Komentáře ke článku: Dobrou chuť (ze dne 11.03.2012, autor článku: [Neregistrovaný autor])
Přidat nový komentář
|
Holt je ta jina doba..
Co lidi za valky jedli s nejvetsim sebezaprenim, se dneska prodava jako lahudka :-)
Ale tak reseni je jednoduche - kupuju si to, co mi chutna, tam, kde to mam proverene. V Penny, Albertu a spol se nakoupit da takovy ten zaklad (pecivo, pokud nam v tu chvili staci "obyc" kvalita a podobne), maso se da koupit u reznika, to same uzeniny...Mleko si holt priplatim, kdyz chci lepsi, k snidani nejim bebe, ale 2 krajice chleba se salamem:-)
Kdyz kupuju konzervu s masem, koukam, kolik tam je masa...klasika...takhle to snad dela kazdy normalni clovek, ne?
Tuhle u nas na namesti byly zase trhy, tak jsem si nakoupil sadlo se skvarkama a uzeny do foroty:-) Kez by nekdo prijel prodavat domaci vajicka...
Hodne tomu vsemu blazneni napomaha ten modni trend "anorekticka je krasna", ktery vubec nesdilim, takze to neresim. Anorekticky se mi nelibej, takze nastesti doma nemusime prilis resit, jestli je ten jogurt dostatecne light :-)
Btw pani doktorka, co jsem kdysi slysel, danemu problemu az tak prilis nerozumi (spise nerozumela, ted uz si mozna dostudovala) a vsechny ty chytre reci ji pripravoval nejaky stab, a ona tam pusobi(la) jako ta hvezda, medialni tvar..
Jinak asi chapu, ze v nejakym zapadakove, kde 50 km okolo neni civilizace, holt obcas clovek musi vzit zavdek tim, co mu mistni konzum nabidne. Ale kde je alespon trosku civilizace, tam se prodejcu kvalitnich, a nebo alespon jakz takz kvalitnich, potravin najde dost...
|
|
|
Problém je, jak v článku ostatně naznačil i autor, že na takový nákupy, jako popisuješ ty, to aby si človek vzal půl dne dovolené anebo tomu obětoval podstatnou část víkendu.
Trhy, jasně, to je určitý řešení.
Spíš by mě ale zajímalo, jestli je na tom české obyvatelstvo opravdu tak špatně, že by se neuživil aspoň jeden řetězec s dejme tomu nadprůměrnou kvalitou potravin. Ony si na to některé hrají (Globus, Interspar) otázka je, co z toho je jen marketing a co z toho pravda.
|
|
|
Já ti nevím. Tady by třeba bylo vhodné mluvit o nějakém konkrétním spektru potravin. Dobrý jogurty jsou ke koupi všude, maso taktéž, těstoviny z tvrdé pšenice maj snad v každý prdeli. Uzeniny jsou v celém spektru od nejlevnějších po nejdražší. Dokonce v horní dolní jsou na tom mírně líp, bo je tam většinou nějaký lokální výrobce, který to nešidí. Co dál? Mlíko je mlíko, máslo máslo, mouka je všude v různých kategoriích (a zrovna ta se dá nakoupit jednou za čtvrt roku en maas - ideálně v mlejně). Podobně solidní parmazán je ke koupi ledaskde.
|
|
|
Jen bych poopravil - mliko neni mliko, a maslo neni maslo :-) Teda tak 99% toho, co se prodava. Muzu to posoudit, meli jsme doma kdysi kravu :-))
Ale jinak souhlas - i ten jogurt, co se alespon trosku blizi jogurtu, uz se da koupit skoro vsude..Akorat je obvykle nasobne drazsi nez ty "z ropy", co se prodavaj masivne, takze se tolik neprodava, cili ho neni yolik druhu na vyber.
A jeste k tem syrum a uzeninam a podobne - pokud cloveku neni lito vyhodit par stovek za par desitek deka syru a uzenin, potom je nekolik moznosti, v Praze urcite trebas:
www.kili-syry.cz/okenko-do-obchodu/
A tak nejak celorepublikove trebas www.vemeno.com/
Cloveku to sice obcas rve srdce, kdyz tam necham 5 stovek a domu si nesu par kousku...ale zase kvalita a chut na 100% :-))
(Chapu, ze to tam maj "predrazeny", netreba me na to upozornovat. Predpokladam, ze nekdo, kdo jezdi do ciziny, bude schopny tyhle veci koupit levneji. A mimochodem obcas i na nejakych trzich se podobny sortiment prodava take)
|
|
|
Ale prd velebnosti :) Jesli mám něco nachutnaný, tak je to mlíko. Jestli chceš porovnávat mlíko od yersejky s polotučným z krámu, tak máš pravdu. Ale když si vezmeš mlíko z kravína a plnotuč v krámě, tak je to prakticky to samý.
Cheesy je taky gut, a mají tam zajímavý kousky.
Ano, jogurty, který nejsou dohnaný škrobem a příchutěma jsou dražší než škrobáky. A? Musím je kupovat? Nemusím. Jogurtová sušená kultura na 100 l mlíka stojí stovku. Příprava jogurtu je triviální. Pak vychází, že cena za 1l jogurtu = 1l mlíka + 1 Kč. Uvědomuješ si ten vejvar, co mají výrobci na jogurtu? :)
|
|
|
Můj dojem (kterej ale nějak exaktně prokázanej nemám) je, že u nás spíš než ty opravdu kvalitní věci chybí ten poctivý střed. Jasně, že skoro všude maj dneska originál jamon, uherák, živý jogurty ve skleničkách atd. S tím problém není - kromě toho, že je to často drahý jak prase.
