D-FENS

  Hlavní menukulatý roh
  • Hlavní stránka
  • Statistiky
  • Personalizace
  • Kniha hostů
  • Autoři webu
  • Oldschool D-FENS
  • Chlívek

  •   FAQkulatý roh
  • Jak se stát autorem?

  •   Toplistkulatý roh



    Komentáře
    ke článku: Opíjení gumovým rohlíkem
    (ze dne 12.08.2012, autor článku: D-FENS)

      Stránkovat

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:04:17     Reagovat
    Autor: LWG - LWG
    Titulek:Autor mi mluví z duše
    Taktéž nechápu, čím tepelné štítky prospějí snížení spotřeby energie, nerozumím tomu, proč by rozpékané mělo být špatné, já už asi nerozumím vůbec ničemu.

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:25:27     Reagovat
    Autor: - - Neregistrovaný
    Titulek:Re: Autor mi mluví z duše
    Tudíž by ti ani nemělo vadit, že je zákazník seznámen s tím, co jí. Aby si mohl svobodně vybrat, co chce. Prakticky nic to nikoho nestojí.
    Takže člověk se dozví hned, to co jinak získá až metodou pokus-omyl. Například by si nekoupil dobře vypadající Kovářský chléb, kdyby věděl, že druhý den bude hnusný. Kvůli zamražení.

    A technická poznámka: bez chemie ("zlepšovadel")by tohle nebylo možné.

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:26:38     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Autor mi mluví z duše
    haha, Chleba jsem zamražoval vícekrát, a když jsem ho rozmrazil, tak byl i nadále dobrý

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 08:13:05     Reagovat
    Autor: LWG - LWG
    Titulek:Re: Re: Autor mi mluví z duše
    No a není zrovna značení toho, jestli něco bylo v mrazáku, možno ponechat na trhu?

    Mě nevadí povinnost značit složení potraviny nebo zákaz některé přísady používat, pokud jde o případy, které člověk sám odhalí až je mu zle, nebo je mu zle a ještě leží na kardio- onkolo- s mnohočenými čímkoliv.

    Ale toto povinně mi přijde jako blbákov.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 17:38:36     Reagovat
    Autor: steve2924 - steve2924
    Titulek:Re: Re: Autor mi mluví z duše
    Prakticky to stojí, protože náklady na označení zaplatí zákazník v ceně.

    To, že byl chléb zamražený nebo ne stejně nic nevypovídá o tom, jakou bude mít chuť a jak bude vypadat další den. To ovlivňuje receptura. Takže metoda pokus omyl zůstává. Naopak si dovedu představit, že průměrný blb (kterého ten zákon jako má chránit) si po mediální masáži vybere raději nejprve "čerstvý" chléb od Penamu, který čerstvý chutná hnusně a druhý den je to gumák místo zamraženého chleba, který klidně mohl být chutnější.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 12:19:01     Reagovat
    Autor: Návštěvník - Neregistrovaný
    Titulek:Re: Re: Re: Autor mi mluví z duše
    Jesli ono se to neseběhlo ve stylu Bábova telefonátu kamarádovi, o tom, že potřebuje zvýšit odbyt svého produktu :).

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 13:13:34     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Autor mi mluví z duše
    A vybere si ho dvakrát? Asi ne, což? Krom toho tu existují 3prdele lokálních pekáren, který dodávají denně čerstvé zboží.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:35:30     Reagovat
    Autor: pivko - pivko
    Titulek:Re: Autor mi mluví z duše
    Rozpékané pečivo je ok, pokud je člověk sní hned. Nedá se ale zmrazit, protože po rozmražení (v takovém případě už druhém) je prostě hnusné.

    Nehledě na to, že to zamražené vozí buhvíodkud a se skladováním si taky moc hlavu nedělají (hlavně Kaufland je na to expert). Poté, co jsem si o tom pár věcí přečetl, už to nekupuju.

    Označování takového pečiva z těchto důvodů považuju za rozumné. Byť samozřejmě, kdyby k tomu ty zmrdy z řetězců donutil trh, ale ne ouřad, bylo by to mnohem lepší, jenže to bysme holt nemohli žít v Česku.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:56:59     Reagovat
    Autor: Mira-M - Mira-M
    Titulek:Re: Autor mi mluví z duše
    Mozna to je prekroucenej napad, ktery jsem objevil ve Francii, Pokud si tam chcete v Alpach poridit apartman, tak vam daji jeho energetickou tridu k dispozici - vypada to stejne jako stupnice kdyz si kupujeme lednicku. Nektery realitky jdou az tak daleko, ze to je rovnou zverejneno na webu. Tak mozna si cesky hosi rekli, ze to zgeneralizujou nebo nejak privohnou, nebo je to jen nahoda. Treba pri vybirani takovyho apartmanu to neni uplne od veci, pze clovek muze odhadnout kolik to bude zrat, nebo kolik do toho musi narvat aby to nebyla trida F. Ale lepit to na budovy je nesmysl, jako by se tim mel majitel domu chlubit

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 14:27:19     Reagovat
    Autor: lobo - Neregistrovaný
    Titulek:Re: Re: Autor mi mluví z duše
    tie stitky su vo vsetkych vyvesenych inzeratoch v tejto oblasti (Chamonix) a dost casto aj suma v eurach celkovej spotreby za minuly rok/sezonu

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:12:21     Reagovat
    Autor: hdv - hdv
    Titulek:
    "Slisováním strouhanky vysokým tlakem" - že by knäckebrot? =)

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:17:13     Reagovat
    Autor: Djmanas - Neregistrovaný
    Titulek:Hmm
    Ja se ptal vzdy a jsem rad, ze je to oznacovano. Nekolikrat sem si koupil mekky housky, ktery me rano staly malem zuby...

    Uznavam ze pri vyberu ze tri veci, ktere jsou zmineny v clanku bych si vybral to rozpeceny, ale priste bych si vybral jinej lepsi kram s lepsim vyberem...

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:32:52     Reagovat
    Autor: Pat & Mat - Fanda do aut
    Titulek:Re: Hmm
    S logistikou hyper-super nemám nic společného, ale co je "čerstvé" je zpravidla pouze obyčejný rohlík, pletýnka a nějaký obyčejný chleba. Zbytek je rozmrazené. Pečivou koupené večer si na snídani vždy rozpékám v troubě - nastavím na 150° a po dosažení této teploty je pečivo pocitově lepší než v košíku v obchodě.

    Cestou na dovolenou byl Radiožurnál plný informací tohoto buzeračního nařízení. Mimo jiné tam byl kuchař nějaké prestižní restaurace a ten říkal, že rozdíl mezi zmrazeným a čerstvým pečivem je chuťově neznatelný.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 22:02:23     Reagovat
    Autor: DJManas - Neregistrovaný
    Titulek:Re: Re: Hmm
    Rozdil v chuti je neznatelny s tim naprosto souhlasim, ale ten neresim. Me jde jen o to, ze vecer prijdu do kramu a nez jsem se ptal, tak jsem si parkrat koupil rozpeceny pecivo, ktery rano bylo k neukousnuti, zatimco vecer bylo krasne mekky.

    Bohuzel rano pred 6 hodinou sem rad, ze vstanu a neco natlacim do lebky, takze nejak nechci resit, ze bych si to znova rozpek atp., ano je to pohodlnost a kdyby nebylo tohohle narizeni, tak se dal ptam obsluhy, co je a co neni rozpeceny... Tenhle zakon mi zarucil jedinou vec, ze mi usetri krapanek casu a spousty kyselejch ksichtu obsluhy, ktery se ptam, nic vic, nic min...

