Dobrý den, to jsem zase já, Láďa Kapusta. Dnes si povíme, jak udělat
vodotěsný velikonoční farmářský mazanec.
Potřebujeme: Polyuretanovou pěnu, máslo, rozinky, kočkolit, asi 30 cm dlouhý
kus železa do betonu alias roxoru, rukolu, šalotku, rajčata cherry a lemongrass.
Kdybyste neměli lemongrass, tak natrhejte pampelišky a kdybyste neměli
pampelišky, tak jste kurva v prdeli, protože lemongrass je součástí každé moderní kuchyně!
Vezmeme nějaký starší hrnec nebo kýbl. Nádobu vymažeme máslem, aby se
to nepřipeklo. Do nádoby nastříkáme PUR pěnu a nasypeme do ní rozinky.
Množství pěny se řídí tím, jak velký chceme mazanec. Do těsta vrazíme roxor
tak, aby kus vyčníval ven. Zasypeme to kočkolitem.
Po nějaké době těsto nakyne. Můžeme provádět drobné tvarové korekce
k docílení žádoucího tvaru. Po uplynutí dalších zhruba tří hodin těsto
zvtrdne. Uchopíme roxor a vytáhneme za něj mazanec z nádoby. Následně šlápneme
na mazanec a dominantní rukou vythneme roxor z mazance. Blahopřeji. Máme
mazanec s krásnou křupavou kůrčičkou.
Narozdíl od běžných mazanců, tento náš mazanec se nedá jíst. Vydrží
tedy i několikery velikonoce, přičemž ale vždy můžete vaše okolí přesvědčit,
že už máte napečíno. Limitující je pro něj sluneční světlo, uchovávejte
jej tedy ve tmě. Náklady na pořízení mazance jsou možná trochu vyšší. Plechovka
pěny stojí 100 Kč, rozinky 10 Kč, másla potřebujeme tak za 10 Kč, celkem
tedy tak 150 Kč i s tím plevelem okolo. Po pěti letech dosáhne break-even
ve srovnání s Babišovou
psí buchtou a v šestém roce budete už mít mazanec vlastně zadarmo.
Dále se mazanec dá použít jako vycpávka do podprsenky pro náročné nebo
jako plovací vesta v případě, že byste se na dovolené v Koreji plavili
na trajektu. Pokud byste se přesto rozhodli ho jíst, tak chutná spíše jako
burger v McDonaldu.
Proč je mazanec farmářský? To nevím. Ale pokud chcete v dnešní době
prodat nějaké jídlo za solidní prachy, musí mít v názvu slovo "farmářský",
"poctivý" nebo "staročeský", protože "bio" se už zkompromitovalo. Používat
slovo "staročeský" v souvislosti s PUR pěnou je přece jen trochu zvláštní.
Na co je tam ta rukola, šalotka, cherry rajčata a lemongrass? V každém
pořadu o vaření padne alespoň jedno z těchto slov, nejlépe však všechna.
Určitě je to dobrý, když se to nechá přidat do každého jídla a kromě toho je
to in.
20.4.2014 D-FENS