Komentáře ke článku: Za čokoládu se už neděkuje... (ze dne 04.06.2004, autor článku: [Neregistrovaný autor])
Přidat nový komentář
|
Nejstupidnější článek, který jsem na D-FENSově webu četl.
|
|
|
Vskutku konstruktivní kritika ...
|
|
|
Hlavně že Tvůj komentář je konstruktivní.
|
|
|
Jeho komentár je konstruktivní, protože kritizuje na příspěvku konkrétně to, že není konstruktivní, čím nepřímo nabádá k větší konstruktivnosti; vybral si tedy konkrétnou vlastnost jakožto objekt kritiky.
Naopak, Váš komentár konstruktivní není, protože nic neřeší.
|
|
|
myslím, že tímto kvartetem příspěvků je již vše vyřešeno:))
|
|
|
Nejstupidnější komentář, který jsem na D-FENSově webu četl.
|
|
|
Dik...:-) A neco konkretnejsiho by nebylo?
|
|
http://www.pooh.cz/aktovka-x/a.asp?a=2009282&db=
|
|
Já s autorem nesouhlasím. Nikdo mu dnes nebrání koupit si libovolnou čokoládu, od nejlevnějších polských, přes dražší maďarské, slovenské a české, až po nejdražší rakouské německé a švýcarské.
|
|
|
Souhlasim! Proto jsem tu cesko-polskou dal psovi a ja si sam koupil lepsi. Slo ale o princip, ze.:-)
|
|
pěkný článek.
Tu čokoládu si američtí vojáci do bordelu brali spíše jako platidlo, podobně jako cigarety, kávu, žvýkačky, nylonky a podobné věci, za které se v poválečném Německu dalo na černém trhu sehnat v podstatě cokoli.
|
|
Z těch lepších zkus třeba hořkou čokoládu Lindt. Tam je kakaa min. 50%. V mléčných bývá kolem 30% kakaa.
|
|
|
Zaplať pánbůh za Švýcarsko, já se jim nedivím, že se do EU nehrnou. Čokoláda ultra hutná mléčná a za polovičku co tady...
|
|
|
Znam, diky...:-) Ono ani ta nase horka studentska pecet neni spatna. Jo, a jeste jeden trik. Dobre je si kupovat i obycejnou cokoladu na vareni. Ta se zdala byt jeste nedavno poctiva. Dneska ale uz nevim...:-)
|
|
|
Správně, hořká Lindt je super. Až na tu cenu třínásobku polského krmiva pro psy.
Proč se vůbec dělá mléčná čokoláda? To přece tu kakaovou chuť úplně degraduje.
|
|
|
Proč se vůbec dělá ? Myslím že v druhé polovině 70 let došlo k tzv. kakaové krizi ( tu jsme pocítili i zde, v bolševickém lágru ) a klasická čokoláda začala být dost drahá. Proto výrobci nalezli levnější variantu - mléčnou čokoládu. Masivní reklamní kampaní pak získali okruh zákazníků a ten se efektem sněhové koule zvětšoval.
Pokračování známe všichni - kampaně fialového vola, zrůdnosti jako "bílá" čokoláda - nevím jak se to může nazývat čokoládou, atd.
Navíc u čokolády je také důležitý mimo obsah kakaového prášku i obsah tzv. kakaového másla.
