Komentáře ke článku: Co asi tankujeme místo nafty? (ze dne 24.10.2010, autor článku: [Neregistrovaný autor])
Přidat nový komentář
|
třeba pumpu v Českých Velenicích (OMV) zaváží kamič z Reichu, takže by měla být kvalita stejná, no ne?
|
|
|
problem s benzinom a naftou je v tom, ze nejde len o to, odkial nafta je, ale aj v akej cistej (spinavej) kadi je na pumpe skladovana. o tom, ze sa nadrze nebodaj pravidelne cistia, alebo vycerpavaju do prazdna mozno vcelku uspesne pochybovat.
|
|
že se u nás krade, kde to jde.. stačí srovnat ceny/platy u nás a v zahraničí..
|
|
|
Že jsou rozdíly mezi ČR a "západem" to chápu, ale že už i v SR je nafta lepší a o tři Kč levnější tak to je drzost :-)
|
|
|
Tak srovnávejte opravdu poctivě všechny ceny a srovnávejte i kvalitu práce.
|
|
obě moje přibližovadla jsou na benzín, ale to druhý - hondu 500 - občas používám jako pojízdnou benzínovou laboratoř. Vypozoroval jsem, že nejlepší benzín mají obvykle u shellky - ten shell v power. Možná že na dýzly taky něco čepujou :-)
|
|
|
buď ujištěn, že v-power je natural 98, který rozváží z ČEPRO cisterny do všech pump v okolí, ale u "šelu" je o dvě kačky dražší než jinde. Jedinej ne-tuzemskej benzin je v-power racing, kterej má +/- vyšší kvalitu, ale tu nelze poznat jinde než v motorech s vyšším kompresním poměrem. ani v ZX-6R, která má 10,5:1 to nedělá nic podstatnýho krom lepšího přechodu mezi různými jízdními režimy.
|
|
|
no já měl na mysli ten racing, ani jsem nevěděl že je ještě normální v power, moc se na stojany u pump nedívám. No motory s vyšším kompresním poměrem možná, ale chod mého dvouválce ten benzín úplně vyhladí a zjemní a to tak že znatelně. a to do mašiny zkouším lepší paliva všech značek...
|
|
|
Honda blackbird a je ji uplne u prdele jestli tankuju 98 nebo 95, racing jsem jeste nezkousel, ale asi to bude tim, ze to je I4 ne dvouval
|
|
|
asi jo, čtyřválce mají vyhlazenej chod - dvouválce vibrujou, proto je u nich víc znát kvalita paliva
|
|
|
ty vole...a já si furt říkal, čím to tak může bejt a vono je to tím, že "dvouválce vibrujou". revoluční objev!
ale trochu mi vrtá hlavou, že máme doma dva kwakisaki dvouválce GPZ500S a ER-6f...a ani jeden nevibruje...a ani jeden nemá problém požrat "bulgarbenzin", přičemž jeden je karburátor a druhej je špricka.
|
|
|
moje honda sežere taky všechno, ale jestli mojí tezi, že shell v power racing, oproti jiným vyzkoušeným palivům, vyhladí chod mého dvouválce nevěříš, tak nevím jak tě přesvědčím. asi nijak :-)
|
|
|
Mám zkušenost, že i 2-takty poznají rozdíl. Po otevření hranic jsem byl nucen párkrát natankovat v "západním" Německu do Jawky i W353 úprava pro závody do vrchu 75koní
(+nějakej lepší Shell 2-T olej 1:55) a byl jsem drobet v šoku, že to není slyšet, líp jede, neklepe se a nesmrdí.
U Hondy CB 250G to ale vibrace nevyhladilo :-) (nastartovaná na hl.stojánku popojela o víc než metr za min.) Prostě masakr, jako volnoběh u Haryka nebo Káči Guzziny.
|
|
|
Shell V-Power ma oktanove cislo 95,ne 98. Vetsina paliva pro Shell (a nejen Shell) se dovazi z Rakouskeho mesta Linz. Toliko "insider info".
Prazakum doporucuju test benzinu od samoobsluzne pumpy u hypernovy v Pruhonicich vs. palivo od Shell ve Švehlově ulici smer od Hostivare na J.Spojku. Byval to znatelny rozdil.
|
|
|
|
Zapomeň. Čerpal jsem to, tedy naftu, Shell V-power diesel, tři roky. Pak jsem do toho v Itálii a pak doma nalil Agip. Po třech nádržích od Agip mne u Shellu nikdo nikdy neuvidí.
|
|
|
A procpak, zadrel se motor?
|
|
Byli jsme s přítulkou minulý týden na dva dny ve Vídni, tankoval jsem dvakrát tamější naftu. Ochcávka pak mnohem líp jezdila. Já vím, že je to subjektivní, ale už s tím autem nějakou dobu jezdím a vsadím se o co chcete, že ta nafta byla levnější. A to jsem tam nejel s jiným očekáváním, než s očekáváním nižší ceny. Že to i líp pojede, jsem fakt nečekal.
|
|
|
Jestli jste tam jel s očekáváním nižší ceny, musel jste být docela překvapen, že tam byla levnější, to chápu. A čert vem, že je to subjektivní, hlavně, že Vám levnější připadá, no ne?
|
|
|
Jestli jste tam jel s očekáváním nižší ceny, musel jste být docela překvapen, že tam byla levnější, to chápu. A čert vem, že je to subjektivní, hlavně, že Vám levnější připadá, no ne?
|
|
Co ja vim tak naftu testovali par let dozadu. Cetanovy test. (Nekdo tu muze napsat jak moc je tenhla parametr dulezity nebo neni.) Ukazalo se, ze treba premiova nafta za premiovou cenu od Shellu je zcela prumerna. Zastupce Shellu pak dost neochotne pripustil, ze nafta prodavana pod stejnou znackou tady a na zapade neni totozna. Novinari do toho dal nestourali, zrejme nemeli objednavku...
|
|
|
Třeba Shellky tady v okolí zásobuje velkosklad Čepra.
|
|
|
A jak by do toho meli dal stourat? Co rekli, to vam nestaci?
|
|
|
Podoteku, poslední dobou mi přijde, jako by ses z principu stavěl do opozice, i když v důsledku plácneš nějakou blbost. Inestigativní žurnalistika ti nic neříká? Pokud tankuješ benzín, resp. naftu pravidelně, nezajímá tě, jak kvalitní je, a pokud není, tak proč, a s čím se dá srovnat jinde?
|
|
|
Novináři do toho samozřejmě šťourali, tady je test z roku 2008. Nafta plní jakési minimální parametry a za kolik se prodává je věcí obchodního modelu konkrétní firmy v danné zemi a investigativní žurnalistika s tím nemá nic moc co do činění, bo je soukromá firma a ne úřad.
http://auto.idnes.cz/test-drazsi-nafty-benzina-prekvapila-shell-zklamal-fxl-/automoto. asp?c=A080915_145641_automoto_fdv
Co jako chceš víc? Žijeme ve svobodné tržní společnosti, můžeš si kdykoliv oderat vzorky nafty, nechat je zanalyzovat, zaplatit to a výsledky třeba prodávat, nebo je vyvěsit tady.