Problém vidím spíš v tom, že když si koupím krájenou šunku, tak výborně voní a chutná spíš v menšině případů.
|
|
|
ano zajímavý postřeh, taky nad tím uvažuju
máme tu plný regály šmejdu vydávajícího se za "střední" kvalitu ale v podstatě je to jen jinak zabalená ta nejnižší kvalita, no a pak v jiným regálu je ta "prémiová" kvalita. Tedy v podstatě nic mezi :-(
Vůbec se nedivím uspěchu značek typu Tesco, Clever, My atd. lidi asi zjistili, že je to stejnej šmejd jen trochu levnější.
|
|
|
Jinak asi chapu, ze v nejakym zapadakove, kde 50 km okolo neni civilizace, holt obcas clovek musi vzit zavdek tim, co mu mistni konzum nabidne. Ale kde je alespon trosku civilizace, tam se prodejcu kvalitnich, a nebo alespon jakz takz kvalitnich, potravin najde dost
Já v takovém zapadákově bydlím a ubezpečuji Vás, že se mýlíte. V konzumu, potažmo v jednotě máme pečivo z místních malých pekáren, maso z místních jatek, vykoupené od regionálních chovatelů a stejně tak uzeninu vytobenou v malé výrobně. Škoda, že se hygienikům podařilo zlikvidovat automaty na mléko a pro čerstvé musíme chodit do místní zemědělské akciovky. Zapoměl jsem zmínit brambory jsem od Havl. Brodu, vejce, které kupujeme přímo v drubežárně. Mohl bych vyjmenovat spoustu věcí, které se dají koupit v místech kde dávají lišky dobrou noc v kvalitě a cenách o kterých se vám v civilizaci ani nesní:-))
Ps. Mám kamaráda, který pracoval jako technolog v Neslovce, to je tatra Hlinsko a věřte mně, že ať už je mléko v jakémkoliv obalu a jakkoliv prezentované nemá s mlékem nic společného. Odstředí se tuk, odebere syrovátka a potom následuje alchymie.
|
|
Co mít svého řezníka, zelináře. A nemusí se zrovna jednat o "prodejce". Stačí mít příbuzného či známého na venkově, aby nasel ředkvičky i pro Vás, aby zasadil o řádek brambor navíc a v chlívku měl dvě prasata místo jednoho.
Výhody jsou zřejmé - čerstvost a opravdu vyrobené v ČR.
Nevýhody - vyšší cena, vetší přepravní vzdálenost, zboží není "čerstvé" po celý rok jako v hypermarketu.
|
|
|
Hele, nic proti, ale "Stačí mít příbuzného či známého na venkově, aby nasel ředkvičky i pro Vás, aby zasadil o řádek brambor navíc a v chlívku měl dvě prasata místo jednoho." - to je návod jak za Protektorátu:).
|
|
|
A nejsou uz zase zakazany tyhlety cerny porazky? Jestli ano, tak uz chybi jenom cedulky na rozhlasove prijimace.
|
|
|
|
No tak zatím se smí zabíjet jen pro "svoji potřebu". Když to uděláte jako obecní trachtaci, můžete mít problém. A jestli jsem dobře zaznamenal, tak EU hodlá zpřísnit (u nás má být provedeno novelou veterinárního zákona).
|
|
|
Co se tyka veproveho, muzete si zabit doma sveho cunika.
U hoveziho je to nyni "povoleno", ale se to oznamovat na (tusim) veterine.
|
|
|
|
presneji dolni cast zad. trend k podefenstovani vkladanim skoronemeckych slov.
|
|
Tak nejak me prestalo bavit porad jist tu povarenou napenenou gumu, co se vydava za chleba a zacal jsem si ho pect sam. Kupodivu to neni az takovy problem, vetsinu casu se jen ceka, az se testu uraci vykynout, az se trouba zahreje, az se chleba upece. Na rozdil od spotrebniho cehosi, co bylo podle typu skladovani po trech dnech plesnive a-nebo tvrde ted mam krasny chleba, ktery chutna a asii vydrzi. Asi, protoze zatim stejne nevydrzel vic nez ty tri dny, nez byl spolehlive sezran. Ale i po tech trech dnech vypadal a chutnal lip, nez "cerstvy z obchodu".
|
|
|
Chleba si doma nepeču, ale máme ve městě dvě menší pekárny přímo na náměstí, obě soukromé a v obou je pečivo skvělé a s chlebem od nich mám stejné zkušenosti, jako píšete - po třech dnech (pokud nebyl zákeřně sežrán) byl ještě výborný a to samé rohlíky. Kdežto "čerstvé" pečivo z těch čuprmárketů je hotový zázrak. Chleba druhý den rozkrojíte jen motorovkou a rohlíky hned večer jsou fakt kouzelný. Hodíte s nimi o zem a ony se odrazí zpět do ruky :D
Stejně tak mám vybrané dva řezníky (nemají-li něco u jednoho, jdu k druhému. Nemá-li to ani ten druhý, jdu domů a přijdu zítra), protože jednou jsem v márketu koupil párky a smrděly naftou. Od té doby výhradně řezník.
A nakonec jsem to samé začal dělat se zeleninou. Po třech dnech z márketu je cibule jaksi nahnilá, kdežto ze zelinářství vydrží i 14 dní bez problému.