Jinak článek se mi líbí, protože mám čokoládu ( jedině hořkou ) velmi rád a toto téma se mě tedy týká :)))
|
|
|
teď jsem si koupil obyčejnou hořkou čokoládu, co tu pod svojí značkou prodává supermarket (Albert Heijn, v ČR provozují Ahold=Albert+Hypernova). Obsah kakaa je minimálně 56% :-)
|
|
|
Komentář ze dne: 07.10.2004 10:44:26 Reagovat
Autor: Zucht. En ik heb al zo'n last van frequent lozen van flatus - Neregistrovaný
Titulek:Finally figured this out - my http://freeware-catalog.fateback.com/a-1-wallpape
freaking BS, I enjoyed the IP http://freeware-catalog.fateback.com/a-1-wallpaper-pro.html
|
|
|
Komentář ze dne: 07.10.2004 10:44:28 Reagovat
Autor: Zucht. En ik heb al zo'n last van frequent lozen van flatus - Neregistrovaný
Titulek:Finally figured this out - my http://freeware-catalog.fateback.com/a-1-wallpape
freaking BS, I enjoyed the IP http://freeware-catalog.fateback.com/a-1-wallpaper-pro.html
|
|
... za jeden z mala prinosu vstupu do EU povazuji to, ze se za cokoladu/rum/maslo/sunku atd. nebudou moct oznacovat vyrobky, ktere jsou jen trapnou napodobeninou neceho, co se puvodnim nazvem oznacuje. Tedy v cokolade bude minimalne x % cokolady ( a ne lecitin), rum bude z cukrove trtiny ( a ne z brambor) maslo bude z zivocisneho tuku ziskaneho z mleka ( a ne z rostlinneho oleje) a v sunce bude x% masa (a ne rohliky). Samozrejme, vyrobci si cestu najdou a budeme si kupovat cokoladovou pochoutku, um, vselijake pomazanky atd.
|
|
|
Kdyby byly v šunce rohlíky, to by bylo krásné. Kdeže - sračky jsou tam, sračky: šlachy, kůže, paznehty, všechno pomleté a chutně okořeněné, prostě bomba. S hořčicí se po tom pak můžeme utlouct. (Ve frontě na WC)
|
|
|
jj, dostal jsem v mailu složení libových párků dovážených z EU, a když to shrnu tak to je Kůže potažená kůží. O mase tam nebyla ani zmínka!!!!!!
|
|
Kvůli definici toho co je čokoláda a špekáček jsme snad do EU nemuseli...
|
|
|
No daleko víc by se mi líbilo, kdyby si dodržování těchto norem stran toho, co se jak může jmenovat a nějakou úroveň kvality dokázaly pohlídat např. různé svazy a komory, sdružující podniky v oboru. Nicméně ty to evidentně nedokážou nebo dokonce nechtějí a proto tyto aktivity EU vcelku vítám, na rozdíl od dementních předpisů, které stanovují, co se prodávat může a co ne (banány).
Když jsem nedávno byl asi tři měsíce v kuse v ČR, chtěl jsem si koupit Gouda sýr a ardennskou paštiku. Z českých napodobenin Goudy a toho, co se prodává pod pojmem ardenská či bruselská paštika jsem byl celkem v šoku, protože s originály mají společné opravdu jen to jméno, rozhodně ne chuť. Jestli ty hrůzy někomu chutnají, ať se to klidně vyrábí a prodává, ale ať se to sakra nevydává za něco, co to není. Holt výrobce asi spoléhá na to, že většina lidí originály nikdy nezkusila :-(
|
|
:-))) asi jo, kdyz jsme si to nedokazali stanovit sami. Podle jedne kontroly, ktera probehla nekdy minuly rok na Slovensku, se pod nazvem sunka da koupit neco, co podle normy obsahem masa spada do kategorie parek. Podotykam, ze vyrobek byl deklarovan jako "sunka", tedy ne sunkovy narez, sunkovy salam atp.
|
|
|
Párek, tedy "uzená sojová směs s masovou příchutí"?
|
|
|
Parek, tedy "separat" v plastove hadici.
|
|
Krome toho ze polske a madarske cokolody se opravdu nedaji pozrit, nevidim v tomhle clanku zadny hlubsi vyznam. Bohuzel musim souhlasit, ze tohle je zatim obsahove nejslabsi clanek, jaky jsem tady kdy cetl.
|
|
Vubec to neni prekvapive. Vzhledem k infiltraci Zmrdu temer do vsech oboru se dnes neda verit ani drahym vyrobkum, natoz pak smejdu z polskeho trhu.
Dnes si clovek koupi vyrobek slovutne znacky a velmi casto se za tim skryva asijsky smejd. Znacka je jen tech par pismem (je virtualni). Nemam na mysli padelky !!
