|
Cteni D-FENSe mi za ta leta tak nejak hluboce lidsky otevrelo oci a na spoustu veci se diky nemu divam uplne jinak. Nejen za toto mu patri velky dik.
|
|
|
+1
Má snaha nesrat si v síni přetrvává. Děkuji za externí motivaci :-)
|
|
|
+2
dfensa citam cca od roku 2002-2003, a zoberu mi ho iba z mojich chladnych, mrtvych ruk.
dakujem za prvu 1000cku clankov a drzim palce na dalsiu 1000, ci 1200vku :)
|
|
|
Ač nově registrován, čtu už aspoň šest sedm let.
Přestože mnohdy nesouhlasím - především v diskusích, má čtení D-F v neděli večer své nezastupitelné místo v mém programu svátečního dne.
Na mnoho věcí se dívám jinak, jsem nasranější.
V každém případě děkuji, že existujete.
|
|
gratuluji k překročení hranice první dvacetiny sepsaných článků. ;-)
děkuji žes to s námi tak dlouho vydržel a nenechal se odradit, když se tu občas odehrávaly nějaké diskuzní šílenosti. Přeji všechno nej Tobě, Tvé rodině i Tvým autům (i když Alfě jak známo nepomůže ani svěcená voda) a vlastně i čemukoliv na čem Ti záleží.
|
|
|
Moment - šrot, černá Alfa a srnčí sekaná spolu souvisí? Jinak D-FENSovi gratuluji zejména k druhému dítěti!
|
|
Co na to říct... Mluvit o tom, že mě tento web inspiruje, umožňuje poznávat zajímavé lidi nebo že mi v lecčem otevřel oči (což bych snad ani neměl říkat nahlas, páč ve svém věku bych je už měl mít dávno otevřené), mi připadá banální, pročež o tom ani mluvit nebudu a omezím svůj chvalozpěv na podstatné: tenhle web mě vážně baví.
Za což Vám, D-Fensi, i těm, kteří ho pomáhají držet na slušné úrovni (navzdory tomu, že ji někteří občas trošku srážíme:-/), děkuji.
A smekám. Jářku chlape, jste vážně dobrý.
|
|
Gratulace.
BTW Když už se zde píše o webu a o tom že phpRS bylo zcela překopáno, tak bych měl prosbu, zda by ho nešlo dokopat ještě k tomu, aby nám to v diskuzích dokázalo ukázat, které příspěvky přibyly od minulého přístupu.
Je to IMHO geniální a příjemná ba přímo sluníčková fičůra........
|
|
|
|
|
prosím pouč obyč lamu jak ten script spouštět a aplikovat do prohlížeče, abych to mohl využít, vypadá to dobře
|
|
|
Jestli máte prohlížeč Opera, přidejte si to jako uživatelský skript (stáhněte si ten soubor a uložte ho do složky s uživatelskými skripty).
Jestli máte jiný prohlížeč, dal by se použít tzv. bookmarklet (přidáte si do oblíbených stránku a místo adresy zadáte javascript: a skript), ale ten uvedený skript v jiných prohlížečích než je Opera nefunguje, musel by se nějak upravit.
|
|
|
|
Pámbu Vám to oplatí na dětech (jestli na to dáváte)…
|
|
|
Ne tak se obávám, že to musím stáhnout. Přestávají kvůli tomu fungovat skripty na jiných webech, tudíž nepoužitelné. Toto prostě musí být funkcionalita přímo v kódu webu.
|
|
|
|
Funguje to v Opeře? Měl jsem za to, že je to pro mozilní jádro.
|
|
|
V Opeře si můžete připojit skript jen pro určitou doménu. Pravé tlačítko > Upravit místní nastavení > Skriptování > Složka skriptů uživatele.
|
|
|
Respektive pro, nás co se připojujeme v různé doby z různých počítačů (cookies nepoužíváme a neradi se přihlašujeme registračními údaji), by docela bodlo nechat si vypsat příspěvky mladší určitého zadaného data a hodiny jinou barvou.
|
|
|
Skript zmíněný výše by po lehké úpravě měl fungovat jako bookmarklet.
Návod pro lamy:
1. Přidejte si v prohlížeči novou oblíbenou položku a místo adresy stránky zkopírujte kód, který pošlu níže.
2. Otevřete stránku s komentáři a klikněte na tu položku v oblíbených.
3. Mělo by se do stránky vložit políčko pro zadání data a času, od kterého se budou zvýrazňovat nové příspěvky.
|
|
|
Diskuse by možná ten skript narušila, takže tady:
pastebin.com/Lwkm33yh
Zkopírovat všechno z pole "RAW Paste Data" jako adresu stránky.
|
|
|
Perfektní! Ve Firefoxu to funguje! Díky MOC
|
|
|
Funguje výborně, ale určitě by to šlo ještě vylepšit odstraněním klikání pokaždé v diskusi. Zkouším si teď hrát s převedením toho skriptu do stavu použitelného v GreaseMonkey, ale moc se mi nedaří... :(
|
|
|
No, zjistil jsem, že někdy se mi to vůbec nezapne a zatím jsem nevysledoval proč a kdy. Ale i tak je to výborná pomůcka. Možná nakonec začnu číst i diskuze pod Urzovým seriálem ;-)
|
|
|
V IE to podle mě nefunguje.
|
|
|
Tam jsem to fakt nezkoušel, ale to Ty moc dobře víš, protože kousek výše píšu v čem to zkouším ;-)
|
|
|
V IE10 to snad fungovalo.
Celkově by asi ten skript vylepšit, ale nemám tolik času se v tom vrtat, jen jsem převedl ten původní.
Bylo by to jednodušší, kdyby admin webu těm důležitým prvkům přidal identifikátory (id), podle kterých by je skript pak našel.
A do původního skriptu by to chtělo dát omezení, aby neupravoval jiné stránky než DF diskuse. Při použití jako uživatelský JS v Opeře to na jiných stránkách bude končit chybou, v horším případě narušením vzhledu té stránky.
Moje verze by při spuštění na jiném webu měla jednoduše skončit aniž by něco udělala.
|
|
|
Na nežádoucích stránkách to, pravda, vypíše zbytečné políčko pro datum a 0 nových, ale nějaké významné problémy jsem za pár měsíců používání nezaznamenal a ani chybou to na nežádoucích stránkách většinou nekončí.
Ale jinak souhlas, že v ideálním případě by většina té činnosti uživatelského skriptu mohla být na straně serveru.
|
|
|
Nebylo by lepší na rozsáhlé diskuse nechat rovnou na fórum? To je pořád o level výš, než ten skript.
|
|
|
A co by fórum řešilo? Co nabízí navíc oproti zdejším komentářům? V podstatě vidím rozdíl jen v tom, že diskusní fóra neumí stromové diskuse, ale to je spíš jejich nevýhoda, ne?
|
|
|
Vláknovost a dělení do témat je hlavní výhoda. Rozsáhlejší možnosti moderování. Tady se to dá v podstatě jen tak upravit či smazat, na fóru se to dá třídit.
Tedy, že se nebude pod každým článkem řešit všechno a může se řešit to, co tady v podstatě není možné. Takový autobazar v komunitě, zvláštní sekce pro novinky (různého svinstva se děje hrozně moc a 10 odkazů od D-F jednou týdně, to je jen kampka v moři), sekce pro žádosti o rady a pomoc atd.
|
|
|
"ani chybou to na nežádoucích stránkách většinou nekončí"
Nezkoušel jsem to, ale na stránce, kde nebudou existovat ty prvky které to hledá, to podle mě skončí čtením z "null or not an object".
