Komentáře ke článku: Nákup rohlíků (ze dne 23.04.2006, autor článku: [Neregistrovaný autor])
Přidat nový komentář
|
Tedy já jsem tady před časem slíbil, že nebudu psát negativní posty, ale řešit úplně normální běžný primitivismus nachlastané socky psaním nějakého článku a ještě to ke konci přitvrdit politikou, to mi hlava nebere... Já tedy Paroubka moc nemusím a komunisty už vůbec ne, ale tohle mi připadá, jakože Chorche může i za to, že jsem se včera uhodil do hlavy při vystupování z auta...
|
|
|
jj, taky jsem nejak nepochopil pointu clanku.
|
|
|
Predstavte si pratele, ja uz mam v nose skoro ctrnact dni bedar, kterej stasne boli, nemel bych vo tom napsat clanek?ja myslim ze za to beztak muze klaus a ta jeho ods, kdepak za komousu, to byly casy, to se me bedary nedelaly vubec.
|
|
|
Když už si chceš půjčovat cizí jméno, tak ho aspoň napiš správně...
|
|
|
přesně tak, namístě byla odpověď tak si polib prdel ty píčo a důstojné opuštění kvelbu :)
|
|
|
...Napadly mě 2 paralely:
a hrabat do rohlíků zrejme melo byt v uvozovkach...
nez neco poplivete zkuste se zamyslet co tim asi autor chtel rict
|
|
|
V první řadě vůbec nechápu, proč se sem tahá levice. Ta osoba ochmatávající rohlíky se chovala ryze pravicově - tedy podle hesla "JÁ jsem na prvním místě, ostatní ať vezme čert". Autorovy výlevy zde jsou jen projevem malé české závisti, protože sám nemá tu odvahu a průbojnost vybrat si ošmatáváním rohlíků ta nejlepší sousta pro sebe. Příležitost k tomu má přece každý a je jen a jen autorova chyba, že ji nevyužije. :-)
Nesmyslné dřísty o "bezohlednosti" nejsou na místě. Máme kapitalismus, přátelé, a v kapitalismu přece vždy vítězí ten, kdo má drzé čelo a umí se prosadit. Což dotyčná rohlíková ošmatávačka nepochybně umí, zatímco autor nikoliv. :-)
|
|
|
Také se mi zdá ten článek hodně ujetý. Pokud budu chtít aby mi na rohlíky či jiné potraviny nesahal nikdo se špinavýma rukama, tak budu radši volit ČSSD, která alespoň nějaké hygienické předpisy přijme, bude na nich trvat a občas tam pošle kontrolu než ODS, která bude pořád vykřikovat že jakákoliv opatření pro dodržování základní čistoty by podnikatele zruinovalo.
|
|
|
No já Vám ten Váš idealismus závidím. Za vlády ČSSD a vše prorůstajícího a vše kontrolujícího státu dojde tak maximálně ke zvýšení korupce, nikoli kvality zboží.
|
|
Milý nový "autore", pohlédni na celý výrobní proces pečiva, následný transport a skladování přepravek na chodníku. Pak si jdi koupit domácí pekárnu chleba, ušetříš vlastní zdraví, nervy, i zdejší prostor.
Můj příspěvek není nutno brát jako ironii, také si toto zařízení koupím, ale o volbách budu mít na mysli trochu závažnější témata...
|
|
|
:-)) Predtim ovsem doporucuji navstivit nejakou mlynici, pripadne sklad obili, zazitek zarucen....
|
|
|
:o) Co máš proti broukům, roztočům a pisivkám?
|
|
kupovat rohlíky cestou do práce a ne v pracovní době?
|
|
|
1) Co je ti do toho?
2) Byly by ty rohliky snad jine?
|
|
|
Nebyly by ohmatané od zmíněné osoby - koupil by je pravděpodobně dříve, před jejím příchodem:-)))
|
|
|
To je fakt, ale zase by treba videl Kolbeny, jak mu na to chrchlaji, zatimco takhle byl toho pohledu usetren ;)
|
|
Abych se priznal, kdyz uz na rohlik sahnu, beru ho i v pripade, ze je tvrdy, protoze bych se stydel jej hodit zpet. Kdo trva na trstu kvality, muze si vzit igelitovy sacek na ruku.
|
|
|
jj.. taky tak praktikuji.. nesce se mi zdržovat se sáčky a tak chňapnu a hned beru..
|
|
|
jj, rohlik jako rohlik. chňapnu a beru. je mi blbý prohrabávat se rohlikama na krámě.
|
|
1. Pokud si pečivo nepeče obchod sám (velké supermarkety), tak osahání vybírajícím zákazníkem je to nejmenší zlo. Nepřejete si vidět, jak to vypadá v pekárně a při dopravě.