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 09:28:10     Reagovat
    Autor: Pat Bateman - georgetown
    Titulek:Re: Hmm
    Jasně, Billa je specifikum samo pro sebe - jsou původní Billy (většinou dost hrůza) a bývalé Delvity (co se týká pečiva, spíše lepší průměr)...

    Jinak tady si s DF dovolím nesouhlasit a naopak souhlasit s Manasem - jestli podpořím nějakou legislativu, tak povinnost výrobců informovat spotřebitele o něčem, co nemůže v rámci nákupního procesu sám zjistit. Je to jediný typ regulace, který podporuji!

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 22:50:10     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Hmm
    Mně sice tahle regulace také vadí daleko méně, než většina ostatních, ale i tak ji považuju za zbytečnou a blbou. Jak už to zaznělo, kvalitními surovinami a postupy se každý výrobce rád pochlubí a i odmítnutí zveřejnit informace je samo o sobě informací...

    Navíc tady se bavíme o položce za pár korun, kterou není prostě problém vyzkoušet a pokud nebude vyhovovat, tak se prostě vyhodí a příště nekoupí. Je ale pravda, že moje drahá polovička je schopna se mezi dvěma jogurty rozhodovat a studovat balení snad pět minut.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 08:56:59     Reagovat
    Autor: Gofry - gofry
    Titulek:Re: Re: Hmm
    Treba sa ale pozerať na celok - aby tento typ legislatívy vôbec mohol vzniknúť, museli byť najprv nejakí ľudia zastrašovaní a pod hrozbou násilia a väzenia im muselo byť odňaté množstvo peňazí, aby sa z toho mohli zaplatiť byrokrati, ktorí túto legislatívu vymyslia.

    Otázka teda znie - je to dobrý trade off? Nemáš morálny problém s tým, že podporuješ násilnícku organizáciu len preto, aby si sa nemusel v obchode ozvať a opýtať sa jednoduchú otázku?

    Pokiaľ niekto potrebuje nejaké informácie a nechce sa mu ich zisťovať, nech si platí firmu, ktorá mu ich bude zisťovať. Ale nemá žiadne právo nútiť ostatných, aby túto firmu financovali.

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:34:27     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:
    označovat dopečený pečivo není úplně od věci. prefabrikované kusy totiž obsahují i látky, které ošetřují nedopečený výrobek tak, aby se syrový nekazil. on totiž nezmrzne ihned, jak ho pekárenský stroj užmloulá.
    kdo do sebe nerad láduje É-čka, jistě sáhne raději po nedopékaném pečivu. před povinností označovat si vybrat nemohl.

    obávám se, že tohle je hot-fix na obchodnickou taktiku prodat lidem co nejlevnější šmejd, aby byli spokojení a klopili prachy. bohužel to vzešlo z úřednictva a nikoli od zákazníků 8o/

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:52:30     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re:
    Zamrazuje se to šokově a v podstatě hned na výstupu z toho stroje. Daleko víc, než na tom, jaká technologie se použije, záleží na tom, jak se dodržují technologické postupy, hlavně při finální přípravě. V NL i CZ se u AH používají stejné technologie (a dost možná i polotovary od jednoho dodavatele), přesto se kaiserky z českého AH jíst nedají a holandské jsou výborné.

    Žádné právo na výběr v tom smyslu, jak ho popisuješ, neexistuje. Pokud Ti na tom záleží, tak žádná informace je taky informace, ne? Péct pečivo doma není zase takový problém.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:00:42     Reagovat
    Autor: Fraj - fraj21
    Titulek:To může být různé.
    To je čistě subjektivní. Shodou okolnosti jsem byl nucen několikrát koupit chleba v různých holandských supermarketech a myslím, že horší chleba jsem nejedl. Zaráželo mně, proč se prodává standardně nakrájený. Je to proto, že ani ostrým nožem se nedá prakticky ukrojit, jak jsem se v praxi přesvědčil. Z čeho se skládá jsem se raději nepokoušel zjišťovat.

    Protože jím chléb téměř denně, tak chci mít dobrý chléb a mražení a dopékání z mého a nejen z mého pohledu kvalitu jednoznačně snižuje. Pokud je k dostání jen dopékaný, tak si raději nekoupím nic. V Českých Budějovicích, kde zřejmě bydlí autor článku, se dá koupit výborný chléb na více místech po celý den. Ta scénka, kterou popisuje autor článku, není typický stav.

    Pokud jde o to označování, tak je pravda, že mně zabralo nějaký čas, než jsem zjistil, kde se dá koupit dobrý čerstvý kvasový chléb (a dnes je to většinou hlavní kriterium při rozhodování kam půjdu na nákup.) V neznámém prostředí může být takové označení užitečné, protože dotazování personálu má také svá úskalí. Někdy si to vyzkoušejte v praxi.

    Souhlasím, ale že by tyto problémy měl řešit trh a tlak zákazníků a ne čeští nebo bruselští zmrdi.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:09:41     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: To může být různé.
    Jo, s chlebem to v NL není moc, z těch běžně dostupných je výborný jeden, poživatelné možná další dva a zbytek nestojí za nic. Není to ale tím, že je to blbě udělané, je to tím, že je to úplně jiný druh. Já jsem ale porovnával stejný druh pečiva v de facto stejné síti, připravovaný stejnou technologií.

    Pokud *kvalitní polotovar* dopékáte *předepsaným způsobem* tak to pečivo skoro nikdo nerozezná od čerstvého, připraveného klasickou cestou. Problémem je, že v ČR se šidí ty postupy zcela jistě a polotovary dost možná také.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 16:50:01     Reagovat
    Autor: pivko - pivko
    Titulek:Re: Re: To může být různé.
    Jak říkám, k okamžité konzumaci ok, ale zkus ten dopékanej někdy zmrazit. Zatímco čerstvej rozmrazíš a za předpokladu, žes ho předtím v tom mrazáku neměl dva roky je pořád dobrej, ten dopékanej je prostě hnus.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 00:06:10     Reagovat
    Autor: MB. - MB.
    Titulek:Re: Re: To může být různé.
    V NL chleba neexistuje. Ano, prodavaji se tam produkty s timto oznacenim, ale na skutecny chleba jsme tam narazil jen ve svem mrazaku. Byl dovezeny z Cech.
    I proto povazuji povinnost oznacovat dopekany produkt za jedinou rozumnou legislativu prijatou v posledni dobe.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 00:34:26     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Re: To může být různé.
    No a teď se trochu uklidníme, ne? To, že holandský chléb je něco jiného, než ten český a že nám nechutná, ještě neznamená, že to není chléb. Někomu, kdo je zvyklý na tohle, zase bude připadat divný chléb v CZ, který je v celosvětovém měřítku opravu hodně neobvyklý a vidí se v podstatě jen v části našeho mocnářství.

    Mně se povinné explictní označování čehokoli ekluje, i když samozřejmě méně, než přímé zákazy toho či onoho. A jak jsem psal, tak u takhle levných věcí mi to přijde obzvlášť praštěné, protože náklady na volbu jsou mizivé, stejně jako následky špatného výběru.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 09:31:35     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    obecně většině nečechů (neslováků, nerakušáků, nebavorů atd.) připadá ten náš "český" chleba nesmírně hnusný - bývá jimi charakterizován jako kyselý a překmínovaný.

    když teda už se bavíme jestli (subjektivně) radši chleba (pečivo) pečené v pekárně a pak vystavené několika teplotním a vlhkostním šokům a přehazované nemytejma prackama, nebo něco upečené ze zmrazeného těsta v supermarketu, potom mi ta druhá volba nepřijde zas tak špatná. samozřejmě v ideálním pohádkovém světě kde bych měl barák s hektarovou zahrádkou v klidu panenské přírody, ovšem pět minut pěšky od rušného bulváru s malými krámky (něco jako třeba Dejvická v Praze), potom bych volil pekárnu kde to vzadu umíchají, nechají vykynout, upečou a nechají vychladnout na dřevěném roštu a pak to vepředu prodají.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 09:48:57     Reagovat
    Autor: root - Root
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    připadá ten náš "český" chleba nesmírně hnusný - bývá jimi charakterizován jako kyselý a překmínovaný

    Vsak maji taky recht...