Můžeš si taky natankovat plnou od jedné firmy a změřit si spotřebu u různých značek. Po několika nádrších budeš mít celkem dostatečný vzorek na to, abys zjistil, jesli na některou najedeš víc. Já takhle jezdím na Vervu, bo se mi opakovaně ukázalo, že s ní najedu víc.
|
|
|
|
Predchozi komentar rikal, ze udelali test, nechali vyjadrit zastupce petrospolecnosti a DAL do toho nestourali. Ja se jen zeptal, co by jako melo byt to DAL, nebot stale vic ziskavam pocit, ze lidi si novinare pletou s jakousi detektivni agenturou, prokuraturou a soudem v jedne osobe.
|
|
|
Podle mě je to těsně na hraně. Vzhledem k tomu, že se to krylo s marketingovou kampaní Benziny na Vervu, pokud si dobře vzpomínám, tak myslím, že redakci Benzina pošeptala do ouška, jak jiné firmy ojebávají. Možná jim dala i výsledky, bo jsem si jist, že tyhle firmy průběžně testují kvalitu konkurence.
Jedním z faktorů je, že to várka od várky a čerpačka od čerpačky může být jinak, jak nakonec ukázaly výsledky čoi, kde benzina na dvou místech propadla.
Ale napadnutelné to myslím není, bo to víceméně reflektuje konkrétní stav.
|
|
|
Tedy měl jsem na mysli výsledky jejich, jako orientační, tyto z testu budou celkem jistě placené redakcí, bo je to tak rizikové téma, že by si nikdo nelajz vzít výsledky konkurenční firmy a vydávat je za vlastní.
|
|
|
"investigativní žurnalistika s tím nemá nic moc co do činění, bo je soukromá firma a ne úřad."
Nechci se Vás dotknout, ale mýlíte se. Když například obchodní řetězec recykluje potraviny kategorie biohazard, investigativním novinářům by do toho mělo velmi být. Stejně tak, když někdo stáčí tachometry nebo prodává sračky místo benzínu. Ten dotyčný, ač soukromník, totiž šidí své spoluobčany.
Navíc tu máme různé ČOI či hygieniky, kteří "kupodivu" nekonají, takže by bylo docela zajímavé zjistit, kam až králičí nora vede...
|
|
|
Posor, posor ... nevytrhávejte z kontextu. Dotyčné čerpačky zmíněné v testu neprodávaly zboží porušující zákon, jen měly tržní ceny. To nelze porovnávat s prodejem plesnivých salámů etc.
Čoi samostřejmě koná, čerpačky kontroluje, pokuty uděluje. Jen se zřejmě vyplatí zaplatit pokutu a šmelit dál. Nějak mi to nesedí s libertariánskou teorií o tom, že firma nebude podvádět svoje sákasníky, bo by přišla o kšeft.
Hygienici kontrolují, veterináři kontrolují, ale těch firem a podniků je v tuzemsku tolik, že nemohou stát každému za zadkem. Už teď všichni řvou, kolik mají za prdelí různých kontrolorů.
|
|
|
No, to je samozřejmě úplně otočená premisa. Základem svobodné společnosti a volného trhu je základní znalost zboží a služeb a hlavně zájem o kvalitu. Tedy člověk znalý a odpovědný.
Základem současné společnosti je paternalismus ze strany státu na vysoké úrovni a z toho plynoucí nezájem o kvalitu nabízeného zboží a služeb.
Jistě to má co do činění se zdaněním, které se po započtění všech možných velkých i malých daní a různých poplatků šplhá do závratných výšek (s klidem říkám, že to může být i přes 60% příjmů), tudíž priority se trochu otočily a místo priority numero uno, což je kvalita, je prioritou numero uno nízká cena, což s kvalitou samozřejmě koliduje.
Takže otázka nezní, zda firma bude podvádět své zákazníky, ale zda se firmě vyplatí podvádět zákazníky ve volnotržním prostředí, kde spotřebitelé nejsou ovčany a stát je nevodí nakoupit za ručičku, aby si neudělali bebí.
Šel bys opakovaně do hospody, kde ti vždycky natočí podmíráka a z jídla se ti chce blejt?
|
|
|
on je v chcaní proti větru profesionální oportunista...i když to na D-F znamená, že je zde vlastně reprezentantem mainstreamu. Ale třeba na novinky.cz nebo jinou žumpu píše docela jako svéprávný, co můžeme vědět?
8o)
|
|
|
Bavi me, jak opet pouzivas temity, ktere neznas... byt "oportunistou v chcani proti vetru" je veru zajimavy oxymoron:-)
|
|
|
|
Zkus obcas otevrit i jine slovniky nez jednovetne na webu:-) Anebo vubec trochu vic cist, ono to docela funguje.
|
|
|
Ale tak hoši, nehádejte se... :)
|
|
|
Ale tak hoši, nehádejte se... :)
|
|
|
myslel jsem, že stačí znát význam anglického slova "opportunity" od kterého je "oportunista" odvozen.
ale jistě to víš nejlíp 8o)
|
|
|
Myslet znamena hovno vedet.
|
|
|
aha...tak zkus otevřít několik vygooglovaných odkazů, napiš si je na papírek a pak se pokus definovat průnik těch definic. dostabeš se k té mojí, která je odvozena od "opportunity"...osle.
|
|
|
Mily Jene, opravdu si nechces dojit pro ten slovnik a podivat se do nej? Nemyslis, ze urcujicim znakem oportunismu je predevsim prospech plynouci z prilezitosti, nikoli pouhe vyuzivani prilezitosti, jak se snazis naznacit ty? Nechapes, ze "oportunisticky chcat proti vetru" se proste neda?
Ja rozumim tomu, ze jsi tuhle slovni vetes politickych prirucek nekdy nekde zaslechl a spojila se ti s anglickym slovickem, ktere znas, a pak sis vytvoril vlastni definici, ktera se nahodou setkala s ne uplne stastnou formulaci strucneho internetoveho slovnicku. Nesnaz se ji ale vnutit ostatnim.
BTW, jsi si opravdu jisty, ze puvod toho slova je anglicky?
|
|
Sjezdil jsem s dodávkou (Iveco Daily) půl Evropy a nikdy jsem nezaznamenal, že by na "západní" naftu jela lépe.
|
|
U mojí babičky se stavovával jeden říční kapitán. Většinou dělal pro německé firmy a jezdil mimo jiné i s říčními tankery. Dle jeho slov byl benzín čtyř kvalitních stupňů. Poznalo se to podle toho, komu ho z rafinérky vezl a hlavně podle množství bordelu/kalu, který bylo nutné čistit z tankeru. Je to tak 10 let zpět.
|
|
A není to tím, že k nám teče ropa z širé rusi, kdeže na západ od našich hranic jest ropa ze Severu. A že severská ropa je "odsířená" ale k nám tekoucí ne? A proč asi....
|
|
Co se tyce benzinu, mam od insidera z rafinerie informaci, ze surovy benzin co leze z rafinerie je sice furt stejny, jenze u tankovani do cisteren jsou michaci baterie, kde se do benzinu michaji aditiva dodana prislusnym vyrobcem a prave tyto pridavne latky maji klicovy vliv na kvalitu benzinu. Takze i kdyz surovy benzin jde z Kralup, lisi se dost podstatne to, co nakonec natankujete na pumpe Shell od toho co je treba na Benzine. Kazdou cisternu pry plni povereni lide od prislusne znacky, pricem se meni druh aditiv i pomer michani. Nejvice aditivovan je udajne v-power od Shellu, kde se primichava az 1800 ppm zatim co na ty ruzne levne pumpy nekde na druzstvu jde benzin prakticky bez aditiv.