2. Zabalené pečivo je pochopitelně OK, je-li zabaleno slušně. Upřímně řečeno perforované plastové sáčky ve kterých kupujeme pečivo u AH jsou podstatně lepší, než ty mikrotenové hrůzy, ve kterých si člověk pečivo odnáší z českého supermarketu.
|
|
|
bych si to videt pral, at vim co jim :-)
|
|
|
parkrat jsem tam byl na brigade, pac ty masiny jedou nonstop tak se uklizej tak jednou za rok takze vsude tuna vazeliny a dalsich sr.cek, mno a to ze se tam obcas priplete nejakej hlodavec,spadne neco na zem,nebo si nekdo neumeje ruce pred hnacanim testa,to uz nikdo neresi...
|
|
|
No možná jsem měl štěstí, ale v Nymburce to zdaleka nebylo tak zlé (cca před 12 let) - hodně záleželo na mistrovi a pokud ten měl svojí práci rád, tak tam bylo celkem čisto a nikdo si nedovolil přijít na směnu "s rukama od hnoje".
|
|
|
V naší vsi jsou v dohledu z mého okna pekárny jen dvě. A cestou ke kravínu mohu mohu o půl čtvrté ráno nahlížet do rozsvícených oken jedná z nich a třeba si kousek zajít a zaťukat do okna druhé na manželku.
Co bych si měl nepřát vidět?
|
|
|
Jenže u Alberta Heijna je pečivo už takto zabalené, do mikrotenu si to u nás zákazník balí až při nákupu - on se v tom ten rohlík za těch pár desítek minut vážně neudusí.... - ale co budu plácat - ono Holandsko je Holandsko, že ano...co my tady...
|
|
|
Rohlíky pečené samotnými supermarkety jsou ale ty největší hnusy, co může člověk pozřít...
|
|
Pánové, pokud jste zimprlich a máte labilní žaludek, nekupujte žádné uzeniny, konzervy, pečivo, kečupy, protlaky atd. Omakané rohlíky jsou vedle toho procházkou rozkvetlým sadem. Hygienické podmínky na většině pracovišť jsou pro nezasvěcené šokující. Rozjezd linky, ve které po dobu noční pauzy hodovaly krysy, je doprovázen drastickými zvuky drcených zviřátek, to co občas plave v kečupu vám okamžitě vyléčí pokleslý žaludek a z čeho se dělají uzeniny, to byste neuhodli. Jen maso ja tam naprostou výjimkou. Jogurty zahuštěné želatinou ze špinavých a smradlavých kopyt, mléko od nemocných krav, obsahující ohromné dávky antibiotik a stopy krve atd. Poznáte snadno, že vám nikdy nezkysne. Jen za pár dnů začne smrdět. To je daň za velkovýrobu. Kde jsou ty časy, kdy se chodilo pro chleba k místnímu pekaři. Dostal jste jej ještě horký, viděl jste celý proces na vlastní oči a chleba byl dobrý řadu dní.
Inu, pokrok nezastavíš!
|
|
|
Neznám detaily o situaci v ČR, ale minimálně Globus mívá vlastní řeznictví, Hypernova vlastní pekárnu a u někteří další výrobci (včetně masokombinátů) si podle všeho už také spočítali, že velká svinstva by se nemusela vyplatit...
To o těch krysách se zdá být oblíbená UL, i když úplně vyloučit se to asi nedá.
Ad pekař a pokrok - půjdu-li si pro pečivo do AH, Dekamarktu či C1000, tak až na pár výjimek (předpečené vakuově balené pečivo a některé speciální druhy chleba) také vidím většinu procesu na vlastní oči. Má to ovšem jednu nevýhodu, danou omezenou kapacitou místní pekárny - nikdo Vám nezaručí, že zrovna v dobu, kdy v obchodě budete, tam bude i pečivo požadovaného druhu a množství.
|
|
|
choďte nakupovat do Konmaru, tam mají pečivo (vlastní, jak jistě víte:-) i v podvečer........
|
|
|
Tja, die hebben we niet in de buurt :-(
|
|
|
napsal bych "to je škoda", ale neumím holandsky:-))
|
|
|
Velká svinsta se jim samozřejmě u nás vždy vyplatí! Pro takový hypermarket není žádná problém zaplatit jednou za rok 1000 korun pokuty za jednu krysku v salámu než dávat statisíce nebo miliony do opatření, aby se tam ta krysa nikdy nedostala. Bohužel...
|
|
|
No nepřehánějte, po r. 89 se občas něco změnilo k lepšímu.