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:05:23     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    strýc svého času pekl "doma" v Idahu českej chleba a chodili si pro něj sousedi, protože bílá veka je jen balast. taky je tam problém sehnat nesolené máslo apod. z toho, co jsem kde jedl za pečivo musím říct, že nejmíň mi chutnají italské, hutné kostky a nejvíce asi francouzské bagety. bílá veka považovaná v jugoslávii i jinde za chleba se mi moc nezamlouvá a je to spíše plnivo než jídlo.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:18:42     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    hlavní problém pro pečení chleba "doma" v Idahu bude žitná mouka - a ta dělá tu pro nestředoevropany nezvyklou kyselost. jestli pekl ze pšenice nebo ze směsi pšenice-žito a dával tam méně než nějakých třicet procent žita a nepřeháněl to s kmínem tak věřím že sousedům chutnalo - zvlášť, jestli to byla nějaká druhá-třetí generace potomků čechoslováků-bavoráků která si pamatovala kynuté těsto co jim kdysi pekla babička

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:28:28     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    Blbosť. Kyselost dělá kvalita kvásku (a doba kynutí těsta). Čím je starší, tím je chleba kyselejší, bo baktérie vyrobí více organických kyselin. Takže s pomocí čerstvého kvásku uděláme chleba prakticky bez kyselosti. Další věc je, že chleba, který má vysoký podíl žitné mouky kyne déle. (ale tím nemyslím běžný poměr 1:1). A poslední věc je teplota, baktérie a kvasinky v kvásku mají různé teplotní optimum. Shrnuto: žitná mouka kyselost nedělá.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:45:35     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    jak říkám jinde, nejsem odborníkem a rád se nechám poučit. s domácími kvasnými procesy jsem skončil u ovocných vín (přes veškerou snahu výsledek nic moc, tedy pokud člověk očekává něco podobné vínu z hroznů) a experimentování se svrchně kvašeným pivem (a to bylo zpravidla velmi pitelné, ale co várka to originál).

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 11:05:21     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    Njn, to je ten drobný problém domácí produkce :) S běžným vybavením se nedají dodržet potřebné parametry, takže výrobek se často dost liší. Takže z toho samého materiálu vyrobím chleba který je "sladký" i chleba, který je kyselý jak sviň. Rozdíl bude jen v době/teplotě. (Platí třeba i pro jogurt). Na druhou stranu, je to prča. A navíc člověk ví, že to co si vyrobí, i když se to někdy třeba na 100% nepovede, tak to bude furt lepší, než nějaký náhodně vybraný produkt z pultu.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:12:49     Reagovat
    Autor: Field - Field
    Titulek:Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    Nu, i když odhlédnu od toho, že formulace "v části našeho mocnářství" zřejmě nevyjadřuje přesně to, co jste chtěl vyjádřit, tak i ten zbytek je lehce diskutabilní.

    V těch částech světa, kde je nouze o dobrý chléb a CZ krajanů pomálu, byl (alespoň pro mne) vždy spoleh na ruské a polské emigrantské čtvrti, kde je téměř vždy k dostání výborný chleba, pečený tou "neobvyklou" recepturou. V tomto ohledu dík za bratry Slovany. Každopádně tím se teorie o celosvětové neobvyklosti omezuje na jih a západ od našich hranic.

    Jinak s druhou částí vašeho příspěvku samozřejmě souhlasím.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 13:55:24     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: To může být různé.
    V čem přesně je ta formulace "v části našeho mocnářství" špatná? Ten typ chleba se vyskytuje v českých zemích, části dnešního Rakouska, v Horních Uhrách, části Haliče ale nevyskytuje se třeba v Dolních Uhrách, Chorvatsku, Slovinsku a Bosně. Jediné, co tam trochu falíruje, je Bavorsko, ale to má historicky a kulturně také daleko blíže k našemu mocnářství než ke zbytku Německa.

    V Rusku jsem se s chlebem, podobným českému, zatím nesetkal. Polsko nemám procestované moc dobře, ale třeba ve Varšavě jsem na podobný chléb taky nenarazil.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:00:49     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:Re: Re:
    Nesouhlasím. Kaiserka od pekaře a z polotovarů nemají stejné složení. Rozpékané pečivo je ošetřeno chemicky (éčkama), aby se voda neodělila při zmrazení od mouky a bylo možné jej dopéct. To v čerstvém pečivu není třeba. Kvůli tomu je dopékané pečivo také méně trvanlivé, protože voda se vypaří a zbude jen moučná kostra.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:11:18     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: Re: Re:
    to víš, nebo si to myslíš? těsto na běžné pečivo je docela tuhé a netuším jak by se mohla oddělovat voda. naopak když takové těsto doma necháme déle odstát tak spíš houstne než řídne. nechci machrovat, o pečení, zvláště pak průmyslovém toho zas tak moc nevím, rád se nechám poučit.

    no a taky je potřeba trošku rozlišovat mezi pečivem rozpékaným a upečeným ze zmrazeného polotovaru. no a pak je taky ten humus největší, to zavakuované pečivo s trvanlivostí několik měsíců skladované při pokojové teplotě určené k dopečení, tam bych nějaké nadopování chemií očekával.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:17:15     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:Re: Re: Re: Re:
    vím to. díval jsem se asi před 14 dny na složení pečiva. vyhledal jsem to na google, protože zpravodajci si odporovali. jedni říkali, že je to stejné druzí byli podrobnější a citovali (a jmenovali) nějaké lidi z potravinářského výzkumáku, kteří potvrdili, že do polotovarů jsou přidány emulgátory, aby dopečené a čerstvé pečivo bylo co nejpodobnější

    jak by se z těsta mohla oddělit voda? no tím, že zmrzne a promění se v led. jasně, že to není tak, že by se chleba vychcal pod sebe. tím, že zmrzne se fakticky vysuší a pak zase namočí. Je to dost podobný jako když revitalizuješ starší kaiserku tím, že ji namočís a rozpečeš v troubě.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:40:40     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re:
    nedělám si iluze že by v běžné konfekci čerstvého pečiva žádné "superplastifikátory třetí generace na bázi polykarboxylátů" (abych tedy použil příměr z mně a nakonec i tobě bližšího oboru) nebyly.

    no ale nějak si nedovedu představit jak fundamentalisticky žít bez té potravinářské chemie, jedině si tak péct doma chleba sám, a taky si sám pěstovat obilí a mlít mouku osobně, protože v mouce v kilových pytlících v supermarketu už jsou nějaké ty sajrajty aby to nehrudkovatělo a nezatouchalo. jo, znám lidi co kupují zrno a chodí kontrolovat statkáře jestli pod rouškou tmy nehnojí, mouku si sami melou a pěstují kvásek, ale jsou to trošku blouznivci našich hor, okolo mečí kozy a krajinou zní šťastný smích dětí nošených v šátcích z biobavlny, a mají to jako koníček. samozřejmě si rád koupím něco co nechutná po drogerii, ale vocaď pocaď.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:55:50     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    souhlas.
    do velkopekárny se mouka dodává bez příměsí, protože se dlouho neskladuje.

    dopékané kupuju a jím. nijak mi to neva. buď mám zparchantělou chuť nebo jsem prostě bez vkusu-v-chuti. co na tom? 8o)
    ale znám rozdíl...