Tento životní styl není nijak výrazně dražší, ale je určitě o x set procent zdravější a jistější.
|
|
|
obě soukromé? A předtím tam byly pekárny státní? :-O
|
|
|
asi malopodnikatele jako protiklad proti reznickym retezcum.
|
|
|
já jsem to pochopila, jen mě vždycky pobaví, jak se lidé klaní slůvku "soukromé", přitom by chtěli nad vším státní dozor a soukromému vlastně nevěří. Také se klaní slůvku "domácí", takže v soukromé pekárně vedoucí peče často chleba a pečivo doma. ;-)
|
|
|
Já nevěděl, jak to říct, protože domácí pekárna mi evokuje takový ten přístroj na kuchyňské lince :)
A jak to bylo s těmi pekárnami...jedna je zavedená (a vyhlášená) už hodně dlouho. Já si ji tam pamatuju od mala. A ta druhá vznikla asi před dvěma lety z nějakého jiného krámku (už nevím, co tam bylo).
Státní dozor je hnus fialovej, velebnosti!
|
|
|
Dobrý chleba si nepeču, ale kupuju u nás v Ternu. Chalupářský chléb z Pekařství Cais, je příjemně vonící, křupavá kůrka i po třech dnech a vydrží více než týden relativně čerstvý. Plesnivět začne až někdy po téměř dvou týdnech. Je ale dražší, normální pecen "šumavského" chleba stojí pod dvacku, tenhle třicet korun.
|
|
|
Takže si připlácíte za to, že Vám do chleba dají větší dávku kypřících a konzervačních látek?
|
|
|
Ne, kypřící a konzervační látky jsou halířová položka. Pokud má chleba déle vydržet, musí v něm být podíl žitné mouky 50 % a více. Ta je ale dražší než pšeničná. Chleba, kde je sotva 30 % žitné mouky zhruba do třetího dne zkamení a chutná jako buchta.
|
|
|
Já ten svůj domácí dělám ze 100 % z pšeničné mouky (té běžné za cca 7 Kč/kg, a v pohodě měsíc vydrží (jako buchta nechutná)
|
|
|
Také si občas doma v troubě upeču vlastní chleba. Nejdéle, co si pamatuju, vydržel asi měsíc v chladničce (bylo ho hodně) a pořád byl výborný.
|
|
Bla, bla, bla. Články se steskama o tom, jak se dneska jídlo nedá jíst, jsou poslední dobou snad úplně všude, a jejich autoři evidentně nejsou schopní ani tak základní úvahy, jako "když mi to nechutná, tak bych to možná neměl žrát".
Pokud si koupíte špekáčky za cenu, za jakou se prodávaly před dvaceti lety, tak se nedivte, že jediný maso, co v nich najdete, bude pár moučnejch červů. Superhypermarkety existují proto, aby svým majitelům přinášely zisk, ne proto, abyste se v nich dobře a levně nažrali.
Už mi tam fakt chyběl jenom obligátní (a od reality úplně odtrženej) stesk nad tím, jak za komárů byly tyhlecty příšný normy a určitě by si nikdo nedovolil něco třeba šidit.
|
|
|
Nojo, ale ony ty normy byly, co s tim?
|
|
|
Jak, co s tim? Nic s tim...
Tak byly. No a co?
Dneska nejsou?
Jasne, nejsou uplne ty same, jsou jine...desny, chapu.
|
|
|
Ne, nejsou vubec.
Takze neco prodavane pod nazvem "sunkovy salam" muze byt 80 % smes vody, kukuricnych skrobu, soji, mouky a dusicnych soli, a 20 % strojniho separatu.
Neco pod nazvem "spekacek" musi splnovat dnesni "normy", ale jen pokud to vznikne na uzemi CR. Vysledek? Snadno odhadnutelny, ze?
|
|
|
Pokud jsem gramotnej a mám pár tříd základky, tak si snad přečtu, kolik je tam % masa nebo ne?
Nebo to budem dělat tak, že i největší debil v ČR musí mít jistotu toho, že si kupuje normovaný produkt s přesně definovaným složením, pokud je made in ČR?
Nebo to budem dělat ještě jinak?
|
|
|
|
Nechám si od prodavačky za pultem vytisknout štítek patřící k vyhlídnuté potravině a přečtu si složení.
|
|
|
no zcela překvapivě se zeptám :)
|
|
|
já jsem pult vyřešila jednou provždy. Jednou jsem u pultu viděla prodavačku, která si rukou utřela nos a tou stejnou rukou sáhla na šunku, od té doby bych si tam nekoupila nic ani kdyby šunka obsahovala 108% masa.
(já vím, že u baleného, pokud se k němu dostane člověk, to lepší nebude, ale to nevidím, takže se s tím snadněji vyrovnám)
|
|
|
Problém ale je, že na štítku si přečtu, že ten špekáček obsahuje třeba 80 % masa, ale ve skutečnosti obsahuje třeba jen 40 % strojního separátu. Co potom? Poznám to možná doma na chuti, ale rozhodně ne v obchodě a i doma si to můžu jen myslet, těžko udělám nějaký přesný rozbor.
|
|
|
KOnkrétně špekáček nesmí obsahovat separát, pokud si správně pamatuji. Separát tuším nesmí uvádět jako maso.
|
|
|
To vím. Jde o to, že něco jiného je napsané na štítku, a něco jiného skutečně obsahuje výrobek. Vizte každou chvíli kauzy, co zkoumala inspekce.
|
|
|
Tak to nežerte. Nutí vás někdo jíst špekáčky, opékáčky, salámy a další hnusy? Kupte si jednou za čas uherák, ten stojí za to, a ty srajdy ať si nechaj.
Tohle jsou stesky jak někde u debilů. Naprostou většinu výrobků nikdo kupovat nemusí. A krom toho v dnešní osvícené době máme na potravinách štítky s obsahem.
|
|
|
Cywe, vodkdy mi vykas?