A proč mléko nezkysne když se nechá v teple? V mléce jsou pasterizací zlikvidovány biokultury, to je vše. "Jogurty zahuštěné želatinou ze špinavých a smradlavých kopyt" no tak to snad ne, kdy jste byl v mlékárně naposled? Byl jste tam vůbec někdy po roce 2000? No ale něco vám musím nechat, co se týče třeba přípravy sirupů. V roce 1996 jsem byl V Nižboru v chemičce zabývající se výrobou všeho, ale to byl smrad hrůza, ze shnilýho ovoce. Je fakt že ovocnej sirup by měl mít v sobě krapet ovoce, ale tohle vypadalo jako že má nejlepší dny za sebou. No ale třeba z toho "ovoce" dělali něco jinýho třeba krém na boty nebo mýdlo nevím. Nebo to bylo na výrobu hnojiva, bůh ví. Od té doby nepiju levné sirpy a kupuju si dražší, čím dražší tím lepší, a doufám, že to neni z podobný továrny.
|
|
|
Z popsané situace se zdá, že se jednalo nejspíš o výrobu pektinu (v moderní hantýrce"rozpustné vlákniny")...
|
|
|
To o těch krysách je UL. Krysa, i když autor má patrně na mysli potkana, na nerezi nehoduje, jakkoli je schopna (schopen) na cestě za potravou prohryzat železobetonovou rouru.
Uzeniny, které soudný člověk kupuje, se dělají z masa (tuk incl.). Osobně bych zmínil spíše tak zvané paštiky...
Do jogurtu se přidává želatina původu rostlinného, ale k zahušťování se používá spíše modifikovaný škrob, většinou kukuřičný a většinou asi nikoli GMO free.
Mléko od nemocných krav se do mlékárny nedostane, tím méně s ohromnými dávkami antibiotik*) **) a stopami krve, toto tvrzení beru jako osobní urážku.
Pro chleba k místnímu pekaři si může dojít každý, kdo chce. A celý proces vidět nemůžeš, to si piš.
*) Je pravda, že zatímco v některých státech (i u nás) se záněty vemene léčí antibiotiky, v jiných (Holandsko) se problém řeší umrtvením a ustřižením nemocného struku.
**) Máš alespoň hrubou představu o kontrolních mechanizmech slušné mlékařské farmy a slušné mlékárny? Jistě, tyto mechanizmy u ekologických chovatelů s dvěma kravami na pastvě nejsou, ale to jsi na mysli neměl, že?
Daň za velkovýrobu je UHT ošetření, aby mléko v krabici vydrželo i bez ledničky dlouho, dlouho čerstvé.
P.S. Máš hrubou představu o postupu čištění linky a používaných prostředcích?
|
|
|
Urban legends. Evidentne nemas vubec tuchu, jak to je ve skutecnosti. Muzu rict zcela klidne, ze nic z vyse uvedeneho se nevyskytuje.
To ze mliko z krabice nekysne je tak obehrany argument, az je mi blby to vysvetlovat. Nekysne proto, ze bylo pasterizovano, tudiz tam nejsou zadne makterie mlecneho kvaseni, co se tam normalne dostanou krave z vemene. Kdyz to samozrejne otevrete - tak tam zacnou naletavat bezne mikroby, ktere ale mleko rozkladaji jinak nez mlecnym kvasenim. Navic pusobenim kysliku zacne take degradovat.
Mleko se pri odberu na obsah antibiotik testuje, pokud tam jsou, tak ma dodavatel smulu. Mlekarna ho nevykoupi proste proto, ze by ji nekyslo mlíko a jogurty. Krysy se mozna v trubkach masokombinatu vysytovaly za sociku, dneska tezko. Z ceho se delaj uzeniny, to neni zadne tajemstvi, mas to v zakone a na vebu vyrobcu. PO jakemkoliv pruseru pasou mraky uredniku a zadny solidni vyrobce si ho nedovoli, protoze konkurence je opravdu velka. atd, atd.
|
|
|
Potkany niesu UL, osobna skusenost clena rodiny, po sociku.
|
|
|
Mno, tuto urban legend zažil taktéž můj člen rodiny i v sociku...
|
|
|
V tom případě bys mohl chytrému napovědět a hloupého trknout - čistě abych si potvrdil, že se při nákupu vyhýbám správné značce..
|
|
|
Masokombinat zial nemozem prezradit, ale napriklad pivovar Hurbanovo
|
|
|
Díky, V případě piva Hurban se tedy již léta vyhýbám správné značce. Budu pokračovat.
|
|
Nejde o rohliky, ale o to, že se nám spousta věcí nelíbí, ale akce žádná.