Každopádně jestli se chcete inspirovat, já tam jen přidal podmínku, že nalezený <div> musí mít CSS třídu "modryram" (to byla asi tak jediná "DF-specifická" věc, která tam je k dispozici přímo).
|
|
|
|
|
Dík tobě i Jokerovi, funguje to skvěle. :-)
|
|
|
|
Díky moc, funguje to přesně tak, jak jsem si přál.
|
|
|
Další lama děkuje, v googlu jede!
|
|
|
To by se mi také velmi hodilo. Pod článkem u počtu komentářů třeba hvězdičku, pokud jsou nové od poslední návštěvy, nové komentáře jinou barvou pozadí/hlavičky, možnost skočit rovnou na další nový komentář. Takto to má třeba www.abclinuxu.cz a je to velmi pohodlné.
|
|
|
Mě by zas bodlo, kdyby zas bylo možné listovat názvy článků v určité sekci (třeba Auto-Moto, zmrdi atd.), protože když si chci najít nějaký starší článek a nevím přesně jak se jmenuje, tak hledat přes strýčka Gooo nebo klikat do alelujah přes hlavní stránku mě moc neba a strávím u toho hromady času a občas ani nenajdu.
Dřív to fachalo, ale mám pocit, že od cca 2008 to nefachalo, pak sekce zmizely i z levého panelu a když člověk klikne na ikonku sekce u názvu článku, vyhodí mu to chybu.
A listovat přes Oldschool D-F je utrpení pro moje oči (nehomogenní tmavé pozadí a bílé písmo, z toho jsou oči celkem unavené... :(
Ale jinak D-F taky gratuluji, díky němu jsem si taky vytáhl hlavu z prdele (cca v roce 2004 nebo 2005 (už byl nový vzhled fungující dodnes) a díky mu i za pořádání skvělých akcí. Na V-U jsem teda zatím nejel, jelikož si na to nevěřím, ale D-M je super. :)
|
|
|
Je to stále možné; mně to také chybělo.... stačí jít na oldschool D-FENS a tam to je.
|
|
|
Ah, Vy jste to tam sám zmínil, omlouvám se, nedočetl jsem Váš příspěvek do konce, hodil jsem jen radu na dotaz, který jsem viděl v pravém sloupečku komentářů na úvodní stránce.
|
|
|
Nic se neděje, stává se. :)
|
|
Driv jsem tu cetl puvodni vedecke eseje o zmrdech a vohnoutech. Smal jsem se jak blazen. Ted jsou temata vaznejsi, min se smeju, ale porad se vracim si cist nazory lidi, kteri zrejme nebudou uplne blbi. Pro me je to znacny prinos, diky
|
|
|
Myslim, ze mira smichu produkovana ctenim clanku je v prime umere s realitou aplikace "zijeme lepe a radostneji" promitnutou v soucasnosti.
|
|
|
Jj, vohnoutologie, byla zábavná, ofrouti taky...
Když tak vzpomínám, je to už drahně let (jak ostatně D-F připomíná), mnohé se změnilo, jen ten D-FENS zůstává.
Díky ti autore za vše a hodně zdaru do dalších článků!
|
|
I přesto, že často s místní komunitou v něčem nesouhlasím, děkuju za to, že tenhle web sdružuje lidi, kteří jsou ochotni diskutovat, dívat se na názor z různých stran, netrvat tak úplně na dogmatech a hlavně kriticky myslet. Za to patří autorovi obrovský dík, člověk je rád, že tak nějak není sám, a pomáhá to udržet psychické zdraví.
Gratuluji k tisícovce a přeji, aby nebyla zdaleka poslední..
|
|
Nechci říkat, že mi D-Fena změnil život, ale určitě mi rozšířil obzory a z člověka nevedomeho udělal člověka poučeného. Dřív jsem byl tak neurčité nastvany, teď už vím proč a co vic tusim jak s tím bojovat a snažím se nebýt ovcí a šířit slovo d-fens dál.
A tak za všechna ta společná léta dekuji a těším se má další.
|
|
|
Tenhle web mne drží v přesvědčení, že nikoliv nevýznamný podíl lidí kolem je normální a schopný dívat se na svět kolem střízlivě, mnohdy i tvořivě. Dík, chlape. Ať ti nikdy nevyschne péro!
|
|
|
Tak k tomu se připojuji, napsal jste to za mě.
|
|
Jen Tě upozorním, že na Měsíc bys na kole nedojel, neb tam nevede cyklostezka. Ale neboj, už se na tom pracuje a grant je v jednání. (Interní info z domova.)
|
|
Díky za skvělou práci. Nejen články, ale i diskuze jsou velmi zajímavé a velmi se mi líbí snaha argumentovat místo používání sprostých slov a napadání se navzájem. Tedy až na některé jedince, ale tomu se zřejmě úplně vyhnout nedá.
Můj hluboký obdiv mají také pánové Urza a OC. Skvělé diskuze, jiné pohledy na spoustu věcí. Velmi obohacující. Opravdu děkuji!
|
|
První, co jsem tu četl, bylo "Jak uspořádat správný meeting". Můžu říct, že tento článek mě nejen rozsekal, ale pomohl přežít v předešlém i současném zaměstnání, neb v obou jsou "meetingy" na denním pořádku :)
Krom jiného tento web má na svědomí i můj nový rituál. Každou neděli večer uvařím šálek dobré brazilské kávy a jdu sem. Pro rady, pro inspiraci, pro pobavení ale i pro nasrání :) S něčím souhlasím, s něčím souhlasím s výhradami, s něčím nesouhlasím, ale VŽDY jsem rád, že tento web funguje a že se tu schází grupa lidí, kterým není jedno, co se v tomto Banánistánu děje... Díky za to. Jen houšť a větší kapky!!!
|
|
ja nikdy nezabudnem ked som nasiel tuto recenziu na film "The Kchoor".
Nepamatam si ze by som sa niekedy nasmial viac ako na uvedenej recenzii, smial som sa tak, ze mi tiekli slzy a chytali ma krce :)
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2006071604
Film som videl ale nenapadlo mi ze d-fens dokaze takto krasne napisat aka uzasne blbost to je.
Ta recenzia je genialna a mala by byt v ucebnych osnovach ceskeho jazyka pre stredne skoly.
|
|
Co na to Urza? Slučuje se to s anarchokapitalismem, nebo je p... ke zdi?
|
|
D-F, ten vděk je těžké vyjádřit slovy!
Těším se na další akci a nejlépe takovou, kde není zapotřebí luštit šifry. :-)
|
|
Tento web mi vzal mnoho iluzí, které mi nikdo nenahradil jinými. A proto se mi líbí a proto ho čtu.
Díky, D-FENSi, skvělá práce.
|
|
|
Ač nejsem kvalifikovaným diskutérem (pokud se pamatuji, je toto druhý příspěvek do jakékoli diskuze na netu v mém relativně dlouhém životě), musím složit autorovi blogu a většině dalších přispěvatelů poklonu. Je potěšitelné vidět, že i přes současný stav obecné politické scény v této zemi nejsou zdaleka všichni občané českého banánistánu nesvéprávní blbci. Čtu tento blog od jeho oldschool verze a jsem jeho velkým fanouškem, přestože mne hlavní téma, tedy automobily, vlastně míjí, protože auto nemám a k životu jsem ho nikdy nepotřeboval. Takže ať vám to šlape.
|
|
Co dodat? Čtu to tady rád, i když samozřejmě ne se vším vždy souhlasím - ale tak by to ani být nemělo, to by pak člověka to čtení za chvíli přestalo bavit.
Takže gratulace a hodně štěstí a motivace přinejmenším do té další tisícovky a pevně doufám, že v tom pátým odstavci shora se jen projevilo "to, že jsi paranoidní ještě neznamená, že po tobě nejdou", protože kdyby to byla pravda, bylo by to velmi smutné.
|
|
zvazoval jsem, jestli pridavat komentar, protoze mi to tady pripada skoro jako dekovacka po derniere, nebo kondolence pri pohrbu. (nic ve zlem).
