|
Nejedl jsem maso asi 6 let. Prostě mi jednoho dne přestalo chutnat. Nepozoroval jsem, že by se mi přitom zdraví, kondice, vnímání zlepšily nebo zhoršily. Jako vegetarián jsem si nepřipadal. A pak jsem zase zvolna maso jíst začal a znovu nezpozoroval žádnou změnu v kondici nebo zdraví. Běžné populaci se vymykám snad jen tím, že si nedávám maso, salám či buřt každý den - tak nějak "mimochodem" jsem dospěl do stadia maso zhruba jednou týdně - něco jako naše prababičky, které měly maso jen v neděli. A je mi fajn i tak.
|
|
|
zajímavé, na to vždycky moje prababička řekla, že to je blbost, protože maso bylo v sobotu a v neděli k obědu bylo vždy sladké, například buchty a kafe, apod. Tak teď nevím, jiný kraj, jiný mrav a nebo je maso na neděli jen pověra? Podle známé písně, máme všechno, co jsme chtěli, máme maso na neděli. :-)
pak tomu ještě odporuje protest v jižních Čechách, kdy si jihočeši vymínili, že nebudou mít kapra častěji než třikrát týdně. Pravda, bylo to poněkud dříve než za života našich prabáb, ale přesto.
|
|
|
Tak kapr byl v dřívějších dobách brán jako něco podřadného, co vlastně ani moc k jídlu není. V tom se ostatně podle mého názoru předci nemýlili.
Nejlepší využití pro kapra je nasekat na čtvrtky a hodit slepicím.
|
|
|
Kapr, kterej se celej život fláká ležením v bahně, tak takovej kapr stojí za vyližprdel. Kapr, kterýho sem tam prožene štika nebo jinej dravec, ten už se dá jíst, protože nesmrdí bahnem a nemá na sobě hromadu sádla :-)
Ale to je pohled bejvalýho tichýho blázna :D
|
|
|
No já mam největší zkušenost s kaprama, co přehazujou po výlovu rybáři přes plot v rámci dobrých vztahů. Ti stojí všichni za viližprdel, vlastně jsem ještě nechutnal kapra, který by za vyližprdel nestál.
Když už rybu, tak si dám radši nějakýho dravce.
|
|
|
S tím se s vámi přít nebudu, kapr rozhodně není to nejlepší, co se dá z vody sníst :)
Mi kapr nevadí, zvlášť, když si ho sám chytnu(resp. když jsem si ho sám chytával, už nerybařím). Ale vždycky jsem se zajímal, jaký jsou šance, že to je povaleč ;) Ale umím pochopit, že ne každýmu vyhovuje, mohl jste dostat dobrýho kapra a i tak mohla být chyba v ochucení nebo ve vás, jinejm zase nechutná vepřový, lidi jsou různí :)
|
|
|
No pár lidí dělalo takový tssssss, když to neumíš udělat, tak se nediv. No tak jo, nechal jsem to borce předvést, jak je to správně; a bylo to pořád to samý hnusný blátivý maso. To bych snad radši jedl střešního králíka. :)
(U mne není chyba nikdy(!), takže nutně musí být v tom kaprovi. Jiná možnost není. :) )
|
|
|
"když to neumíš udělat"
Takové je nejlepší poslat hned někam. Co je dobrý samo o sobě, s tím se "dělat" nic extra nemusí:).
Co máš proti šplhajícím králíkům?
|
|
|
|
Ale jo, některý lidi si nasbírají do houbovky klidně i babky a tvrdí že je výborná.
Stejně mi to připadá jako úporná snaha nějak udělat něco, co vlastně původně k jídlu vůbec není, jako třeba dýně, sója, železná traverza, květák a vochomůrka tygrovitá.
|
|
|
Teď jste mi připomněl, že jsem strašně dlouho neměl květák smažený v trojobalu. Děkuji.
Raději se ani nebudu ptát, pane arbitře, na co byl květák původně určen.
|
|
|
Máte štěstí, náhodou to vím náhodou zcela přesně. Je to potrava pro mnohoštětinatce a jiné kroužkovce. Ráčíte být snad kroužkovcem?
|
|
|
Pak budeme v rodině vesměs kroužkovci, protože od dětství jsem zvyklej jíst květák smažený, květákovou polévku a brambory vařené ve slupce restované s květákem na indickém koření :)
|
|
|
já jsem kroužkovec z donucení, když jsem ještě byla malý nekroužkovec, matka mě donutila jíst květák a od té doby se to se mnou veze.
|
|
|
Počkat, a co jinýho se dá s kaprem dělat? Já ho nikdý nejedl jinak než pečenýho, možná v tom to bude.
Jiný ryby se dají jíst i jinak, ale kapr na to není, to je pravda.
K té spodní diskuzi - smažený květák, případně "mozeček", wuáááááá, to mi nedělejte, yummy. A vůbec mě nesere, že to maj jíst jiný, nakonec mlíko je taky primárně pro mláďata :P
|
|
|
hm, kapr. samotné "maso" je úplně nanicovaté, bahnité, ale jedovaté není, a jednoznačně je lepší než čtyřicetidenní hladovka, a knechti po tom kopou odvodňovací kanáli výkonněji než když jsou krmeni jen pečenou řepou. z kapra má smysl polévka, obrané maso, vnitřnost, vše důsledně zbavené kapřího tuku, jikry, mlíčí, zelenina, možná osmažená houska. nebo taková ta uherská polévka jak nevím jak se správně vyslovuje, s čerstvým chlebem, to také není špatné.
ale dělat z nenafiletovaného kapra výnršnycl, to je opravdu divný nápad.
|
|
|
hu, Y, zase si nedám doutník.
|
|
|
Polévku jsem nikdy nezkoušel, já jsem spíš na zeleninové polévky, takže tam se není čemu divit :-) Výjimkou budiž dršťková polévka a hovězí vývar.
Ale jo, pstruh nebo štika to není, no .-) Hmm, že bych zase vytáhl pruty...
|
|
|
Stika je humus, kterej, pokud je nasekanej na kousky, je dobrej tak na krmeni candatu... Ja bych to teda nezral.
A rybi polevka pane, kdyz se to umi, to je bozska krme!
To same, jak tu kdosi psal o te "madarske podivnosti", kterouzto asi mel na mysli halaszle, to je naprosto luxusni zalezitost a kupodivu strasne syta (ale pracna...). Doporucuji nastudovat a precist (je bambilion druhu), dobrej zacatek pro studium je trebas tohle: http://www.judio.wz.cz/halaszle_muj.php
Ohledne bahnitosti kapra - doporucuji nastudovat a ozkouset Trebonske hranolky. (ale u bahnitych, sadelnatych tlustochu nepomuze ani tohle, tam je samozrejme potreba striktne odstranit kuzi a vsechen ten bahnohnusnotuk)
|
|
|
třeboňské hranolky ze šupiny mám zrovna v lednici a budou večer, už se nemůžu dočkat.
s polévkou souhlas, to je taky dobrůtka. A naopak candát mi nechutnal vůbec.
|
|
|
Ja teda candata povazuju za asi nasi nejlahodnejsi rybu.