U studenyho pultu tech stitku moc nevidim, to az pak na pytliku.
Predbaleny sracky v igelitu kupuju nerad.
|
|
|
jooo uherák už taky není co býval ... :-(
http://domaci.eurozpravy.cz/ekologie-a-zemedelstvi/45582-ahold-klame-zakazniky-drubezi- separat-vydava-za-maso/
|
|
|
|
V pravé maďarské čabajce našli separát.
V prémiovém maďarském výrobku, jednom ze symbolů maďarské gastronomie !
http://ekonomika.idnes.cz/veterinari-nasli-tuny-spatne-oznacenych-klobas-mirily-do- site-albert-128-/ekonomika.aspx?c=A120312_142552_ekonomika_spi
|
|
|
Tak už nejen bitevní loď, ale ani klobásy vyrobit neumějí. Kam nám to to Zalitavsko spěje? :-O
|
|
|
Vy skutečně potřebujete "normu" k tomu, abyste věděl co sníst a co nikoli? Zvláštní. I ten pes to umí bez normy... Pochopte prosím - já tu nechci napadat vaši neschopnost se o sebe postarat bez účasti státu, to rozhodně ne, je to vaše osobní trauma, ale proboha - netahejte do toho ostatní.
Není problém koupit kvalitní potraviny, pokud PREFERUJETE kvalitní potraviny. A ano, uznám, byť to není problém, je to poněkud složitější a o (relativně málo) dražší, než jíst odpad. To je ovšem návštěva kvalitního kulturního zážitku taktéž, snad nebudete požadovat normy pro divadla?
Problém spočívá v tom, že typický "obyčejný člověk" preferuje kvantitu a jednoduchost před kvalitou. Mělo by mi to vadit? MĚLO SAKRA, protože díky tomu, že "obyčejní lidé" jsou přemnoženi, deformují trh a komplikují to následně i mně. Prostě se ta nabídka šije hlavně pro ně a co já s tím nadělám? Ale nevadí, v konečném důsledku mi to nevadí. Naučil jsem se to řešit, stejně, jako jiné aspekty této úchylné eurocivilizace.
|
|
|
He?
Zkuste to jeste jednou, prosim, a predtim se mozna zamyslete, zda to, na co reagujete, opravdu nekdo rekl.
Ale jinak dobry.
|
|
|
Tohle je pravda jenom zčásti. Já jsem na jednu stranu dalek toho bránit našim spoluobčanům v tom, aby zašli do Lidlu, nakoupili ty nejhorší sračky co tam prodávaj, nacpali si s nima nácka a pak si libovali, jak Lidl lohnt sich.
Pak je tu ale jiná věc a to je klamání spotřebitele. Pokud někdo napíše, že je šunka něco, kde je slisovaná sója, voda, prasečí kůže, paznehty a nějakej separát, pak to prostě v pořádku není a mělo by to vést k nějakým sankcím proti takovému prodejci. V označování potravin bych prostě rád viděl pořádek. A je mi úplně jedno, jestli to bude vymáhat stát anebo jestli tu bude spotřebitelská organizace, která to bude anonymně testovat a když to někdo udělá, dá mu to v novinách tak sežrat, že si to příště už rozmyslí.
|
|
|
Hele, kdys byl naposled v lidlu? :) Ten sortiment se tam až zase tak moc neliší od jiných krámů. Jen to tam mají víc naházený.
|
|
|
Ale jo, i tam se dá občas něco rozumnýho koupit. Navíc jak oni šetřej na všem, tak paradoxně moc nedělají to, co mnozí jiní, tj. západo a východoevropské verze výrobků.
Akorát když vidím ten obchod a klientelu, která se kolem něj slejzá, zpravidla si návštěvu rozmyslím.
|
|
|
No, sexi to tam nevypadá - ale proto je to levnější.
|
|
|
Podle "sortimentu" viděného na parkovišti před Lidlem nechápu, co máš na mysli.
Připadá mi, že se klientela ustálila tak, že většina lidí chodí i jezdí nakupovat co možná nejblíže bydlišti. Ale je to laický odhad.
|
|
|
Ono to tak bude. Doby, kdy rozdily v cenach byly obrovske, uz pominuly. Pamatuju, kdyz v HK otevreli Kaufland, tak tam obdobne potraviny co v Tescu meli klidne o desitky procent levnejsi. Ale to uz je snad 10 let :-)
Dneska uz je plus minus nastejno a bojuje se "akcema". Takze lide se odnaucili jezdit do obchodu xyz proto, ze by tam bylo levneji, ale lide sleduji, kde je jaka akce, a rozprostre se to rovnomerne.
Btw zrovna do Lidlu nakupovat nejdu uz jen z toho duvodu, ze tam z 99% neprodavaji CocaColu :-))
|
|
|
Já jsem nedávno zjistil, že u nás v KH stojí v malé samoobsluze (dřívější Jednota, teď snad COOP, nebo jak se to jmenuje) stogramový sáček Douwe Egberts o třináct korun míň, než ve slavném Kauflandu a Penny. A to tam ještě vesele inzerují super ceny :))
|
|
|
u nás v KH? kde? ale to je vlastně fuk, ja stejně piju opravdový kafe :-D v KH Kaufu jsem byl jednou a poté, co jsem provedl selekci nevyhovující zeleniny směrem na zem a rozhovoru s personálem a když se ke mně manželka přestala hlásit, tak never more... stačí mi, když jdu do lékárny u Kaufu a vidím tu zvěř, co tam nakupuje, to je taky soda...
|
|
|
"...provedl selekci nevyhovující zeleniny směrem na zem..." :)))
|
|
|
:-)))
... u toho bych chtěl být "muška na stěně" :-)))
|
|
|
Na Žižkově "U Rendla" :) Sem tam si taky dopřeju to pravé kafe (z mammacoffee, tam se mi to zdá dobré, i když tomu prd rozumím), hehe, ale do práce tohle stačí :D Kaufland na mě vyjde zhruba jednou za čtrnáct dní, když mám "službu" jako babičky taxikář, to je teprve ten pravý zážitek :D
|
|
|
myslel jsem si to... obcas tam zajdu, kdyz jedu vedle k reznikovi :)
|
|
|
Mamacofe nejni zlý, ale to vypražený kafe jim tam leží někdy i měsíc.