Pomer michani i druh aditiv se pry lisi i podle toho, kam která autocisterna jede. Takze treba na pumpu OMV nekde na Morave muze jit klidne benzin z Rakouske rafinerie, ale je v nem treba jen 500 ppm aditiv a do cisterny ktera jde do Vidne daji tech aditiv treba 1300 ppm.
O naftu jsem se tenkrat nezajimal, ale je dost pravdepodobne ze to funguje nejak stejne.
Kdyz to tak vice sledujete, tak vetsina nadnarodnich vyrobcu produkuje dve kategorie vyrobku. Pro zapadni evropu a pro evropu vychodni. pokud vice nakupujete treba v Rakousku nebo Nemecku, zcela jiste uz vite, ze treba pod nazvem Persil nebo Ariel je v Rakousku zcela jiny praci prasek lisici se vuni, barvou i konzistencii. Stejne tak treba Magnum koupene v Rakousku ma zcela jinou chut a je vyrobeno ze smetany, zatim co ten samy nanuk u nas je vyroben z rostlinneho tuku a desitky E-cek. A rozdil mezi Nutelou z Polska a Nutelou z Nemecka pozna i male dite.
|
|
|
S tím posledním odstavcem stoprocentní souhlas.
|
|
|
Upřímně řečeno pánové, na to, že byste u těchto výrobků obstáli v blind testu bych si opravdu své jmění nevsadil :o)
|
|
|
U těchto možná ne, ale třeba u kvalitní klobásy z farmářského trhu vs. z běžné "masové" produkce si buďte jist, že by poznal skoro každý... to jsou v podstatě dva naprosto odlišné výrobky.
|
|
|
|
To je velké, ale opravdu velké nedorosumění. Poznáte od sebe levný "nastavovaný" výrobek a drahý kvalitní výrobek z "masové" produkce, ale už tězko rozpoznáte, jesli je kvalitní výrobek od firmy pepa novák, soukromník, nebo pepa novák, a. s.
|
|
|
Pokud mas moznost (Reich nebo Nemecko v rozumne vzdalenosti od domova), tak si to nekdy zkus sam. Pak zjistis, ze treba v blind testu te cokolady, nutely, nebo praciho prasku obstoji i slepec.
Sezen si pytel Persilu z Nemecka a nech manzelku at opere jednu varku pradla v tom z Nemecka a druhou v tom co koupila tady. Pradlo oprane v tom z Nemecka najdes v byte po cichu. Nebo treba kup v Nemecku pro sveho ctyrnoheho kamarada pytel granuli te same znacky co kupujes tady. A pak mu dej do jedny misky ty z Nemecka a do druhe ty co kupujes tady. I ten pes pozna rozdil a nerikej mi ze to pozna podle napisu na pytli...
|
|
|
No vzhledem k tomu, že se tato tvrzení neshodují s mými vlastními zkušenostmi, právě pokud jde o tyto "globalizované" výrobky, bych byl na výsledky onoho skutečného blindtestu opravdu zvědav. Ten se ovšem nedělá tak, že ochutnej tohle pak ochutnej támhleto a řekni co je lepší. Vzorků je více, podávají se v různých pořadích, samozřejmě bez jakéhokoli označení, no, byl bych na tebe zvědav... :o)
U tý farmářský klobásy (ani by nemusela být z Reichu), co zmiňoval předřečník, tam bych tomu věřil víc a tam se taky nehádám.
|
|
|
Ono je to slozitejsi. Specificke receptury pro nas trh se casto nedelaji z duvodu snizovani nakladu, jako spis specifickych spotrebitelskych preferenci. Parfumace prasku je opravdu mene vyrazna nez v Nemecku, protoze TRH TO TAK CHCE. Prave tak kava se bude lisit od te nemecke, kdyz u nas porad boduje turek s poradnym logrem. (A to se tyka i chuti kav rozpustnych, protoze Cesi na nejakym kafi vyrostli a to pro ne predsatvuje etalon "spravny kavovy chuti".)
|
|
|
Lidi prostě chtějí chemii! Z kolegů si ode mne nikdo nevezme cigaretu, protože "to jsou ty divný indiánský". Ne že by cigarety bez umělých přísad (kupuji Manitou, American Spirit jsem dosud u nás neobjevil) byly zdravé, ovšem konzumovat x chemikálií jenom proto, aby se mi líbivě linul kouř, to už je fakt moc.
|
|
|
Nerad ti kazím tvoje kruhy, ale v tý hromadě sraček, co vzniká při spalování cigaret, se pár sloučenin navíc ztratí ... :p
|
|
|
To nepochybně, ale kromě nekouření má člověk na výběr sračky, nebo (sračky + chemický sračky).
|
|
|
Když ti jde o tohle, zkusils někdy pořádný doutník?
|
|
|
V tomto případě platí rovnice: sračky + chemický sračky = sračky. No future :)
|
|
|
Já si nedokážu představit, že nějaká velefirma pojede jiný práškový kafe kvůli trhu v nějaké pidizemičce. Fakt ne.
Co se týče konkrétně kávy, tak tam hraje roli opravdu mnoho faktorů, a cena je ten hlavní. Můžete koupit "smetky z podlahy" nějakého velkoskladu, málo upražené, aby se ušetřilo na plynu a skladované v tomto stavu pár let ... a pak bude kafe pochopitelně hnusné jak práce, ale ultra levné. A můžete mít 1A kvalitu z letošní sklizně, praženou dva dni nazpátek. To nemají ani v rajchu. A pak je spoustu stupňů mezi tím.
Jinak český turek není tak hnusný proto, že je to blbá příprava. Takto se totiž připravuje káva na cuping, tedy ochutnávku. Hnusný je proto, že je -až na výjimky- dělaný z hnusné, staré, žluklé kávy.
|
|
|
Predstavit si to mozna nedokazes, ale je to tak. Fakt jo.