Ja myslim, ze uz ten pocet ctenaru i pristup lidicek k ruznym zminenym akcim, jakoz i samotne diskuze naprosto jednoznacne vypovidaji o tom, ze ctenari jsou nadseni a vdecni za tenhle web a to jak DFensovi, tak vsem ostatnim pomocnikum a redaktorum a ja mezi ty vdecne rozhodne patrim.
At Ti to pise dal a at se okruh ctenaru zvetsuje. Domnivam se, ze pro cenzuru nebude jednoduche tenhle blog jen tak zahlusit, protoze je s nim spojena nemala komunita inteligentnich a vetsinou i ozbrojenych lidi.
|
|
napadlo ma, ci by sa pri prilezitosti dosiahnutia tohoto vyznamneho internetoveho jubilea nehodila nejaka miniseria clankov s dodatkom "...po desiatich rokoch", s tym, ze by d-fens svoje povodne postulaty doplnil o nove fakty ci pripadne prehodnotil vo svetle dnesnych realii. mam na mysli clanky ako tuning/chiptuning, newspeak bazarny, vize dopravnych predpisu a podobnych, kde sa vekmi znalostna baza rozrastla.
|
|
DF, díky a těším se na lepší příští... Nebudu se tady opakovat po ostatních, žes mi otevřel oči a dals mi sílu, je to pravda, ale nebuďme senti-tento... :-)
|
|
neplanujete nieco ako Slobodny vysielac na Slovensku?
|
|
Já myslím, že je potřeba poděkovat více lidem. Kromě samotného D-Fense (zdejšího), což udělali už asi všichni a já se připojuji, je potřeba poděkovat též Ebbe Roe Smithovi a Joelu Schumacherovi, bez nichž by nebylo žádného D-Fense. A v neposlední řadě též Michaelu Douglasovi, který se na nás střepí (zubí by nebylo to správné slovo) z banneru v horní části stránky a zřejmě vyjadřuje to, jak zdejší D-Fens asi vypadá, přesněji jak se při pomyšlení na stav současné společnosti tváří. Mimochodem rating filmu se od doby, kdy o něm D-Fens psal, zvedl o nezanedbatelné množství procentních bodů. Vůbec bych se nedivil, kdyby se ve filmu nezhlíželo čím dál tím víc lidí.
|
|
a jeden off-topic, prosim vas D-fens a jeho organizacny tim, urobte den mobility niekedy v buducnosti blizsie k Slovenskym hraniciam, uz som chcel prist najmenej 2x, ale kvoli velkej vzdialenosti sa mi to ani raz nepodarilo. Chcem vidiet d-fensa nazivo! :)
|
|
|
Díky za báječná léta s D-F !
|
|
Diky Dfensovi, core teamu a i vsem ostatnim kvalitne prispivajicim a diskutujicim. Clovek se tu vzdela i pobavi, jen tak dal.
|
|
Zajímalo by mě, kolik čtenářů si přirovnání "Mohl jsem sice za tu dobu, co jsem psal články, dojet ze Země na Měsíc na kole..." v duchu, nebo na kalkulačce, přepočítalo... :-) Vzhledem k nadprůměrné mentální úrovni čtenářů, přispěvovatelů a diskutérů to bude nejspíš nezanedbatelné procento. A také proto mám tenhle blog tak rád. Zejména jeho zakladateli za něj tímto děkuji.
|
|
|
Nejspíš ani jeden. Prostě je to daleko. Navíc to je nemožné, na Měsíc se na kole dojet nedá.
|
|
|
|
A? Na tom obrázku snad někdo dojel na Měsíc? ;-)
|
|
|
Na Měsíc přece dojel na kole Armstrong, ten trumpetista.
|
|
|
Ani to není třeba. Sejra si mohu koupit v Lidlu.
|
|
|
Střední vzdálenost Země - Měsíc je 384 400 km.. to už by člověk musel být kurva cyklista.. :-) Ale pevně věřím že nějaká stavebně-cyklo lobby by nad takovou cyklostezkou opravdu zaplesala :-)
Jinak taktéž děkuji blogu D-F , že mi pomohl otevřít oči, nad některými věcmi přemýšlet i z jiného pohledu a s některými věcmi upřímně nesouhlasit :-)
|
|
|
Hlavne tam bude dost nehorazne prevyseni, jeste o neco horsi, nez na Prelaz Vrsic. Byt s vyskou bude klesat gravitacni zrychleni, takze se pojede o neco snaze, ale to zase bude kompensovat nizsi okolni tlak vzduchu a teplota :-)
|
|
|
a na tom vakuu se budou kola dost bořit. horší jak jezdit po pláži :)
|
|
|
Na druhou stranu zase nemáte žádný odpor vzduchu, o protivětru nemluvě :-)
|
|
|
Při průměrné rychlosti 20km/h je to 19200 hodin jízdy, to je 800 dní. Takže dva roky, dva měsíce a dva dny...
|
|
|
jenže v kuse. To nikdo nedá. Při nějakejch 80 km denně by to bylo něco přes 13 let.
|
|
|
...a pozrite sa, 222 NIE je prvocislo, ale ak ho vynasobime cislom 4, dostaneme 888 a ked potom vynechame prve cislo dostaneme 88 a to je velmi nebezpecne a zle fuj cislo a podla mna je to skryty odkaz od d-fensa a chvalabohu to odhalil mjfox a teraz .... no neviem ako to cele dopadne....
|
|
|
|
dva roky, dva měsíce a dva dny... 222
|
|
|
V diskusi pod každým článkem se holt musí sejít pitomci kteří melou hovna, super, díky!
|
|
|
Promiňte, já jen chtěl napsat něco vtipného.
Neuvědomil sem si, že to jsou jen mleté hovna.
Víckrát se to nestane. Nashledanou.
|
|
Za mna len strucne; dakujem za prijemne citanie, trefne myslienky, uzitocne odborne rady a vela vtipnych bonmotov, pri ktorych som sa casto valal po zemi.
Prajem vsetko dobre a vela energie a chuti do dalsej publikacnej cinnosti.
|
|
Ač teprve čerstvý čtenář (nechápu, jak je možné, že mi to tu tak dlouho unikalo?), již jsem si vypěstoval slušnou závislost na upřímné objektivitě a suchém humoru zdejších příspěvků. Přeji vytrvalost a sílu do další tisícovky, mnoho nových vozů a dětí a hlavně pevnou vůli nesrat v síni:-)
|
|
... a díky za ryby
PS: nejaky novy system by to tu chcelo
|
|
|
Stačila by možnost editovat vlastní příspěvky (třeba jen nějaký čas po zveřejnění jako to je na interním fóru LEXu), když řazení dle času řeší Žolíkův výše zmíněný skript.
|
|
Za sebe to řeknu jenom stručně: před "revolucí" tu byl Karel Kryl. Ale D-F je lepší :o)
|
|
|
K D-F mě před cca 5 lety přivedl syn. Zůstali jsme oba a je to fajn. Díky!
|
|
Děkui za všechny články. Všem přispěvatelům tohoto webu. Je jisté, že mi v určitém smyslu změnili život. :-)
|
|
Vydrzte prosim D-FENSi alespon jeste par dalsich tisicu clanku. :-) Neusnete prosim na vavrinech, zustante takovy jaky jste byl dosud.
