmě regulací výkonu kahanu - tedy zasouváním a vysouváním knotu :-)
|
|
Inkaso ze spotřební daně z lihu.
2006 - 6,8 mld. Kč
2007 - 7,2 mld. Kč
2008 - 7,0 mld. Kč (přišla "krize")
2009 - 7,7 mld. Kč
2010 - 5,8 mld. Kč
2011 - 6,9 mld. Kč
2012 - 2,3 mld. Kč (za pět měsíců)
*2012 - 5,5 mld. Kč - extrapolace
V roce 2010 vzrostla spotřební daň z lihu o 20 Kč
zdroj: www.celnisprava.cz/cz/dane/statistiky/Stranky/lih.aspx
|
|
|
Zrovna dneska jsem se na to díval a tahle čísla mají téměř nulovou vypovídající hodnotu. Mají se proti něčemu postavit (náklady na léčbu spojenou s alkoholem, náklady na kriminalitu páchanou pod vlivem alkoholu ...) nebo mají vypovídat, kolik vybere stát na tom, že lidi chlastají?
Tak například těch cca 7 mld. je číslo, které nezahrnuje DPH z každé prodané lahve, zdanění zisků likérek, restaurací, dopravců a zaměstnanců těchto podniků, které s distribucí a prodejem alkoholu přímo souvisí. Taky zde existuje nemalý podíl turistů, kteří sem jezdí chlastat atd. Ale jinak díky za přehled :)
|
|
|
No tak nejakou vypovidaci hodnotu bych v tom videl. A to sice tu, ze pokud se zvedne % spotrebni dane, tak ve vysledku se vybere kolik??? Min Halik, min. Mezi lidmi je urcite mnozstvi penez. A muzete sice zdimat vic, ale nedosahnete toho, ze byste vic dostali. Jen ten hadr bude driv suchej.
|
|
Přátelé, pocházím a bydlím na Moravském Slovácku. V rodině vlastníme jak vinohrad, tak ovocný sad. Za svůj život jsem vyrobil několik hektolitrů alkoholu a značnou část z toho zkonzumoval, protože v dnešní době to nemá cenu dělat na kšeft. Můžu říct jen tolik - v kraji je jak domácí, tak oficiální pálení v v pálenicích natolik technologicky zvládnuto, že otravy metylalkoholem byli donedávna jen folklorem. Každý amatér ví, že se metyl odpařuje dřív a proto se vylévá první velká zavařovačka. Tento výskoček obsahuje i hromadu vyšších alkoholů a je to prakticky nepitné, tak proto. Dvojitá destilace je standard, "na vodku", neboli někalikanásobná destilace se provádí jen u kvasů podřadné kvality. Vínovice se nepálí z mláta, ale z vína, nejsou v tom tudíž ani pecky, ani pektin. Slivovice se zásadně neodpeckuje, durancie ani odpeckovat nejdou, to by jste je museli rozvařit. Naopak, někdo se i část pecek rozdrtí, dává to slivovici víc chuti po mandlích.
Hlava nebolí z metylu, ale z přemíry řepného cukru přidaného do kvasu, nebo vína. V dnešní době lidi trhají nezralé ovoce ze stromů, aby je opálenější spoluobčané nepředběhli. Pak to musí doslazovat a aby měli víc, pouští do slivovice i kyselku - kyselý konec destilace, pak se to nehodí pít.
Můj strýc je odborník ještě o třídu výš, ale už řemeslo pověsil na hřebík. Ten tvrdí, že pít lze jen ovocné pálenky. Z pálenek obilných, bramborových a řepných tvrdnou játra, proto neuznává whisky, vodku, režnou, atd.
Pokud něco má 50% metylu, nevidělo to kvas ani pálenici, i když je to lahodná moravská slivovice pana Petra Veselého!
Pevné zdravý a ostrý zrak!
|
|
|
S tvrzením Vašeho strýce se plně ztotožňuji.
|
|
|
Tak. A snad jen pro úplnost, ona ani ta první zavařovačka není jedovatá; tolik metylu v ní není a být v podstatě nemůže, leda by to pálili z pilin. Je jen hnusná.
|
|
|
Presne tak. Znal jsem cloveka, ktery toho predku vypil celou flasku a nebylo mu nic.Ze to bylo hnusny mu nevadilo, byl to typ, co pil cokoliv. :-)
|
|
|
|
|