Ano, ceska predstava o "spravne chuti kavy" je dana tradici hnusnyho Standardu ze zbytku robusty.
|
|
|
ano, na ochutnávku se káva připravuje podobně jako na českýho turka, ovšem rozdíly jsou. například při ochutnávce se odstraní plavající lógr zatímco u českýho turka to je "pyčo pořádná pjena". Prostě bez pilin v hubě to není vono. Při cupingu se káva ochutnává, ne vychutnává. Účelem je odhalit nedostatky i klady, při konzumaci chci pokud možno nedostatky potlačit a klady vyzdvihnout. Stručně řečeno, český turek z kyselé jihlavanky je tak hnusný prostě proto že ho tak lidi chtějí mít. Občas někomu v práci nabídnu svoje kafe. Žádný zázrak, většinou vážené kávy z prodejen čaje a kávy v ceně kolem 50kč/100g ale čerstvě mleté. Někdy na českého, někdy jim i uvařím buď v džezvě nebo v chrochtací konvičce. Vždycky nadšení, jak to voní, jak to chutná. Říkám, no dyť si to kup taky, stojí to jen o pár korun víc než ten smraďoch. No a hádej co si koupí?
|
|
|
Nechtělo se mi zabíhat do detalilů. Doporučuji french press a obětovat 1000 Kč za ruční mlýnek Kyocera. Mlít přímo před použitím. Jinak, v krámech s čaji leží ty kávy i někdy přes měsíc od vypražení, a to není úplně ono. Ale zase praží světleji, což je pro zalejváka celkem vyhovující.
Ne každý potřebuje chutnou kávu, mlíko a dva cukry téměř smažou rozdíly.
|
|
|
Můžete prozradit na jaké značce ujíždíte?
Ať vím co stojí za to ještě ochutnat. Život je přece krátký :-)
Osobně preferuji zrnkové espresso Illy, Segafredo, Lavazza, Davidoff nebo Jamaica Blue Mountain
Mleté na starém ručním mlýnku Ideal.
Příprava espresso, džezva, nebo ta chrochtací pracholapka.
Za pár let se mi bohužel povedlo kávově "zcivilizovat" jen kamarádovu rodinu.
zde je tip na web kava.cz/
|
|
|
nemám žádnou oblíbenou značku, prostě zkouším. Vždyť jich je tolik k ochutnání. Nedávno mě velice překvapila úplně levná zrnková v plechovce, Papua New Guinea koupená v doprodeji před koncem záruky. Teď zkouším kávu Hofr z malé pražírny kousek za Novým Městem na Moravě. Nejdřív jsem z ní nebyl moc nadšený ale postupně jsem vychytal dávku do chrochtokonvičky a dá se to pít. Ale to je jiné téma, tady to je o naftě.
|
|
|
Jj, z Blatin. Nejlepší je nechat auto u motorestu v Rovném a dojet si pro pytlík zrnkové kávy na běžkách, to je můj rituál na začátku každé zimy.
Umletá těsně před vařením na mlýnku po prababičce... už aby napadl sníh.
:o)
|
|
|
Kdysi jsem byl dost velký kafař, ale začala mě zlobit slinivka, tak jsem přešel na zelený čaj. Nikdy jsem kafe nepil proto, že by mi chutnalo, ale abych se po ránu nakopnul a mohl fungovat. Na kafe jsem nesáhl dva roky. Pak jsem jednou ochutnal ručně mletou KÁVU a následoval okamžitý nákup ručního mlýnku a testování různých odrůd. Dneska jsem na tom těžce závislý, denně dám tak litr. Slinivka je ovšem v absolutním klidu už třetí rok. Nakupoval jsem třeba v Tescu v malé prodejně s kávou a čajem, ale pak jsem objevil pár plesnivých bobů (tady je paralela s benzínkami zřejmá) a teď už ji beru buď v Holandsku nebo z prodejen Fair Trade (ti mají celkem slušný výběr a opravdu minimální ceny a ještě je BIO, ale to mám fakt u prdele). Každý rok si z Bulharska vozím 5 kilo indonéské, brazilské nebo keňské. Tam vyjde kilo asi na 150 kč - u nás zhruba na 700 stovek. Taky doporučuju zkoušet a testovat, ale spíše se vyhnout značkám jako je Segafredo, které jsou určeny spíše k přípravě espressa.
Tož tolik k benzinkám :-)
|
|
|
Na espresso jsem roky pouzival Hausbrandt, ale ted jsem presel na cistou arabicu New York, ktera mi chutna jeste o fous lip.
Tyhle kavy se hur shaneji, ale vysledek v chuti stoji za trosku snahy.
|
|
|
Krámský plechovkáče stojí za vyližkapsu. Je to takový víceméně uspokojivý průměr, ale občas trefite na kyseláče, a leží jim to tam roky. Pokud chcete opravdu vynikající espresso, tak doporučuji malou pražírnu www.primacafe.cz která posílá ihned po upražení, pračí vícekrát týdně. Vůně zcela čerstvě pražené kávy je neskutečná, teče crema jako smetana. Doporučuji ale počkat do šestého dne po upražení, jinak je káva "ostrá". Pohodlná objednáva po netu, nekolik desítek jednoduhových arabik, včetně mimořádných záležitostí jako Havai Cona Extra Fancy, Haiti Bleu Pine Forest nebo profláknutá Jamaica Blue Mountain. Také tam mají jednu z nejlepších robust, kterou jsem kdy pil. Posílají po 100 g. K tomu velmi obsáhlé fórum o mašinách, způsobech přípravy, hodnocení káv spotřebiteli atd.
Další solidní firmou co posílá po netu je http://cz.labohemecafe.eu, mají i různé mimořádné věci, mikroloty atd. Podle mého názoru mají výborné směsi, mě ale přišly trochu více vhodné na různé způsoby zalévané kávy. Ale to je indivindi.
Kdo je z Prahy, ten může skočit do http://www.mamacoffee.cz (zasílají také) kde mezi mimořádné zajímavosti patří Etiopia Yirgachefe s decentní jasmínovu vůní. Problém ale spočívá v tom, že na krámě jim to tam leží třeba měsíc, což při jejich způsobu pražení není zvlášť za horkého léta úplně ideální.
Zcela specifickou možností je kupovat zelené kávy přímo u producenta a pražit si doma v nějaké mašince. Ale to chce koule :)
|
|
|
Illy, Segafredo, Lavazza, Davidoff
Obyčejná robusta. Obzvláště když napíšou, že "kávová zrna pro vás sbírali naši přední odborníci po celém světě", tak je to sračka non plus ultra.
Zkus www.mamacoffee.cz nebo www.alcafetero.cz/. Moje oblíbená oblast je Etiopie. V podstatě však, pokud ujíždíš na espresu a robustě, tak ti značka ze začátku bude buřt. Zkus i jiný způsoby přípravy. Frenchpress, nebo Vacuum pot. Každopádně jedno 100% arabica, robusta a espreso je šajsdrek.
|
|
|
Trochu rychle jsem psal. poslední věta:
Každopádně jenom 100% arabica, neboť robusta a espreso je šajsdrek.
|
|
|
Robusta dodává kávě tělo, voni citlivko :p Ve směsi na espresso bývá často určitý malý podíl robusty jednak kvůli tomuto, jednak proto, že extrémě dobře cremuje a nejedna arabika trpí nechutí ke korektní extrakci a v páce se točí jak psí víno.