Dekuji Vam za nazory, ktere jsem vzal za sve a za rozptyleni, ktere mi Vase clanky prinesly...
|
|
Respekt, kurva! Nemám natolik plodné péro a zadek dost olověný abych plodil, ale kdyby bylo uvažováno zrcadlo serveru - na ty horší časy, tak se rád budu spolupodílet.
|
|
|
Zrcadlo se musí nastavovat :)
jinak kdyžtak na Mirror taky přispěju.
|
|
Díky za existenci web a jeho hodnotného obsahu. Blog čtu zhruba od roku 2003~2004 kdy byl , jako jeden z odkazů, na domovské stránce naší internetové sítě.
Než jsem si díky zdejším článkům dostatečně protřel oči, byl jsem pevně ukotven v matrixu a letargicky konzumoval předblité informace z okolních médií. Po tom, co se to stalo, se svět nenávratně změnil, víc jak polovinu dne poslouchám ovčí mečení které jsem před tím tak nějak ignoroval a strašně mě sere. Když se člověk ustřihne na 3 roky od televize, najednou si to všechno v sobě srovná a vidí jak jsou ostatní totálně vymletí a zpracovaní do podoby poslušných ovčanů. Posledních 5 lej se mě podařilo plně odpojit od matrixovského brainwasheru manželku i mamku.
plusem je protření očí blízkých osob a spatření nových barev, mínusem pak nasrání z toho, že člověk vlastně stojí s ostatníma po krk v bahně.
Jsem rád , že bylo zmíněno přísloví "Kdo se bojí , sere v síni". Můj táta se jím celej život řídil a já se snažim taky. Původně jsem si ho vyložil tak, že když má někdo strach jít ,ať už na úřad, nebo za někým, kdo je mu nějak nepříjemný, tak se na to ze strachu vysere aníž zabouchá na dveře a vstoupí.
...dost blití....díky za první 1000ku, ať jich je nejméně 5x tolik.
|
|
|
Hodně zdaru do dalších aktivit, D-fensi a velké poděkování za všechno, co mi osobně Váš webík zatím dával - kromě spousty zábavy lekce kritického myšlení, nové pohledy na zažitá status quo...poznání, že moje pravdy nemusí být vždy ty nejpravdovatější, radost ze sdílení zcela nekorektních myšlenek apod. :o) Ať se vede!
|
|
Ovšem tento jsem vzal na milost a stejně jako spousta jiných chci poděkovat za existenci tohoto webu samotnou.
Největší hodnotou kterou tento projekt přináší je myslím trvalé narušování té informační uniformity mainstreemu.
Tedy jen tak dál !
|
|
já si hlavně pamatuju první pocit ze shlédnutí filmu Volný pád. To jsem to tady zdaleka neznal, a když jsem viděl hlavního hrdinu jak jde tím zkurvenym městem, naráží na ty pitomce, tak jsem si uvědomil, že z toho okolního přizdisráčství, toho tzv korektního chování (nejenom politicky) mi jednou možná taky takhle jebne....naštěstí jsem objevil tyto stránky a myslím, že to vědomí, že to někdo jiný cejtí trochu podobně, mne z toho tak nějak vytáhlo.......
BTW: nejvíc miluju tu scénu z mcDonalda...tam je to naprosto přesné a osobně jsem tam zažil několik podobných situací, které bych s radostí řešil s hromovou hoolí v ruce :)
|
|
|
Zrovna ta scena je takova...velmi...no nemohu s chovanim hlavního hrdiny souhlasit:-)
Ale tak ono se tam neda souhlasit s vice vecma, pulka toho filmu je vylozene "levicova", holt se tahle rovina filmu musí prekousnout, no:-)
|
|
|
A s chováním toho McDonald's manažera souhlasíš ? :)
|
|
|
Z hlediska vyššího principu mravniho McD nabízí nejakou službu a zakaznik ji muze, ci nemusi vyuzit. Pokud se mu tato nelibi, nemá zadne pravo požadovat nasilim jinou službu, kterou mu McD zrovna nabidnout nechce :-)
Jinak jak rikam, pokud pomineme tuto rovinu, tak ten film hezky ilustruje situace, do kterých se clovek cas od casu dostane i sam, a ukazuje je v te vyhrocenejsi podobe, o které clovek občas sni, ze by ji také rad pouzil :-)) V tomto ohledu je ten film fajn a me osobne se také libi...
Ale k otázce: Manazer v McD ma pomerne jasne instrukce, jak se chovat, a pokud se tak chovat nebude, tak velmi rychle poleti. Z toho duvodu - ano, ja ho chápu a souhlasim, on nemohl nic jiného delat.
Druha věc je, jestli je ci není spravne, ze vedeni McD stanovilo takova pravidla. A zde se oklikou vracim k memu prvnímu odstavci.
|
|
|
vzato kolem a kolem, tak parazit přisátej na státní cecek dostal padáka a jeblo mu z toho :) Jinak docela pěknej film, ale žádnej zázrak.
|
|
|
Už rozumím, ty jseš stejnej sráč jako ten managor. Kvůli nějakým rigidním předpisům kohokoliv pošleš do prdele, jenom abys si svoji prdel uchránil.
Já mám na svět jinej náhled. A to ten že předpisy jsou sice předpisy, ale zdravej rozum je nad předpisy. Takže ve chvíli, kdy by po mně zákazník chtěl burgra, kterej ještě leží v regálu, rozhodně bych měl koule na to mu ho dát a pokud by mne za to chtěl zaměstnavatel popotahovat, prostě bych tu práci přestal dělat.
Podle Tvé filozofie, byli dozorci v komouškých lágrech vlastně jenom slušní lidé, co dělali svoji práci podle předpisů tak aby s nimi byl zaměstnavatel plně spokojen.
|
|
|
Chapu to spravne, ze ty osobne klidne v pohode porusujes prani a narizeni tvého zamestnavatele?
Pokud existuje urcita firemni strategie, a ta se duspedne vymaha, tak proste každý, kdo do te firmy jde delat o tom vi a pokud to nechce dodržovat, tak tam nemá chodit pracovat. Evidentne tvůj priklad...ok, nic proti.
Na druhou stranu ten prodavac - pokud skutecne to mel narizeno, muzeme se jen domnívat - se zachoval loajalne ke svému zamestnavateli.
Osobne mi to dost pripomina situaci u nas ve firme, kdy si ja myslim, ze nejaky produkt bychom prodali lepe (ci vůbec prodali), pokud bychom zlevnili na 50%.
Ovšem firma je toho nazoru, ze když prodáme jednomu za 50% ceny, tak se to dozvědí ostatní a budou také chtit za 50%, proto radsi neprodáme, nez abychom prodali za 50% (a porad na tom měli tak 90% zisk).
Co ja ted s tim? No..ja se hadam uvnitř firmy, rveme na sebe s ředitelem, ale v okamziku, kdy opustim dveře firmy a jedu za zákazníkem , ridim se proste tim, co se uvnitř domluvilo a i kdybych si o tom myslel 100x co chci, tak respektuju prani svého chlebodarce.
|
|
|
Srovnáváš nesrovnatelné. Jiná věc je prodat burgra 3 minuty po deadlajně a jiná věc je zkurvit trh nízkou cenou.
Nicméně ano, někdy - pokud mi to zdravý rozum velí - klidně poruším pravidla svého chlebodárce. Udělám to na svoje riziko a budˇ to neobhájím a nějak to odseru, nebo to obhájím. V každém případě to ovšem znamená spokojeného zákazníka, takže to odsírám opravdu málokdy.
Jde o to mít na to koule.
|
|
|
Srovnavam princip.
Nejaka firma ma nejakou firemni strategii.
Tu vytvorili majitele te firmy.
Nevytvorili ji jen tak, ze jim rano ruplo v bedne...mají nejaky plan, cil, a strategii, jak toho dosáhnout.
Muze se stat, ze dodrzeni této strategie naštve jednoho konkretniho potenciálního zákazníka a ten například neudela obchod.
