D-FENS

  Hlavní menukulatý roh
  • Hlavní stránka
  • Statistiky
  • Personalizace
  • Kniha hostů
  • Autoři webu
  • Oldschool D-FENS
  • Chlívek

  •   FAQkulatý roh
  • Jak se stát autorem?

  •   Toplistkulatý roh



    téma * Dobrou chuť
    Vydáno 11. 03. 2012 (15171 přečtení)

    Ještě před pár lety jsem tuto věc vůbec neřešil, ale nyní to začínám stále víc vnímat. Zlom začal od té doby, co jsem si začal kupovat jídlo sám a na intenzitě nabral můj dojem při dovršení cca 25 let, když jsem se podíval na cemr a zjistil, že dětská léta jsou již dávno pryč a já nemůžu spráskat, vše co oči vidí.

    Jelikož stále aktivně sportuji, začal jsem trošku řešit vlastní životosprávu a výběr vhodného jídla. Kdo někdy sportoval, určitě ví, že plus či minus pár kilo je znát.

    Z prvních řádek to určitě vypadá, že chci šířit osvětu zdravé výživy a boj proti všudypřítomným cukrům a tukům, které na vás útočí za každým rohem. Správná otázka však zní „Dá se v dnešní době koupit ještě něco kvalitního, zdravého a chutného, aniž bych navštívil nějakou specializovanou prodejnu?“ Televize a prdelatá doktorka „Zeithamelová“, kterou musí kamera zabírat jen od pasu nahoru, aby nebylo vidět, že má prdel jak štýrskej valach, na nás denně chrlí kampaň za dobrou snídani, oběd i večeři. Ale copak můžu mít radost z toho, že posnídám nízkotučný sýr vyrobený někde v Polsku s etiketou „česká kvalita“, který neviděl krávu ani z letadla? Že během dopoledne posvačím Be-be sušenky, bez kterých mi bude chybět vitalita do druhé poloviny dne a budu téměř na chcípnutí? Ještě že jsem ráno vypil Actimel a chrání mě proti jeho bacilům na první pohled neviditelná aura. Na oběd nic jiného než svěží salát Coleslaw, který prodávají v každém správném rychlém občerstvení. Po obědě si můžu vzít žvýkačku, která ale musí být bezpodmínečně bez cukru, abych si nekazil zoubky. No a pak vydržet až do večera, kdy spolykám jogurt s obsahem tuku nula nebo méně a k tomu výživné a zdravé lupínky či vločky. Za odměnu správné životosprávy si pak můžu dovolit mléčnou tyčinku, protože je v ní tolik mléka, že byste s ní dokázali nakojit několik desítek korejských soudruhů kojenců a veselá kráva může jen tiše závidět.

    Párky bez masa, kečup bez rajčat, mléko jako kdyby bylo 50 na 50 říznutý vodou, pokud si nekoupíte lepší verzi v plastové lahvi za dvacku. Máslo bez tuku, čokoláda bez čokolády, posypová sůl místo potravinářské, polotovar v podobě sýrové omáčky bez sýra, ale se zvýrazňovačem sýrové chuti. Sláva všem chemikům. To mi připomíná, když jsem si nedávnou koupil lupínky Pringles – příchuť smoking ribbs. Divme se, pozřel jsem lupínek a v hubě jsem měl, jak kdybych jedl opravdový žebra. Unbelievable! Upřímně, děsím se toho, co bude existovat za deset, patnáct let. Něco ve formě prášku, který vložíme do čehosi, zmáčkneme play a do minuty máme domácí svíčkovou na stole.

    Copak to jde ale nějak zastavit? Velké obchodní řětězce tlačí na dodavatele a výrobce a požadují nižší a nižší ceny pod hrozbou, že pokud nižší cenu nebudou akceptovat, nakoupí zboží u jiného dodavatele. Nikdo samozřejmě nechce přijít o kšeft a proto se raději sníží cena. To se však musí někde projevit. Správně, je to na kvalitě. V ideálním případě by bylo nejlepší vyrábět, jak psal D-fens, leštěný prd. Nejlépe instantní.