Osobně to vidím spíš na www.primacafe.cz nebo www.doubleshot.cz
|
|
|
Je to asi jak kde, ale ten co mám nejblíž u baráku mě skutečně z tohoto pohledu k návštěvě nijak neláká. Venku se kolem popelnic motaj frígani, vevnitř osoby, na kterých je vidět, že by tě kvůli koruně na nějaký slevě byli schopní i zabít. A hádky o poslední kus v nějaký posraný akci už jsem tam taky viděl.
Kdepak, možná jsem rozmazlenej, ale tohle je pro mě prostě hostile environment.
|
|
|
Tak si připlať za ochranku a načančání :)
|
|
|
Jasně že byly. Jenže papír snese všechno a nezávislé testy potravin jaksi neexistovaly. Lidé, kteří se tímhle ohání, ty normy pokládají za důkaz vyšší kvality jídla za komárů – protože v Rudým právu nikdy nepsali, že by někdo něco šidil, což je pro ně nezvratný důkaz, že se to nedělo.
A další věc je, že když si někdo kupuje salám za cenu o 50% vyšší než v roce 1990, zatímco platy vzrostly desetinásobně, tak se proboha nemůže divit, že v tom není maso, ale odpad.
|
|
|
Ne, to neni zadny dukaz vyssi kvality; jak jste na to prisel?
|
|
že zprávy v poslední době plní titulky ... o (ne)kvalitě potravin v obchodech."
Dle mého názoru (jde pouze o můj dojem, nemám jej bohužel podložený fakty) jde o souhru okolností:
1) Média.
Novináři reagují na poptávku svých čtenářů - v tomto případě spotřebitelů. Téma nekvalitních potravin, popř. matoucích informací na obalu výrobku jsou nyní aktuální. Počátek bych viděla v "kauze" česnek :-) Spotřebitelé se probudili a začínají to vnímat jako problém. Novináři tento směr zachytili, a tak informují. Pomiňme nyní paradox dotací do zemědělství a neblahé následky dotační politiky.
2) Státní kontrolní úřady
Zvyšuje se tlak na snižování stavů úředníků, na reorganizace, slučování apod. I kdyby šlo jen o mediální výkřik do tmy ze strany vlády, i tak jde o impuls do stojatých vod státní správy (zasetí semínka pochybnosti o nekonečném trvání existence jejich úřadu a pracovní pozice). Najednou je třeba odůvodnit nutnost a potřebnost daného úřadu a jeho kontrolní činnosti, tj. jak je instituce prospěšná a nutná pro existenci všech ostatních, kteří ji reálně platí. Tedy upraví se plán kontrol (žádoucím směrem, tj. víme, kde vždy nějaké porušení pravidel najdeme) a zároveň se postaráme i o patřičnou medializaci výsledků kontrolní činnosti (což není problém, viz bod 1)
Čímž chci říci, že se nedomnívám, že by kvalita potravin nějak zásadně klesla v posledním roce, popř. pár letech. Jen se teď o tom více informuje.
|
|
|
Domnivat se, to ale znamena prd vedet.
|
|
|
Jistě, to máte pravdu.
Domnívat se znamená v mém pojetí chápání "mít názor". Fakta bych Vám mohla předložit, jen pokud bych byla zaměstnancem Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Anebo se po předmětných informacích více pídila. Pokud jsou tedy vůbec laikovi tyto informace dosažitelné (to netuším, není to předmětem mého zájmu).
|
|
|
Prdaljs, SZPI po nějaké době zase něco vyšťourala, vydala pár tiskových zpráv - tak je to hlat v novinách.
|
|
|
Dle mého názoru naopak. Kvalita už neklesá ale přímo padá :-(
Hlavně sýry, uzeniny.
Např. třeba surimi tyčinky jsem před pár lety vybíral ty s více než 50% rybího masa, dnes si můžete gratulovat u 25%. "Lepší" na trhu nejsou. Šunku bych začal rozlišovat podle obsahu vody, někdy je to jako houba .... atd.
|
|
raději obden obětuju půlhodinu a seženu si od lokálních výrobců to, co je k dostání, hlavně poctivé pečivo, uzeniny a mléčné výrobky, zbytek teprv snáním v suprmárketu...
|
|
--- "když jsem si nedávnou koupil lupínky Pringles – příchuť smoking ribbs. Divme se, pozřel jsem lupínek a v hubě jsem měl, jak kdybych jedl opravdový žebra" ---
Pringles? Ty od Procter & Gamble? A ještě stále do toho dávají Olean?
http://en.wikipedia.org/wiki/Olestra
Tohle by vás mohlo pobavit ;-)
http://www.craigslist.org/about/best/lax/182862349.html
|
|
K tem syrum, ja uz jine nez prosle ci skoroprosle syry nekupuju. Jednak sou v "mem" marketu za polovicni cenu, ale hlavne, syr s blizicim se datem spotreby mi vyrazne vic chutna.
|
|
"Finální otázka. Dá se s tím vůbec něco dělat?"