Robusta prostě má v kávě svoje místo a tvrzení "jedině100%arabicapyčo" je prostě z říše marketingových sloganů.
|
|
|
Robusta je pro espreso tak akorát dobrá. Tam je arabika škoda. Espreso samo o sobě je marketingová sračka, kde se typicky udělala znouzectnost.
Ty kecy okolo těla pro kávu jsou právě ty marketingové bláboly, aby se prodaly různé nechutné směsky. :-D
Al Cafetero bere trochu z La Boheme Cafe, ale i z Coffee source a Double shot. La Boheme jsou takoví trochu zpomalení, co se týče obchodu.
|
|
|
Blablabla ... :p Každá káva dává při různém způsobu přípravy trochu jiný výsledek, a proto jsou všechny způsoby přípravy kávy rovnocenné. Je věcí každého, na co má zrovna chuť. Když se chci nalejt kofeinem, tak si udělám french press, nebo obdobný kýbl. Když mám chuť na koncetrovanou kávově ovocnou chuť + specifika daného druhu, bez hořkosti a s minimem kofeinu, udělám si ristretto. A když jsem mlsnej, tak si do pressa nasypu cukřík a doleju ho smetanou. Je to moje věc a každému je po tom prt. Onanie nad mikrolotem z tarararingapatemu je sice hezká, ale 99,9 % lidí to stejně neocení, takže je působé poněkud komicky.
|
|
|
Na svůj násor máš samozřejmě právo a já ti ho nevyvracím. :-D
Jen říkám, že espreso vzniklo svého času pouze jako důsledek časové nouze ve velkém provozu. Na rozdíl od jiných druhů příprav (kromě českýho turkapyčo) lze depreso chrlit takřka bez problémů ve velkém množství a zvládne to i cvičená opice. Z obchodních důvodů taktéž vznikla potřeba přimíchávat do kafe různé podřadné směsi.
No a aby to omašličkovali (prvotní požadavky jsou tak strašně triviální, že), udělali okolo toho celou baristickou školu a nazvali to vznosně italské espreso.
No a protože espreso chutná samo o sobě dost hnusně, začali si lidé dávat do kafe cukr a mlíko. Toho si všimli zase obchodníci a vznikly paskvily jako latté, cappucino, machiato apod. Dokonce na samotné myšlence ochucování hnusného a podřadného kafe vznikly celé úspěšné řetězce jako je Coffee Hoven, kde nesejde na kvalitě kafe, ani na servisu, protože to dostaneš do plastový pixly a bude to plný mlíka, cukru a různých průmyslových sirupů.
A jistě, i já si zhusta dám depreso, protože kafe prostě piju a kromě pár okrajových kaváren jako je Al Cafetero nikde kvalitní a jinak připravovaný kafe nedostanu. Tuhle jsem se v jisté, poměrně známé kavárně ptal, jestli nemají frenchpress a čučeli na mě jak na vyvoranou myš. Cotojepyčo ten frenčpres? To jsou hranolky s novinama? Prodávat všude jen preso je stejné jakoby ve všech vinárnách prodávali jenom krabicový víno. Nic proti krabicím, sám jsem jich svého času vychlastal docela dost, ale doba pokročila a já si raději dám něco z kategorie AOC, protože když už víno, tak raději premier cru, než něco, co mi sežere jazyk a vnitřnosti.
|
|
|
mně espreso chutná a ani by mě nenapadlo si do něj lít mléko! :-(
|
|
|
Každej má něco, no. :-)
Ale neber si to osobně. To nebylo myšleno jako nějaká ultimátní pravda. Různým lidem chutnají různé věci a mně konkrétně chybí v současné široké nabídce kaváren i nějaká širší nabídka dobré kávy, která by nebyla "espreso a robusta based". Bohužel si lidé vypěstovali podvědomou ekvivalenci mezi výrazy káva a espreso. Pokud to téměř nikdo nepoptává, není ani nabídka. A tak se občas snažím lidem vysvětlit, že espreso je jen podmnožina kávy, navíc poměrně nekvalitní.
Na druhou stranu, expreso ještě docela ujde. Znám lidi, kteří pijou výhradně Nescafe instant tři v jednom a když jdou na návštěvu, nosí si to s sebou. Jednou jsem to dal a málem mi to zdrátovalo sanici.
|
|
|
Nescafe instant je vrcholem humusu, tomu nepomůže ani kilo cukru a litr mlíka. Paradoxně se těší velké oblibě. :-(
|
|
|
Já vím jak vzniklo espresso :p Dobýváš se do otevřenýchdveřípyčo a ješíž je za to satratí. Ale to, že to vzniklo jako nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy kávy ještě neznamená, že to nutně musí být špatně. Krom toho, když se podívám do tuzemských kaváren, tak by to tam chtělo nějakou tu svičenou opici, protože ten kentus, co prodávají jako espresso, je na tři facky.
Kafe samozřejmě chutná hnusně, ať je připraveno jakýmkoliv způsobem, a to ti tvrdím jako (s velkou pravděpodobností) supertaster. Ale kofein je kofeinpyčo, a pokud to nechutná zrovna jako myší hnízda i s mladejma, tak ten hnus mlíko a cukr celkem dostatečně přerazí. Jediné, co vidím jako rozumné je opravdu ristretto, do kterého se vylouhuje minimum hořčin, kofeinu a trpkých látek. Jakéholiv dlouhé a velkoobjemové louhování je z mého pohledu eklhaft a žaludek se mi z něj svírá v pěst.
Mimochodem pil jsi někdy japonský práškový čaj matcha? Je to mimořádná záležitost a zvažuji, že se mu budu chvíli věnovat. Jen ta cena je dost ofuk.
|
|
|
Kafe samozřejmě hnusně nechutná. Espreso chutná hnusně. Je to samosebou subjektivní, ale preso jsem vždy pil jako nutnost, kdežto nějakou jednodruhovou arabiku si vychutnám. No fakže nekecám. :-)
Jinak podobnej kentus dělají i ve Vídni, jak jsem seznal minulý týden. Otestoval jsem tam několik kaváren a všude mají stejnou šajse nabídku, akorátže tam mají navíc melange, což je ještě o chlup hnusnější, než normální preso. Subjektivně.
Japonskýho jsem jedl akorát sushi, což je dobrá věc. Japonský práškový věci nevím nevím. I když dobrej je zelený čaj v prášku, ze kterýho se s použitím klasické ruské zmrzliny dá udělat výborná smetanová zmrzlina s příchutí zeleného čaje. :-)
|
|
|
Rozhodně si nech tu matchu v nějaké dobré čajovně udělat. Stojí to za to. Kafe hnusný je, je a je ... a je jedno, jak je připraveno. Subjektivně :)
|
|
|
To, že Vám něco nechutná, nemusí nutně znamenat, že je to sračka.
Já mám třeba rád obyčejnýho českýho spařáka - pardon, turka - a nikdy by mě nenapadlo vnucovat ostatním, že je to to nejlepší kafíčko na světě. Ať si každej pije třeba drcený žaludy zalitý octem, je mi to jedno.