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:59:57     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Honík si zase plete pojmy s dojmy. Rozpékané pečivo aditiva obsahovat nemusí (viz například toto bio: http://www.biohome.cz/cz/bio_obchod/mrazene_polotovary/ciabbatta_mrazene_rozpekaci_ pecivo_bio_6x80g)

    A naopak čerstvé pečivo aditiva obsahovat může, bo produkce pečiva je technologický proces, který k optimálnímu průběhu (ekonomika!) potřebuje, aby byly dodrženy nějaké parametry. A výrobky musejí být hezký pro voko, stejnoměrně tvarované, vypečené, barevné, homogenní, nerozpraskané, kypré et cetera, aby po nich zákazník šáhl, žáno. (A protože kvalitní mouka stojí víc než méně kvalitní mouka, tak tomu trochu pomůžeme aditivem a ušetříme, no ni).

     
    Komentář ze dne: 15.08.2012 13:43:34     Reagovat
    Autor: Gildiss - Gildiss
    Titulek:Re: Re:
    "Péct pečivo doma není zase takový problém."
    No rohlík nebo bagetu si doma neupeču, chutnal jsem jen podomácku upečené chleby podivuhodných chutí a konzistencí.. Sám pekárnu nevlastním, protože se obávám, že by mi nechutnalo..

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 08:29:37     Reagovat
    Autor: Rs. - Rs.
    Titulek:Re:
    Ty E-čka jsou i v čerstvém. Zkus si někdy upéct doma rohlík nebo chleba.
    Bylo by na místě označit i kompletní složení, standardní přísady vynechat (mouka cukr sůl) a vypsat pouze E a staré pečivo.
    Označení rozmraženého má pro mně jediný smysl a to je, že chápu, proč v koblížku je horké těsto a podezdřele studená marmeláda. Ale to souvisí s tím co píše JJ.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:27:33     Reagovat
    Autor: Fraj - fraj21
    Titulek:Re: Re:
    V některém éčka jsou v některém ne. Třeba pekárna Cais si z toho udělala marketingový tak a vyrábí chléb s označením BEZ ÉČEK a s podrobným výpisem použitých surovin. Pokud někdo používá kvalitní suroviny, rád to zákazníkovi řekne.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 17:02:46     Reagovat
    Autor: LWG - LWG
    Titulek:Re: Re: Re:
    E408 - pekařské droždí - také nepoužívají?

    Bacha - éčka nejsou jen náplně z chemických bomb.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 17:06:47     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re:
    Pokud dělají z kvásku, tak nepožívají droždí.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 17:22:28     Reagovat
    Autor: Wildcat - F4F3
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re:
    Tak to ste tomu dal. Aj v tom kvasku mate kvasnice - akurat ze miesto kultivovanych chlebovych kvasnic tam mate dive kvasnice zo vzduchu. Co, nepopieram, v urcitych oblastiach moze viest lepsim vysledkom ako pouzitie komercnych chlebovych kvasnic. V inych oblastiach (v zavislosti na mikroflore) to moze byt uplna katastrofa.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 19:47:20     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Jezus, člověče, tady se bavíme o tabulkových éčkách a ne o tom, že kvásek je směs bakterií a kvasinek.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:09:59     Reagovat
    Autor: Wildcat - F4F3
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    No ved prave. V snahe dokazat ze produkt bez e-ciek existuje ste zamiesal do diskusie neprilis relevantnu informaciu o alternativnej technologii uzivajucej menej kvalitny ekvivalent k E408. Bez neho by to jednoducho neslo. Upiekol by ste placku, nie chlieb.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:20:47     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Kvásek není žádný méně kvalitní ekvivalent, šmarjá. Daj si na hlavu chladnej obklad, jo?

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:39:13     Reagovat
    Autor: Wildcat - F4F3
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Je, pretoze vy z toho potrebujete len tie kvasnice. Teda ta kvalita zavisi od toho ze kde zijete. Pokial zijete v oblasti z vhodnou mikroflorou, budete mat kvalitny kvasok a nehorazne dobry chlieb. Pokial mate smolu a mikroflora je vo vasej oblasti nevhodna, nebude vam chlieb kysnut ale hnit. Komercne kvasnice Vam z pripravy kvasku odstrania prvok nahody.

    Pred mnohymi rokmi som zazil vinarsky ekvivalent tohoto problemu na vlastnej kozi. Ono totiz pochadzam z oblasti kde ma vinicu uplne kazdy a nase vino sme dorabali typickym sedliackym sposobom. Proste sme hrozno obrali a nechali sme dive kvasnice pracovat.Fungovalo to tak dlhe roky a vino bolo pitne. Potom sme vsak z urcitych dovodov prestali pouzivat vinicu v jednej obci a kupili inu, vzdialenu par kilometrov. A nastali galeje. Vino hnedlo, nekvasilo poriadne, malo pachute. Tak som zacal spekulovat co s tym. Ako jedine riesenie sa ukazalo tvrde nasirenie mustu (co zabilo mykofloru v muste), dekantovanie mustu, prevzdusnenie a pridanie komercnych vinnych kvasnic. Botrytis Cinerea totiz naozaj nezastupi kvasnice dobre.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 21:06:24     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Ach jo. Hele, někde si to vygoogli. Třístupňové vedení kvásku atd. To je technologie používaná ve velkých pekárnách.
    Co se týče tvých problémů s kvašením vína, to už vyřešil Louis Pasteur někdy kolem roku 1850.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 09:50:40     Reagovat
    Autor: pk202 - pk202
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Ano. Používání technologií CKT,HGB,TETRAHOP apod. vede také k tomu, že z procesu piva je zcela vloučen prvek náhody. Pivo takto vyrobené je ovšem prostě průměrné a tím pádem i průměrně hnusné :)

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:13:41     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Toto je 100% ceritifikované hospodské moudro :o)

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 14:28:01     Reagovat
    Autor: Wildcat - F4F3
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Trt makovy. A to hned viacnasobne. Takze, k tomu prvku nahody: Ten je vyluceny celkovym riadenim procesu. Kontola kvality vstupnych surovin, cistotat systemu, kontrola teplot pri vareni, kvaseni, etc. Tu sice HGB pomoze pri nastaveni presneho obsahu alkoholu, ale to je asi tak vsetko. Inak by ste bol prekvapeny ze ako tu este prvok nahody funguje aj napriek vsetkym technologiam.

    CTK boli vyvinute za ucelom jednodussieho zberu kvasnic po ukonceni kvasenia. To ze su teplotne kontrolovane pomocou glykoloveho plasta nema s konickym dnom az tak vela spolocneho. HGB je zamerana cisto na zvacsenie kapacity pivovaru bez budovania dodatocnych nadrzi. Preizomerizovane chmelove extrakty maju setrit energiu pri vareni. Su vsak tak drahe, ze my ich pouzivame len vo velmi malej miere. Pridavame ich k sudovemu pivu, p[retoze to je pasterizovane len priebezne pocas plnenia.