Nepodstrcil ti nekdo misto candata trebas jen filet z te stiky? Ta je takova sucha, mdla, hnaty krive, pod plachetkou osoba... u ktere si dokazu predstavit, ze by byla pozivatelna leda tak spikovana slaninou, ale to zas pak clovek uz nebasti tu dietni rybu, ale normalka se futruje prasetem, zejo...
|
|
|
to nevím, kupovala jsem ho na sádkách. A ukázali mi co vylovili, ale už si nepamatuju jak to vypadalo. Ale máš pravdu, že byl candát úplně bez chuti asi jako štika. Proto mě to překvapilo, protože ho každý hrozně vychvaluje, tak jsem si ho nechala vyfiletovat, vyplázla peněz jak za několik prasat a chuť nic moc.
|
|
|
pane, neříkal jsem že halaszle je podivnost, říkal jsem že to neumím vyslovit, a to není chyba polévky, ale mé neznalosti maďarštiny. a když je dobrá tak vůbec není špatná.
|
|
|
Ale tak ja tim komentarem nechtel z tebe delat blba, chtel sem jen poukazat, ze je rec o halaszle, protoze to trebas ne kazdy musi znat a takto dostal k dispozici v googlu pouzitelne klicove slovo.
|
|
|
vono to není legrace neumět přečíst cizí termit. slušná restaurace, vyhlášená specialitama cizokrajné kuchyně jakési, jídelní lístek tak akorát stručný abych si vybral a měli šanci to dělat čerstvé, a já to slovo neumím přečíst! já nechci bejt za burana kterej si objednává štejk, skládá pucle a trápí ho išias!
|
|
|
já sice maďarsky neumím, ale moje tchyně maďarka to četla úplně normálně.
|
|
|
Není to krásný, jak každej máme jiný chutě :-) Ale štiky jsem moc nepojedl, moc jsem jich nechytil :D Takže je možný, že jsem trefil vynikající kousek, netuším.
Já vám věřím, že rybí polévka je božská krmě. Ale to nic nemění na tom, že já si dám radši kmínovou :)
|
|
|
nakonec mlíko je taky primárně pro mláďata
A vajíčka teprve.
|
|
|
Já? Vůbec nic. Jsou to fajn zviřátka a umí i udělat ledvinám dobře..
|
|
|
Pokud jde o toho kapra třikrát týdně, to je lehce zkreslené. Nevím na 100 %, jestli je to pravda, ale podobná podmínka se prý vyskytovala v námezdních smlouvách někdy v 15. století, ovšem s tím rozdílem, že nešlo o kapra, ale o lososa:-)
|
|
|
Ano, tato klausule se vyskytovala, v Toulkách českou minulostí je citována tuším někde z rožmberského panství na přelomu 16 a 17. století.
|
|
|
Já jsem o tom četl zmínku v "Nový epochální výlet pana broučka tentokráte do xv. století" od Svatopluka Čecha. Vymiňovali si to pacholci a služebnictvo.
|
|
|
To je asi normální. Ty chutě se v průběhu času dost výrazně mění. Já dneska jím převážně věci, které bych před nějakými patnácti lety obešel obloukem.
|
|
|
Chutě se mění, ale kulturu stravování máte pořád mizernou. Neznalost práce s mimosiánskými hůlkami z antihmoty dokážu ještě odpustit, ale objednat si ohřátou polévku Gazpacho - to je prostě vrchol barbarství!
|
|
|
Teď jste chytrej! Já bych chtěl vidět na tý trachtaci vás, vy Špačku!
|
|
|
Náhodou, ve svém životě vždycky, když jsem si okusoval nehty na nohou, byl jsem otočen zády ke spolustolovníkům.
|
|
|
Tý mojí se také neustále mění chutě, což je dost otravný. Člověk se s něčím klohní a pak drží přednášku na téma "víš, že tohle nemám ráda". Ale dosud jsem tenhle problém přičítal ženským problémům s hormonama:).
|
|
|
To nejsou změněný chutě, to je typickej zástupnej problém.
Už ses omluvil?
|
|
|
Už jsem tu na to odpovídal. Je vidět, že vůbec nesleduješ mé odpovědi na tak zásadní otázky!
|
|
|
Matně si pamatuji zmínku o tiché domácnosti a následném: "Žer."
|
|
|
Sorry, byl jsem pár dnů mimo. Naposled jsem zahlídnul žes jel s tchyní jako pyrát a ještě byl drzý a vyzývavý.
|
|
|
Dobrá, zopakuji zvlášť pro tebe ještě jednou.
NE.
|
|
|
Hele, a nebude symptomem hormonální dysbalance spíš ten chlap u plotny?
|
|
|
Jak hormonální? My jsme doma gendrově vyvážení! Mám taky svá práva,ne?
|
|
|
Tak to je samozřejmě obdivuhodné, že umíš doma bouchnout do stolu a nenecháš se krátit na svých právech. Šťouralové by sice mohli namítnout, že právo vařit je rovno právu dostat facku, ale tím se my chlapi, co to máme pod kontrolou, nenecháme přece zviklat!
|
|
už tomu začínám pomalu rozumět. Když se většina odpůrců masa rozepíše, tak zjistím, že předtím se cpali takovým humusem, že nejspíš není divu, když se jim hrozně uleví, pokud přejdou na zeleninu. O vyvážené stravě ovšem nemůže být ani řeči. Od kdy se do česnečky dává klobása? Fuj!
a ti naházení sportovci v odkazu "nezobou"?
znám ze svého okolí několik mladých děvčat, která v záchvatu boje proti něčemu přestala jíst maso, protože ňuňuňu zviřátka. Všechny do jedné jsou tak podivně oplácané. Takže mě napadlo, že nejspíš dohánějí nedostatek masa něčím naprosto nevhodným a zelenina to nebude.
a čím to, že vegetariáni mají potřebu se pořád chlubit tím, že nejedí maso. Asi budu muset sepsat článek o tom, jak jím maso a je mi fajn. To totiž evidentně chybí. :-)
|
|
|
|
jo, potvrzuju zkušenost, mezi mými známými vegetariány připadá asi 25 podivně oplácaných na jednoho šlachovitého (a ten zhusta není absolutní vegetarián, jí občas lososovité ryby, sušené klobásy bez papriky a tyrolský špek).
většina těch vegetariánů jí podivné hnusy, majonézové saláty, alternativní sýry (hnus z oleje a odstředěného mléka), laciné zmrzliny po kýblech, tatranky po tuctech. jo, znám taky několik bio-bio rodinek, které snídají pečenou řepu s vařenou rýží, a když jsme jejich dětem nabídli štrůdl, tak se bránili jako by snad v tom byl strychnin (a zatím byla problémem kupovaná nebio mouka), a ty jejich děti se vyznačují tím že neuzvednou kýbl s vodou a ponechané bez dozoru vysíleně sedí nebo leží (místo aby skotačily a dělaly bordel tak jak mají děti ve zvyku).
mimochodem, jsem taky asi napůl vegetarián, když slyším slovo paštika nebo gothaj tak se mi dělá šoufl, velkochovové kuře a krůtu konzumuji s mírným odporem, a z masa nejradši hovězinu násladovanou kozlečím, skopovým a zvěřinou, spolu s lososovitými rybami a vyběhanou vodní drůbeží.
|
|
|
Gothaj má něco společného s masem? Už za dob středoškolských studií, když bylo potřeba aby zbylo na pivo, tak jsem si při nákupu tří rohlíků a 10 dkg gothaje k obědu vždy říkal, že se na pultu s masnými výrobky ocitl nějak omylem. :-)
|
|
Dusitany tam, Honza ZZR style úvod o rybách, aby ses neudusil v průběhu noci botulinem.