Dá a je to úplně triviální: Přečíst si složení.
Pak se dají kvalitní potraviny (alespoň některé) nakoupit i v hypermarketu.
Třeba v hypermarketu je prostě jen široký výběr, takže tam lze koupit kečup, kde hlavní složky jsou voda, cukr a barvivo, ale taky kečup, který je z rajčat a koření. Lze tam koupit "ovocný nektar", kde složení je voda, cukr, barvivo (všimněte si, hlavní rozdíl mezi levným "kečupem" a "džusem" je použité barvivo a dochucovadlo), ale taky ovocnou šťávu, která vznikla lisováním ovoce zobrazeného na obalu. Máslo z másla, nebo ztužený dochucený obarvený odpad ze zpracování soji.
Není to o nic složitější, než sáhnout do jiného regálu.
Samozřejmě tam jeden rozdíl je, a to cena. A tady je ten problém, protože většina lidí odkývá, že pomerančový džus by měl být z pomerančů, ale zároveň jakmile to stojí víc než 25Kč/litr, přijde jim to "nějaký drahý".
(poznámka, přitom je zajímavé, že vzhledem ke složení jsou ty levné potraviny vlastně drahé, extrémní případ jsou levné balené vody, což je vlastně voda z kohoutku za cca 50x vyšší cenu).
Problém není, že se takové potraviny prodávají (ostatně nabízet nízkou kvalitu za nízkou cenu je regulérní obchodní strategie), ony se prodávají jen proto, že si je lidi kupují.
|
|
|
Jistě, i v hypermarketu se dá nakoupit kvalitní potravina. Jen dá trochu práce ji mezi těmi náhražkami a Bio-ošizenými potravinami najít.
Ale trh nabízí přesně to, co lidé chtějí. Chtějí levné zboží? Dostanou levné zboží. Chtějí zboží s nálepkou? Dostanou zboží s nálepkou.
Sám nakupuji spíš v malých obchodech. I to má své mouchy. Třeba, když se dozvím, že můj oblíbený sýr teď nějakou dobu nebude, protože kravička má telátko, a mléko na sýr nezbývá.
Pokud je produkt kvalitní, tak je mi jedno, kde ho vyrobili, a kolik nálepek na sobě má.
P. S.: Hlavní rozdíl mezi levným ovocným nektarem a náhražkou kečupu je přítomnost bramborového škrobu v náhražce kečupu. (Do luxusnějších ovocných nektarů se zase přidávají zakalující látky, aby vyvolaly pocit kvalitního džusu z ovocné dřeně.)
|
|
|
"Ale trh nabízí přesně to, co lidé chtějí. Chtějí levné zboží? Dostanou levné zboží. Chtějí zboží s nálepkou? Dostanou zboží s nálepkou."
Ano, proto píšu: Řešení je jednoduché, kupovat ty kvalitní potraviny.
Ovšem je nutné se smířit jednak s tím, že budou drahé, jednak s tím, že budou i levnější a méně kvalitní (pro lidi, kteří chtějí levné).
Pak je ještě varianta "zakázat ty nekvalitní", což by znamenalo, že by nějaká instituce mohla zakazovat výrobky víceméně dle svého uvážení (nebo podle toho, kdo koho podmázne), protože co je "nekvalitní"?
|
|
|
Zakázat ty „nekvalitní“, to umějí soudruzi v Evropské unii a jejich tuzemští poskoci velmi dobře.
Hned zkraje nám zakázali „nekvalitní“ tuzemský řepný cukr (i s cukrovary), a před pár týdny nám zakázali „nekvalitní“ vajíčka od slepiček v těsných klecích.
Výsledek? Cukr v EU stojí několikanásobek toho, co by stál bez EU, a obyčejné vajíčko od slepice z klece vyjde dráž, než před regulací stálo vajíčko od slepice z chovu s výběhem, popelištěm a kohoutem.
|
|
|
A také soudruzi z EU zjistili, že prasátka mají malé výběhy...
|
|
|
To je prd proti tomu, že soudružky v bruseli zjistily, že zemědělci používají bekané pesticidy. Tak s tím brzy zatočí.
|
|
|
Co to kupujete za sýry? :-O Já myslel, že každý alespoň trochu slušný sýr musí netriviální dobu zrát, takže takový výpade, jaký popisujete, nemůže nastat.
|
|
|
Sýr lze koupit a sníst i čerstvý.
Pokud kupuji sýr od malovýrobce, může popsaná situace nastat.
Kupuji-li vajíčka od malovýrobce, může nastat situace stejná.
Kupuji-li cokoli od malovýrobce, může takový výpadek nastat.
Proto mají větší prodejci a řetězce požadavky na konstantní dodávané množství a spolupracují s velkovýrobci, přestože v reklamních spotech ukazují opak.
|
|
|
Já sýr částečně taky kupuju přímo od malovýrobců, ale zase tak malý, aby měli jen jednu krávu, přece jen nejsou a při době zrání přes rok se tyhle výpadky pokrýt dají.
btw: otázka stále trvá - jaké sýry se dají rozumně jíst čerstvé? i nejmladší gouda zraje měsíc a i na obalování to chce alespoň jong belegen (ca 2 měsíce)...
|
|
|
jaké sýry se dají rozumně jíst čerstvé?
Tvarohové typu cottage třeba?
|
|
|
Učili nás, že mezi tvarohem a sýrem je rozdíl v technologii výroby.
Jak čerstvý sýr, tak tvaroh mohou být zpracovány na zralý sýr, vulgárně řečeno se nechají kontrolovaně zhnít nebo zplesnivět. Někteří asijští národové nemají sýr v jídelníčku právě proto, že odmítají jíst "shnilé mléko".