    Teraz k tej chuti: Pivo chuti ako chuti pretoze nam ho zakaznici kupuju take ako je. Typicky priklad je Budweiser: Je drahy (39 CAD za balenie 24 flias po 341 ml) a pre europana bez chuti. A aj tak ide ha dracku a predavame miliony hl len tu v Kanade. No a co sa tyka ostatnych piv, ide o sproste setrenie nakladov. A kedze zakaznici to kupuju, firmy to robia. Keby ste nas s tym poslali do prdele, museli by sme to pivo zmenit velmi rychlo. Inak som sa vlani dobre pobavil na tom co som videl pri navsteve Slovenska. Na internetovych diskusiach vsetci nadavaju ake je europivo zle, etc. A realita? Pridem na Slovensku do krcmy a vsetci chlemcu co, vojak Kefalin? Radler. A to exte ani nie ten poctivy (Fanta docapovana pivom) ale tu zbrndu z plechoviek. Nuff said.

     
    Komentář ze dne: 15.08.2012 18:00:38     Reagovat
    Autor: pk202 - pk202
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Nehodlám ztrácet čas diskuzí o hovně. Přečti si cos napsal, zopákni si rozdíl mezi CKT a klasickou spilkou + ležácký sklep, a zjistíš že vlastně potvrzuješ co jsem napsal.

     
    Komentář ze dne: 15.08.2012 21:59:59     Reagovat
    Autor: Wildcat - F4F3
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Dobry brewer ti aj s modernou technologiu uvari pivo ze sa oblizes. Akurat v nom nebudes mat sracky z bakterialnych (a inych) infekcii. Pokial ale tuzis po infikovanom a zvetralom pive, prosim, be my guest. Ako som uz raz napisal (aj keby som to vlastne vlastne pisat nemal) pivo v sucasnosti je take ako je pretoze pivovary (vratane mojho zamestnavatela) setria na ukor zakaznika. A zakaznik nam to dovoli. Bodka.

     
    Komentář ze dne: 15.08.2012 22:03:46     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Imho ty zásadní průsery vznikají při výrobě sladu (resp ještě dříve). Ale o rizicích infekce piva při kvašení moc nevím, můžeš to rozšířit pls?

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 17:16:44     Reagovat
    Autor: OC - ocs
    Titulek:Re: Re: Re: Re:
    "Éčka" jsou prostě kódová tabulka, nic více, nic méně. Mezi nimi je kupříkladu také E948 (kyslík) nebo E941 (dusík).

    Jediný smysl celého cvičení je místo normálního lidského názvu libovolné substance používat název kódový, jemuž lautr nikdo nerozumí.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:24:13     Reagovat
    Autor: prcek - prcek
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re:
    Kdysi jsem nejakou takovou tabulku (nekompletni) vydoloval z webu ceske zemedelske inspekce, nebo ceho. Bohuzel ji odnes cas a novou nemuzu najit, nemate link, kdyz mate info, co je v ni?

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:29:32     Reagovat
    Autor: OC - ocs
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Kdyby se dala snadno najít, smysl celého cvičení by to zrovna nepodporovalo, že ne?

    Rychlý google nabídl např. toto: eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065001.html; strávíte-li u něj více času, asi najdete něco lepšího.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:37:05     Reagovat
    Autor: prcek - prcek
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
    Dekuji. Kajicne doznavam posledni pokus o hledani pred delsi dobou, pote rezignaci a nasledny dotaz bez predchoziho provereni aktualniho stavu.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 20:48:11     Reagovat
    Autor: Rs. - Rs.
    Titulek:Re: Re: Re: Re:
    Asi jsem to napsal nepřesně.
    Nezajímají mně E-čka, která jsou přírodní nebo zdraví prospěšná. Do pečiva se přidávají barviva, je otázkou jaká, různé "křupadla", konzervanty (otázka jaké), já nevím co ještě ... no a staré pečivo (u nás to žraly prasata, chápu, že v Prahe neví co s tím :-)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 08:43:39     Reagovat
    Autor: sroubek - sroubek
    Titulek:Re:
    Už se zase vyjadřujete k něčemu, o čem máte jen velmi matné povědomí, že...?

    Zmražení - odpověděl JJ

    Éčka - tenhle problém má dvě podkategorie:
    - škodlivost Éček obecně (zde by stálo za to se rozepsat o škodlivosti konkrétních Éček obsažených ve zmrazených polotovarech, namátkou třeba o smrtelné nebezpečnosti E150 či E300) :-)
    - srovnání množství Éček v čerstvém a dopékaném pečivu - možná by byl leckdo, kdo do sebe nerad láduje É-čka, nepříjemně překvapen. :-(
    _________________
    Co se týče značení jako takového - souhlasím s názorem D-Fensovým: Mně značení žádný benefit nepřineslo, ale nakonec se nutně promítne v ceně.

    A přemíra informací nemusí být vždy nutně výhodou - leckdy v těch méně podstatných mohou zaniknout ty důležitější.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 00:14:10     Reagovat
    Autor: MB. - MB.
    Titulek:Re: Re:
    Ne. V cene se nepromitne. Papir s cenou a nazvem produktu musel byt i ted. Jestli tam bude par pismen vic ci min na naklady nema vliv.

    Tim prosim nemam na mysli "cenotvornou politiku", tedy situaci, kdy cena na nakladech moc nezavisi a jede se podle kapsy zakaznika.

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:40:01     Reagovat
    Autor: Kozousch - Kozousch
    Titulek:Z kvásku nebo z "ropy"
    Moc príma vyhláška. Sice se dozvíme, jestli to bylo upečeno nebo rozpečeno, ale jak moc s námi bylo vypečeno, víme stejně kulové:
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-43526780-kde-koupit-dobry-chleba

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:45:19     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    To je přesně ono. Ať jdou s prominutím už doprdele s rozpejkaným i nerozpejkaným pečivem. Za normální kvasovej chleba, jako býval, dám klidně majlant. Ale ani za ten majlant ho tady prostě nekoupím. A že jsem už toho zkusil ... :((

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:00:48     Reagovat
    Autor: Mlok - Mlok
    Titulek:Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Kvaskovy chleb a mnoho jinych kvalitnich potravin kupuji zde: ceskygrunt.cz/ a spokojenost :)

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:23:35     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Zrovna jsem jeden dopek ... vyval majlant ... :)

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:31:36     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Doval a vyvalím. :))

    Nějak to nechci dělat doma, když se tohle dalo outsourcovat už před dvěma sty lety. To bych si moh za chvíli udělat ve sklepě třeba šefcovskou dílnu. A sto kiláků někam do echt farmářskýho krámu je taky dost mimo mísu ...

    Mmch, tady v okolí byly dvě docela slušný pekárny. Obě se už načisto zkurvily. Asi neviditelná ruka trhu ...

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:33:08     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    To zvládneš, moc práce s tím není a stačí péct jednou tejdně.

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:40:22     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Jsem líná mrcha, ale jestli mne ještě chvíli budou dráždit s babišovo žrádlem pro prasata, tak se může klidně stát, že se do toho nakonec dám. :(

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:49:41     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Andrejko je takový český Tricatel.

     
    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:54:08     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Jo, posadil bych ho s chutí na sicnu a naládoval těma jeho dobrotama k prasknutí.

    Mohlo by z toho být hezký videjko na jútúb.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:00:48     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    A Veleba by taky dostal nášup, když se mají tak rádi.