Cyklamáty? Co to je? Např. bojová nervově paralytická látka sacharin, používána k zabíjení lidí již od předminulého století?
Nemyslíš aspartam, tu látku, proti které vždy brojili a konspirace šířili výrobci cukru, protože má téměř stejný chuťový profil?
Nesereš ze žvýkaček kvůli sorbitolu? To je ale záležitost tvých střev a ne rakovin. Já polyoly rád, dělají se z nich bezva plastiky, Malmstróm approv.
Ke zblitku zblitků se asi netřeba vyjadřovat.
|
|
|
Ty žvýkačky mě také zarazily, jsem si téměř jist že u bonbonů a žvýkaček za to může E420 - Sorbitol a ne aspartam.
Pravda, dle různých wiki atd. se na sorbitol dá tělo zvyknout, ale nevím proč bych měl. Prostě věci s sorbitolem nežeru.
|
|
|
Naopak pro lidi trpici zacpou se zvykacky se sorbitolem intenzivne doporucuji ...
|
|
|
Aspartam že má stejný chuťový profil jako cukr?
Vždyť je to s přehledem nejodpornější sladidlo, které se dá koupit! Ten jeho nahořklý ocas je naprosto nezaměnitelný a rozpoznatelný už po prvním doušku.
To už raději sacharin s cyklamátem.
|
|
|
Taky se mi na tom článku něco nezdá... Například tvrzení: "tzv. cyklamáty (...) mimo jiné prokazatelně způsobují rakovinu močového měchýře," které je záhy vyvráceno popisem cyklamátů v odkaze, kde je jasně napsáno, že: "Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře." čímž se z autora stává jen další aktivista, který si z informací dělá trhací kalendář a vybírá si z nich jen to, co se mu hodí.
A jen tak, aby bylo jasno... Kdo žere ryby, není vegetarián, je to prostě jen člověk, co nejí jiné maso než rybí.
|
|
Pokud někdo ranec peněz vydělaných poctivou prací vyhodil za výstřelek typu Tesla S, tak bych se skoro hádal, že se bez masa nehloupne :-)
|
|
|
Tak mně je Tesla S docela sympatická a celkem vážně uvažuju, že při blížící se příští výměně auta bych si ji možná z Německa pořídil.
Ne proto, že je to elektromobil (bpj proti globálnimu oteplování považuju kompletně za podvod), ale proto, že mám pocit, že je to skutečně fajn auto (jako jediný z elektromobilů).
Většinou jezdím jen po Pze a bezprostředním okolí a navíc máme v rodině aut víc, takže s dojezdem a dobou dobíjení bych problém neměl. A auta obvykle měním relativně pravidelně, takže životnost baterií by mě taky netrápila. Jediná věc, ze který mám strach, je ztráta hodnoty při dalším prodeji, ta asi bude drsná, ale teď ještě těžko říct...?
|
|
|
Mno, nějak mi uniká kde je ta výhoda, za 2-2,5 MKč určitě najdu skoro v každém ohledu fajnovější auto, i když si z toho odečtu úspory za elektriku oproti benzínu. Kromě těch pár výhod co má elektromobil, samozřejmě.
|
|
|
No tím si právě nejsem jistej (ne, že bych nesouhlasil, prostě nevím) - z normálních aut mi v podobný cenový hladině momentálně přijde jako nejvýhodnější koupě Jaguar XJ (má plusový body za to, že v Německu se dá koupit s hodně velkýma slevama, v ČR je to slabší), ale v situaci, kdy dojezd a dobíjení pro mě nejsou negativum, tak co jsou teda všechny ty ohledy, ve kterých je fajnovější?
Výbava je porovnatelná, jízdní výkony má Jag s motorizací v týhle cenový hladině kromě maximálky horší, jízdní vlastnosti nejspíš podstatně lepší taky nemá, interiér se mi líbí v obou případech, co dál?
|
|
|
Jako nedovolil bych si Vám do toho kafrat, ale nedalo by se v této cenové hladině koupit například Maserati Čtyřdveřové nebo Aston Martin Rychlý?
|
|
Tak nějak to na mne dělá dojem jakože ... "Vypracoval jsem si síťový graf. Jedno navazuje na druhé. Náhody jsou vyloučeny a nebo se s nimi počítá. Pokud bude vzestup cen rovnoměrný jako dosud, koupíme si první automobil za... malý moment, ...za pět a tři čtvrtě roku. Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, ..........."
Nicméně já žiju raději v tomto duchu : youtu.be/7WvUtB3kKPw :)
|
|
Fajn článek, díky!
Ze mě vegetarián sice nejspíš nebude nikdy (je několik druhů masových jídel, po kterých se můžu utlouct), ale v posledních letech kvůli hladině cholesterolu a doporučení od doktora postupně do jídelníčku zařazuju víc a víc vegetariánských jídel a zjišťuju, že mi to vůbec nevadí. Vlastně mi to i docela vyhovuje :-)
Některý vegetariánský jídla mi vyloženě chutnají, třeba právě z článkem zmiňované indické nebo pákistánské kuchyně. Ve výsledku mi nedělá problém třeba týden jíst jen bezmasá jídla, pak to zase doženu např. tatarákem nebo anglickou snídaní.
...obecně, ať si každý jí, jak mu vyhovuje, jen ať z toho nedělá téma pro ostatní - nesnáším ani vegetariánský kampaně, který podstrkují, že konzumací masa vraždím zvířátka (no a co?), ani úzkoprsý názory, že vegetariáni jsou divní.
|
|
|
Kdyz ja prave s vegetarianskyma jidlama mam ten problem, ze vetsina z nich chutna jak odporne bahno, ktere ma tu zasadni vyhodu, ze krome toho, ze je naprosto nechutne, se z nej mohutne prdi.
A to jsem jeste ani nemluvil o brokolici, s jeji odpornosti muze souperit snad uz jedine lilek, kterej ovsem vitezi, protoze obsahuje o nekolik radu vetsi mnozstvi jedovatych alkaloidu.
|
|
|
Brokolici taky nemusím, ale lilek mám moc rád - třeba taková řecká lilková pomazánka nebo grilované plátky :-D
Asi jako u mnoha jiných věcí hodně záleží na tom, jak se to připraví.
|
|
|
empiricky soudím, že zrovna neobliba lilku koreluje s neoblibou kližnatého masa, třeba takovými jehněčími kolínky. ta konzistence na skusu je dost podobná.
někteří lidé nepozřou kapustu (česky), někteří by nikdy nevzali do úst celer, červenou řepu - chudáci! někteří ubožáci jsou ochotni jíst olivy naložené v kyselém láku (brrr) a štítí se oliv sušených naložených v oleji. nechápu. segedinský guláš. maso dušené s mrkví. dršťková polévka! pochoutky!
mě se třeba vysloveně eklují třeba vodová pilinozní kuřecí prsa, a cokoli zatepla posypané strouhanou třicítkou. někdo to zas třeba považuje za manu nebeskou...
|
|
|
Tajdlencto posypavani sejrem sem nikdy nepochopil. Krom toho, ze mi neprijde, ze by to byl buhvijakej chutovej upgrade, to ma IMHO pouze tu zasadni vyhodu, ze diky tem ksandam, ktere pak syr utvari, se i z jinak spolecensky pomerne kultivovane konzumovatelne krme stava krme spolecensky naprosto nepouzitelna.
