Pohnutkou k napsání tohoto článku jsou kromě událostí okolo zemědělců
také články ohledně kvality a bezpečnosti potravin, které vyšly na
českých serverech.
V návaznosti na článek o srovnání organických a konvenčních
potravin pak úvahy rádoby odborníků. Namátkou uvedu pár linků na zcela
pikantní články:
http://jirous.blog.idnes.cz/c/95116/Manipulace-verejnosti-a-vymyvani-mozku.html
http://aleskeberle.blog.idnes.cz/c/95152/BIO-neboli-Ekologicke.html
Nevím, kde se v české společnosti vzala ta odbornost, zkušenosti a obrovský
soucit se zvířaty. Nicméně nejen z těchto článků, ale i z toho, co
člověk slyší ve společnosti, dojde k závěru, že zemědělci jsou:
a) dotační vyžírkové ( o tom příště)
b) plačící hypochondři ( o tom snad taky příště)
c) tyrani zvířat
d) devastátoři a ničitelé životního prostředí.
Cílem článku není 100%-ní obhajoba zemědělců (jakožto zemědělec také
sám nesouhlasím s mnoha věcmi – např. blokádami), ale spíše otevřít oči
čtenářům a vyvrátit pohádky, která jsou jim servírována médii, či podobnými
mameluchy, nebo pseudoochránci hospodářských zvířat.
Doufám tedy, že mi snad tito vysokoškoláci, filosofové, tesaři, boxeři
či doručovatelé pošty odpustí a upustí před psaním podobných blábolů, které
buďto překopírovali z podřadných webů typu www.ohz.cz, nebo reprodukují
výroky různých pseudoekologů, antioteplovačů či ekolobistů.
Můžeme se dočíst o biopotravinách, že jsou produkovány s maximálním
ohledem vůči přírodě, to je údajně dáno zákazem používání průmyslových
hnojiv. V případě živočišných produktů se pak jedná o ohleduplné zacházení
se zvířaty, které mají k dispozici výběh, a v chovu se nesmí používat antibiotika.
Toto je velmi zjednodušená definice ekologických chovů. Jaký si tedy
na základě této definice uděláte názor na konvenční („klasické“) zemědělce??
Asi takový, jaký ho mají autoři výše uvedených článků. Svou nezanedbatelnou
roli zde sehrávají senzacechtivá média. Tomu se říká brainwashing.
Při pěstování ekologických plodin by se skutečně neměla používat
průmyslová hnojiva, pouze krmiva statková (hnůj, kejda, močůvka…). Doufám
jen, bydlíte hodně daleko od hnojených ploch, aby je neobtěžoval zápach.
Doporučoval bych také nahlédnout do statistik, jak se vyvíjí stavy hospodářských
zvířat a s tím spojená produkce těchto hnojiv. Klesají a s tím i logicky
klesá sama produkce těchto hnojiv.
Jestliže se tedy v ekochovech ohleduplně zachází se zvířaty, znamená
to tedy, že v konvenčních chovech zvířata trpí? Pomineme-li několik „předpotopních“
stájí, která zažila ještě sovětskou okupaci, tak o tom silně pochybuji.
V mnoha podnicích mají zvířata lepší prostředí a hygienický standart, než
squateři z Milady, či naše dyžgriminovaná menšina. Každý chovatel ví, že
užitkovost zvířat je kromě genetického založení (genotypu) dána také prostředím
(jehož složkou je také pohoda zvířat - welfare). Pakliže jeho zvířata strádají
nebo trpí, okrádá se sám.
Může mi některý z odborníku říct, kdy a kde viděli někoho používat krmná
antibiotika (neboli antibiotické stimulátory růstu)?? Ty už jsou u nás
dávno zakázány. Další případ vymývání mozků. Jedná-li se o užití
antibiotik v případě onemocnění zvířete, pak existuje něco, jako ochranná
lhůta.
Cena takových bioproduktů je samozřejmě vyšší oproti konvenčním. Proč
tomu tak je? Výroba „ekologických“ potravin je skutečně nákladnější. Chemická
ochrana je efektivnější ve srovnání s mechanickým ošetřením porostů. Nedělám
si však iluze, že vývar na bioproduktech mají klasicky hlavně prodejci.
„Pomeranče, stejně jako kuřata, jsou pak každým dnem dopovány
antibiotiky, aby rychleji rostli a mohli tak dříve naplnit kasičku svého
hospodáře, za rychle prodaný rostlinný plod či maso. Naproti tomu u ekologického
zemědělství, se výrazně ušetří za chemické přípravky, ale na druhou stranu
to znamená menší produkci (ve srovnání s velkoprůmyslovou výrobou) a také
ošetřování takových rostlin či poctivé starání se o chov zvěře, vyžaduje
více práce, než velké klece a stodoly, kam se jednou denně nasype „růstové“
zrní.“
Toto je příklad pravé nefalšované demagogie. Nevím, kde autor viděl
v pomerančích antibiotika, ale pro zopakování: antibiotické stimulátory
růstu ve výživě hospodářských zvířat jsou v EU co, Halík? No zakázány.