Můj další favorit - kafe z french pressu (mimochodem chutí téměř stejný, jako ten spařák) - nemusí jistě každého oslovit.
Ale stejně, jako mi nechutnají ústřice, nechutná mi ani Vaše modla - 100% arabica. Každej to má zkrátka jinak.
Zkoušel jste Italovi někdy vysvětlit, že jejich espreso, latte, či capuccino, je pouhý výmysl nadnárodních koncernů? Obávám se, že ne, jinak by jste nepsal takový hlouposti. Osobně si myslím, že jste jen chtěl bejt zajímavej.
Mimochodem - párkrát jsem se pokoušel v obyčejných pouličních pařížských kavárnách objednat si kávu připravenou ve french pressu.
Ač jejich vynález, vždy jsem se setkal s nepochopením a přinesli mi univerzální sračku z kávovaru Siemens nebo Krupp - tedy typical French... :-)
|
|
|
Zkoušeli jste někdy změnit pořadí písmenek ve slově espreso?
|
|
|
Mimochodem tvoje Al cafetero zcela evidentně bere kafe od výše zmíněné pražírny la boheme cafe.
|
|
|
Na kávy z oblastí, které jsem zkoušel si nepamatuji, protože až na Jamaica Blue Mountain mě moc nezaujali.
Italské kávové směsi (nejedná se jen o "pouhou" robustu) jsem zmínil, protože mají vyváženější chuť.
Davidoff je takový "jiný" (i co se týká doutníků)
100% arabica ze zajímavých oblastí jsou něčím zvláštní a jedinečné, byť trochu drsnější a nevyvážené.
To máte jako s extra hořkou čokoládou (99%) někdo jí zkrátka nikdy na chuť nepříjde a jiný by pro ni vraždil :-)
Frenchpress mi drobet vadí na žaludek, asi jako český jako-turek. Proto jsem si oblíbil již zmíněné espresso, džezvu 3x probublat, nebo to chrochtátko (ale tam když přesně neodhadnu dávku - zhořkne)
|
|
|
koukám že by to chtělo článek o kávě. Na to si ale netroufám, jsem jen nadšeným amatérem. Arabiky mám rád, ikdyž jsou někdy dost svérázné. Většinou se hodí do džezvy. Ty italské směsky jsou vyladěné na espresso. Řek bych že je to takové dobře udělané řemeslo. Italové jsou mlsní a dělají to dlouho, určitě vědí co s tím. Možná žádný zázrak, žádná extravagance kterou by stejně devět lidí z deseti nepochopilo, ale funguje to.
|
|
|
|
Proč by espresso měla být hned sračka?
Je Alfa taky sračka, protože jí dělá Fiat?
Potom by sračkou zákonitě muselo být i to rudé auto s "poníkem" ve znaku :-)
automatický "Espressovač" je jen stroj, pokud nejsou blbuvzdorné, tak lidský faktor to vždy posere a pokud je blbu-odolný, výsledek bude většinou jen průměrný. Stějně jako rozdíl ve foťáku "pro blbce" a zrcadlovkou. Záleží jen na míře lemplovitosti/ preciznosti a co jste ochoten obětovat.
Čímž je i dostatečně vysvětlená ona unifikovaná hospodská chuť kávy, otázkou zůstává, zda to nebyl tak trochu záměr...asi jako Mekáč a Starbucks
Pohlreicha na ně! :-)
A proto si někteří znás pořizují ne-automaty a odlišují se i preferencemi při výběru vozu.
|
|
|
Presso je z principu unifikovaná káva. Přečtěte si ten odkazovaný článek od cuketky, tam je to dobře vysvětlené. V analogii s těma autama bych řekl, že presso je prostě auto, které vypadá a jezdí vždy skoro stejně, jedno od jakého je to výrobce.
Někomu ta unifikovaná chuť možná vyhovuje, ale mně určitě ne. Proto je podle mě espresso sračka.
|
|
|
Espresso nemusí být onen exkrement nezbytně nutně. Mně, je-li dobře připravené z rozumné kávy, celkem chutná.
Nicméně na to, že to původně měl být opakovatelný a do značné míry blbuvzdorný proces ho dnes dokážou prznit neskutečně.
|
|
|
Upřímně, já jsem už trochu na espreso vysazený. Kamkoliv příjdu, mají jenom espresso a jeho klony s mlíkem na deset způsobů. Kdyby to nebyl tak šílenej mainstream, asi bych si to dokázal vychutnat i já. Jsou momenty, kdy mě i espresso docela příjemně překvapí. Ale jak říkám, chtělo by to trochu oživení v těch provozech.
|
|
|
Já ale netvrdil, že tu inifikovanou hospodskou chuť miluju.
Proto mám neautomatický espressovač a JINÉ již zmíněné přípravky a mrším si to dle nálady a chuti sám :-)
(a to včetně přimíchání zrn 100% arabiky do italské směsi.)
Váš názor Vám neberu, jen se domnívám, že nemám problém rozeznat i vyrobit špatné/dobré espresso a tudíž je nehážu do jednoho pytle. Ikdyž si někdy v duchu u přípravy říkám: "to si vypiješ" :-)
Jak už jsem naznačil, neplavu v hlavním proudu :-)
Díky, články znám.
Dostal jsem chuť na mršení kávy, tak dáme kafé pauzu, přeci jenom diskuze by měla být na jiné téma.
|
|
|
Emporium Natural z Panamy. To jsem měl dneska. Mikroplantáž, výborná chuť. Z takovými kávami je to jako s vínem. Až při této kvalitě člověk dokáže rozpoznávat různé chutě a drobné rozdíly.
"Vyváženější chuť" u různých směsí (v podstatě robusta) znám. Děkuji, už jsem tomu odrostl.
Otázka je, čemu říáte vyvážená/nevyvážená chuť. To je taková vycpávková floskule, kterou se vycpává kdejaká marketingová kampaň. Pak člověk zjistí, že vyváženou chuť má i Jihlavanka... :-D
S extra hořkou čokoládou se to má jako s čímkoliv jiným. Pokud hodnotíte třeba komerční přepálenou a vysušenou hořkou srágoru Lindt, tak vám samozřejmě chutnat nemusí. Pak zkusíte nějakou opravdu kvalitní čokoládu, která obsahuje víc kakového másla a zjistíte, že jste o čokoládě nevěděl doposud nic.
lokutus.cz/831474-opravdova-cokolada.php
Vaše osobní preference vám neberu, ale faktem je, že dobrá (a dobře udělaná káva) není hořká. ;-)
|
|
|
A ochutnal jste samotné čokoládové boby? To je teprve něco.