Prasárna - rána systém by podstatně zvýšil kulturu. To jsem chtěl jen na rohlících demonstrovat. Easy. /Jednoduché/ pozn. pro Dona Vincenta
|
|
|
Jak akce žádná? Prostě nekupovat tam, kde se podobné prasárny dějí. Tečka, konec.
|
|
|
Není to vítězství prasáka? "Já mohu kdekoliv, ty si musíš vybrat!!!!"
Ne, souhlasím s tím, že za tohle by jedna facka, nebo kopanec byla odpovídající a asi i fungující odměna.
|
|
Reakce na článek mi připadají jako vohnoutí alibismus. Ožralý dement může ošahávat k sámošce pečivo, páč je to venkoncem jedno, páč už při jeho výrobě se najde prase, které do toho semele hlodavce, páč jsou všichni prasata, a tak tady samozřejmě není žádná pointa. Kdyby do toho dotyčná prasnice nablila, tak venkoncem co, už před tím do toho výrobce namlel hlodavce, tak jaképak copak. Možná do toho mohla i nachcat. Jedno ne? Dyť si představte, byl sem na brigádě a mistr do toho flusnul zelený mrmel. Pointa autora vám možná unikla, ale mně neunikla vaše: když už máme v hlavě nasráno, tak nedržkuj, když ti tam ještě někdo nachčije.
|
|
|
Ale h...o, drahý Lucifere. Je to o volbě žít stádní život a přijmout vedle pozitivních stránek globalizace také její negativa, nebo se zasazovat o konzervativní způsob života malých a středních podnikatelů, kteří se nemohou schovávat za anonymní prostředí megakoncernu. Volbá - láce nebo kvalita.
|
|
Nepracoval jsem sice přímov v pekárně na rohlíky a chleba, ale pekárna to byla (Edeka) - výroba polotovarů z listového těsta (takové ty dobré taštičky s nugátem a jiné) ... neviděl jsem tam nic z toho co zde někteří z vás popisují. Žádné krysy ani jiné hlodavce, žádnou špínu okolo strojů, žádné chrchle do těsta ... víte, ono pokud jste tohle viděli stačilo zavolat hygienu - a není to žádné "ubohé" práskání. Tady jde totiž o životy lidí, ne?
|
|
|
Z troho si nic nedelej. O situaci v pekarnach, masokombinatech, mlekarnach apod. pisi obvykle lide, kteri v zadnem takovem podniku nebyli -- ovsem podavaji zarucene "insider" informace.
|
|
|
Tak to te zklamu, sve zazitky z Makra uz jsem tady psal v jine diskusi a ani mi kamaradi nemaji duvod si ty svoje vymyslet (Hypernova, Delvita, Hame Babice). Docela by me zajimalo, z jakeho duvodu si myslis, ze ti, kteri pisi sve zkusenosti, vlastne zadne nemaji? Nebo proste jen rad zaviras oci pred pravdou a tak radsi oznacis pisatele takovych prispevku jako lidi, kteri tam nikdy nebyli? Co mi to jen pripomina....
|
|
Se slzou v oku jsem zavzpomínal na sousedku, která vyšla z domu, pohrabala se holýma rukama v popelnici a potom šla nakupovat ... jenže co s takovými blbci naděláš? To by každému musel za zadkem stát policajt.
|
|
|
Proč, do prdele, musíme mít za zadkem hlídače? Kdyby se každý choval trochu slušně, tak, jak by chtěl, aby se ostatní chovali k němu (to je sice fráze jako prase, ale pravdivá), tak by to tu vypadalo jinak. To nás furt musí někdo hlídat, jako nesvéprávné imbecily?
|
|
1. Zmíněný jev - prohrabávání rohlíků - je důsledkem individualistického, sobeckého, kapitalistického pojetí společnosti. Vždyť to přece vyřeší trh, tvrdí nám ideologové liberalismu. Nevyřeší, soudruzi, jak vidíte, nevyřeší.
2. Dalo by se tomu předejít kvalitními hygienickými předpisy pro práci v potravinářství - v konečném důsledku rohlíky by se směly prodávat výhradně přes pult, prodávající osoba by musela mít jednorázové rukavice.
Ne že bych chtěl hájit zrůdy rudý, ale ten ideologicky zabarvený závěr mi přijde pěkně blbý...
Jo a nezapomeň, že tělo musí být vystaveno permanentnímu ohrožení infekcí, jinak ztratí přirozenou obranyschopnost. A pak budeš muset chlastat Actimel. A to bych ti opravdu nepřál:-/
|
|
Toto spojení jsem také nepochopil, minimálně bych ho uznal ve chvíli, kdyby autor napsal "jo jo, za komunistů, to bývaly jiné rohlíky"...