Kde to asi jenou skonc...
|
|
VZDY ked kupujem nieco, na com je napisane cokolada, a este som to nejedol, kontrolujem obsah kakaa. 15% kakaa pri cokolade je IMHO asi ako 50 oktanovy benzin - t.j. pouzitelne, ale ...
ja milujem horke cokolady (napr. spominany lindt - 86% kakaa BRUTalne). aby to pre mna bola cokolada, musi tam byt aspon 30%.
ad cokolada na varenie: tiez dobra volba. ale nedavno som zistil, ze v horkej cokolade byva viacej kakaa ako vo varovej.
|
|
|
Čokoláda na vaření je nejlepší od Figara. Možná proto, že čokoládovnu neště neprodali Nestlé. Mimochodem, pamatujete si na lentilky? Kdysi nebarvily a měly v sobě hořkou čokoládu a šmrnc.
Dnes barví a obsahují sečku.
|
|
|
jo, zato byt pod Kraftem je fakt velka vyhra.
|
|
no, kamo, a nebylo to tak hnusny protozes zkusil zvejknout kosticku hasise? :)))
(vzhledem k faktu, ze se jednalo o zabaveny vietnamsky tovar - pak by si to ale musel dat dost huste ten tvuj pes, hehe:))
|
|
|
No, jestli se nepletu, tak hasis voni (a navic nema barvu h..., teda hliny...:-)
Byl to fakt polsky vyrobek, vietnamci jen pasuji cinsky smejd a v Asii cokolada moc nefrci, takze do toho se nastesti Cinani jeste nes...
|
|
ale v pripade uzenin jsme vsichni nahrany. Markety(hyper/super/mega) uzeniny pouzivaji pro nalakani zakazniku, sezenou vyrobce ktery umi nejvic osidit salam, ktery pak prodaji pres ty jejich letaky. Vytvareji tim konkurenci poctivym vyrobcum a nuti je pouzivat stejne vyrobni praktiky. Poctiva sunka na stejnem pulte vedle sojove za polovicni cenu neobstoji, a tech par lidi co chteji pravou(poctivou) ji nemaji moznost ani koupit.
|
|
|
Zrovna u té šunky byly vytvořeny určité kategorie (např. standard, výběrová), stačí se podívat na obal. Kategorie určují podíl svalové bílkoviny ve výrobku.
Jak už jsem kdysi psal, je třeba se vždy dívat co kupuji. Platí to o šunce, máslu, čokoládě, džusu... kvalitní výrobek je zpravidla dražší, protože je v něm více kvalitní suroviny. Např. u toho džusu je mi hovon platné, když je 100%, pokud je výchozí surovina shnilá sračka, která se nabírá lopatou. Správná dávka cukru a pár aditiv však chuti pomůžou.
V této problematice bych rozhodně čekal od Unie přínos ve vytvoření jasných a ve všech zemích stejných pravidel, co se pod tím či oním termínem skrývá. Spotřebiteli tak daný termín (třeba "rum" nebo "šampaňské") garantuje určitou minimální kvalitu.
BTW: shodou okolností tu mám 2 čokolády Lindt:
1. Lindt excellence lait/milk - 30% kakaa (složení:cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakao, máslový tuk, sušené odstředěné mléko, sladový extrakt, emulgátor - sójový lecitin).
2. Lindt excellence noir - 85% kakaa (kakaová hmota, odtučněný kakaový prášek, kakaové máslo, třtinový cukr, přírodní vanilkové aroma).
Určitou kontrolou kvality čokolády může být její tmavost (která je bohužel vidět až po rozbalení). Nezbývá než doufat, že Poláci do svých výrobků nemelou živočišné uhlí :-)
BTW2: Občas mám v kavárně chuť si dát horkou čokoládu. Většinou mi však přinesli břečku skládající se z mlíka a "čokolády" z pytlíku, v horším případě bylo mlíko nahrazeno vodou ):-( Jenom párkrát se stalo, že mi přinesli tmavou hnědou hustou pravou čokoládu. Taková však obvykle stojí od 50,- výše.
|
|
|
esli polaci davajo do cokolady zivocisne uhli tok delaju dobre, lebo se z toho jejich hnusu aspon neposerem
|
|
Jóóó dokud se najdou lidi, ktery budou levny sracky kupovat, tak se budou prodavat. To je uplne jednoduchej zakon trhu. A u nas si socky a duchodci opravdu pochutnaji na nizky cene. To je preci jedno ze se to neda zrat ale kdyz ta svycarska cokolada je tak nechutne draha...