|
|
|
No, on možná trik bude také v tom, že na většinu takových jídel nepatří "sejr" (ať již to znamená cokoli), nýbrž parmezán.
|
|
|
Vidim, ze tim termitem "sejr" se mi spravne podarilo poukazat na to, ze v restauracich takto pokrmy casto posypavaji jakousi podezrelou hmotou ktera muze stejne dobre byt nejmodernejsim vydobytkem genetickeho inzerystvi, jako nejakym pofidernim odpadnim ropnym derivatem, nebo kvasnym odpadem z vyroby soilent greenu.
|
|
|
Ehm... s/inzerystvi/inzenyrstvi/
|
|
Špekatej vegetarián mě nepřekvapuje. Byl jsem teď na Srí Lance, kde je vegetarián každej druhej, ale zase do sebe pořád cpou ty cizrnový placky nasáklý palmovým olejem. Dal jsem si je jendou a podruhý mě natahovalo na blití už když jsem je viděl. A taky tam špekouni byli.
Chápu, že milovník Májky si přechodem na veg. výrazně polepší :-) Nám ostatním většinou stačí nežrat ty sračky od Babiše :-)
|
|
V ČSSR byly cyklamáty zakázané? A to jste, prosím vás, našel kde? Babička diabetička minimálně od poloviny šedesátých let do konce let osmdesátých sladila cukerínovými tabletkami a kapkami s nápisem Cyklamátové sladidlo pro diabetiky.
|
|
|
Před rokem 2002 (vstupem do EU) nebyly cyklamáty v ČR povoleny. Jak to bylo ještě dříve, netuším.
V USA byly cyklamáty zakázány na přelomu 60. a 70. let.
|
|
Ono ale nemusí - zpět, nemůže - vyhovovat všem jedno a to samé...
Lidi se liší svou enzymatickou výbavou a také těmi alergiemi, víme...
Já si třeba glutamát do jídla sypu cíleně (glutasol) kvůli jeho lahodné chuti - a to ani nejsem Asiat...
|
|
|
Vždy jsme říkali - glutamát sodný, přítel každého horolezce! A teď už to šidí a prodávají rychlovary bez glukamátu.
|
|
Dva body, proč já rozhodně ne:
- Esenciální aminokyseliny
- Nutriční hodnota
Na druhou stranu jsem dalek tomu, abych někomu jeho stravovací zvyky vyvracel, pokud jste se svým stravováním takto spokojený, pak Vám gratuluji. Je to v době všeobecně zvýšené hladiny nasranosti důležitý opěrný bod.
|
|
...jako tychle články přestávám chápat. Pán přestal žrát maso, čili je vegetarián a tudíž má potřebu o tom povyprávět.
OK, ale kde se bere ta potřeba vegetariánů cpát všem okolo "hele sem vegetarián a sem fpohodě!"? Já taky nechodi na automaťáckej web psát jim do diskuzí že sou hovada.
Já mám zase zkušenost takovou, že kamaráda vegetariánští příbuzní (oni to byli navíc prdlí adventisti či co, ale to je vedlejší) krmili vegetariánsky svoje děcka (máš hlad? vem si jabko) a ty vypadaly o čtyři roky mladší (což je u dospělýho bonus, ale u děcka problém, zvlášť když se tak i chová). To že se děcka mohly utlouct po klasicky dělaný čočce (na sádle, oproti vodovýmu hnusu od rodičů) je už jen taková veselá historka.
|
|
|
Člověk kterého netlačí boty obvykle nemá potřebu chodit po světě, a neustále vykřikovat "mě netlačí boty"...
|
|
|
To je samozřejmé. Ovšem za předpokladu, že mu lidé v jeho okolí nedávají otázky typu: Nebolí Vás z těch botů nohy? Chodí se Vám dobře? apod.
|
|
|
Nejvtipnější je, když uvědomělí vegetariání/vegani cpou dětem soju. U toho se se smíchem ptám, jestli jim rovnou nechtějí podávat i jetel luční(obě rostliny jsou bohatým zdrojem "přírodního estrogenu"(fytoestrogen? nějak tak)). Což o to, u dívek to asi nevadí, ale u chlapců by to asi mohlo způsobit průser. Už tak je hormonální antikoncepce tuším 2. v koncentraci hned po brufenu :-) (nedávno někde vyšla tabulka, co zůstane ve vodě po vyčištění)
|
|
|
Antikoncepci teď z hlavy nevím, ale tuhle se ke mě dostal graf obsahu brufenu ve vodě, sice už nevim, kde to přesně bylo, ale od roku 2009, kdy byl průměrný obsah cca 100 ng/l se to zvedlo na cca 250 ng/l v roce 2013, s nejvyšší naměřenou hodnotou 800 ng/l. Je samozřejmě otázka, nakolik to ovlivní aktuální hydrologická situace a zda jsou stovky nanogramů hodně nebo málo, ale ten nárůst mi přijde trochu znepokojující.
|
|
|
Jop, ten nárůst je vražednej. Já tu vodu přidávám spíš jako drobný vtípek, ale soju a jetel už beru vážněji. Nakonec při problémech s otěhotněním se jetel jako doplněk stravy běžně doporučuje, čuměl jsem na to jak blázen, když jsem to slyšel poprvé(ano, představil jsem si, jak se dotyčná pase s jinejma krávama na louce :D).
Jasně občasná konzumace udělá asi velký kulový, ale někteří vegomaniaci jsou schopní to žrát denně...
|
|
|
teda ne že bych tomu nějak rozuměl, chemik natož organickej fakt nejsem, ale voni to jedí syrové? myslím tu soju. si laicky představuju že ty zlé jakohormony se tepelnou úpravou nějak zneškodní (ale zase bílkoviny zůstávají bílkovinama i v propečeném steaku takže v tom mám zmatek).
|
|
|
jde o hormony a hormony, vitamíny a vitamíny
buď jsou hormony jako malé molekuly (estrogeny..) nebo polypeptidy, ty se pak vařením zničí
u malých molekul závisí na v buňkách přítomných enzymech, které je mají za úkol likvidovat v přirozením metabolismu a vlastnostech těchto enzymů
- dá se očekávat, že to ty malé molekuly z 90% přežijí
- obdobná je situace u vitamínů, jako je Céčko - tam, pokud se rychle přejde přes 70 °C (maximu daných enzymů a pak jejich denaturace) tak ta molekula vydrží
|
|
|
A já pořád jestli je to tím, že šetří a prezervativy dělají měkšší, než dřív. A ono je to hormony ve vodě. Fuj to jsem se lekl. Takže stačí nepít vodu a bude to zase jako před dvacíti rokama? :-)
|
|
|
Jak chceš nepít vodu? Vždyť je např. i v pivu!
|
|
|
Nojo no. Ale to převaření a ten líh v tom by mohli pomoct, ne?
|
|
|
Hormon je prostě nějaká chemická látka. Přijde na to, jak reaguje na vysoké teploty, zda stačí 100 stupňů na rozpad / rozklad a jak reaguje s alkoholem.
|
|
|
To já nevím, já jsem blbej elektrikář a v chemii jsem toho moc nepochytil. Ale instink mi říká, že v pivu přece nic špatnýho být nemůže.
|
|
|
Na to bych nesázel, nějakej pingl vám tam plivne a hned je tam něco špatnýho! Kdepak, nejjistější bude pír pránickou vodu! Když je pránická strava, určitě bude i voda :-)
|
|
|
Četl jsem "právnickou" a zamyslel jsem se, co tím přesně básník mínil.
|
|
|
Též jsem se na chvilku zarazil. Dnes se jeden nemůže ničemu divit. :-)
gKaždorozhodopádně mám za to, že jest lepší bránické pivo, než pránická voda. A to při plném vědomí faktu, že pití Bráníku odjakživa hraničilo s masochismem a lze ho akceptovat pouze v případě, že teploty jsou vysoké a jiné pivo není v dosahu...
|
|
|
No, ale stejne bych rekl, ze je lepsi si do piva pro jistotu prisypavat tachionizovany hvezdny prach.
|
|
|
jak píšete, zkušenosti jsou různé...