No v globalnim meritku je to proste strategie a jeden aktivni zamestnanec ji muze velmi lehko zkurvit, pokud se bude chovat tak, jako by ta firma byla jeho.
Pokud pracujes ve firme, kde je mozne porusovat narizeni svého zamestnavatele, potom gratuluji, evidentne mas takovou praci, která ti vyhovuje a v prostředí, které ti vyhovuje.
No jsou firmy ruzne, a pokud majitel firmy JASNE DEFINUJE, jak se mají zamestnanci chovat, potom je bud zamestnanci dodrzuji, a nebo leti.
Mel jsem kámošku, co dělala v takove prdeli v McD. Jednou jsem jel okolo a byl jsem svědkem toho, jak manažerka vyhodila přezout se holku, co tam dělala. Ta holka mela boty presne takove, jak firma požadovala, no mela na nich fialovy proužek. Jelikoz firemni strategie je takova, ze zamestnanec nesmí mit boty s fialovym, ani jinym proužkem, tak se letela přezout.
A je to tak spravne. Pokud ji toto nevyhovuje, potom nemela do takove firmy nastupovat pracovat.
|
|
|
Jasně jsou zaměstnavatelé (ovčáci) kteří firmu zapředou mnoha smyslnými i nesmyslnými pravidly a chtějí mít ve firmě ovce, které bez rozmyslu každou jejich píčovinu bez odporu splní. Možná jsou všichni přesvědčeni jako Lojza, že je to tak správně a občasný nasraný zákazník nebo obchodní partner jim přijde jako collateral damage toho skvělého ordunku.
No a pak jsou zaměstnavatelé kteří nepotřebují firmu svazovat fůrou píčovin, preferují jiné vlastnosti než úlisnou loajálnost a firemní předpisy berou jako určitou osnovu , která není rigidní a v oprávněném případě umožňuje zaměstnanci projevit svoji iniciativu. V takovéto firmě ovšem ovce uplatnění nenajde.
Tyto "způsoby" ovšem mohou mít dopad i na zákazníka a proto se těm prvním - pokud to jde a mám výběr - vyhýbám.
|
|
|
Na druhou stranu je otázka, nakolik je ten model "volného řízení" aplikovatelný v prostředí globálního fastfoodového řetězce, který si zakládá na jednotnosti svých produktů. Obávám se, že v případě McD je rigidní model řízení prostě vlastnost, nikoli chyba.
|
|
|
Možná jsem něco nepochopil, ale mám dojem, že celé toto vlákno se zabývá variantou "tomu prvému se nevyhnu; naopak požaduji, aby svůj způsob změnili tak, jak se mně líbí, a pro podporu tohoto požadavku jsem ochoten sáhnout k násilí."
|
|
|
Ne to jste nepochopil. Já samozřejmně nikoho nestřílím a nikdy bych to neudělal, ale v podobných situacích to chuť udělat mám ale na rozdíl od Fostera mi zaplaťbůh ještě nejeblo......
|
|
|
Pokud zamestnanci, který plni narizeni svého zamestnavatele rikaš ovce, potom jsem opravdu rad, ze nikdy nebudes muj zamestnanec.
Znovu opakuji - to, jestli je spravne, ze je nasrany zakaznik ci není, je zalezitost MAJITELE firmy. Pokud ma zamestnanec PROBLEM s chovanim svého zamestnavatele, tak pro neho nemusi pracovat.
Ok, ty bys pro takového nepracoval. Co nechapu, je tve presvedceni, ze jsi sezral Salamounovo hovno a ted vis nejlepe, co je pro kterého majitele jake firmy dobře, a jak by se spravne měli chovat vschni zamestnanci a zamestnavatele na celem svete.
Jinak, stejne jako mnoho lidi zde, mas problém se zcela elementarni logikou. To, ze tvrdim, ze zamestnavatel ma pravo si urcit podmínky podle svého, a ze spravny zamestnanec se ridi prikazy majitele firmy, ještě nijak nerika nic o tom, jestli souhlasim ci nesouhlasim s tim, jak se který majitel rozhodl a jestli bych se rozhodl stejne jako on, ci jinak.
Proste i kdyby majitel firmy mel sebedebilnejsi predstavy o tom, jak firmu bude ridit, je to ciste JEHO věc a zamestnananec, který se neridi pokyny svého zamestnavatele podle me je spatny zamestnanec
|
|
|
Souhlasím. Je to, jako vždy, o volbě peněženkou. Jelikož jsem jedl v nadnárodních fastfoodech asi čtyřikrát za život, dá se o mně říct, že pravidlo dodržuji poměrně důsledně.
|
|
|
Plkáš nesmysly. To že si ve své firmě může každej udělad řád jakej chce já nezpochybňuju. Pouze chápu Fostera, že ho naštvalo to že mu nedali vystavenej burger 3 minuty po dedlajně. Mně by to naštvalo taky. Toť vše, Foster střílel, já bych to řešil uštěpačnou poznámkou. Tyhle situace příčící se zdravýmu rozumu mně prostě iritujou a protože v těch "ovčích" firmách to hrozí tak se jim podobnym snažím vyhnout. Zrovna tak by mi vadilo kdybych se do stejné situace dostal v kůži toho manažera. Já bych prostě nemohl dělat tam, kde se v podobné situaci nemohu rozhodnout podle svého selského rozumu. Já bych mu ten hambáč prostě dal a sprdnul bych obsluhu, že před půl měl bejt ten snídaňovej box prázdnej. Asi je pravda, že bych nejspíš na hodinu letěl. Ale tohle je právě ten level kterej bych nedokázal zkousnout a lidi, kteří to ve jménu kariéry zkousnou prostě považuju za sráče.
|
|
|
Ti, co dělají v mekáči budou fakt divní a ti, co tam choděj, taky. Navíc ty jejich sračky se nedají žrát.
|
|
|
Priznej si, ze jen papouskujes cliché...
Uplne paradoxne je mekac jednim z mala podniku, kde nedostanes hranolky z prepalenyho tuku, kde se z burgeru neposeres/nepoblijes, protoze po urcene dobe mizi z vydejniho boxu, zmrzlina je tam ze smetany a kafe melou na miste, takze to neni jen horka, spinava voda bez chuti. Ta uniformita a presne dodrzovani danych pravidel prave toto zajistuje. Fosteruv pripad je extrem a navic jen ve filmu. Nic v jejich nabidce neni tak jedinecnyho, ze nych si nedokazal vybrat neco jinyho. Na nocni dalnici neni moc mist, kde by se dalo zahnat hlad a unavu lip. Jist ohratou bagetu z pytliku nebo puldenni rizek se studenejma bramborama mi za cenu +/- 100kc prijde jen horsi nez McD/KFC apod.
|
|
|
No já byl v mekáči jen jednou za život a dal jsem si burgra. Vypadal přesně tak, jak v tom filmu. Placatej, ne tři palce tlustej jako na fotce. Ale na tom nebazíruju. Jenomže ta chuť byla příšerná, taková umělá hmota, po hovězím ani vidu. Takže osobní zkušenost a žádné cliché, možná klíh. Ani jsem to nedožral. Ale přiznám se, že to pramení z mé jediné a poslední zkušenosti a třeba jsem narazil na špatnou batch a jindy je to pochutnáníčko, pokud nemám uvěřit tomu, že tam chodí lidi typu "správné prase všechno spase".
Stejně to vidím s různýma jinýma stánkama jako párek v rohlíku apod.
Je to prostě o chuti každého zvlášť asi.
|
|
|
Dal sis tam jedno jídlo a od tý doby tam nechodíš. Já si tam dávám jenom McChicken, to mi chutná. Taky jsem si tam dal jednou snídani, míchaný vajíčka a nic moc, byl v tom nějakej hnusnej salám a jako housku k tomu dávají tu rozpůlenou housku, co z ní dělají burgery, přitom kaiserka z Billy by se k tomu hodila mnohem líp. Takže vím, co si tam můžu dát a co ne (a co ještě neznám).