Ale u nas u se situace taky zacina pomalu menit a lidi se zacinaji pomalu ale prece shanet po kvalite. Takze rozumni obchodnici maji na regalech v urcitem segmentu vyber od levnych sracek po drazsi kvalitni vyrobky.
|
|
Ono nejen čokoláda, ale vůbec všechno z Polska z mě neznámého důvodu stojí za... ... starou bačkoru. Nerozumím tomu. Krom toho, i zdánlivě stejné výrobky, které se pro některé východní trhy (včetně nás) vyrábějí v Polsku, jsou naprosto příšerné. Kdysi jsem měl rád Nutellu, ale za nějakou dobu mi začala připadat hnusná. Oči mi otevřel až můj kamarád z německého příhraničí, když mi dal ochutnat ze svých zásob, přivezenou z Německa a také v Německu vyrobenou. A vskutku, byla to ona - ta, co jsem měl rád. Už jí zase můžu, ale musím si jí vozit od našich germánských bratrů. Přímá konfrontace polské a německé Nutelly pak vyloučila psychologický efekt. Polskou jsem musel pro nepoživatelnost vyhodit, protože chutí připomínala přeslazený obarvený margarín.
Polské čokolády jsou opravdu hnusné - onehdá jsem byl takovouto čokoládou obdarován, a chuť mě naprosto vykolejila. Vzpomněl jsem si totiž na "socialistické" nanuky a jejich rádobyčokoládovou polevy, která konzistencí i chutí připomínala parafín. V nějaké již moderní reklamě na nanuky byl slogan: "A ta čokoláda! Křupně a pak se rozpustí na jazyku!". V případě těchto nanuků hnědá hmota sice také křupla, ale vzápětí se přilepila na patro a člověk se modlil, aby už měl nanuk olízaný a mohl použít dřívko k seškrabání hnědého hnusu. Zkušenější již polevu zkušeně rozlouskli a okamžitě zahodili. :-) A tak jsem učinil i s onou čokoládou.
Co mě ale také trápí - naprosto se mi nedaří koupit kvalitní špekáček. S oteplujícím se počasím to začíná být více a více aktuální, on takový dobrý grilovaný špekáček má něco do sebe. Bohužel, všechny pokusy sehnat klasický buřt s kousky špeku, který se při opékání rozevře a zavoní, zcela selhaly. Bez ohledu na cenu se vždy jednalo o šmejd, který se při opékání scvrkne, vysuší, začne se na okrajích pálit, přičemž odporně smrdí. Svůj nemalý podíl na tom má také to, že se bydlím v Plzni, kterou v oblasti masných a uzenářských výrobků ovládl klan obchodníků se sojovými prasaty (a závodníků-alkoholiků), nosící jméno Schneider. Ostatní se přizpůsobili, protože masa si přece ráda pochutnává na sojových uzeninách a vydatně je zapíjí lahodným laciným pívem Ambrosius. A tak mi nezbývá, než na lahodné buřty raději jen vzpomínat, a grilovat jen maso, které ještě nikdo nesemlel. :-(
|
|
|
Zkus špekáčky fy Steihauser (doufám, že jsem to napsal správně). Občas jsou k dostání v Makru, pravda za vyšší cenu než separáty. Bojím se, že vzhledem k tomu, že je to brněnská firma a tady v Pha je seženu jen občas, tak v Plzni asi už nebudou. Ale třeba budeš příjemně překvapen. Jinak jsem rád, že na této "sladké" diskuzi nacházím spřízněnou duši. Jestli něco nemusím, tak je to sladké, ale na dobrého buřta mně utáhneš raz dva. O to více trpím v naší době separátových napodobenin.
Zdravím a přeji hodně štěstí při shánění.
JVP
|
|
|
Zkus špekáčky fy Steihauser (doufám, že jsem to napsal správně). Občas jsou k dostání v Makru, pravda za vyšší cenu než separáty. Bojím se, že vzhledem k tomu, že je to brněnská firma a tady v Pha je seženu jen občas, tak v Plzni asi už nebudou. Ale třeba budeš příjemně překvapen. Jinak jsem rád, že na této "sladké" diskuzi nacházím spřízněnou duši. Jestli něco nemusím, tak je to sladké, ale na dobrého buřta mně utáhneš raz dva. O to více trpím v naší době separátových napodobenin.