A my podle toho budeme mít jaké přírůstky? Kurva Halík, nižší, nižší, nižší!!
Rád bych také připomněl, že zemědělství je také podnikání (byť se svými
specifiky). Nevím tedy, proč by si zemědělec neměl „plnit kasičku“.
„Na rozdíl od slepiček chovaných v malých klecích obřích halách s cílem:
Vyrábět co nejvíce vajec jako na běžícím páse. Organické potraviny jsou
navíc bez konzervačních látek, umělých barviv…To také není rozdíl? Problém
výskytu dusitanů a dusičnanů v potravinách spočívá v jejich možné metabolické
přeměně v lidském těle na karcinogenní (rakovinotvorné) látky."
Naznal jsem pocitu, že autoři těchto výblitků jsou skutečně lidé, kteří
krávu nebo kuře viděli naposledy ve slabikáři a o technologiích v chovech
nemají ani šajn. O antibioticích jsem se zmínil výše. To co eko-zemědělec
ušetří na chemii, spálí v naftě v podobě vícero pojezdů při ošetřování
porostů. Dále by si měl autor uvědomit, co je zvěř a co zvíře. Otázku jakýchsi
malých klecí a růstového zrní (slyšel někdy něco o krmných směsích?) nebudu
rozebírat. Oproti volným výběhům vykazují klecové chovy: téměř nulový výskyt
parazitů drůbeže, vyšší hygienickou kvalitu vajec a vyšší produktivitu
práce. A že jsou biopotraviny bez konzervantů, v tom bych taky neviděl
2x přínos. Zvláště dnes, kdy se pravděpodobně díky nahrazování fosilních
paliv zemním plynem rozmáhají plísně. Takže si můžete vybrat, buď potravinu
s konzervantem, nebo s mykotoxiny. To, že kuřata rychle rostou, je dáno
jejich genotypem v interakci s vyváženým příjmem živin a jejich pohodou
(sic!), žádnými antibiotiky.
Důležité však také je to, že spousta lidí žijící BIO (ekologickým) stylem,
už dávno přišla na to, že nepotřebují mít plnou ledničku potravin, ale
že jim stačí méně, ale kvalitněji. Když si takhle změní život, tak nakonec
zjistí, že to co si kupovali normálně a stálo to například 1 500 Kč, teď
v BIO provedení stojí stejnou částku, ale vydrží jim to stejnou dobu, i
když toho koupí méně, ale to jim nevadí, protože se naučili správně jíst
a nemají potřebu podporovat plýtvání (nadbytek) potravin v určitých oblastech
zeměkoule, v jiném koutě naši domovské planety, nemají ani pitnou vodu.
Já si spíš myslím, že člověk kupující biopotraviny kupuje poloviční
množství právě z důvodu ceny, ne z nějakého hřejivého pocitu z dobrého
ekoskutku. Každý rozumný člověk snad dokáže odhadnout, kolik má nakoupit
(na základě své/rodinné spotřeby). Rozdíl bych vůbec neviděl v tom, zda
je to bio nebo nebio. A o kvalitě bioproduktů by se taky dalo polemizovat.
Jedná se především o mikrobiologickou kvalitu těchto produktů (hlavně plísně).
A to nejlepší na konec:
Bio mléko nesmí obsahovat „pesticidy“ a herbicidy. Kravičky se nesmí
„krmit“ antibiotiky. Ale chápu, že takovéhle mléko je zkrátka dražší a
má menší trvanlivost.
A ono mléko z konvenčních chovů obsahuje pesticidy a herbicidy?? Ví
autoři něco o fyziologii přežvýkavců?? Prosím pozor, kráva nemá 4 žaludky!
Ještě jednou a naposled, kravičky se nesmí krmit antibiotiky. A jestli
chovatel mléčného skotu chce mlékárně dodávat mléko s antibiotiky (tzv.
RIL – rezidua inhibičních látek) a platit mlékárně vysokou pokutu a prodat
mléko hluboko pod cenou, nechť tak činí.
PS: z článku pana Jirouše se dá souhlasit snad jen s nadpisem. Ovšem
je otázka, kdo z koho taky dělá vola.
Osobně nemám nic proti ekologickým zemědělcům ani biopotravinám. Myslím
si, že biopotraviny představují skutečně rozšíření sortimentu potravin.
A kdo si chce připlatit, ať si připlatí za dobrý pocit, že žije ehm ekologicky.
Ale vadí mi, když je na druhou stranu (tj. na konvenční zemědělce) pohlíženo
jako na naprostý zdroj všeho zlého a špatného. Ačkoliv mi to připadá v
této společnosti poslední dobou naprosto normální. Doufám jen, že nenastane
doba, kdy se budu bát koupit si konvenční potraviny bez toho, aniž bych
nedostal nálepku jakého si třídního nepřítele životního prostředí nebo
ekofoba.
Úplně na závěr bych si dovolil malý vtípek.
Víte, jaký je rozdíl mezi konvenčním a ekologickým zemědělcem??
(konvenční hnojí ve dne)
01.08.2009 Funes