Dobrý den, to jsem já, Láďa Kapusta. Dneska si povíme, jak udělat
knedlíky z papíru.
Jistě si mně vybavujete jako potravinového inspektora. Buzeroval jsem
v obchodech, že prodávají shnilý rajčata a tak. Mělo to slušnej rejting.
Nikoho nezajímalo, že severní Korea chystá válku s celou zeměkoulí, protože
v Lounech ve večerce měli zrovna flekatý mandarinky. Teď mám ale novou
show - jak vyrábět pochoutky z levných surovin. Dělám to proto, že supermarkety
provozují spiknutí a prodávají termix ve vaničce za deset korun za pět
deka, zatímco já ho udělám za dvě šesesát celou putnu a když si na to dáte
ještě zelenou polyjahodu z hydroponické biopěstírny, budete se olizovat
až za ušima.
Na výrobu knedlíků z papíru potřebujeme hlavně papír. Nejlepší je kartonová
krabice. Kartonovou krabici šlohneme v obchodě a nestojí nic. Taky potřebujeme
vodu, asi dva litry. Voda stojí tak patnáct halířů. Dál potřebujeme sádru.
Sádru koupíme v hobbymarketu, ale prodává se po kilovejch pytlíkách, zatímco
jí budeme potřebovat asi tak čtyří lžíce. Celý pytlík sádry stojí dvacku,
my spotřebujeme sádry jen za korunu. Ten zbytek ale dobře uschovejte, povím
vám, co s ní.
Pozor, sádra obsahuje hemihydrát síranu vápenatého a ten je velmi nebezpečný.
Natrháme krabici na kousky. Předtím z ní oškubeme izolepu, protože ta
by mohla uváznout mezi zuby a to je nepříjemné. Taky dáváme pozor na kovové
sponky, které jsou v některých krabicích. Vodu nalejeme do kýblu. Do vody
nahážeme kousky krabice a necháme to změknout. Když budou krabice úplně
rozměklý, trochu to zamícháme, takže vznikne něco jako těstíčko. Přidáme
sádru. Řádně to zamícháme. Pokud chcete jemný knedlíčky, můžete to rozmixovat
ručním šlehačem nebo šroubovákem upnutým do vrtačky, pokud chcete jako
bavorský staročeský knedlíčky, mohou tam menší kusy papíru zůstat vcelku.
Každopádně pak rukou vybereme těstíčko z kýblu a uděláme z toho jako
koule.
Zbyde nám nějaká voda, tou se můžeme umejt a nakonec s ní ještě spláchnout
hajzl.
Koule z knedlíkového těsta necháme uschnout na topení. Topení nestojí
nic, topili byste stejně. Počkáme, až budou koule suchý. To se pozná podle
toho, že nečvachtaj a když spadnou na zem, tak se odrazí. Suchý koule nakrájíme
ostrým nožem nebo pilkou na kolečka nebo na čtrvtky podle toho, jak jste
zvyklí.
Před vlastní konzumací kolečka namočíme do teplý vody, jinak to nejde
ukousnout.
Knedlíky si můžeme dát například se špekem. To uděláme tak, že gothaj
nakrájíme na kostičky a dýchneme na něj horkovzdušnou pistolí.
Pokud by vám zbyla nějaká sádra, tak mi ji pošlete do TV Nova. Asi pět
tisíc kuchařů mi chce přerazit ruce, protože vařím levně a dobře.
Normálně by nás knedlíky stály spoustu peněz. Tyhle knedlíky vyšly jen
na korunu a patnáct halířů. Dobrou chuť.
08.04.2014 D-FENS