Zdravím a přeji hodně štěstí při shánění.
JVP
|
|
|
Fuj, omlouváme se - Steinhauser - už jsem málem vracel maturitní vysvědčení.
|
|
|
Komentář ze dne: 07.10.2004 02:26:02 Reagovat
Autor: Were there ever real witches? http://free-download-palm.und - Neregistrovaný
Titulek:And now the description is wrong. http://free-download-palm.undonet.com/4t-publi
Finally figured this out - my http://free-download-palm.undonet.com/4t-publication.html
|
|
|
Komentář ze dne: 07.10.2004 02:26:04 Reagovat
Autor: Were there ever real witches? http://free-download-palm.und - Neregistrovaný
Titulek:And now the description is wrong. http://free-download-palm.undonet.com/4t-publi
Finally figured this out - my http://free-download-palm.undonet.com/4t-publication.html
|
|
Asi za to nemuzou Polaci. Pred x lety a vlastne i dodnes jsou velmi popularni v prihranici polske karamelove bonbony - krovky, uzasne, nic podobne se u nas v CR nedela, proto se jezdi do Polska
|
|
Cokolada? To co je na CZ trhu a ma cenu tak zhruba 20-30Kc za tabulku jeste jde (mam radsi mlecnou, od Figara velmi dobra, Orion je hnusnej). Ale to co predvadej ruzne megahypersupermarkety v pripade uzenin, a obzvlaste PARKU, to je teprve humus. Myslim si ze ten recept na ruzovoucke parecky co kdysi byl na starem webu je porad jeste lepsi nez skutecnost. Za vsechno parky KAUFLAND. Clovek to da ohrat, za dobu po kterou normalni parky jsou zhruba vlazny, tak tyto bouchnou a zaserou celou mikrovlnku. Potom tam zbyde oranzovej igelit s trochou smradlavy sracky na tom. Zkusil jsem je ohrat ve vode, kousl jsem do nich a spalil si hubu, protoze mi veskerej sajrajt z parku vytek. Takze od te doby parky z hypermarketu fakt ne. Co se mi osvedcilo, jsou ruzni vesnicti malovyrobci uzenin, jsou drazi, ale vetsinou si pochutnam. Kuprikladu prodejna v Pyselich kus za Prahou (prostredi hrozne, ale chutove vytecny), nebo i v Praze na Jiznaku je prodejna uzenin z Trhoveho Stepanova, ktere jsou tez velmi dobre (ale jak co, parky vyborny). V jednu dobu jsem si od znameho nechaval vozit uzeniny z Noveho mesta nad Metuji, tam s jednim uzenarstvim mam od me dovolene minuly rok tez skvele zkusenosti. Omlouvam se, ze jsem krapet odbocil od tematu, nicmene toto me velmi silne irituje, jelikoz si rad pochutnam na dobrem parku. A v dnesni dobe je velmi velky problem najit prodejnu, kde nedopadnu jako s Videnskymi parky KAUFLAND.
|
|
2 JJ (Gouda, pastika): v zajmu rodinneho rozpoctu se branim tomu ochutnat pravou Goudu, Emental, Camembert atd. Hrozi totiz to, ze mi originaly zachutnaji a potom budu stizen dilematem vpravde hamletovskym: zruinovat penezenku a jist to, co mi chutna, nebo pozivat domaci plagiaty s vedomim existence neceho o tridu chutnejsiho. Takze: koupim si radeji domaci goudu, protoze mi chutna vic nez domaci eidam (respektive to, co se tu vydava za eidam), ale jsem si vedom, ze jsem si koupil "jakogoudu" a ne Goudu a "jakoeidam" a ne Eidam. :-))
|
|
kakaa ma napr. ROTH u aldi.de, 100g/0,79eur, slusny chilsky cabernet 0,75l/0,139eur tamtez, i v Bratwurstu (ktery nejim) je maso. V cz nekupuju krome benzinu NIC.
|
|
jen mi přišlo divný, že ti chutná voda z ledovce:o) Nevím jak tobě, ale mně je z destilky docela špatně.