Pokud autorovi dále vadí setkání s postarší, nemytou ženou v nějakém místiním koloniálu, pak bych mu doporučil vytrvat 10 minut u pečeva například v Tescu, kde se stejným způsobem sápou po rohlících a houskách důchodci a bezdomovci (úroveň jejich čistoty je vesměs stejná). Ale to mezitím asi přizabil nějakého z pobíhavších parchantů, které si rodiče absolutně nehlídají. Popřípadě by so sejmul nákupním vozíkem nějaký ten důchodce, který si přijel jen pro ty rohlíky.
|
|
Když už se tu budem´ bavit o hrabání se v rohlíkách, také mám zkušenost, že odpoledne v marketu je v odpadním koši, určeném na použité mikroténové hygienické rukavice, těchto pomůcek jen poskrovnu, a to nelze překpokládat, že by je personál nestačil vynášet...Ale spojení nemytého hovada a úvahy nad politikou a volbami mi přijde opravdu zcestné.
|
|
|
Správně by to mělo být tak, že na co jednou při výběru pečiva sáhneš, to už si musíš nechat. Toho prodavači zneužívají a míchají dva dny staré rohlíky s čerstvými. Proto správné řešení je vybírat rohlíky přes sáček otočený naruby.
Chování wohnoutí baby je neomluvitelné a je chybou prodavače, že nezasáhl.
A jedna věc nakonec pro autora. Až budeš přecházet po přechodu na zelenou a nějakej zmrd se tě bude snažit smést vytuněným prassatem či ochcávkou, tak měj na paměti, že máš co do činění s voličem ODS.
|
|
|
A nebo taky ty tvrdé naházet do jiného sáčku a nechat na pokladně. Někdo drsnější by je snad házel rovnou na zem a šlápnul na ně, ale tohle stačí. Prostě rohlík má být čerstvý a měkký. Pokud není, jdu to reklamovat, stejně jako prošlej jogurt....
|
|
a etatisticky narizeni omezujici manipulaci s pecivem? to snad vyresi trh :)
|
|
|
Ale on to trh řeší, a to *správně*: většina Čechů jsou čuňata, jimž je jedno, kdo na to sahal, hlavně když to stojí o dva haléře na kus méně. Takže mají co chtěli a budiž jim stoprocentně přáno.
A normální člověk *samozřejmě* nekupuje rohlíky v hypermarketu kde je ošmatá ledajaký vohnout, nýbrž přes pult v podniku, s jehož personálem má dobré zkušenosti (spočívající kupříkladu v tom, že personál ty rohlíky bere do kleští a ne do ruky, jíž počítá peníze).
Samozřejmě, přijde to dráž. Pokud by mezi námi Čechy bylo prasat málo, bylo by také podniků s kulturou prodeje většina a zaplivaných hypermarketů kde se socky hrabou jednou rukou v rohlíkách a druhou v kalhotech naprosté minimum (a nakupovala by tam pouze ona čuňata). Žel je tomu naopak -- čuňat je většina, takže majiteli obchodu se investoce do kultury prodeje prostě nevyplácí.
|
|
1.přistupuji k regálu
2.rukou uvádím mikroteňák ze skladovací do funkční polohy
3.s rukou pořád ještě v pytlíku jemně zkouším 4-5 rohlíků (považuji za reprezentativní vzorek)
4a.pokud jsem spokojen s konzistencí rohlíků nacpu jich do pytlíku co se vejde (bez vracení)
4b.pokud nejsem pak méně
5.odcházím k pokladně kde po sdělení počtu, si je prodavačka stejně přepočítá, no co ksicht si nevybereš :-D
PS: kapišto? (toho času zabitýho, ach jo)
|
|
ohledně pečiva je asi taková. výrobní proces může být infiltrován blby co do těsta flušou a jinak jej znečišťují, ovšem při pečení za vysokých teplot doufám dojde k zlikvidování nebezpečných bakterií, čili upečený rohlík je pravděpodobně nezávadný a ke stravě připravený. dopravník je nasype do přepravek a ty se v jakž-takž čitých vozidlech dostanou až před obchod, kde na chodníku chvilku posečkají. pak příjdu já vezmu na pracku igelitovej pytlík a několik kousků nandám do dalšího igelitu a společně s nějakou pomazánkou zkonzumuji. nesnáším prasata, co musí všechno ohmatat rukou, jež se před malým momentem osvědčila jako dokonalé drbátko mezi hýžděmi ci jako průzkumník nosu. proto, kdykoli vidím někoho jak prackou špinavou a nemytou ohmatává zboží které není zabaleno dostávám kopřivku. tento prase styl je vlastní bohužel zejména občanům ekonomicky neaktivním a to ať z důvodu věku nebo z důvodu přesvědčení. jinak když se nad tím zamyslíte, je očkování proti žloutence poměrně dobrá investice. rozhodně lepší, než se na své zdraví vysRATH :).