Kolegyně přestala jíst maso a za 5 let jsem ji nepoznal, zešedivěly jí vlasy, ale povídala mi, jak je v pohodě. (cca 30 let)
Kolega z koleje přestal jíst maso, říkal, jak je v pohodě, ale na pokoji měl 35 oC a byla mu zima, ale cítil se prý skvěle a plný energie. (cca 25 let)
Občas mi přijde, že chybějící složky potravy způsobí změněné vnímání reality a následně "divné" chování. Nevylučuji, že existují i lidé, kteří jsou schopni bez masa fungovat a chybějící živiny získat z jiných potravin, ale laicky mi přijde, že jim to zabere velké množství času a peněz. Což nemusí být problém pro světově uznávaného maratónce, který na stravu má tým specialistů, ale pro běžného člověka to může být práce na další úvazek.
Jen nechápu, proč mezi nejznámější vegetariány nezařazují i Hitlera. :-)
|
|
|
Otázka zní, jestli to vegetariánství je příčina nebo následek "divného" chování ;)
|
|
|
Mimoto byl Adolf také zavilý nekuřák, zarytý abstinent a pochybnosti o jeho sexuální orientaci neberou konce.
|
|
|
Kdyby žral maso a dopřál si whisky, třeba by se vys..l na nějakou válku.
|
|
|
No ale zase...kdyby to tehda nasi vyhrali...8o)
|
|
|
Já má zase zkušenosti opačné, jeden kamarád je dlouholetý vegan (tj. nejí vůbec nic živočišného) a žádné fyzické ani psychické deformace na něm nepozoruju.
Čimž chci říct, že dát v takových věcech na 2-3 příklady z okolí je hodně ošemetné, zvlášť u takových věcí jako je vzhled a zdravotní stav, které jsou ovlivněné kromě stravy ještě asi milionem dalších faktorů.
|
|
|
Tak veganství hlavně lze hodnotit jako frapantní neúctu k dávným předkům, jež ve velmi rozumném smyslu právě a především přechod z výhonků, oříšků a jiných kořínků na stravu čím dále tím více masitou katapultoval z široké rodiny opičáků mezi lidi.
|
|
|
Jistě, protože k ulovení/chycení/upečení čehokoli bylo potřeba jistého umu, důvtipu i kooperace.
Pouhou konsumací banánů z vedlejší větve či spadlých kokosáků se vývoj druhu neměl jaksi kam moc šancí posunout nehledě na to, že přesun tlupy do oblastí, kde kokosáky samy nepadaly byl poněkud nemožný ..
|
|
|
lověj i opice a třeba takoví šimpanzi při lovu velmi dobře kooperují, to zas žádný velký skok k lidství nebyl. Býložravý lidoop je snad akorát orangutan a pochybuju, že Chybějící článek byl něco jinýho než všežravej lidoop.
(nechám stranou, že ani banány ani kokosáky se ve střední Africe v době vzniku člověka nevyskytovaly)
|
|
|
Každá gorila je čistý vegan
|
|
|
|
jo, to jsou ty klišé o zvířátkách. Když jsem viděl, jak slepice ulovily a sežraly myš, tak mi došlo, že je asi něco jinak, než jak jsem se učili v přírodovědě.
|
|
|
|
tak to čumim. Od červů a žížal je k jinýmu masu celkem blízko, ale že by až takhle lovily ...
|
|
|
|
to bude ta dinosauří krev. I nejmenší kolibřík má strejdu Tyrannosaura :)
|
|
|
To mi zapomněla soudružka ve škole říct, že patří sýkorky mezi dravce:).
|
|
|
Jednou jsem viděl nějaký straky likvidovat kosa. Straka taky není typickej dravec, ale aspoň byla o dost větší než její kořist, na rozdíl od sýkorky. Navíc ty straky byly myslím dvě.
|
|
|
Neřekli ti toho víc. Moje kočka prodá za bramborovej lupínek duši.
|
|
|
Můj kocour vzal o víkendu i suchej chleba. Asi mu na starý kolena definitivně hráblo:).
|
|
|
Nj, někdo jim asi zapomněl říct, že jsou drsný šelmácký vrazi a masožrouti.
|
|
|
Mimochodem, viděl jsem na vlastní oči sežrat koně pečený kuřecí stehno i s kyselou okurkou. O psím žrádle nemluvě, to mají svátek, když se jim podaří k těm mastnejm pochoutkám dostat.
|
|
|
Jo a nějaký vegani se do nás pak budou navážet... přitom i koně by žrali maso, pokud by si ho dokázali obstarat, případně tepelně upravit.
|
|
|
Jako lítý po tom, to je úprk když se jim podaří se k tomu dostat.
|
|
|
neni von kůň (resp jeho předek) původně masožravec?
Maj to vegani težký. v přírodě žere maso snad všechno. Ta něžná sýkorka, divoký koník Ryn, slepice i ti mrdaví bonobáci, nic z toho nejenže nepohrdne flákotou, ale ani tomu neni blbý si jít kvůli tomu ubezdušit nevinné zviřátko :)
|
|
|
Slepice zlikvidujou kapra za den. Tisíckrát ověřeno.
Budou nuset tu přírodu nějak opravit. Ostatně spousta lidí už to dávno bere jako výzvu.
|
|
|
Nase cuba na me tuhle loudila kysany zeli a vypadala, jako ze ji moc chutna...
|
|
|
tak už i ti orangutáni .)
|
|
Mozna ctu clanek nepozorne, mozna autor neco opomnel ...
Ale pripada mi, ze popisovany duvod nejist maso, je vysvetlen nechuti jist "ecka" a tuk ... vpodstate o mase neni v clanku temer zminka.
Je tam rec o zvykackach, o cole light, o proboha majce, salamech, sunce a mastnych vyrobcich a o tuku z klobas v cesnekove polevce.
Naopak mi clanku chybi informace o tom, jak nahradit zivocisne bilkoviny ve strave vegetariana - cuketa asi moc nepomuze.
|
|
|
|
|
A proč zavírat oči, když vegetariáni vejce normálně jedí. Pokud nejedí ani tyhle živočišné produkty, tak jsou to vegani.
|
|
|
No tak potom už je jedno jestli si dá vejce nebo flákotu (jak psal mfjox):-)
|
|
na pointu a ona jaksi plynule nevyplynula.
|
|
|
+1. Navic jsem naivne ocekaval, ze bych se v clanku mohl dozvedet nejake autorovy zkusenosti ohledne prechodu z masite na nemasitou stravu. Jakozto clovek, kterej by rad svuj jidelnicek od masnych vyrobku ponekud odlehcil (o vegetactvi jako takovem nikdy, ani v nejmensim neuvazuju) a z vegetacke stravy mu natahuje obvykle uz kdyz ji citi, bych takove poznatky docela ocenil...