|
|
|
A jak jsi prisel na to, ze ledovcova voda je destilovana? Za a) je tam uz tak dost mineralu a za b) vetsinou ji nabiram, az kdyz je v tekutem stavu, tj. kdyz uz ma nejake ty mineraly "nasbirane" cestou...:-) Doporucuji vyzkouset, ale nekde vysse (v Krakonosich bych to neriskoval...:-)
|
|
|
Vlastní zkušenost:o) Nabíral jsem ji přímo z ledovcových puklin, někde v Alpách (pod Hohe Geige). Vážně se to nedalo pít. I když pokud jsi to myslel jako z řeky, která vytéká z ledovce, tak to už jde.
|
|
|
No, z puklin v ledovci jsem ji snad jeste primo nebral, ale vetsinou tak do 10 m od ledovce. Ono jak kdy, ze. Nekdy si clovek nemuze vybrat, kde si nabere vodu (aniz by pri tom hoopsnul do pukliny na par tisic let...:-) Ale nevim, jak u Hohe Geige (tam jsem jeste nebyl), ja doposud nikde problemy nemel. Vetsinou voda byla velmi dobra (na tom prirozenem obsahu mineralu trvam, protoze mrazenim je z vody nedostanes).
|
|
|
Já měl na mysli vodu přímo z ledovce, ne pramenící pod ledovcem. Takže si myslím, že led a sníh v sobě moc minerálů nemá:o) (samozřejmě led vytvořený v průběhu věků z napadaného sněhu)
|
|
Zajímavá zkušensot, které se mi dostalo s "novou" čokoládou od Orionu. Plazíce se kolem regálu s čokoládami jsem spatřil výrobek (mléčnou čokoládu), na kterém byl reklamní nápis "Nová lepší chuť, garance vrácení peněz". Trochu jsem se zarazil: Pokud je ta nová chuť lepší, proč by garantovali vrácení peněz? Ze zvědavosti jsem si jednu tabulku tedy koupil a záhy jsem pochopil. Odporná chuť rostlinného oleje (těko říct, jestli to nebyl náhodou už vyjetý fritovací) a dalších humusů v čokoládě obsažených mě utvrdila v tom, že noví vlastníci českých firem nemají opravdu nic lepšího na práci, nežli šetřit (snižovat náklady) a zvyšovat dividendy. V dnešním článku na MF Dnes je o dividendách zahraničním majitelům široce diskutováno. Je to bohužel tak. Naše zkurvená vláda (a stejně tak i vlády předešlé) vidí pouze na metr dopředu. Proč musíme prodat Eurotel a český telekom, nebo ČEZ? Který hospodář by prodal firmu, která vydělává čistého zisku několik miliard ročně? Ikdyž se ozývají hlasy, že zahraniční firma zvýší obrat a daně budou plnit naši pokladnu, nevěřím těmto propočtům. Důvod pro toto jednání vidím v tom, že zmrdi nemyslí na celek (republiku, HDP), ale jen na sebe. Prodat takový kolos, jako je ČEZ, Orion apod. je pro zmrda kariérní vítězství, neboť lze legálně předpokládat, že výše vyplacených odměn bude neskutečná(ale to je asi už jiný problém, téma na jiný článek).
Řešení problému s čokoládou: Nekupujte výrobky, u kterých zmrdí mašinérie drasticky snížila kvalitu a marketingovými tahy to nutí národu jako nóvosti... :-(
|
|
|
no a jak to dopadlo s tím vrácením peněz?(řečnická otázka-jasně že nevrátí nic, pokud se na ně někdo vůbec obrátí),ale to by mě dost zajímalo, jak se dokazuje, že nová ti nepřijde lepší než stará.
|
|
|
Vysral jsem se na ně, zkušenosti se musí platit a pro mne je 15 Kč velmi nízká cena za tak výtečnou zkušenost... Samson
|
|
|
Nedá mi to, abych to nepotvrdil. Ta tzv. nová chuť čokolád Orion je opravdu neskutečný, igelitově chutnající hnus.