Cottage by měl být sýr, ne výrobek z tvarohu. (I když je dnes možné všechno a výroba novinek je neskutečně rychlá.)
_______________________________________
Jo, je to ichtylní a stručné. Ale třeba to nějaký insider umí civilizovaně upřesnit nebo doplnit.
|
|
|
Sýry obsahují syřidlo - vyrábí se ze žaludečních šťáv telat, to však třeba "sýry typu žervé" neobsahují.Takže ne vše, co se jmenuje sýr, také opravdu sýr je.
|
|
Nemám problém s nakupováním ve více obchodech, klidně zajdu k pekaři, pak k řezníkovi a poté do zeleniny - místo do jediného supermarketu. Ani nemám problém se čtením, takže dokážu přelouskat složení toho kterého produktu...
Ale s čím problém teda mám, a značnej, je nesrovnatelná kvalita - u stejných výrobků, dodávaných k nám a naopak kupovaných "na Západě". Jasně, nemusím si kupovat čokoládu/zmrzlinu/prací prášek/vlastně nic v Čechách - můžu si pro to jezdit za hranice, že jo... sakra práce, to se tady můžou ty obchody rovnou zrušit!
A ještě se dozvím, že ta (hnusná) chuť/kvalita je vlastně pro moje dobro, neb ji laskavý výrobce přizpůsobil mým preferencím!! To mě berou všichni čerti...
Jaká je cesta k nápravě, ovšem netuším - přestat úplně nakupovat, to dost dobře nejde... "česká kvalita" už tady byla zmíněná, takže taky nic... co teda? Napsat těm výrobcům, co si o nich myslím - že by se jako do smrti neusmáli?
|
|
|
Tu chuť nepřizpůsobili nutně Vašim konkrétním preferencím, ale preferencím většiny Vašich spoluobčanů. Supermarket není kulinářská škola aby vzdělával a vychovával labužníky. Supermarket opravdu pouze dodá to, co si většina jeho zákazníků přeje. Pokud někdo patří do menšiny jako Vy (ale i já), má smůlu.
Moje zkušenost z ČR je taková, že se slušné potraviny koupit dají, ale zdaleka ne všude a často dost draho.
|
|
Vratime se k prvovyrobe. Kazdej ma nekde nejakej kus zahradky. Urcity okruh veci jsem v krame nekoupil uz par let. Je totiz slozity presvedcit lidi, aby zili zdrave. Muzeme zalozit retezec, ktery tohle bude tlacit, jenze se uzivi jen ve velkych mestech...a to jeste mozna.
Jina komicka situace je v boji s inflaci nebo se zvysujicimi se cenami vstupnich polotovaru, jak tomu sefove firem s oblibou rikaji. Vyrobci potichu snizuji vahu. Cili my, spotrebitele, prijdeme do kramu a rikame hele sleva, ale uz malokdo si pamatuje kolik vazily produkty drive. Jen se schvalne podivejte na ta bizardni cisla gramaze. 37 gramu....190 gramu... zkuste si vzit jogobellu do ruky, najednou vam nepadne, je proste mensi. Vsimnul jsem si toho az pote, co jsem se zacal stourat v ucetnictvi potravinarskych firem obchodovanych na burzach. Verte mi, ze podobny problem neni problemem pouze CR. Ale i v zahranici. Nejsme v tom sami.
|
|
článku nic nemám (jen neukazuje jak STOHOVEN), ale tu doktorku Zethamburgerovou (nebo jak se menuje) jsem loni na podzim potkal na jedné párty a musím říct, že v džínách mám prdelinku velmi pěknou.....žádná kobyla......a dost kouří....teda cigarety.... :-)
|
|
|
jsem vůl...ne MÁM, ale MÁ...............ich bin kreten
|
|
|
...jasně :-)
jaký je Váš vztah k matce?
|
|
..ČB (Thomadorf) není moc problém si koupit cokoliv je libo. Pravé máslo? Klidně na kila. Párek se skutečným masem? No problem. Šunka co vydrží max 48 hodin, protože je naprosto bez konzervantů? (a o to lepší) Taktéž..
Jediné mínus je cena, ale rozhodně to není problém. Nicméně jak jsem zaregistroval, zbytek ČR na tom až tak vesele není. Možná mají Jihočeši přece jen rádi chutnější věci nad levnější. :D
|
|
Praktikuji to už delší dobu, protože se mi nelíbí jak ceny, tak "česká kvalita". Prostě jednou za měsíc se seberu a jedu (bez žen) nakoupit do Německa. Beru hlavně sýry (z mléka) a salámy (z opravdového masa). To, co stojí tady 590 Kč a více za kg a je vydáváno za luxus, je tam normální zboží a stojí polovic. Totéž francouzské kozí sýry nebo holandská gouda, ale i některé konzervy (rybičky, lunchmeaty). Teď nejspíš sahnu i po vajíčkách, budou-li za přijatelnou cenu. I tam stoupají ceny, ale pořád je to levnější než tady v Kalouskově. A navíc, cestu za nákupem můžete spojit s prohlídkou hradu, výstavy, festivalu nebo jiné místní akce.