    Na dnešních výrobcích se však dají určitě najít i nějaká pozitiva. Ne všechny výrobky jsou opravdu tak drahé a další pozitivum je, že ikdyž už mají některé výrobky svoji expirační dobu dávno za sebou, dají se stále jíst. Příkladem toho jsou čáry máry obchodních řetězců. Například Verkaufland dokáže vyčarovat z velké cihly eidamu jeho nakrájením nový plátkový sýr. A vsadím se, že po opatřením sýra novou etiketou téměř nikdo z vás nepozná, že už to má mít za sebou. Pro lepší odrbání konečného zákazníka se falšování stále zdokonaluje. Prošlé potraviny jsou dále aromatizovány, aby navodily u spotřebitele pocit svěží, zdravé a báječné chuti. Nemůžeme se divit, že zprávy v poslední době plní titulky jako: „Prodejce Jin Nguyen ze Zlína prodával plesnivé předsmažené řízky a prošlou trvanlivou smetanu. Jeho kolega Park Vu Hoan z Čínského Těšína zase nabízel dětem ve své večerce prošlá Kinder vajíčka, vydával mléčnou náhražku Edam za sýr a klamal zákazníky také v tom, že prodával Šumavský sulc později než 24 hodin po nakrájení“. To paní Jelena od nás na to šla aspoň fikaně a o prošlém eidamu na prodejně tvrdila, že se jedná o hermelín. V televizi si potom všichni sypou popel na hlavu a tvrdí, že důvodem, proč se objevily potraviny, u kterých byla opakovaně přelepována doporučená doba spotřeby je z důvodu selhání kontrolních mechanismů nebo lidského faktoru. Potom se nemůžeme divit, že je z Eidamu třeba Hermelín.

    Další nešvarem se v poslední době také stává přelepování cizích výrobků štítkem „česká kvalita“. Hegemonem se v tomto oboru staly obchody Bertík a Pennyzek. Kuřecí řízky a zavináče z Polska, tavené i tvrdé sýry ze Slovenska a na všem je uvedeno např. dobrá kvalita – vyrobeno v česku. Není se co divit. Marketingoví odborníci těchto firem čtou moc dobře v hlavách zákazníků a slyší je už před vstupem do kšeftu křičet: „My chceme tuzemské a levné potraviny!“ „Chceme za stejné peníze kvalitu, jakou si dopřávají naši sousedé na západě!“ Místo toho mají zákazníci zboží východní, ale s nálepkou česká kvalita. Trend dnešní doby je jasný: nechci trávit hodiny mezi regály, chci nakoupit levně, zdravě, beru co nejmíň sáčků, abych byl šetrný k životnímu prostředí. A tohle prodejci moc dobře ví a budou se vám snažit vyjít maximálně vstříc.Úplně nejdůležitějším faktorem však je, aby byl na regálu zavěšen štítek sleva. Do obchodu, kde nejsou na regálech štítky sleva nebo výprodej zavítá průměrný Čech sotva.

    Finální otázka. Dá se s tím vůbec něco dělat? Nedávno mi někdo vnuknul myšlenku, že pokud by lidé přestali do těchto obchodů chodit, mohlo by dojít k tomu, že řetězce změní taktiku a začnou nabízet více kvalitní výrobky než současné a budoucí hnusy. Ale copak to jde? Do práce jedu 6:30, vracím se v 17:00 a nakonec jsem snad dokonce rád, že se můžu stavit v podělaným Pennyzku, který mám po cestě, abych doma aspoň na chvíli vydechl, takže jako ostatní ovce tomuto systému přispívám taky, ikdyž vlastně nechci.

    Máte také podobný problém?


    10.03.2012 Rosicky


    [Akt. známka: 2,16] 1 2 3 4 5

    ( Celý článek | Autor: [Neregistrovaný autor] | Komentářů: 103 | Informační e-mailVytisknout článek )

    TOPlist

    Web site powered by phpRS V kodu tohoto webu byly pouzity casti z phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.