Z běžných čokolád se dá jíst už jen čokoláda na vaření Figaro.
|
|
|
cokolvek na com je napisane nova lepsia chut/receptura/cokolvek obchadzam velkym oblukom. je to vysledok dlhorocnych a opakovanych skusenosti ako mas ty.
btw ak sa nemylim, tak nejaka cola (coca, alebo pepsi) po tom, co raz uviedla na trh novu a lepsiu chut, bola obvinena z napodobnovania tej druhej coly. a navyse to ludia neccheli pit, lebo to bolo ine - iz to nebola cola.
btw2 raz ked coca cola urobila "novu recepturu" znamenalo to "uz tam nedavame kokain". skoda ;)
|
|
JáJo, ač jsi cizinec na tomto webu (tudíž bych měl správně vyjádřit své znechucení nad tímto článkem), buď vítán. Jsi první cizinec, u kterého jsem v anketě Chceme další články od tohoto autora? odklepl jednoznačně Ano a dal jedničku za článek.
Článek není vtipný, ani objevný, ale skvěle shrnuje nemoc dnešní doby. A tou je levná kvantitativní nekvalita - neboli kvantita za malou cenu přednější kvality.
Vždy, když si přečtu složení nějakého výrobku, tak se mi chce brečet. Stejně tak se mi chce brečet nad lidmi, kteří zvrací (a to leckdy i doslova) z čerstvého, právě nadojeného mléka, protože není odstředěné, pasterizované, má více tuku, než 1,5% a chybějí v něm ty správné konzervační látky. Prostě ti lidé nejsou na něco takového zvyklí.
Kdysi jsem dostal emailem takovou zajímavou věc. Byl to řezníkem napsaný výpis surovin určených k výrobě konzumních párků, přičemž kritériem byla cena. A ta byla hodně nízká. Prostě takové ty levné TESCO párky. S čistým svědomím mohu prohlásit, že ty párky neviděly maso ani z rychlíku. Zato obsahují spoustu surovin, kvůli kterým jsem párky přestal definitivně jíst.
|
|
to je dobrý a nemohl bys ten seznam zveřejnit, potřebuju zhubnout a třeba se mi tím znechutěj všechny uzeniny :)
|
|
"Nikdy se nám nepodařilo přijít na to, jak to, že ta chuť té kupované je taková jemnějsí. Byla to prostě úžasná chuť..." - to bylo proto, že do čokolády se nedávalo máslo ani margarín, ale přímo tuk vylisovaný z kakaových bobů.
|
|
Dobrý den
Protože se s prominutím "seru do všeho včetně radarů", proč se nepustit i do čokolády ???
Když jsem četl tento článek, musel jsem se soukromně chechtat tím více, že si doslova a do písmene pamatuji první řádky autorova článku. U nás babička také v roce 1952 vařila dětem poctivou čkokládu z poctivého kakaa, poctivého řepného cukru, poctivého másla z poctivého kravského mléka, utlučeného před našimi zraky ještě v dřevěné máselnici na šumavě, a opravdové kůry vanilky / pokud to náhodou někde seženete, pozor, je to silně jedovaté i když to krásně voní, co se dá snadno zjistit podle za krátkou dobu se vedle objevivších mrtvých mušek.../ .
Humusy, které konsumujeme dnes jsou stále horší. Jednou jsem se například šel podívat do bývalých pražských čokoládoven, které dnes vlastní koncern Nestle... Pokud člověk již čte ty jejich nesmysly na plastem páchnoucích barevných obalech, musí se pozastavit nad ledačíms...
V roce 1927 třeba kontrolní úřad pro potraviny považoval za podstatný přečin proti předpisům, používat například i sušená vejce či sušené mléko. Už tenkrát to dovedli spolehlivě testovat i když dosti triviálním způsobem.
Pokud se začnete zajímat o "vysoce kvalitní suroviny špičkové jakosti, použité při výrobě, a pravidelně kontrolované v nejmodernějších laboratořích", jak je psáno na obalu, například firmy Nestle, kterou "věřící" mnohdy považují za jednu z nejrenomovanějších, musíte i jako nechemici žasnout:
1- co je to odtučněný kakaový prášek ? Kupte si jakékoli, i třeba drahé kakao, a přečtěte si drobounkými písmeny vzadu popsané složení. Chybí v tom zcela takzvané kakaové máslo. Je to dosti ceněná lékařská surovina, cena asi 1100 Kč / kg. Prostě se to vypláchne organickými rozpouštědly, a je to !!!