|
|
|
dodatek... vulgarismy použité v mém příspěvku nejsou vulgarismy ale přívlastky hodnotící nehygienické a pro společnost potažmo nebezpečné chování jiných "taky" spoluobčanů.
|
|
Občas zajdu do grilu na kuřátko. Mají tam umyvadlo, teplou vodu, mýdlo, elektrický sušič rukou. Letitým pozorováním hostů mám zjištěno, že jen asi každý desátý si umyje ruce před jídlem. Kolik ze zde diskutujících by se umylo před papáním kuřátka rukama? Základní hygienické návyky našeho národa jsou katastrofální.
|
|
|
No, především jíst kuře rukama je čuňačina. Takže (a) nejprve se umyji, (b) pak sním kuře *příborem*, jako každý slušně vychovaný člověk.
|
|
|
Pardon? Chleba jíte také příborem?
|
|
|
Ovšemže ne. Chléb se přece láme.
Šmarjá, to už je to s touto společností tak zlé, že ani tyto nejzákladnější věci lidé nevědí?!?
|
|
|
Jakkoli se s Tebou v oblastech znalosti bontonu nemohu srovnávat, mám dojem, že jíst drůbež rukou přijatelné je. Což nic nemění na tom, že se mi to ekluje a proto kuřecí stehna a podobné věci, raději nejím.
Mimochodem, jsi si úplně jist, že bych někde na záběrech z loňského dubna neobjevil Tvoji maličkost, pojídající vepřové rukama a nadto z papírového či plastového tácku? ;-) Za ty tácky se stydím, to je pravda a letos 18. srpna se pokusím polepšit.
|
|
|
Nene, jíst rukama drůbež (či jinou drobotinu vyjma žab) není přípustné, to je iluse žel velmi rozšířená v české kotlině. Rukou lze jíst toliko raky, artyčoky a párky :) Co se žab týká, ty se sice pravda rukou správně jedí, avšak čuňačina to je i tak, což pouze dokládá, že žábožrout a gentleman jsou antonyma :)
Co se týká toho loňského vepře, pak soudím že spíše nikoli, leda bych již byl vskutku značně opilý :) -- mastné ruce mi kromobyčejně vadí, takže dokonce i v podobných případech, kdy příbory k mání nejsou vůbec (a tehdy samozřejmě byly, pokud si člověk doběhl do kuchyně), vytahuji alespoň kapesní nůž a užívám na způsob příboru ten.
Rozhodně jsem rukou pojídal sýr -- to však je v pořádku, neboť chuťovky, mezi něž předem nakrájený tvrdý sýr patří, se rukou jedí.
Je ovšem možné, že jsem neulamoval, nýbrž ukusoval chléb -- to samozřejmě v pořádku není, a byť to i bylo v prostředí k tomu vhodném, měl bych si na tyto spontánní propady do běžného českého chování (tedy jinými slovy, totéž jako "nevychovanosti") dávat pozor ;)
|
|
|
Jak s velkými kostmi u drůbeže, na to se názory rozcházejí. Na skutečně vysoké úrovni není možné brát kosti do ruky, při méně oficiálních příležitostech se tento způsob toleruje. Doporučuje se vyčkat, jak se zachová hostitelka.
Berte to tak, že většina z nás na zámku či jiné dostatečně vysoké úrovni prostě nežije.
|
|
|
Gril o kterém mluvím je v Plzni v Jungmannově ulici už desítky let a mají tam nejlepší kuřátka. Na požádání dají příbor, jinak se tam skutečně devadesát procent hostů cpe kuřetem s chlebem či rohlíkem nemytýma rukama a O TOM SE BAVÍME. I když někdo papá příborem, tak ten chleba matlá v ruce. Umyvadlo je přímo uvnitř, ne někde na chodbě nebo ukryté, přesto se většina strávníků chová jako dobytek.
|
|
|
Ruce, příbor králů. Až mi naroste příbor, budu jíst příborem všechno. Zatím mám dvě zdravé ruce, když si je umyju, tak i čisté, mopžná víc, než ten příbor, co ho měl v puse kde kdo a co je v řadě podobných zařízení ještě z hliníku.