To že Lindt je divnej vím, ale znám i horší :-)
A když už se pohoršujete nad Lavazzou, tak spolupracovník říká káva tomu rozpušťáku od Nescafé 3v1
A to zas pěním já. Takže se asi lišíme jen stupněm "šílenství" po dokonalosti.
|
|
|
Jasně. Občas si koupím balíček bobů a baštím to jen tak, třeba při filmu, nebo práci. :-)
O Nescafe 3v1 jsem psal výše, to je tragédie. Obzvláště když to známí přinesou k vám na návštěvu, protože ten hnus doma nemáte. :-D
|
|
|
Tak něco podobného znám na téma sojové jako-mlíko a moje 75 letá bábinka :-)))
|
|
|
Teď mi přišlo z www.primacafe.cz/
Brasil Santos NY 2 screen 17/18
Honduras shg top Santa Rosa
a musí uznat, že ta druhá zmiňovaná příjemně překvapila,
ať už připravovaná v džezvě, nebo v tom Vámi "nenáviděným" espressu :-)
|
|
|
|
Z urody z tech nejlepsich kavovych plantazi ve svete jsme vybrali ta nejkvalitnejsi zrna...
... Uprazili je, prodali jako premium kvalitu a z toho bordelu co nam zustal na podlaze ve skladu jsme pro vas udelali nasi kavu...
|
|
|
|
Hele, i já, ač už mám polovinu chuťových buňek mrtvých, poznám rozdíl mezi českým Magnum a německým Magnum. Stejně jako nejsem slepej a minulej týden ve Vídni jsem si důkladně prohlédl místní Billu a rovnou říkám - závist.
|
|
|
Minulý týden jsem byl na Fuerteventuře (ESP) a ochutnal tam Coca-Colu. Nevídaný nápoj, úplně něco jiného než u nás.
|
|
|
Měl jsem obojí a rozdíl jsem nepozoroval. Asi se málo soustředím. :o)
|
|
|
Ne, je to v chutích. Já měl ještě tak před dvěma lety taky naprosto zkurvený chutě a nepoznal jsem rozdíl mezi bílým a červeným vínem. Hodně jsem v tu dobu kořenil. Pak jsem přestal a chuť se mi zlepšila.
|
|
|
když je řeč o kažení chuti, za největší prasárnu považuju různé ty extrémní mentolové bonbóny jako Halls a nevím co ještě. Já to zkusil jen párkrát, většinou jsem to musel vyplivnout po pár minutách. Dvě hodiny po tom jsem měl sice silný pocit svěžesti, možná i sucha a ochrany ale kdybych jedl piliny a zapíjel petrolejem tak to nepoznám. Maximum co snesu jsou žvýkačky Orbit. Ale ne dlouho, jakmile se chuť změní na gumovou, vyplivuju. Nechápu že to někdo vydrží válet v hubě půl dne.
|
|
|
Bavíme-li se o Magnum, tak pokud to dostaneš vedle sebe, rozdíl poznáš velmi spolehlivě. Druhá věc je, že ani ta "východní verse" mi v tomto konkrétním případě nepřijde nijak zvlášť hnusná. To české napodobeniny holandských sýrů se mi eklují natolik, že je nejsem schopen pozřít.
|
|
|
Pamatuji na ten údiv v Algidě když zjistili co Češi považují za správnou chuť zmrzliny. Teď je jen otázka zda se nám snaží přizpůsobit nebo to jen šiděj:-).
|
|
|
Vlastně jsou ty kategorie tři: Japonsko, západní evropa a východní evropa. :P Je to vcelku logické, protože se dotyčný výrobek musí v danné zemi pohybovat v určité cenové kategorii, aby byl prodejný, a zároveň z něj byl dostatečný zisk. Ale buďte v klidu, nanuky jsou plné éček všude, protože si jen těžko zaplatíte třeba vanilkovou esenci z vanilky, takže tam máte vanilin z ropy. Ostatně, i ten kofein v cole se syntetizuje. Esli chcete něco přírodního, chlastejte fernet, nebo si kupujte bio zmrzlinu. Chuťový rozdíl celkem malý, finanční celkem velký.
|
|
|
Když už jsme u toho insider info, četl jsem kdesi, že je to malinko jinak, cituji:
S původem paliv v ČR to vypadá následovně. U nás v současnosti vyrábí palivo rafinací z ropy prakticky dva výrobci a to Česká rafinerská s rafinriemy v Kralupech a v Litváku a Paramo v Pardubicích(ti ale dělají jen MN). To z jaké ropy je palivo vyrobeno dnes nikdo neřeší. Musí odpovídat platným normám a tak se také ropa upravuje např. ta ruská odsířením atd. Čepro není výrobce, pouze provozovatel sítě skladů PHM po celé ČR. Dále se k nám dostává mnoho již hotové PHM z okolních zemí Slovenska, Polska, SRN a Rakouska a to jak vlaky tak i v autocisternách. Nakupuje se tam dle momentálních deních cen a dle toho jak daleko je rafinerie v zahraničí od místa dodání. OMV doposud dováží zboží i z rakouska ale i od jinud a nakupuje též od našich rafinerií. Ostatně stejně jako všichni prodejci PHM u nás na trhu. Vše je prostě o ceně. Tudíž pokud nekoupíte PHM přímo na nějakém terminálu v rafinerii je velice problematické určit původ. Pro příklad: OMV si nakoupí hmotu u Slovnaftu a nechá si ji uskladnit na nějakém terminálu Čepra na Moravě(je to produktovodem nejblíž, produktovod=tlustá roura ve které se dopravuje PHM mezi rafineriemi a sklady). Jenže možnost vybírat tyto uskladněné litry má pochopitelně na všech terminálech(skladech) Čepra po celé ČR. Poté si např. Benzina koupí zboží od České raf. z Kralup a uskladní si ho někde na terminále Čepra v čechách, opět s tím že může zboží vybírat po celé ČR. Tudíž pokud cisterna OMV natankuje hmotu na terminálu Čepra v čechách dotane zboží vyrobené v České raf. i když fyzicky se jim odečte zboží, které nakoupili ve Slovnaftu. To samé se děje když cisterna Benziny vybere PHM na terminálu Čepra na Moravě. Dostane zboží vyrobené ve Slofnaftu, ale fyzicky se jim to odečte z toho co nakoupili v Č.Raf. Děje se tak nebo? dostat hmotu ze slovenska produktovodem až do Čech by bylo velmi nákladné a samozřejmě steně tak i naopak z Čech na Moravu. A v terminálech Čepra jsou produkty rozděleny ve skladovacích nádržích pouze dle druhu(MN,BA95 atd.) a ne dle skladujících firem. Tudíž prostě Franta Vomáčka z Moravy dostane na Čepru PHM které si třeba nakoupil v Rakousku a uskladnil v Čepru původně Pepa Vohnout, ktrej si ale vybral svoji kvótu na terminále v Čechách kde dostal PHM původně koupené Lojzou Novákem z Č.Raf., které je ovšem již smíchané ve skladovací nádrži Čepra s PHM, ktré si z německa přivezl minulí týden Kája Opička. Pepa Vohnout dodá palivo do čerpačky společnosti XY, v jejíž nádržích je ale již uskladněn zbytek PHM, které bylo dovezeno minulý týden cisternou přímo z terminálu německé rafinerie v Hartmansdorfu, tudíž se obě paliva smíchají. No a teď mi určete od jakého výrobce máte v nádrži vašeho miláčka palivo. Dobrej bordel, co Very Happy ? Doufám, že jsem vám systém distribuce PHM v ČR alespoň trochu osvětlil. Tak to prostě funguje.