Víte jak je to kakaové máslo nezdravé ??? Vykřikl na mne po mém dotazu ve dveřích laboratoře jakýsi českoněmecký idiot, v bílém plášti, a začal mi nalévat do hlavy své vymyšlené nesmysly...Měl bych jako váš zákazník zájem, koupit si to nejnezdravější kakao, ve kterém by bylo to kakaové máslo ještě všechno, říkám mu... No, to byste si musel zajet pěkně daleko, říká mi se zlomyslným úsměvem, snad hned do základní výrobny, kde to okamžitě odstranují....
2- víte, že například trvalá součást belgických pralinek je hovězí lůj ??? Když jsem to zjistil právě také na tomto "vědeckém pracovišti", nechtěl jsem tomu věřit...
3- Kdysi v čokoládě běžný řepný cukr je dnes mixován téměř s polovinou umělých sladidel.Víte jak je nezdravý řepný cukr? Dostávám hned otázku... A nevadí vám třeba, že umělá sladidla dělají hořkou chemickou pachut, a poškozují i v malém množství oční pozadí ? Ptám se...Kde jste slyšel takovéhle pomluvy, vykřikuje muž v bílém plášti, a po odpovedi, že například na různých místech Chemical Abstracts mne nechává vyvést z budobvy zřízencem...Neměl jsem se ho ani čas zeptat, k čemu mají na dvoře ty sudy koncentrované kyseliny sírové / A351- prý vynikající konservační prostředek dle ISO 9000 !!!/
4- Sojové a podobné moučky.... Znáte alfatoxiny ?? Jsou výborné a účinné.../složí spolehlivě a rychle i hospodářský dobytek.../
5- Syntetický lecitin..... Je jen otázkou, kdy ho ze zdravotních důvodů zakážou...
6- Kofein .... Nalezli jste někdy v posledních dvaceti letech v kávě kofein ? Podle popisu je kofein bílá sublimující látka, obsažená v kávovém i kakaovém prášku, sublimující při teplotě okolo osumdesáti stupnů. Ve stařičké potravinářské technologii se to kontrolovalo zachycováním ze zahřátého kelímku na chladné sklíčko.... Dnes se kofein vyplachuje "ze zdravotních důvodů", a to co pijeme, jsou v podstatě vyluhované piliny. Totéž platí i o většině čajů.....
Cukrářské výrobky, nemusí jít jen o čokoládu, jsou absurdní chemické humusy, které kromně toho, že nás poškozují nejsou ani chutné. Ovšem, kdo to nikdy opravdu kdysi nezažil, jak to může dnes, " ve věku technické revoluce dvacátého prvního století", vědět ???
|
|
Malé doplnění : kniha "Šokující pravda o výrobě potravin", autoři: Udo Pollmer a Brigitte Schmelzer-Sandtnerová, vydala FONTÁNA 2001.
Nemusíte tomu věřit, můžete si to ale přečíst, možná Vám to pomůže.V každém případě tuto knihu doporučuji vždy před výplatou a před velkým nákupem v hypermarketu.
Tento příspěvek není reklama, ale projev nešťastného konzumenta.
|
|
|
Prosim te kde se to da sehnat?????? Skousel jsem i na webu ale asi to masinerie vyrobcu nedovoli distribuovat...
|
|
Byla jsem bez připojení,čtu a píšu až dnes:
V knize je jediná informace : Vydalo nakladatelství Fontána v roce 2001, distribuce Čechy : 02/33 90 11 59, Morava : 069/662 36 95. Toť vše. Držím palce! K.
|
|
|
Myslim ze "racionalizacia vyrobnych nakladov" nie je marna tema a imho na to skor nez neskor tento system zajde - staci si len porovnat lubovolnu dnesnu elektroniku (pouzite materialy, kvalita spracovania) a porovnat to s priemernym vyrobkom spred 20-30 rokov, to same fotoaparaty, optika, emericky budweis (v ktorom doplnaju slad nejakou nahrazkou - tiez racionalizacia), a podobne priklady by sa nasli v kope branzi, vratane tej cokolady.
|
|
|
Přidat nový komentář
Zobraz článek Za čokoládu se už neděkuje...
|