A tak sem si to cele poctive precet a nic... Dozvedel sem se, ze glutamat je spatnej, aaano, umela sladidla jsou spatna, aaano a rychlosul je spatna aaaano a klobasa do cesnecky nepatri, aaano.
Sice pekny, ale kvuli tomu sem ten clanek fakt nemusel cist. To vi prece kazdy (nebo minimalne kazdy, kdo to vedet chce).
Jedine, co me zaujalo, je poznamka o pachuti po glutamatu. Prislo mi, ze jsem patrne jedinej, komu se to deje. Tady mi alespon nekdo potvrdil, ze nejsem sam, kdo to vnima...
|
|
|
nejsi sám, mně taky ta pachuť glutamátu vadí a nemůžu se jí zbavit.
|
|
|
Moje matka jí taky nesnáší, co si pamatuje, odjakživa. Já jsem v poho, ale asi Vás bude opravdu víc.
|
|
Chvíli mi to trvalo, ale asi už tomu začínám rozumět: zveřejňováním JIP-ových článků nás chce D-FENS přivést k díkůvzdání, že nejsme v blázinci.
|
|
|
|
Tenhle clanek by s jen velmi drobnymi upravami bylo mozne predelat na propagacni material Scientologie nebo Vesmirnych lidi.
"Vzdycky jsem byl zavrenej ve svym kokonu ovladanym Jestirkama/dusil svyho vnitrniho Thetana, ale pak jsem si precetl Dianetics/zasel na prednasku Ivo Bendy. Moc jsem tomu nejdriv neveril, ale zkusil jsem to a ted je mi skvele - jen cekam na previbrovani do jedenacte dimenze."
|
|
>> Obzvlášť mne však potěšilo, když jsem zjistil, že bezmasou stravu preferuje i člověk, kterému se díky poctivé práci daří tak, že si zvládl vydělat na první Teslu Model S v širokém okolí. To považuji za slušný důkaz toho, že se vegetariánstvím "nehloupne" <<
1, ze maso v supermarketu stoji za starou backoru - souhlasim
2, ze mene masa, ktere je nahrazeno ovocem a zeleninou zlepsi fysickou kondici - verim, ale ja nejsem sportovec, zivim se hlavou, ne tim ze jsem nejlepsi v necem uplne zbytecnem.
a konecne 3, cloveka ktery zdevalvuje sve zdroje nakupem predrazeneho kramu se snizenou uzitnou hodnotou, nemuze soudny clovek co zere maso povazovat za chytreho.
a ted neco z historie masoteranstvi: clovek jako zivocisny druh je bylozravec, to ano, ale jako jediny (mozna nahodou) se naucil tepelne zpracovavat maso tak, aby ho jeho zaludek mohl stravit a touto energetickou bombou akceleroval vyvoj mozku (ktery je z ogranu nejvetsim otesankem) takovym zpusobem ze byl schopen vymyslet... - no napriklad kolo.
|
|
|
ehm, domníváte se, že syrové maso je nestravitelné? syrové rostliny (některé), to jo, člověk nemaje čtyřdílný žaludek nestráví třeba celuozu, ale maso?
jinak principielně souhlas s podílem masa na polidštění opice.
|
|
|
rostliny stejně jakou houby jíme právě proto, že jsou z velké části nestravitelné*
a ano, syrové maso je nestravitelné
*neplatí pro ovoce, ovoce je naopak celkem zlo
|
|
|
To je divný....já si dám každý měsíc tak půl kila tataráku a s trávením žádné problémy nemám...
|
|
|
To by me docela zajimalo co povazujete za ovoce.
Ovoce je plod. Rajce je plod, cuketa je plod...
Je to jedna z mala veci ktera me na fanaticich bavi.
|
|
|
syrove maso je pro cloveka nestravitelne, snad krome jater. ano, tatarak je napriklad pozivatelny (a pro me velmi chutny), ale presto z nej clovek nedostane tolik zivyn jako ze stejneho masa ktere bylo opecene.
ano, nektere rostliny jsou pro nas nestravitelne a nektere dokonce nepozivatelne a to nejen proto absenci nekolikastupnoveho zaludku - ani krava si nepochutna na smrku.
|
|
|
Je rozdil mezi absolutne nestravitelne a obtizne stravitelne. Pro priklad temer nestravitelneho jidla se podivejte, co z vas vyjde po konzumaci kukurice.
Do bylozravce cloveku chybi nekolik metru strev a nekolik zaludku. Je vsezravec, nikoliv bylozravec.
A co se tepelneho opracovani tyce, diky nemu vzrostl pomer vstrebanych zivin z cca 30% (syrove maso) na cca 90% (tepelne zpracovane maso).
Diky tomuto narustu mohlo dojit k rozvoji lidske spolecnosti, najednou stacila zhruba tretina masa, takze z jednoho zvirete se najedlo trikrat vic lidi, tedy bylo nutne venovat se lovu zvere pouze tretinu casu.
|
|
|
Oproti tomu si v nouzi umíme uedělat "pine soup", což je prý velmi výživné a snad to pomáhá i proti nachlezení či co. Win through technological superiority!
|
|
|
...clovek jako zivocisny druh je bylozravec... - spíš všežravec, ne? Stejně jako třeba prase. K dokonalýmu býložravci má člověk daleko, nepřežvykuje ani nemá čtyři žaludky jako kráva.
|
|
|
K dokonalýmu býložravci má člověk daleko, nepřežvykuje ani nemá čtyři žaludky jako kráva.
Potom má k dokonalému býložravci stejně daleko i kůň.
|
|
|
|
Kůň, jak jsme se učili ve vlastivědě, je masožravec, který zmutoval v býložravce za cenu přestavby trávicícho traktu.
Člověk má tuto dispozici také, stačí odstranit (vypnout) gen způsobující "nerozvinutí" střev.
|
|
|
Problém je ten že vačšinou sú bylinožravce koristou pre mäsožravce (okrem slona).
|
|
|
Mezi masožravce ovšem řadíme i mrchožrouty.
Neloví, počkají, až je zvěřina lahodně zamřelá...
|
|
|
no bať. maso ještě napůl živé a maso posmrtně ztuhlé je opravdu téměř nepoživatelné. maso má být "zralé", což znamená, že už nějaké ty rozkladné procesy se rozjedou, ovšem nikoli shnilé (ikdyž vkus se různí, to co já považuji za akorát zralé hovězí na krvavej stejk, to paní mého srdce považuje za shnilé, zapíná mi digestoř, otevírá okno a vyjadřuje se s despektem). a záleží samozřejmě na živočichovi, kuře je zralé za den, prase za tři neděle, bejkovi to trvá v chlaďáku optimálně tak měsíc-dva. a není-li zralé, musí se zpoživatelnit kurvadlouhým vařením.
|
|
|
To mne zaujalo. Jak by to vypadalo, kdyby se ten gen "vypnul"? Nerozvinutí střev ve smyslu vývoje, nebo fyzickém?
|
|
|
Stačí se podívat, co má kůň místo složeného žaludku přežvýkavců.
|
|
|
Err... Slepé střevo? (Co jsem si rychle zopakoval)
Jenže si nedovedu úplně představit, že by se lidem vypnutím jednoho genu zvětšilo slepé střevo na n-násobek svého normálního objemu a zfunkčnilo se -- vždyť na to by v pbřišní dutině ani nebylo místo ne?