V jakýkoliv běžný restauraci si taky asi nedáš úplně všechno, co mají na jídelním lístku, ale jenom to, co ti chutná. Někdo třeba nemusí česnek a odsoudit hospodu, protože tam vaří králíka na česneku...
|
|
|
já nevím. karbanátky nejím, takže bych si to nikdy nedal, ale třeba kuřecí kousky v tortile jsou obložený čerstvou, neuvadlou zeleninou, hranolky nesmrděj, kafe má chuť po kafi a zmrzlina po smetaně.
myslím, že to není o chuti jako o faktu, že výběr na dálnici (a to v D, A, F, I HUN, PL, TR, ROM) je takovej, že nadnárodní fastfoody mají kvalitu o třídu vejš než ostatní možnosti, protože je tam firemní kázeň. Třebaže je jen na papíře je to jistě lepší i na pohled než cokoliv jinýho, kde do kuchyně nevidíš. ve městě tam nemám proč jít (pokud nemám chuť na zmrzku nebo kafe a jdu okolo), ale abych si hrál na e-gurmána, když jedu 6 hodinu po dálnici, tak to sorry, ale takovej pozér nejsu.
|
|
|
hamburger není karbanátek.
|
|
|
Měl jsem až dosud za to, že karbanátek je širší pojem, tj. zdaleka nikoli každý karbanátek je hamburger, ale naopak každý hamburger je zcela jistě karbanátek?
Ne tedy že by to bylo nějak extra důležité :)
|
|
|
tak já mám za to, že na karbanátek je úplně jiný recept než na hamburger. Mimo jiné se do hamburgeru dává jen sůl a pepř, do karbanátku se naopak dává nejen sůl a pepř, ale i vejce, strouhanka, cibule. Karbanátek je jídlo v podstatě ze zbytků, kdežto hamburger by měl být (uznávám, že to nebude případ McD) z kvalitního hovězího.
|
|
|
...tuším, že recept na hamburger, tzn hambursksou mletinu zakoupil prvně pan McDonald se společníkem, takže bych to neviděl tak pink ...! ... :-)
|
|
|
já to nevidím tak pink, jen jsem myslela, že v Čechách můžeme rozlišovat karbanátek, čevapčiči, čufty, kufty, či jak se to všechno jmenuje a ještě k tomu hamburger. Hamburskou mletinu, přiznám se, neznám. :-)
|
|
|
ještě jsem zapomněla na lamburger.
|
|
|
Já se vždy domníval, že do karbanátku lze dávat víceméně cokoli (od kapusty přes vejce až po... nic krom koření), a zůstává stále karbanátkem -- ale jak píši, důležité to není tak ani tak :)
To s těmi zbytky mi vždy připomene toho hosta, jenž pravil číšníkovi: "Vite, dal bych si u vás sekanou... ale prosím vás, pokud je pravda, že ji děláte ze zbytků, tak rozhodně nikoli z toho, co nechal támhleten pán v rohu!"
|
|
|
možný to je, já se naopak vždy domnívala, že do "podivných" směsí je nutno přidat vejce, strouhanku, aby to aspoň přibližně drželo pohromadě. Narozdíl od hamburgru z mletého hovězího, které drží pohromadě i bez "pojidla".
|
|
|
Vono je to těžký. Záleží na tom, jak se firma staví k osobní iniciativě a jaký k tomu poskytuje prostor. Zrovna v mekáči se na dodržování předpisů dost bazíruje a s manažerem, kterej by si dělal co chtěl by rychle vyběhli. A co jsem ssvého času čítal ve firemním časopise jako vzpomínky českých stážistů v americkém mekáči, tak proti americkejm fastfoodům je to ještě odvárek. Tam neváhali z fleku vyrazit zaměstnance, co se netvářil dostatečně nadšeně, když ho poslali mejt posranej hajzl.
Takže pokud firma tvrdě bazíruje na firemní politice a dodržování předpisů, tak se nelze moc divit, že ten managor radši neprodá, než aby riskoval, že ho vyrazej nebo sundaj na hajzlpucra. Protože na jednu stranu už se někam vypracoval, takže se má v rámci systému docela slušně, ale furt je příliš malý hovno na to, aby ho někdo šanoval.
|
|
|
Proto bych v mekáči nikdy nedělal, a nikdo kdo tam nesmyslně ohejbá záda si moji úctu nevyslouží.....a mimo jiné, tam kvůli tomu prakticky vůbec nechodím, jenom když není opravdu jiná možnost.
|
|
|
Fascinujici. Zamestnanec soukrome firmy "nesmyslne ohejba zada" a "tvoji uctu si nevyslouzi". Joo takhle kdyby radsi smyslne zustal na pracaku, to by byl uctyhodny vykon.
Muzu se zeptat od jake pozice muze clovek doufat v pozivani ucty ctihodneho pk202?
|
|
|
Ono je zajímavé i to "prakticky tam vůbec nechodím, jenom když není jiná možnost". Jinými slovy, McD sice pohrdám, ale stejně tam někdy zajdu. To je jako tvrdit, že jsem abstinent, ale sem tam si dám skleničku. Nebo že jsem vegetarián, ale sem tam si dám řízek... :-)
|
|
|
To me prislo v porovnani s tim pohrdanim zamestnanci spis usmevne a tak jsem to nekomentoval, kazdopadne souhlas. V zadosti o fransizu samozrejme nikoho nezajima, zda to misto bude vydelecne a tedy osamocene mekace bez moznosti jineho jidla jsou soucasti koloritu kazde poradne pustiny. Chapu, ze v takovych pripadech je pro pk202 navsteva nenavideneho establishmentu precejen schudnejsi nez vlastni hrda smrt. Zda se, ze se mu to stava casto.
|
|
|
Jaká smrt? Hladem? To mu určitě v té chvíli nehrozilo, jen že mu bude kručet v břiše :-)
|
|
|
Tak bavime se snad o poradne pustine, ne? Cesta tajgou na lehko, zapomenes doma chleba nebo kudlu na zajice a pak jsi rad, ze tam ten mekac za lesem stoji, precejen k mori daleko a vracet se do Krasnojarsku uz bys taky nemusel stihnout. Nemluve o tom, ze by se mohla hodit cola, kterou sice taky pijes jen kdyz neni jina moznost, ale kdo vi, bylo sucho, malo prselo, a zase jsi za ty zlute obloucky na cervenem poli vdecny. Teda pohrdas tema debilama za pultem dal, to da rozum, ubozaci jedni, muzou bejt radi, ze maji aspon nejakej kseft od hrdeho turisty.
|
|
|
Jo my se bavíme o pustině, tak to pak jo... ;) To by ale vzal za vděk i kontejnerem na odpadky, tam by se taky nějaké jídlo našlo.
|
|
|
Podle mně choděj dělat do Mekáče a podobnejch firem samý sráči, který by se jinde neuplatnili. A mysli si o tom co chceš.
V životě jsem potkal fůru kvalitních i nekvalitních lidí a žádnej prodavač fastfoodu mezi těma kvalitníma nebyl.
|
|
|
Ja jsem rad, ze tolik mych znamych a kamaradu z vejsky jsou "samy sraci, ktery by se jinde neuplatnili". Sam jsem koukam unikl jen o fous, v Subway, kterou tehdy v miste kde jsem byl otvirali uz bylo plno a tak jsem delal jinde (kuchar v restauraci uz uctu ma nebo je taky srac?).
Zajimave akorat je, ze ti znami dnes delaji vsechno mozne, od podnikani po reditele, asi nevedeli, ze jsou sraci a ze se jinde neuplatni.