Zdroj: forum.fordclubs.org/viewtopic.php?t=222&postdays=0&postorder=asc&highlight=kvalita+ nafty&start=240 .
Čili, opět je třeba odlišovat UL od reality.
|
|
|
To je naprosto správný popis.
Správná je i výše uvedená procedura s míchací baterií. V hi-tech skladech se jedná o proporční ventil, který realizuje přimíchávání něčeho. Někdy ovšem vyhovuje i obyčejný kbelík. Pokud řidič cisterny dostane pracovní příkaz, že poveze Super Mrva 1000 do pumpy v Díře nad Prdelí, vyzvedne ve skladu kanistry a kbelík. Na jednu komoru, tedy 10.000 litrů, přidá příslušná objemová ppm příměsi kbelíkem a sláva, prémiový produkt je na světě.
Obvyklá je i jiná metoda aditivace. Ve vojenském prostoru má firma pana Mastňáka pronajatý pozemek a na něm stojí nádrž. Třeba ta, co z ní sosaly ještě před nějakou dobou Migy. Do ní se plní různé dobroty: E85, líh (to je zcela eco!), benzen (to není moc eco, protože je to trochu karcino), nějaké ředidlo apod. Ale hlavně je tam občas třeba přidat benzín. Vytváří se směs s benzínem a výsledný produkt se lifruje k benzínovým pumpám, u kterých se z toho tak moc nestřílí. Je trochu problém se zamaskováním nákupů výchozích surovin, protože to přislušným státním autoritám může připadat jako hrubé nedodržení zákona zachování hmoty. K tomu je třeba disponovat dostatečným počtem s.r.o. a flexibilně je likvidovat a vytvářet.
V obou případech jsou zákazníci spokojení. V prvním případě si pochvalují, jak jim HTP dneska kurvavoletáhne, v druhém případě že jim HTP kurvavoletáhne jako kdyby tankovali u Shellu. Prostě je to hlavně vo pohodě.
|
|
S tím rozdílem kvality pod stejnou značkou souhlasím, berem pro naše chlupaté psí a kočiččí potvory žrádlo z něměcka (dokonce vyjde levněji než u nás) a kvalita u stejné značky je někde jinde..kdybych Vám něměckou psí konzervu namíchal do rizota, tak se budete oblizovat a ještě nastrkovat talíř pro přídavek:-)))
|
|
Jelikoz jsem obklopen shellem a najezdim celkem malo, tak mi jejich vyssi cena nevadi a krmim sve 9let stare priblizovadlo jejich V power dehtem a musim rict, ze zmena oproti nafte nekde z jzd je podobna jako kdyz jsem kdysi do stodvacitky natankoval misto 91ky 95ku. Je to rozhodne tissi a lip to tahne. Kdybych jezdil denne sto kilaku, tak budu samozrejme jezdit na obycejny dehet a taky se nic nestane.
|
|
Kvuli spotrebni dani a dalsim podobnym danim.
|
|
Pánové, samozřejmě se lze dohadovat na úrovni "která značka benzínky je lepší", ale nelze to brát globálně. I Shellka s větším "průtokem" v Praze bude mít lepší naftu, než Shell někde v zapadlé vísce, kam zavítá kamion s čerstvou dávkou jednou za uherák.
Co však mohu doporučit (a zvlášť teď, když se podle všech předpovědí blíží tuhá zima) je zjistit si, odkud v následujícím období bude daná síť čerpacích stanic brát palivo. Jak známo z poslední tuhé zimy, Česká rafinérská totálně zklamala, což některé koncové prodejce vede k tomu, že letos budou brát od Slovnaftu (zatím mám ověřeno jen u toho modrého s diamantem v logu, ale určitě jich bude víc), která snese nižší teploty. Pokud nejste líní, tak se dá také doptat, jak jednotliví prodejci přistupují k přimíchávání biosložek do nafty - i to se dá totiž obejít, aniž by porušovali zákony.
|
|
Me by spis zajimalo, jak je mozny ze v UK stoji litr benzinu jako u nas, ale celkova mira zdaneni se v konecne cene promitne ne cca 50% jako u nas, ale skoro 75%. Tzn. zakladni benzin tady maji za polovinu co my...
|
|
souhlas, stejná zkušenost
|
|
Ja jezdim pravidelne do polska. Trosku mi blbne EGR ventil, pridira se a jde to poznat cukanim v obratkach okolo 1800. Staci 2x poradne vyplachnout v polsku naftou a nic to auticko nedela. A to nemluvim ze tanuju v polsko u dalnici OMV ultimate diesel a nebo Shell V-pover diesel v prepocta za cca 27Kc.
|
|
|
S polskou naftou stejná zkušenost. dCi je motor známý svou zálibou v dobrém palivu. Pokud vezmu naftu v Polsku nebo Německu, vždy se motor začne chovat tak, jak má - skoro nic nežere a jede jak dráha. V Česku je to sázka do loterie, a to i u zkušeností prověřených pump.
Vždy se na Polskem všichni ošklíbali a dnes se mohou Poláci ošklíbat nad námi. Jupí :-(
|
|
Nechci zpochybňovat výše zmíněná tvrzení o různé kvalitě výrobků tady a např. v Rakousku (zmzlina, prací prášek a pod.) a věřím, že ti kdo tu zkušenost mají ji nepřikrášlují. Kamarádovi jsme do papíru od švýcarský čokolády šoupli čokoládu na vaření a vyprávěl superlativy o švajcu ještě dvě hodiny potom. Jinej si bafal Petru z krabičky od Marlbor a taky se moh poss... My taky...
Sám se sebou mám zkušenost z doby kdy jsem denně najezdil 200 Km a více, že do práce (obzvlášť na poradu) to netáhlo, nejelo a řvalo, zatím co zpátky to byl vždycky let labutě... Psychika, placebo efekt a tyhle věci fungujou, ne že ne.
S tou zmzlinou to zkusím co nevidět.
|
|
|
S cestou do prace a z prace mam taky zkusenosti, ale opacne. Tam to vzdy jede krasne a zpet ne :D A opravdu to neni tim, ze bych se tam tesil. Vysledoval jsem, ze totiz skoro vzdy cestou zpet fouka protivitr.
|
|
Švédsko - jejich benzin stál cca 35Kč u dálnice. Cena fakt hnus, ale koukal jsem, jak se moje auto s motorem 1.8T 20V začal sbírat z 60km rychlosti na šestku uplně normálně. Vjel jsem do vesnice, zpomalil na 60Km/h a ani jsem nemusel podřazovat, auto se docela naložený krásně z těch nízkých otáček vytáhlo samo. Když jsem to samý chtěl udělat po 3. nádrži tady v čechách, tak mi to dost kuckalo. Mám pocit, že nám někdo vážně sere na hlavy.
|
|
|
Přidat nový komentář
Zobraz článek Co asi tankujeme místo nafty?
|