Jednoduše řečeno mne zajímá, jak by se vyvíjel člověk, resp. co by se s ním dělo, kdyby nějaký svérázný lékařský tým nějak nadpřirozeně "vypnul" ten gen u nově vznikajícího plodu nebo třeba při umělém oplodnění.
|
|
|
No, pokud se podívám na svůj profil, tak odhaduji, že v břišní dutině by se místo našlo.
Dokáži-li se rozvzpomenout, geny mají fungovat tak, že jsou buď "zapnuté" a funkce je rozvinuta, nebo "vypnuté".
Učebnicovým příkladem je ocas.
No, mě by to raději ani nezajímalo. Ale odvozuji, že člověk potenciál býložravce (geneticky) má.
Co se týče trávení, při požívání masa už ho nemusí vyzvracet a po fermentaci znovu pozřít, upeče ho.
Nemusí přežvýkat/překvasit rostliny, uvaří je.
Otázkou je výživa těch, co jedí pouze "živou stravu", je to nějaká nová odnož vegetariánů.
|
|
|
No, pokud se podívám na svůj profil, tak odhaduji, že v břišní dutině by se místo našlo. Znám lidi, kterým by se tam vešly i čtyři žaludky :-)
|
|
|
Ale zasejc trebas traveni masa je pro organismus narocnejsi, takze po obede se veskera energie soustreduje na traveni, jses nedokyslicenej, ospalej a nemysli ti to. Kdybys misto steaku naopak poobedval kilo hroznoveho vina, tak te ta cukrova pumelice velmi rychle nakopne, nebudes ospalej a bude ti to myslet o mnoho lip.
|
|
|
No nevím. Kdybych poobědval kilo hroznů, tak možná nebudu ospalej, ale zase to bude mít jiné mouchy:).
|
|
docela zásadní je že pokud se rozhodnete vynechat živočišný složky tak se o to víc musíte starat co jíte. K čemu je co dobrý, co to obsahuje apod...
Taky se liší důvody proč to člověk nejí.
Morální - to jsou přesně ty fiflenky co nechtěj zabíjet zvířátka, takže se cpou sračkama jako jsou sojový produkty v našich obchodech (myšleno granulát apod) - což je prakticky nestravitelná hmota narvaná hormonama...
Environmentální - asi nikdo nebude vegetarián kvůli tomuhle ale čísla jsou jasný - ze stejnýho množství půdy nakrmíte víc lidí rostlinou stravou než masem - což se v poslední době začíná projevovat, pastviny tam kde by se dalo v pohodě pěstovat apod...
Zdravotní - pro mne asi největší důvod proč u mne převažuje vege/vegan strava - nicméně to by bylo na delší povídání...
V "propagaci" veganstvi/vegetarianství vidim velkej problém v militantnosti těch co se o to snaží a tendenčním využíváním videí týraných zvířat... nikdo z těhle propagátorů už neřekne že podmínky ve videu jsou vyjímečný a že ve většině případů k tomu nedochází...
K tomu si přidejme českou kuchyni kde se nedá o nějaký nápaditosti čistě vege jídel nedá mluvit a tak to končí tim že lidi akorát nahradí maso sojovým humusem... Stačí si ujet na indický nebo třeba arabský kuchyni a rázem má člověk takových možností až se mu hlava kolem točí...
Tolik můj pohled na věc, za vegetariána se nepovažuju ale maso prakticky nevařim a většinou ho vynechám i když ho někde dostanu...
|
|
|
Zapomněl jsi na ten nejprostší důvod: někomu prostě maso nechutná.
Ta nabídka „jako kuřecího“ a „jako vepřového“ a „jako salámu s echt sójovými flaxami“ na pultě obchodů je určena právě pro ty fiflenky, protože to není ťuťuňuňu kuřátko.
Sojový granulát není nacpaný hormony. Je to chemický produkt vyrobený ze sóji hydrolýzou bílkovin. (Tím ale nechci zpochybňovat fakt, že jde o potravinu bez chuti, pouze s mírným chemickým zápachem. Ale když se dobře udělá, tak se to jednou za čas dá sníst.)
|
|
|
Dobře, každému něco nechutná.
Ale proč z toho ti vege/vegani dělají pomalu další náboženství a musejí immervehre ostatní přesvědčovat o své pravdě?
Je to jako s bukvicemi - mají potřebu pořád někde pochodovat s holými zadky a přitom jim už dneska nikdo neubližuje a 96% lidem jsou prostě zcela egál.
Pravda, to je asi sejří nejvíc ...
|
|
|
Podle mne je to fifty fifty.
Za svůj život jsem se setkal s přibližně stejným počtem veganů/vegetariánů jakožto i masožravců, kteří ze svého stravovacího stylu dělali něco, co musí tomu druhému vnutit.
Rozdíl je v tom, že zatímco vegani šíří své stravovacích návyky jako nábožný kult, případně argumentují ekologisticky, masožravci šíří své návyky pomocí evangelia pseudovědeckých výživářských dogmat, a někdy i podvodem (když zatajují obsah masa v předložené krmi).
|
|
|
Přestaň laskavě používat označení "vegan/vegetarián" vs. "masožravec". Mnohem vhodnější je "býložravec" vs. "všežravec". (Skutečných masožravců, tj. lidí, co jedí maso a jenom maso, zas tolik nebude.)
|
|
|
Ale vždyť píše "přibližně stejným počtem veganů/vegetariánů jakožto i masožravců":).
(Já tedy čistě "masožravce" ještě nepotkal, i když jeden k tomu neměl daleko, ale možná se opravdu vyskytují.)
|
|
|
OK, pokud myslel skutečné masožravce, nic proti. Ale ať teda používá taky označení "býložravec".
|
|
|
Vzhledem k tomu, že vegani mají problém i s koženou botou, zůstal bych u pojmenování úchylek:).
|
|
|
Já jsem tedy hodně masožravý, ale koženou botu bych pozřel jen v bezprostředním ohrožení života hladem...
|
|
|
To věřím, ale oni si ji odmítají i obout:).
|
|
|
No, když se naloží na šest týdnů do sladkokyselého láku...
|
|
|
Tak zas tak dlouho bych asi nechtěl čekat - ale třeba by se mezitím podařilo ulovit nějakého vegetariána...
|
|
|
Vy jste asi nebyl u Stalingradu... Nikdy neříkej nikdy, je to jenom něco přes půl století, jeden nikdy neví co je za dalším rohem.
|
|
|
toho bych se nebála, nejspíš se řítíme do takových problémů, že žádné kožené boty mít nebudeme, budeme rádi, když budeme mít láptě. :-)
|
|
|
Prosíraví mají už dávno kožené boty nejen do roboty, ale i do foroty. Umíš si představit, jak důležité jsou boty, když je nemáš?