    Pro jistotu ukázka pro mládež, která Křidýlko nebo stehýnko nezná -
    www.dailymotion.com/video/x8kfv1_l-aile-ou-la-cuisse-tricatel-coluch_ shortfilms

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:05:01     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Bohužel, když jsem se tomu prvně tlemil v kině, tak jsem netušil, že je to dokumentární film z budoucnosti. :(

    O spoustě jinejch dokumentárních filmů jsem tehdy ještě naštěstí ani nemohl mít potuchy. Černý baroni, Tankovej prapor ... :(

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:11:41     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Tak tak...mmch.tehdy mě nejvíce zaujaly tenisky filmového syna Luise d.F., - baskeťácký s dvěma pruhy, luxusní záležitost, které byly samozřejmě v ČSSR nedosažitelné zboží a také jeho vozidlo AMG Pacer, také snová věc, i dnes bych ho bral. Ta podprahová diverze zvítězila, málo platný, i když samozřejmě ústřední thema - kritika odvrácené strany kapitalismu, byla čitelná i malému chlapci. Celkově supr film.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:24:12     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Ještě zbývají ty hranatý vejce. Až se jim povede zcela vyloučit z výroby vajec slepici, otevřou se před námi další netušené obzory a kulinářský prožitky.

    Mmc, tuhle jsem koupil zase omylem chleba a byl vevnitř úplně mokrej. Kapala z toho svinstva voda jak z polystyrenovýho kuřete. :(

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:37:01     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Jo, o kousek níž sdílím stejný chlebový zážitek.

    S vejci v uživatelsky "vstřícnější" formě už jsem jeden pokus zažil. Bolševik vyrobil vaječný válec, něco jako vařené vejce ve formátu hotového knedle. Byl to ovšem takový polosyntetický hnus, že se to přestalo vyrábět a to už bylo za bolševika co říct.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 01:10:59     Reagovat
    Autor: OC - ocs
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy&q
    Ale houby bolševik a dvakrát houby polosyntetický hnus. Je to celosvětová klasika ze 70. let, a od skutečných vajec se to vůbec nijak neliší, prostě a jednoduše proto, že to jsou skutečná vejce, jen slitá do toho válečku a pak natvrdo uvařená.

    Tady k tomu máte nějaké podrobnosti: www.beachpackagingdesign.com/wp/2010/02/long-egg-packaging.html

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:32:48     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ro
    Pokud si na pumpě zakoupím smažený řízek, zabalený do folie, pak ano, dá se říct, že je to nefalšovaný řízek, ale co je to platné, když mi to chutná jako přemaštěný chorož. Za informaci, že se tak řízek běžně podává po celém světě, si toho moc nekoupím, resp.na chuti to nic moc nevylepší a fakt, že tuto věc vyráběl i n.p. a vyrábět ji přestal, nelze oddiskutovat. Nebo jen přestal dovážet, může být. Tehdy se onen produkt stal předmětem debat, jako vše, s čím přišel soudruh na trch a pamatuji, že se nenašel nikdo, kdo by to za chutné regulerní vejce považoval, spíše to bylo shledáno zábavnou kuriozitou. Dobrá tedy, proletářský původ té věci si škrtám, kvalitativní posun však provést nemohu, i kdyby to vyrobili v NASA :o)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 09:58:56     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Řikám vám to porád, nekupujte to. Jinak neviditelnou ruku trhu přes prsty neklepnete.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:18:48     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy&q
    Zatím se stále ještě optimisticky pokouším dát jim zpětnej fídbek výběrem dodavatele. Ale popravdě už mne to přestává bavit a opravdu není daleko doba, kdy si s tím začnu hrát doma.

    Ale z hlediska evoluce Homo sapiens je to jasnej provar a krok zpět. Takhle se kupředu neposuneme! :)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:22:35     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ro
    Jeden nespokojený zákazník jaro nedělá :D Pak samosřejmě můžeš založit vlastní pekárnu a krmit ty proudy hladových lidí, co prahnou po chutném, leč dražším chlebu.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 10:35:02     Reagovat
    Autor: Arnold J Rimmer - Arnold J Rimmer
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z &quo
    S jistrým znepokojením skutečně musím konstatovat, že na můj zákaznický názor jaksi sere pes.

    Tímhle tempem budu za chvíli vlastnit pekárnu, jatky a masokombinát, vlastní vydavatelství, autoservis, fabriku na elektroniku a kdoví co ještě. A fšecko ve ztrátě. :))

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 08:53:55     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Nechcete se stavit na víkend a dovalit tak deset bochníků na sobotní snídani a večer? ;-)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 09:59:27     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Tak pokud se dohodneme na ceně ;)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 13:48:03     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Hmm... Pokud mi chléb bude chutnat, tak dám 60 Kč za kilo, pokud ne, tak 40 :-)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 13:56:58     Reagovat
    Autor: root - Root
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Ty hodlas kupovat neco, co ti nechutna? :-)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:11:06     Reagovat
    Autor: JJ - JJ
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    No tak nemohu zase nechat hosty úplně o hladu, že... :-)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:02:32     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Je to zakázková ruční malovýroba s pomocí tradičních technologií, "bez přidaných éček", rozhodně ne BIO. Na pořízení vybavení NEBYLY použity peníze z fondů EU. :o) Navíc živím ženu a děti, more. Tak stovku za kilo bych to viděl :)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:14:16     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Pokud bys to místo osobního dovalení poslal třeba po autobusákovi, jako teta z Třeboně posílá kapry, cena by se dala trochu zlidštit, ne ? :o)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:19:06     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Tak tohle se dá klidně poslat i Českou poštou. I pak se to bude nechat jíst, na rozdíl od běžné produkce, která bude v den doručení tak jedlá jako v okamžik, kdy byla vyrobena :o)
    (Prodej luxusního zboží má svoje pravidla. To se prostě zalevno nedá dělat :)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:24:14     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Raději kurýrem, tam je přístup - dle mých zkušeností - loajálnější. Jinak akceptuji vyjímečnost produktu, malé ověření před objednávkou 20ti bochanů by ale nebylo špatné :o)

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:29:52     Reagovat
    Autor: ma - Mistral
    Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z kvásku nebo z "ropy"
    Jistě, zašlu krajíc. :p

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:47:14     Reagovat
    Autor: Tenzor - Tenzor
    Titulek:Naklady, ktere se promitnou do ceny
    Naklady, ktere se promitnou do ceny....? Naklady na oznaceni dopekanych vyrobku povazuji za naprosto bagatelni, takze bych se nebal nejakeho drastickeho zdrazeni kvuli nekolika pismenum textu na cenovce.

    Rovnez nepovazuji od veci vyrobky oznacovat. Povazoval bych za solidni udelat slozeni pekarenskych vyrobku dostupnym, alespon na vyzadani. Pseudocerstve, nebo dopekane vyrobky se hemzi ecky, dal bych prednost zbozi s nejmensim mnozstvim ecek.

    Me osobne dopekane vyrobky neodpuzuji a treba v jistem Albertu byly oznacene vzdy ("cerstve dopeceno").

    Komentář ze dne: 12.08.2012 22:55:58     Reagovat
    Autor: jízlivec - jízlivec
    Titulek:Gumový rohlík...
    mám mnohem raději než ten tzv. "křupavý" - je to radost, když si můžu z pečiva zubama (dokud nějaké mám) kus utrhnout a nemusím ho drtit na miliony drobečků...
    Označování mi ovšem netřeba - správný rohlík se po stisknutí mezi prsty (samozřejmě přes sáček) poddá a pak vrátí do původního tvaru, ten nežádoucí se láme a bortí...

    Komentář ze dne: 12.08.2012 23:46:18     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:
    Nedávno mě zaujal v Intersparu takový pěkný chlebík, čtverhranný, tmavý, skvěle voněl, ještě byl teplý, tož jsem vzal hned dva. Doma jsem se do jednoho pustil a pravda - křupal, chutnal, voněl, byl ještě vlahý...ovšem uvnitř měl studené bláto. Takže oba směr koš a vyškrtnutí IS ze seznamu dodavatelů pečiva. Nakonec fakt budu jezdit MHD s proutěnou nůší na zádech na trhy...