Nemit uctu burana jako jsi ty je asi to nejlepsi, co se zamestnancum muze stat. Stejne by me zajimalo co delas, abych se ujistil, ze jsem jeste porad jen luzr a proto zatim zamestnanci mekace nepohrdam (a je tedy mozne, ze se ze me podobne hovado casem stane) nebo jestli je to treba o necem jinem.
|
|
|
vo brigádnících nebyla řeč........
|
|
|
to nejsou brigoši, to jsou obvykle plnohodnotný zaměstnanci na částečnej úvazek. S dovolenou a kariérou. Mekáč klasický brigoše moc nebere, nevyplatí se to. Než se zaučí, tak musej zase do školy.
|
|
|
Trošku jinak: než přestanou zapomínat na okurku, musej zase do školy.
|
|
|
:) vokurku se naučí i cvičená vopice, ta je ve všem v čem je kečup. Ale že máš solit hranolky třemi obloukovitými pohyby a že nemáš při nabírání držet kelímek na hranolky zespoda, to už je vyšší level :)
|
|
|
Ze by srac, ktery by jine uplatneni nenasel? Znalost zakulisnich technik by tomu odpovidala. Jen teda tomu na hranolky se fakt rika "kelimek"? I kdyz me napada - kdyz se me v KFC zeptaji, jestli nechci "koleslaf", tak je kreativita ve fast foodove terminologii zrejme zcela bezna.
|
|
|
Dostals mě. jsem věděl, že své znamená hanby, ono kainovo znamení neskryju :) Jak se tomu bazmeku na hranolky říká si už nepamatuju. nejspíš obal na hranolky. kelímek jsem to nazval já teď, protože to tak vypqdá a protože si to už nepamatuju.
|
|
|
Zajímavé, když jsi měl hlad, bylo ti jedno, že ti nějaký sráč podává vlastníma sráčskýma rukama jídlo, které připravil jiný sráč. Jsi namyšlené hovado, které pohrdá lidmi, kteří se živí poctivou prací. Není žádná ostuda pracovat v mekáči nebo jako popelář nebo třeba mejt hajzly. To jenom sráči jako ty si to myslí.
|
|
|
Ale di ty.....to že považuju za sráče lidi kteří šli dělat kariéru k Mekáči neznamená že pohrdám lidmi co se živí poctivou prací. Zrovna tak považuju za sráče policajty, povětšinu ouřadů na ministerstvech , fůru zmrdů z nadnárodních korporací, které semo tamo potkávám na různých jednáních.....to není o nějakém vzdělání, nebo IQ nebo o výši platu...to je o tom zda ten člověk dokáže v určitém rámci zachovat svoji individualitu a osobní svobodu nebo zda ve jménu kariéry ohne hřbet a jetě si třeba při tom na nějakej cizí stoupne......
|
|
|
Tos mohl napsat hned zes jeste nikdy nemakal a tak mas hloupe nazory dane absenci kontaktu s pracovni realitou. Az do prace taky nastoupis, budes se jeste divit a po par hrdych vyhazovech zjistis, ze osobni individualita je fajn, ale pravidla urcute ten pro koho delas. Pokud bys z toho chtel nahodou utect tim, ze budes podnikat, zjistis, ze se kupodivu zpiva jak piska zakaznik. Samozrejme vyvstava otazka nenavisti k mekdonaldu, nejspis dana nejakym osobnim traumatem typu "hajzl spoluzak ohejbal hrebt a vydelal na kino, takze mi prebral babu" nebo neco podobneho. No, to uz si musis vyresit sam se sebou.
|
|
|
Vzhledem k Tvé reakci typu ad hominem mne napadá, že se tě to téma nějak osobně dotýká....mno nejhorší sráči a ovce jsou ti co to o sobě tak nějak podvědomě vědí a vnitřně se za to stydí .....
|
|
|
Jo, to by na tebe sedelo velmi a docela to vysvetluje ty tvoje vytvory.
|
|
|
|
|
|
myslím si, že nemáš pravdu...
|
|
|
Ten, kdo ohýbá záda v McD si zaslouží pořád podstatně víc úcty než ten, kdo si s hlavou hrdě vztyčenou chodí měsíc co měsíc pro dávky a na práci kašle, nebo ten, kdo mu ty dávky vyplácí.
|
|
|
Dávky vyplácí pošťačka, ale tu jsi asi nemyslel ;)
|
|
|
No jo, myslel jsem samozřejmě úředníka. Na svoji obranu uvádím, že jsem dávky nikdy nebral a tak nevím, jak to chodí :-)
|
|
|
Já to znám taky jen z doslechu: cikánka přišla na poštu a "dej sem peníze pyčo", paní za přepážkou "nemám" a cikánka "cože, gádžové prestali robit?"
|
|
|
No, borec se rozhodne jednat po svým, to je snad každému liberálovi sympatické :-)
|
|
|
technická - to nebyl mekáč. V USA se hambáče prodávaj v každym druhym bufáči.
|
|
|
Nechci se hádat, ale myslím že tohle zrovna mekáč byl.....
|
|
|
|
Pravda.....nicméně je to věrná podoba s mekáčem.......
|
|
|
Což byl zjevně účel, i když ony ty americký fastfoody se navzájem zase tak moc nelišej. Ona vůbec americká užitková architektura je dost na jedno brdo, ať už jde o bufáče, obchoďáky nebo motely.
|
|
|
No, mne to mnohem vic propomina Wendy's nez McD, alespon podle te barevne kombinace... Jinak souhlas, je to tam skoro vsechno takove nudne unifikovane.
|
|
|
Může bejt, já u Wenduly nikdy nebyl. Na to tam bylo moc dobrýho jídla všude kolem, i když proti fastfoodům obecně nic nemám a občas tam zajdu, tak zrovna v USA s jejich obrovským výběrem jídla mi přišlo líto chodit do takovejch profláklejch low cost řetězců (i když pod nějakej ten řetezec tam patří skoro všechno).
|
|
|
|
|
On the stick! :-)
Muj jasny favorit je Walter. I kdyz Achmed, the dead terrorist, je taky jedlej.
|
|
|
Taco Bell mne nezaujal, ale jeste existuje Del Taco a to mi prislo chutove celkem snesitelne... Ackoli, kde to jde, je lepsi jit do Denny's, sice je to o neco drazsi, ale s obsluhou a bez front u pokladen a ani mexickou kuchyni tam nemaji spatnou.
|
|
|
Já už si ten film moc nepamatuju, ale pokud si vzpomínám, tak podstatou toho bylo, že Foster chtěl produkt, co v tu dobu nebyl na prodej, což je něco, na co má každá restaurace plný právo a nikdo nemá právo to po nich vynucovat. Druhá linie pak byla, že místo velkýho šťavnatýho hambáče z fotky mu dali voschlou spláclou mumii, což pochopitelně nasere.
|
|
|
Vtip byl v tom, že na prodej oficiálně nebyl asi tak 3 minuty a stále byl vystavenej ve vitrínce.......takže to bylo o lidech...ale zmrdů je na světě fůra, takže zastánců tohoto přístupu bude jistě kupa.....
|
|
|
Tak zrovna tohle byl ukázkovej případ, jak to dopadne, když se střetnou dva bezmozci. Jako zaměstnanec se ten manažer zachoval jako kretén, ale Foster se taky nechoval zrovna příčetně.
|
|
|
Fosterovi prostě jeblo.....on totiž na rozdíl od nás normálních udělal to všechno co my bychom neraději udělali ale neudělí¨áme to, protoýe máme ten mozek.....
|
|
|
Nektery pokladni systemy vam nedovoli urcite zbozi v danou dobu vubec namarkovat - v takovych pripadech s logikou neuspejete. To je kouzlo IT :-)
Jinak samozrejme diky D-F za spoustu kvalitniho cteni. Je zajimave sledovat, jak se lide v case meni - od vydareneho nastupce Vosy na jazyku po doupe anarchokapitalistickych bojuvek :-)
|
|
|
a namarkování je pro prodej nutné ? :) bez namarkování byste se nenajedl ? :)
|
|
|
No tak si to skuste představit v jiné situaci = negdo vyběhne na perón a začne řvat na výpravčího, ať mu kurva zastaví ten vlak, co sice vyjél přesně podle jízdního řádu, ale je to teprve 10 vteřin a koncový světla só pořád vidět...