P.S. Nebydlím u hranic.
|
|
|
zbytečný. to, co dostaneš venku dostaneš i tady od domácích producentů za stejnou cenu poníženou o náklady na cestu do rajchu.
když jedu nakupovat věci o kterých jsi psal - sýry a spol, volím raději nebalené, nebo nekonzervované. v množství, aby se vyplatilo pro to jet, je třeba nakoupit toto zboží balené a upravené tak, aby jeho expirace byla delší než doba za kterou spotřebuješ poslední kousek. pro mne je teda přijatelnější tuzemský eidam 45% prodávaný volně u sýraře, než gouda 48% plátkovaná a balená ve fólii na které nepoznáš, jak a kde ji někdo skladoval.
mohl bych jezdit stejně jako ty do rakouska kam to mám 35 km, ale je to neefektivní činnost a raději své peníze utratím doma u těch obchodníků, kteří třeba za zvýšenou cenu prodávají kvalitní zboží.
vedl by tebou prosazovaný systém k tomu, že se doma zvýší kvalita, nebo spíše k tomu, že se příliv méně náročných zákazníků projeví na nižší kvalitě zboží pro které jezdíš až kamsi do prdele? schválně...
|
|
Včera vyšel zajímavý článek (http://ekonomika.idnes.cz/veterinari-nasli-tuny-spatne-oznacenych-klobas-mirily- do-site-albert-128-/ekonomika.aspx?c=A120312_142552_ekonomika_spi)
Co mě šokovalo je toto: 364 kilo špatně označené šunky, 3 146 kg klobásy a 140x 200 g salámu (tzn. 28 kg). Dohromady to činí 3 510 kg špatně označeného masa. A za toto 20 000 Kč pokuty? Pro mezinárodní řetězec?
|
|
|
Jenže řetězec je v dané věci nejspíš v roli poškozeného, protože ten separát a tuk tam asi fakt nepřimíchali ve svých skladech.
|
|
|
To je sice pravda, ale v situaci kdy řetězce dokázaly zprasit trh tak, že pekař který jim chce dodávat musí zpět odebírat pečivo které řetězec odebral a neprodal je naprosto nereálné, že by se na dodavateli šmejdů nemohli hojit regresem.
Tak jako tak ta pokuta je absurdní, není to ani 6 Kč na 1 kg závadného zboží... na druhé straně pak pokud na tom pracoval jediný inspektor, nepokryje to ani jeho měsíční plat. Prostě takový komár který píchl slona do ucha.
|
|
|
Megamarkety se orientují na většinového zákazníka. Ten si možná zanadává, že párky už nejsou to co za bolševika, ale stejně jde po tom nejlevnějším.
Jo, jsou tam i dražší potraviny, ale ty jsou většinou tak drahé, že mám pocit, že si na nich prodejcí honí zisky výrazně větším rabatem.
A ono vlastně ani ty výrazně dražší potraviny nebývají kvalitnější - stačí se podívat na pár testů.
A zelenina je případ sám o sobě - kdo si pěstuje rajčata, tak si tu hmotu bez chuti a zápachu ani nekupuje.
Taky možná budete v šoku, ale existují nezávislé testy potravin.
A osobně stávající tragickou situaci začínám řešit tím, že si prostě vařím ze základních komodit a zeleninu si buď sám pěstuji nebo se snažím kupovat na trhu. Maso taky nejím každý den a když mám chuť, tak zajdu do řeznictví. Ono když se nebudete přecpávat, tak ty vyšší ceny co za to dáte ani nebudete vnímat....
|
|
|
"Megamarkety se orientují na většinového zákazníka. Ten si možná zanadává, že párky už nejsou to co za bolševika, ale stejně jde po tom nejlevnějším. Jo, jsou tam i dražší potraviny, ale ty jsou většinou tak drahé, že mám pocit, že si na nich prodejcí honí zisky výrazně větším rabatem."
A ono to tak není? Nebo čím konkrétně si vysvětlujete fakt, že v Německu nebo Rakousku koupíte za stejné peníze (nebo levněji) jako u nás lepší zboží, a to navzdory tomu že náklady na zaměstnance mají v obou státech 3-4krát vyšší?
|
|
spolupráce s TESCO ... podmínky: dodávka zboží na vlastní náklady až do regálu, šest měsíců splatnost faktur, příspěvek na akci, na reklamu, bezplatné vracení poškozeného či neprodaného zboží, garance nejnižší dodávací ceny (finanční exkluzivita) .... zboží se pak prodávalo s 200% navýšením ...
spolupráci jsme okamžitě ukončili ...
|
|
neda mi to, protoze se taky snazim trochu normalne jist, vidim jaky autor pise blaboly.
nakup v Penny, Pringles a nevim kde jste nabyl dojmu ze vam nekdo cpe jogurt a nizkotucny syr 3x denne? :-)
mam tu na stole jidelnicek shodou okolnosti od kolegy Cajthamlovy, bylo to pribaleny u nejakyho casaku a asi vas to prekvapi ale jsou tu dve normalni jidla denne, normlani jidlo mam na mysli kureci, vidim tu lososa, hovezi, veprovy...
|
|
Doprčic, to je zas nápad, napsat článek o žrádlu... jsem u článku a diskuze vyžral půlku ledničky a 3/4 špajzu, máme počítač v kuchyni...
Ještě mi tu zbylo jedno domácí vajíčko... Mňam, hned na něj jdu :-))
|
|
|
Done.
Návrh: Je mi jedno, jestli má standardní euroslepice vlastní pokoj i s televizí, ale někdo by měl uzákonit a nařídit jim, ať to za ten komfort produkují v lepším obalu, protože se to blbě rozbaluje, dlouho to trvá, a nezřídka se produkt poškodí. A rovnou i kontrolní orgán na velikost (tu vlastně ne, ta bude vždy stejná) a kvalitu těchto nových EuroClickEgg a jejich nepoškozenost při dodávaném standardním euromnožství (plánovaném na čtyř- či šestiletky)
|
|
|
Přidat nový komentář
Zobraz článek Dobrou chuť
|