    Komentář ze dne: 13.08.2012 00:26:57     Reagovat
    Autor: t.t. - jouda
    Titulek:OT, leč pěkné

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 09:55:57     Reagovat
    Autor: SPECZ - specz
    Titulek:Re: OT, leč pěkné
    "Chceme využít ty, kdo nás zneužívají; majitele půdy, banky a velké supermarkety, jež vydělávají peníze uprostřed ekonomické krize," vysvětlil čin odborový vůdce Juan Manuel Sánchez Gordillo"

    Že jsou odboráři obecně sebranka, to jsem tak nějak matně tušil, ale že vidí něco špatného na tom vydělávat ? No to je kokotismus. Z toho se mi zježily všechny chlupy na těle.
    Je velká nezaměstnanost, tak budem okrádat ty co ještě vydělávají a někoho můžou zaměstnávat. Ať taky zkrachujou a lidi propustěj. Solidarita musí bejt !

    Komentář ze dne: 13.08.2012 12:07:47     Reagovat
    Autor: Joker - Joker
    Titulek:Marketingové využití
    Ale oni to marketingově využívali, paradoxně ale ne u toho čerstvého pečiva.

    Například Albert: "Čerstvě dopečeno", to mi přijde vyloženě jako sviňárna, protože to vlastně je označené jako dopékané, ale takovým způsobem, že většina zákazníků to považuje za čerstvé.
    Nebo Lidl cedule: "Prodejna s pekárnou, pečeme pro Vás několikrát denně" (zmrazené polotovary).

    Na jednu stranu jasně, je to další byrokracie, na druhou stranu to výše uvedené zas považuji za podvod.

    K těm štítkům a hnutí DUHA jsem si říkal skoro to samé:
    Jak mi proboha to, že můj barák bude mít nějaký papír, ušetří peníze za vytápění?

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 19:28:44     Reagovat
    Autor: Redik - Redik
    Titulek:Re: Marketingové využití
    Ja jsem o tom cetl v Pravu, a tam jeste naznacovali, ze ve skutecnosti Duha (nebo EU, nebo naky podobny volove) tohle planuje jako jen takovej predvoj povinnyho zateplovani. Asi pak jen budou chodit po ulicich zmrdicci s lejstrama a podle stitku Vam vzdycky lejstro prilipnou nebo neprilipnou na dvere...

    Komentář ze dne: 13.08.2012 14:19:42     Reagovat
    Autor: Xenob - Xenob
    Titulek:Zbytečná hysterie
    autora, Babiš je zmetek, ale účelově vybraný chléb Penam, coby příklad střevní vycpávky, celý příběh shazuje. Škoda, že rozmražený chléb byl "bez označení", možná si autor pochutnal na výrobku firmy ProFrost patřící také Babišovi, který byl v tomto směru jedním z prvních na trhu. Pěkně komplexně je celá záležitost ohledně dopékaného pečiva a označování za "čerstvé" a tudíž zdravé a "dopékané" a tudíž bakané popsáno zde. http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-havel.php?itemid=17112

    Komentář ze dne: 13.08.2012 16:23:13     Reagovat
    Autor: Smarja Josef - Smarja Josef
    Titulek:
    Měl jsem tu čest pobývat pracovně několik dní v areálu pekárny a byl jsem bez sebe blahem. Hned první den jsem nafasoval hrnek kafe a celou vánočku. Výbornou, čerstvou. Hrozně rád žeru vánočku rukama. Škubu ji po jednotlivých "pletýnkách", doma nesmím, žena zuří když si kus uškubnu. Rohlíčky, ještě teplučký, voňavoučký a křupavoučký. Tři dny jsem si pochutnával jak nikdy. Na druhou stranu je třeba říct i za bé - např. koblihy se smaží na řepkovém oleji, což je zrovna pro mně celkem novinka.V obchodech bývá řepkový v regále zároveň se sojovým a slunečnicovým, ale za skoro stejnou cenu. Někdy je slunečnicový levnější, než ten řepkový. Mylím, že nejvíc pečivo zkurví v obchodech a nebo je to aušus, který nevydrží déle jak 3hodiny?

    Komentář ze dne: 13.08.2012 18:12:18     Reagovat
    Autor: jiras - jiras
    Titulek:
    V Kaufu jsem zažil situaci, kdy nějaká baba okřikla svého milého "táto, koukni jestli to maj označený, nechci nic rozpékaného". Hodili do košíku nějaký chleba a za ním pytel takových minibaget do trouby, nemražených, takže stabilizátorama (nebo debilizátorama?) napěchovaný odshora dolů.

    A Duha, to je kapitola sama pro sebe. Rádobyekologové všech kanálů, spojte se. Výrok, že nějakej kus papíru sníží spotřebu energií je k smíchu. Naopak ji zvýší - místo aby člověk mohl dát desítky tisíc do zateplení, tak je dá za štempl. To už rovnou mohli rozkázat povinné zateplování - ekonomicky rentabilní by to vždy nebylo, ale vidím 2 výhody - spotřeba energií v domácnosti by se snížila a lidi by to stálo tolik prachů, že by i těm nejpomalejším konečně došlo, jak to někteří s tou ekologií myslí.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 19:32:55     Reagovat
    Autor: Redik - Redik
    Titulek:Re:
    Ono to tak klidne dopadne.. A jeste se zase udela nejaka krasna dotacni vlna, ktera z nas vysaje dalsi penize. Otec, kdyz se nedavno vratil ze schuze bytovyho druzstva, tak vypravel, jak odhad zatepleni "bez dotace" a "s dotaci" vychazi uplne stejne (minus ta dotace). Jinymi slovy - zhruba cela ta dotace je "nadhodnota" nad obycejnou, vicemene trzni, cenu.

     
    Komentář ze dne: 13.08.2012 21:40:04     Reagovat
    Autor: Pepa - Viceroy
    Titulek:Re: Re:
    No já nevím, možná můj příspěvek hodíte do koše protože není o tématu článku, ale když kolega nade mnou píše o dotacích, a zrovna včera mi přišel zajímavý emailík s ukázkou na co vše jdou dotace, tak to pro vás bude možná také zajímavé:

    Název projektu: Laboratoř pro experimentální výzkum náboženství
    Číslo: CZ.1.07/2.3.00/20.0048
    Přidělená dotace: 27 mil. Kč (ukončení projektu 2013)
    Řešitel: Masarykova univerzita, Brno

    Zaměření projektu (výňatek): Sleduje světový trend kognitivního přístupu při studiu kultury s cílem etablovat inovativní výzkumné metody do společenskovědního výzkumu i v České republice. Dvanáctičlenný tým začínajících vědců, především z oborů religionistiky a psychologie, vedou a školí špičkoví zahraniční odborníci s bohatými zkušenostmi s experimentálním výzkumem i prací v terénu.
    ----------------------------------

    Komplexní inovace vzdělávací koncepce Coca-Cola HBC Česká republika, s.r.o.
    Registrační číslo: CZ.1.04/1.1.02/35.01266
    Částka: 10 023 746,40 Kč
    Doba realizace projektu: 1. listopad 2010 až 31. říjen 2012
    -------------------------------------