Chovat se slušně a chovat se jako prase je trochu rozdíl, člověk, kterému naskáčou pupínky, když slyší, že někdo jí kuře rukama a sám by to nikdfy neudělal, je zhruba stejně ubohej, jako, ten co se cpe neumytejma rukama a drbe se při tom v rozkroku. Prostě pro praktický život zcela nepoužitelný. Pokud snad budu někoho pohoršovat tím, že v Grillu si nelámu pečivo na kousky, ale ukusuju, neni normální a je to jeho problém. Jestli sem kvůli tomu pro něj horší člověk, tak on je pro mne ubožák.
|
|
|
Ze se chleb lame, o tom neni pochyb. My bez protezy ho ovsem lameme rukama.
|
|
|
Jakže to říkal ten indický velvyslanec? Tedy:"Tu ruku, tu jsem si sám umyl. Ten příbor nikoliv."
Ještě, že nejsem Čech.
|
|
Nieco podobne sa stalo davno asi v 1993.
V jednej vacsej samoobsluhe nakupovala matka s malym deckom a ked boli tesne pri rozkoch dieta sa povracalo.
Matka s deckom utiekla a neviem ci predavacky rozky zahodili(nepamatam sa).
|
|
|
no poblitý rohlíky těžko očistíš :-)
|
|
situace vskutku odporná, ale proč do toho taháte politiku?
|
|
Neboť čuňata žijí všude,rohlíky nakupuju pouze v jedné pekárně.Každých 10 minut přinese pekařka přepravku s čerstvými rohlíčky,na ty se vrhnu první-vybírat není třeba-všechny jsou dobré i čisté.
|
|
Tenhle článek je prostě výlev. Sice vcelku oprávněný (mne by to také nas..štvalo), ale přesto jen výlev. Nemíním posuzovat nakolik je vhodné umisťovat na tuto stránku výlevy, ani zda je akceptovatelné chovat se při nákupu pečiva jako dobytek. Už vůbec mne nezajímá co se s rohlíkem děje na cestě pekárna - já. A to proto, že si je taky kupuju a nechci si kazit chuť. Co mne ale docela zarazilo, je jasnovidectví autora, který z toho, že se někdo chová jako čuně, chodí na nákup špinavý a smrdí chlastem, dokáže vydedukovat, koho bude volit. Já mám dojem, že popisovaný páreček byl přesně tím prototypem lidí, kteří považují politiku za "svinctvo" a k volbám nechodí. Myslím že se zde pro takové lidi vžilo označení "vohnout"
|
|
To jsem takhle jednou rekl taaaakhle velkymu chlapkovi v khaki oblaceni aby nesahal na ten chleba a mel jsem adrenalin vyplaenej na tejden. Po priblizeni se memu obliceji na 2 cm a dotazu jako "vo co ti jde" nakonec uznal chlapek chybu... (pred tim zkousel at mu taky sahnu na chleba a budem si kvit - tezko chapal, ze mi nejde o to, abych si osahal jeho chleba, ale aby mi nesahal na muj nebo obecne na cizi...)
|
|
Mily Dr. a to jste jeste nevidel, jak se naklada (neverim, ze se to zmenilo) s potravinami primo u vyrobce... takovej masokombinatek, vyrobnicka salatu, pekarnicka a jine napul socialisticke podniky. To byste koukal co jite... Za celou dobu jsem videl snad jen dva podniky (vetsinou zahranicni majitel prodavajici po celem svete), kde opravdu na hygienu dbali (mnohdy az srandovnimi narizenimi).
Ale... neveste hlavu, vsiml jsem si, ze trend ma zlepsujici se tendenci (holt konkurence v EU a ve svete je neuprosna, a dnes neni vyjimku, ze chce-li podnik prodavat ven, prijede se nejdriv na vyrobu podivat mistni hygienik)...
Hlavu vzhuru a silny zaludek a obranne latky - jinde ve svete to neni lepsi....
|
|
|
presne tak, omezil jste riziko presnosu zloutenky, ale pokud by tam ta dáma nebyla ..sezral by jste rohlíky i s prachem zameteným z podlahy v nějaké naší pekárně.
|
|
Vždycky když kupuji volně ložené rohlíky, zažívám podobnou nejistotu. (Podotýkám, že sahám pouze na pečivo, které si potom koupím, to je IMHO rozumný kompromis).
Ale uklidňuji se tím, že baktérie, které žijí na tom prachu v pekárně na zemi to také přežijí. Podobně zvířata ve volné přírodě pijí z potoka a z louží a také to funguje. Navíc, prapředek člověka se podle některých výzkumů živil ne jako lovec (na to neměl), ale potloukal se africkou savanou jako sběrač a příležitostný mrchožrout.