Prostě gdo zaváhá, nežere.
|
|
|
To není to samé. Není technicky možné vrátit vlak zpátky na perón, resp. je to dost obtížné a stojí to dost energie a ve finálu i mnohem víc času než těch 10s. Ale ten burger mu teoreticky bylo možné prodat.. tedy teoreticky, proč to ten fastfood neudělal, těžko říct. Byl to jen film, natočený podle nějakého scénáře, ale je možné, že autor něco podobného zažil na vlastní kůži. Ale co v reálu mohlo vést zaměstnance k takovému postupu, to už tu X lidí napsalo. Interní firemní směrnice, kterou není dobré porušit v rámci zachování si pracovního místa.
|
|
|
S tim scénářem jsem si vzpomněl na Muže z Acapulca. Jak tam toho spisovatele nasral ten instalatér ... :-D Scénáristovi před dvaceti lety prodali voschlej hambáč a my se tady teď dohadujem :)
|
|
|
"Je technicky možné vrátit vlak zpátky na perón, ale je to dost obtížné a stojí to dost energie a ve finálu i mnohem víc času..."
Je technicky možné prodat burger, ale znamená to porušení interní směrnice, překročení doporučené doby spotřeby...
Tak to je to samý, ne? Vobojí de, ale vobojí blbě.
|
|
|
"Jak, náročný, prostě vlak zastaví a couvne. Co mi to tu vykládáte, voni průvodčí. Víte, co já jsem se toho s autem nacouval? Tak koukejte ten vlak zastavit, já jsem zákazník a mám koupenej lístek, ty dvě minuty zpoždění nikoho nezabijou, voni zmrde, nebo si na vás budu stěžovat"
Jako bych to viděl :)
|
|
|
No, ony tyhle fastfoody jsou založený téměř na vojenské organizaci a cochcárnu v žádným případě netrpí. Je to výsledek toho, jací lidé tam pracují (kdyby uměli něco lepšího, dělali by jinde) a jaký produkt zákazník očekává (unifikovaný a naprosto předvídatelný po celém světě). Tam prostě na osobní iniciativu není prostor.
Mimochodem, ta scéna je dost nereálná, protože v McD pokud vím funguje poměrně slušná organizace práce a pravděpodobnost, že tam po ukončení prodeje zůstane x neprodaných snídaní je velmi nízká.
|
|
|
"...jací lidé tam pracují..." - někteří lidé jsou rádi, že nějakou práci seženou a i když by uměli něco lepšího, sehnali holt jenom prodej hamburgerův mekáči... a co je na tom špatnýho? Práce jako práce. Někdo vytírá podlahu a taky to není žádný póvl, pracuje rukama, živí se poctivě, někdo tu podlahu vytřít musí a jeho práce je nakonec vidět - naopak je vidět, když to dělá mizerně (zažil jsem).
K tomu omezení prodeje snídaní do nějaké hodiny --> napadl mě docela logický důvod a sice, aby to tam neleželo celý den a nebylo to oschlé a fuj, což by kazilo pověst firmy. (Ve filmu to nejspíš bylo oschlé a fuj tři minuty po dedlajnu, ale to je film.)
|
|
|
Já taky nikým nepohrdám. Já jen říkám, že vzhledem k tomu, jací zaměstnanci tam pracují je model řízení založený na drilu a přesném dodržování standardních postupů zcela pochopitelný a logický.
Mimochodem, "shelf life" udělaného hamburgeru u McD se tuším počítá na minuty.
|
|
|
Deset minut standard. U smaženejch karbošů jako McChicken nebo McNuggets je to 10 minut usmažený maso ve skříni a pak dalších deset minut jako hotovej sendvič. Některý věci člověk nezapomene :) A maj docela zmáknutý tabulky kolik maj čeho vyrobit a co držet hotový ve vitríně v závislosti na očekávané návštěvnosti v danou dobu. Většinou ty tabulky docela dobře fungujou, pokud má ta restaurace dobře vybraný místo a lidi tam couraj kontinuálně. takže to, že yb se ji tam válela halda neprodanejch sendvičů fakt nehrozí. To neni stánek s buřtama na nádru nebo teplej pult v hypersuper, kde ráno navařej a prodávaj celej den a co se neprodá přežije do zejtřka.
|
|
|
Nevím co je self life, ale ukazovali onehdá co se stane s hambáčem položeným na kuchyňské lince při pokojové teplotě po dobu několika týdnů...
Malá nápověda: Egypťani by bledli se svým mumifikováním závistí...
|
|
|
Omezení prodeje = negdo ho má a negdo nemá.
Třeba Jack in the Box podává snídaňový menu celé deň.
"At Jack in the Box, you can get breakfast whenever you want it—morning, noon, night and later night."
Hrdina mohl jit jinam. Ale to né, von scél za každó cenu utrácet tam, gde na něho kašlali...
|
|
|
Samozrejme situace byla vyhrocena protoze to je film a byl to zamer. Ve skutecnosti by me na tom stval hlavne pristup managera ve stylu mas smulu, naser si, s tim umelym usmevem. Dalsi vec je ta, ze dobry manager by mel byt schopen zvazit pro a proti a udelat vse pro to, aby si udrzel zakaznika.
Me se na tom filmu libi McD scena hlavne kvuli tomu, jak je uzasne zahrana. Mam to postizeni z doby, kdy jsem trochu delal divadlo, koukam na to, jak lidi hraji, dialogy, scenu a me se proste strasne libi jak to Douglas zahral. Cely film a tuhle cast obzvlast.
|
|
Gratulkuju. :-) I pro mě - ač v podstatě pro levičáka - je D-FENS už hodně dlouho nejpoučnějším blogem na netu a v mnohém mi otevřel oči.
|
|
Skvělá práce. Děkuji za skvělý blog.
|
|
Tenhle web ma opravdu uroven, stal se dokonce neco jako instituci sdruzujici "mlcici vetsinu" se kterou je konstantne vyjebavano.
Tuhle praci uznavam a cenim, uz jenom proto ze, sam jsem uz na svinstva typu prazskych modrych zon rezinoval a proste a jednoduse utikam.
Za bolsevika existoval jeden jasne definovany nepritel.
Dnes je to rozplizla sracka, jejiz lzi zerou treba i slusni lidi.
|
|
Když jsem poprvé narazil na tyhle stránky byly ještě ve starém "looku", článků tu ještě nebyla taková spousta a já hned dočítal všechny "od začátku" ...
Za tu dobu se zde objevilo mnoho zajímavých a čtivých článků které přinejmenším člověka donutili o věci přemýšlet.
Jsem rád, že jsem tohle místo našel, rád se sem často vracím.
Takže D-F DÍKY !
... a do dalších let přeji ať ti jdou písmenka i myšlenky správným směrem jako dosud.
|
|
Přidávám se k zástupu gratulantů, server sleduji už dobrých 8 let. Zpočátku spíše jako zdroj zábavy, později i jako zdroj velmi užitečných informací a zdroj témat k zamyšlení. Jedno VELKE díky patří kolektivu lidí, co se podíleli na FSM, díky této serii jsem ubránil řidičák!
|
|
|