    Komplexním vzděláváním zaměstnanců členských organizací České společnosti pro větrnou energii ke zvýšení jejich adaptability.
    Registrační číslo: CZ.1.04/1.1.06/52.00167
    Příjemce: Česká společnost pro větrnou energii
    IČ: 60448571
    Trvání projektu: 01.01.2011 - 31.12.2013
    Náklady projektu: 10 636 211,00 Kč
    z toho veřejné náklady: 10 636 211,00 Kč
    --------------------------------------

    Personální strategie - efektivní řízení lidských zdrojů na Krajském úřadě Plzeňského kraje"
    Registrační číslo: CZ.1.04/4.1.01/57.00035
    Částka: 2 725 800,00 Kč
    Doba realizace projektu: 1. říjen 2010 až 30. září 2012

    Popis projektu: Projekt je zaměřen na zefektivnění řízení lidských zdrojů na Krajském úřadě Plzeňského kraje a zavádění moderních koncepčních metod řízení lidských zdrojů, jejichž využití umožní optimalizovat kompetence jednotlivých pracovníků a vytvořit efektivní systém jejich hodnocení. V rámci projektu budou tyto metody pod vedením odborníků na danou oblast aplikovány na skupinu vedoucích úředníků, čímž bude umožněno pracovníkům personálního útvaru osvojit si znalosti a dovednosti potřebné k dalšímu využití při následné práci se všemi pracovníky úřadu.
    ---------------------------------

    A vrcholem je následující projekt:
    Jihočeská rozkoš
    Registrační číslo: CZ.1.04/3.1.02/43.00119
    Částka: 5 359 736,00 Kč
    Doba realizace projektu: 1. květen 2010 až 30. duben 2013

    Cíle projektu: Cílem projektu je motivovat sexuální pracovnice k odchodu ze sexbysnysu a návratu do společnosti a na trh práce.

    Zdroj: z www.paulczynski.cz

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 20:17:23     Reagovat
    Autor: Redik - Redik
    Titulek:Re: Re: Re:
    Pekne :))

    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:35:02     Reagovat
    Autor: Field - Field
    Titulek:Energetické štítky
    Je hezké, jak i tady se diskuse vede hlavně o banalitě typu pát písmenek na označení pečiva (protože to zná každý), ale mnohem větší svinstvo s energetickými audity zůstává nepovšimnuto. Přiton to D-F napsal přesně - jde o vytvoření nového penězovodu od majitelů nemovitostí k "nezávislým" auditorům a za nimi stojícímu nenažranému zástupu ekos a státních úředníků, kteří to budou pro naše blaho řídit a kontrolovat.

    Ty bláboly o snížení spotřeby jsou samozřejmě pitomost, protože papír spotřebu nesníží a barák kvůli tomu nikdo bourat nebude. Spíš to vidím jako předstupeň dalšího kroku, kterým bude povinná rekonstrukce budov s nižším hodnocením, případně zavedení dodatečné "ekologické" daně z nemovitostí - která by se bez toho papíru zaváděla dost špatně. Prostě majitelé aut už jsou víceméně vytěžení, tak přicházejí na řadu zlí majitelé realit.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 10:39:40     Reagovat
    Autor: Honza ZZR - Honza
    Titulek:Re: Energetické štítky
    To všechno skončí s dluhovým mejdanem. Pak bude každýmu jdno, jestli má jeho barák nějakej štítek nebo jestli se to nelíbí úředníčkovi, popř. bude takový kontrolor raději slepý a hluchý potom, co dostane párkrát na hubu po negativním hodnocení.

     
    Komentář ze dne: 14.08.2012 11:43:18     Reagovat
    Autor: Field - Field
    Titulek:Re: Re: Energetické štítky
    To je pravda, ale těch věcí skončí víc a ne všechny budou špatné. Do té doby zde bude obrovský vyděračský a korupční potenciál "auditorů", jejichž výrok může ovlivnit cenu nemovitosti v řádech jednotek, možná i desítek procent. Někteří možná dostanou přes hubu, ale valná většina si bude mastit kapsy.

    Komentář ze dne: 15.08.2012 10:09:55     Reagovat
    Autor: CNNPRG - CNN
    Titulek:tip na negumovost

     
    Komentář ze dne: 16.08.2012 11:52:20     Reagovat
    Autor: Redik - Redik
    Titulek:Re: tip na negumovost
    Ja od nich obcas neco koupim v metru na Strasnicky, ale nejak si neovedomuju, ze by to byla nejaka obzvlastni lahoda. Ceny jsou ovsem mirne vyssi, zda se mi.

     
    Komentář ze dne: 16.08.2012 13:04:40     Reagovat
    Autor: CNNPRG - CNN
    Titulek:Re: Re: tip na negumovost
    Já nakupuju v prodejně v DBK (nejvíc "Cvrčka", rohlíky a koblihy) a s kvalitou v marketu se to srovnat nedá, páč je to úplně jinej sport:-). Ceny jsou vyšší to jo.

    Komentář ze dne: 15.08.2012 14:00:36     Reagovat
    Autor: Léna - Sax05dot
    Titulek:A proč ne..
    Já jsem pro, rozpečený pečivo vydrží míň než čerstvý..a jestli k tý tabulce s cenou připíšou ještě jedno slovo, to už nikoho nezabije...

     
    Komentář ze dne: 15.08.2012 14:25:28     Reagovat
    Autor: Lukas B. - Lukas B.
    Titulek:Re: A proč ne..
    trvanlivost záleží na použité receptuře těsta a způsobu skladování. těsto na takzvaně čerstvé pečivo se musí umíchat tak, aby houska vydržela lákavá ke koupi řádově půl dne (mluvíme o běžné konfekci v supermarketu, kam se zaváží zhruba dvakrát za den), naproti tomu pečené ze zmraženého těsta se napače jen tolik kolik se ho prodá během několika (velmi málo) hodin. no a ty "cerstvé" rohlíky které jsou namíchané tak, aby vystydly v pekárně, válely se v pekárně, hrkaly se v dodávce, válely se v lodnách v zákulisí supermarketu a pak v bedně k ládování do pytlíků logicky vydrží o fous déle. taky moc netvrdnou ale spíš gumovatí.
    ale technologicky není problém umíchat polotovar tak, aby měl vlastnosti gumáka. jenom není důvod.

    je to takovej pseudoproblém, ale nešť, označovat se to samozřejmě může. ale je to jako řešit jestli červené víno za vosumdesát korun ze supráče se barikovalo v dubovém sudu nebo jestli se to válelo v nerezovém tanku s vošatkou pilin.

    Komentář ze dne: 16.08.2012 11:51:53     Reagovat
    Autor: Mrk - Mrk
    Titulek:značení pečiva
    Nejsem zrovna přívrženec nových a nových zákonů, věřím že i trh by si s tím označením pečiva časem poradil.
    Někteří prodejci (tuším Penny a Lidl) totiž označovali oním "čerstvé" i právě rozmražené a rozpečené (ne dopečené) pečivo. Nápad označit ono opravdu čerstvé a ten zbytek, není až zase tak špatný. Co je špatného na tom, že vím co kupuji ?! To že těch označení je nakonec víc, myslím taky nikoho nic nestojí. Obchody ty cedule natiskli jednou a pak to budou do těch košů sypat roky. Ti chytřejší to natiskli rovnou na cenovku, kterou mění každou chvíli. A já (coby pouhý zákazník) stejně kupuji to co mi chutná, jenom teď už vím co to je.

    Zajímavý je, že ty Babišovy sračky na tomhle označení asi dost prodělávaj. Jsou totiž sice čerstvý ale taky nechutný a tak radši kolikrát sáhnu po rozpečeném :-)

      Stránkovat

    TOPlist

    Web site powered by phpRS V kodu tohoto webu byly pouzity casti z phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.