|
|
|
o botách něco vím, možná bych o botách mohla i přednášet, takže boty si nemůžeš kupovat do foroty, protože příští sezónu už by byly úplně out. A navíc boty do foroty je nesmysl, protože bot není nikdy dost, takže na forotu se nedostane. Ale pod EU to pořád vidím na ty láptě, když to dobře půjde.
|
|
|
Vidím že tu máme odborníka. Tak já se osmělím a zeptám se. Jak dlouho se musí kůže z boty vařit, než je to k jídlu?
|
|
|
to nevím, já rozumím botám, ale nejsem Pohlreich ani Babica. Taky bych řekla, že bude dost záležet na stavu chrupu a trávícího ústrojí, takže doporučuji konzultaci s lékařem. Zase bych se nebála zvýšeného cholesterolu ani cukru, to myslím u bot bude v pohodě.
|
|
|
i když teď mě tak napadá, nebylo by lepší boty péct? Třeba takové boto-knedlo-zelo nebo botka na smetaně či botové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem. Bota pečená, smažená, pražená, bota stokrát jinak, vždy chutná a lehce stravitelná. Nebo raději počkáme, co na to Láďa Hruška.
|
|
|
Láďu Hruškojc neznam, ale pečení může být problematický. V kotlíku na ohni můžeš vařit, ale neupečeš.
|
|
|
|
Hmmm, koukám že Laďa je nadčasový zvěstovatel a vizionář. Jednou bude po zásluze doceněn.
|
|
|
Koukám, žes ses inspirovala populární kuchařkou "100 + 1 Stalingradských pokroutek"?
|
|
|
pochopitelně, odjakživa patří k dobrému tónu zpestřit domácí kuchyni zahraničními recepty. Pokud to neuděláš, reálně hrozí, že se naprosto společensky znemožníš.
|
|
|
To je mi jasné, taky bych rád občasnou návštěvu něčím překvapil, aby viděla, jaký jsem světák, ale dosud jsem se neodhodlal. Nejsem si totiž jist, jestli se bota na stalingradský způsob servíruje s tkaničkami nebo bez a nerad bych se dopustil společenského faux pas.
|
|
|
Zásadně bez tkaniček! Zato může být nadívaná fragmentem nohy, to není na překážku.
|
|
|
A co takhle dírkama na tkaničky provléci vařený makarón vyšmelený od italských spolubojovníků? A máme to aj s přílohou!
|
|
|
to je ovšem výzva, grilovaná botka s nádivkou fragmentu nohy a jako příloha makarón místo tkaničky bude jasným vítězem všech gastronomických soutěží. To prostě nemá konkurenci.
|
|
|
Out-boty mi neva, bo jsem out tak nějak povšechně.
Láptě bude nosit ten, kdo nemá boty do foroty, protože si myslí, že jich stejně nebude mít dost. Ale možná Ti pak nějaké starší prodám.
|
|
http://www.1000vecicomeserou.cz/759-vlhke-sny-o-cyklopraze/
|
|
Jelikož nejsem žádné vitamínové pako co cvíčí, tak mou nejoblíbenější zeleninou je pěkně dozlatova upečený bůček a samozřejmě na sádle. Na chleba neznám nic lepšího.
|
|
VEGETERIÁNI ZPŮSOBUJÍ GLOBÁLNÍ OTEPLENÍ!! Vegetariáni konzumujou rostliny. Rostliny spotřebovávají oxid uhličitý. Oxid uhličitý zesiluje skleníkový aefekt a tak způsobuje globální oteplení
My normální jíme býložravá zvířata. Býložravá zvířata vypouštějí metan. Metan patří mezi skleníkové plyny. Tím snižujeme skleníkový efekt.
Tak mě napadají základní otázky: co asi tak vypouštějí vegetariáni? Nemají v přírodě náhodou carnivorní živočišné druhy vyšší inteligenci? A neměli bychom začít konzumovat vegetariány?
|
|
|
Požírání výhradně býložravců je už svým způsobem předstupeň vegetariánství, no ni?
Četl jsem, že EU hodlá zakázat konzumaci psů a koček - odtud je salámovou metodou jen pár krůčků k povinnému veganství...
V případě hladomoru jsou ovšem vychrtlí, kostnatí vegetariáni jen nouzovým zdrojem potravy...
Dalo by se to ještě rozvinout...
|
|
|
požírání býložravců je předstupeň vegetariánství? Takže když se budu cpát biftekama a občas to proložím rybou, tak už jsem vlastně skoro vegetarián? Tak to je dobrá zpráva. :-)
|
|
|
Kráva je co? Býložravec. Takže se skládá z čeho? Ze zpracovaných bylin. Takže dobrý steak(atp.) je co? Živočišně zpracovaná bylina. Takže krávožravci jsou co? Býložravci :)
Je potřeba do logického procesu vložit ty správné vstupy, aby vyplivnul ten správný výstup :-)
|
|
|
Možná ani ne předstupeň, ale už první stupeň...
Předstupněm by bylo požírání těch vegetariánů...
|
|
|
Všechno zpět, zpátky na stromy...
Vždyť oni ti vegetariání jsou podmnožinou býložravců...
|
|
Nemám nic proti tomu, že někdo nejí maso, ale v článku mi nějak chybí pointa. Že faktů je všude dost a autor se jimi nebude příliš zabývat, sice v úvaodu zaznělo, ale tak nějak jsem doufal, že to bude článek o něčem více než "nejím maso a líbí se mi to".
Já zas maso jím, naprosto ho miluju, zejména tatarák a krvavé steaky (alespoň jedno z toho si dopřávám minimálně jednou týdně, ale obecně spíše častěji), ale samozřejmě nepohrdnu ani dobrým gulášem, špízem, krkovicí či pečenou kachnou; vlastně když vidím jídlo bez masa, tak už si ho ani nedám, protože bych pak už neměl hlad a nemohl si vychutnat maso. Ale napsat o tom článek mě ještě nenapadlo, i když tato myšlenka je velmi zásadní (nejezte bezmasá jídla, protože pak nebudete mít hlad a nedáte si maso, o které se tím připravíte).
Je ale samozřejmě fakt, že člověk musí to maso dobře vybírat a nekupovat a hlavně nejíst sračky. Ono kdyby pro mě maso znamenalo jako pro autora Májku, tak to bych se na to vyprdnul asi taky. Navíc v supermarketu se maso nakupovat prakticky nedá (samozřejmě pokud nevnímáme maso jako synonymum k Májce a Tesco párku).
Nejsem zrovna ten typ, co by nějak zvlášť řešil složení, ale zato velmi řeším chuť. A přes tu chuť se obvykle skvěle (možná ještě lépe než ze štítku na obalu) rozezná sračka od jídla. Nejmarkantnější je to asi na různých salámech, párcích, ale platí to, domnívám se, pro úplně každé maso. Když si do toho kousnete, tak to prostě je buď hnusné, nebo není. Přičemž různé tríčky jako (téměř) bezmasé párky prostě na chuť (alespoň na tu mojí) hnusné jsou. Místo studování cedulek čehokoliv prostě raději nakoupím vzorek a ochutnám; přičemž když se pak mrknu na složení (či cenu), skoro vždy to koreluje.... levné shity jsou hnusné, kvalitní maso (které je sice typicky dražší) je dobré. U toho, co chcete tepelně zpracovat, samozřejmě platí, že čím syrovější to je, tím lépe lze chuťově odlišit sračku od jídla.
|
|
|