Co takhle heslo "Zpátky k přírodě?" :))) (Přiznám se, že by se mi do toho vůbec nechtělo, ale jako téma k filozofické úvaze mi to přijde docela nosné.)
|
|
Prasata fungují napříč politickým a sociálním spektrem. V Globusu, kde nakupuju, se taky dějí příjemné věci. Mnoho lidí například prakticky rovnou vyloupe do regálu cibuli, než ji vloží do sáčku a nechá zvážit. Také jsem zažil nažehlenou a nasmraděnou paničku (zaručeně volička ODS), kterak usilovně drolí sůl z dalamánků zpět mezi ostatní pečivo. Nutno podoknout, že tak způsobně a ohleduplně činila přes sáček.
Na závěr off topic: U pokladen se občas ptají zákazníků na směrovací číslo jejich bydliště - v rámci marketingového průzkumu, nebo jak se ta židovina jmenuje. Zažil jsem dědka, který na tentýž dotaz odpověděl 16(---) a na celou prodejnu zařval - Dejvice! - a vítězoslavně se rozhlížel, kolik lidí bude učurávat obdivem nad jeho ultrazmrdí adresou. Bohužel, občané na něj zvysoka močili a hleděli si "akcí". Načež dědek nasraně odkráčel, proklínaje nedostatek úcty levičáckého vohnoutstva.
|
|
|
No když se mě naposledy ptali na směrovací číslo, tak jsem po pravdě odpověděl 218x CP a byl pokoj :-)
|
|
a mně napadla 3. paralela : jsi socka, páč ta ženská určitě kupovala bílý rohlíky. Na celozrný by neměla a ani neví proč je kupovat. Takže tys je taky kupoval. Skončíte oba s vořezanou prdelí a ještě se budete divit "proč zrovna já"?. Tak proto
|
|
Hehe , můj komentář je značně zaujatý neb je od notorického odmítače rohlíků ( vždy si vzpomenu na Otíka ve VEsničko má.. který měl rohlík za ikonu odměny :-)) ) Nicméně mě znechucení nad ohmatanými rohlíky jímá stejně jako autora , ale miľý(á) komentátore (-rko) to že je někdo dobytek snad asi nesouvisí ani s politickou situací nebo snad se stranou kterou volí ( ODS může klidně volit i lojový čuně ) , ale pravděpodobně s tím že vyrůstal v chlívu a vychovával ho podobnej humusák .
|
|
Člověk si říká, že se bude chovat slušně, ale občas to prostě nejde a tak si myslím, že i slušný člověk se musí umět chovat jako dobytek.
Samozřejmě že oko za oka, zub za zub nebývá řešení, ale když má na to člověk postavu a skoro sto kilo, srážka s podeobným individuem se dá řešit ať individum zaujme jakýkoli postoj.
Má první věta obvykle zní slušně a věcně, neváhám i pozdravit. Pokud by mi ale někdo řekl,, že si mám hledět svýho, když tam omakává rohlíky, nedělalo by mi problém nalézt vhodná slova, případně doplnit znakovou řečí.
Taky by se mohlo stát, že by sem jí naložil všechny co sou na vrchu s tím, že je vošmatlala a u pokladny dohlédl, aby je zaplatila.
Nesnášim, takové šmejdstvo a už vůbec ne, když se pak chová tímhle způsobem k někomu,kdo na ně dle jejich názoru nemá.
Vidím někde podobnou scénku s tím, jak někdo před takovou zmrdicí sklopí uši, nebo není schopen slova, neváhám a beru problém za vlastní.
Jestli je někdo chlap , nebo ženská mě vůbec nezajímá. Buď je normální, nebo je to zmrd a scovávat se za sukně je neskutečná forma přizdisráčství.
Jak bych ženskou neuhodil, tak tohle pro mě neni ženská.
Mě příde, že těch pečivofilů je čím dál tím víc. často je potkávám, jak se mazlej s houskama, chlebem, rohlíkama....
Dobrý den, prosím vás, proč saháte na to pečivo, když ho pak vracíte? EEE co je ti do toho , starej se vo sebe.
Čože!!!..ty na to šmatláš a já to pak mám žrát, a že mi do toho nic neni, ty ku..o vymletá ??!! (Vemeš na ruku pytlík nacpeš jí všechno co vošmatlala a dalších tak deset rohlíčků, aby neměla hlad...) Jestli tě uvidim, jak to z toho košíku vyndaváš, tak ti na ně flusnu a nacpu ti je do tlamy a nedělej xichty, kdo se má na tu tvojí parodii na xicht dívat.
|
|
|
Přidat nový komentář
Zobraz článek Nákup rohlíků
|